Tymczasowy ogród Margo_margo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-o-a
---
Od: 13 mar 2015, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo

Post »

Gosiu. forumowicz swoje nowe przepisy, z przyczyn czysto racjonalnych, opublikował u żony na blogu. Odnośnik masz u niego w stopce pod postami. Na start trzeba 50zł wydać ale jest nawóz na dwa lata a może na trzy. Ja teraz wszystko podlewam tym nawozem jak wcześniej florovitem. Kwiaty też.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję Jolu. Szukałam wszędzie ale tam nie zaglądnęłam :roll: Czytałