Przydomowy ogródek Eweliny .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny .

Post »

Zuza, to wcale nie jest takie oczywiste. Gdy ja się wprowadziłam, miałam z jednej strony las, a teraz mam już sąsiadów oraz sąsiadów sąsiadów. :wink:
Ewelko, piękny spacer miałaś w pięknej okolicy. No a te wspomniane azalie i rododendrony w pobliżu to naprawdę godne pozazdroszczenia źródlo inspiracji.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie :wit .

Madziu jeszcze nie wiem ale raczej w towarzystwie. Może przy różach ?? Wiesz ja czasem tak mam, że najpierw kupuję a potem zastanawiam się gdzie to posadzę :;230 . Lilie mają ten plus, że nie zajmują bardzo duzo miejsca .

Marysiu w mojej okolicy są różne, ciekawe miejsca ale nigdy nie ma czasu się wybrać. W zeszłym roku byliśmy w Arboretum w Bolestraszycach . Troszkę dalej od nas ale blisko teściów tak więc wybraliśmy się pewnej niedzieli. Jeszcze nie mam takiego zwyczaju zabierania aparatu więc i fotek nie mam ;:223 . Planujemy wypad jeszcze raz ale tym razem w momencie kwitnienia różaneczników i azalii, których jest tam bardzo wiele. Myślę, że będzie wtedy cudnie. Obiecuję zabrać aparat ;:108 i pochwalę się zdjęciami.

Zuza, my kupiliśmy dom z "drugiej ręki" tak więc okolica była od początku zamieszkana. Jednak dominuje tutaj cisza, spokój ;:108 .

Wandziu na okolicę nie narzekam bo na prawdę jest fajnie. Park mamy jakieś 45 minut spacerkiem a rzeczkę mamy dosłownie 5 minutek od domu. Na szczęście podtopienia nam nie grożą bo nasz dom stoi duuuzo wyżej w stosunku do rzeczki. W tym roku obiecuję poprawę i będę częściej zabierała ze sobą aparat, tak więc i fotki z pewnością będą.

Pozdrawiam ciepło a wieczorem w wolnej chwili napiszę nad czym tak strasznie mocno zastanawiam się od kilku dni. Może coś doradzicie . Miłego dnia :wit .
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Ewelina, fajna liliowa lista ;:333 dwie lilijki nam się powtórzyły.
Ja też często tak mam, że najpierw kupię, a później szukam miejscówki ;:65
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit .

Agnieszko chyba większość z nas tak ma na początku :;230 . Poza tym ja nie robię żadnych konkretniejszych projektów bo to u mnie nie ma sensu. Czasem po prostu kupuję to co mają w szkółce a wiem , że mi odpowiada . Nie mam czegoś takiego, że szukam konkretnej rośliny i szukam po całym regionie. No chyba, że drzewa bo z drzewami to faktycznie inaczej jest niż z krzewami.

Zgodnie z zapowiedziami synoptyków mamy odwilż !!Podobno taka pogoda utrzyma się przez dłuższy czas ;:145 . Wczoraj cały śnieg stopniał i jest pogoda jakiej nie znoszę ;:145 . Doprowadza mnie do szału taka aura. Jest szaro, buro i ponuro. W dodatku dzisiaj strasznie wieje , że mało głowy nie urwie. Dzisiaj siedzimy w domu , na żaden spacer z pewnością nie wybierzemy się ;:185 . Z niecierpliwością czekam na krokusy i przebiśniegi :tan . Kurczę, a tak było ładnie z tym śniegiem ! Mam nadzieje, że jeszcze zima na chwilę do nas wróci - byle nie w kwietniu.

Ostatnio zastanawiam się nad jednym miejscem i kompletnie nie wiem co tam zrobić .

Obrazek

Ja wiem , że tam niewiele widać ale może trochę wyjaśnię. Prawa strona tej rabaty jest jako tako ale z lewej posadziłam tylko trzy róże , dalej z lewej rośnie krzewuszka z tych niższych Victoria i klon Flamingo. W najszerszym miejscu rabatka ma 3 metry a potem powoli zaczyna schodzić . Miejsce przez większość dnia w zasadzie jest słoneczne. Planowo miałam całą siatkę obsadzić tujami, ale jednak z tego zrezygnowałam. Koniecznie chciałam schować stodołę sąsiadki ale tuje zabiorą mi miejsce a po za tym róże i inne będą rosły przy nich słabo. Doszłam do wniosku, że postawię na coś innego. Na środku na razie przy bambusie rośnie powojnik Comtesse de Bouchaud a za nim z tej perspektywy róża Chopin . Myślałam , żeby z tyłu za powojnikiem posadzić różę Lavender Lassie , obok pnącego Iceberga dalej z lewej może hortensję bukietową . Po siatce będzie do wykorzystania niecałe 7 metrów a w głąb rabaty jakieś 1,5 m . Szału nie ma ale chciałabym zasłonić część tego brzydkiego miejsca. A może macie jakieś inne pomysły ?? Ja mam ich zbyt wiele , bo i o miskantach myślałam i o samych hortensjach bukietowych . No nie wiem nie wiem ;:145 . Głupieję ;:223 . Ciężko po tej fotce cokolwiek wywnioskować ,w każdym razie zrezygnowałam z tujek i ja liczę na jakieś pochwały ;:224 .

Jeszcze kilka fotek z zeszłego sezonu :

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko ja bym jednak posadziła pod tą brzydką ścianą coś zimozielonego, wysokiego. Nie musi być dużo, 3 sztuki kompletnie zmieni ten krajobraz. Przez połowę roku i tak z aktualnymi nasadzeniami będziesz oglądać paskudną ścianę, bo liście opadną. ;:131
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu no to mnie zastrzeliłaś :oops: . Nie wiem czy to widać ale tam jak dobrze się przyjrzysz to sąsiadka posadziła przy siatce trzy jakieś iglaki nie wiem może jałowce ? A tam całkiem z lewej świerka i jakąś sosnę chyba . Tak więc liczę, że one kiedyś urosną . Ewentualnie mogę namówić sąsiadkę na bluszcza na ścianie no ale zanim on urośnie to sąsiadka dom sprzeda :;230 . Kurczę, no mam orzech do zgryzienia ;:218 .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jałowce w takim miejscu będą źle rosły i tylko będą szpecić, więc jeszcze jedna brzydota cię chyba czeka. ;:131 Jakąś tuję chyba jedną widzę, ale ona urośnie za 7-8 lat. Chyba, że sąsiadka sprzeda siedlisko i ktoś zrobi porządek, tylko ile to jeszcze potrwa. ;:218 Ja bym wolała posadzić trzy 1,5 m, znienawidzone Szmaragdy, które od razu odwrócą uwagę od ściany. Latem dodatkowo dojdą kolory i będzie miły widok.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No w sumie fakt, nie trzeba sadzić całego rzędu ;:124 . Hmm a myślisz , żeby te tuje posadzić tak jak jest ta blacha ?? Sąsiadka ma tam jeszcze dwa jakieś drzewa ale one takie rosną dosłownie przy ścianie no ale coś zielonego latem jest. Najgorzej jest teraz w zimę. Chyba rzeczywiście masz rację z tymi tujami .
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

EWELINKO,widzę,że jesteś już na dobre zadomowiona na Forum :wit
Coś mi się zdaje,że w tym sezonie Twój ogrod mocno wypięknieje ;:108
Już same lilie dodadzą mu blasku :!:
Pozdrawiam,
Slawek
Ps.Pobudynki Twoje czy ludzi :?:
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak tak patrzę to chyba jednak skłaniam się by posadzić tuje po całej długości ;:218 . Haha no ja zwariuję dzisiaj ;:223 .

Witaj Sławku :wit . Ja liczę na to, że będzie dużo lepiej niż w zeszłym roku i że roślinki powoli przestaną się przeprowadzać :oops: . Pobudynki sąsiadki . W zasadzie tu każdy sąsiad takie ma , nawet ja :;230 - jeszcze nie zdążyłam się pochwalić ;:183 . Mam nadzieje, że z czasem wizerunek mojej wielkiej stodoły ulegnie zmianie ;:108 .
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Ewelinko..aby zasłonić brzydką stodołę ja zdecydowanie posadziła bym szmaragdy. ;:108 . Po pierwsze dlatego że zimozielone, nie wymagające. ;:224 . Nie musisz koniecznie na całej długości. Możesz po środku przy siatce posadzić pnącą trzmielinę. :roll: Miejsca nie zajmie, będzie się piąć po siatce a i przyozdobi kolorowymi listkami. Po około pięciu latach siatkę zarośnie. Nic nie ma na już. ;:65
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja głupia liczyłam na pochwały ;:306 . Zdaje się, że czasami pierwsze pomysły są najlepsze, tak więc pozostanę przy tujach. Jeszcze tylko nie wiem czy na całej długości ;:131 . Zapewne wyjdzie w praniu ;:173 .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko ja robię tak, że przed sadzeniem większych roślin, staję w miejscu z którego najczęściej patrzę na rabatę. Stań tak i zastanów się gdzie posadzone zimozielone, zasłonią największą powierzchnię ściany. Możesz uwzględnić już posadzone drzewka, albo nawet je przesadzić. ;:218
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A wiesz, ze jak później będziesz chciała wyciąć te tuje to trzeba mieć pozwolenie?
Ja tam bym sobie piękną ścianę powojnikową zrobiła ;:31
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

A wiecie że tuje się od góry przycina aby nie rosły do nieba. ;:oj . A gdy się chce całkiem pozbyć można przycinać coraz niżej , aż do korzenia. ;:306 . Powojniki owszem ładne, jak ładnie rosną i to tylko latem. ;:224 . Większą część roku będzie widok na stodołę. ;:173 Ewelinko.....pewnie zamiast ci doradzić namieszamy w głowie jeszcze bardziej. ;:131
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”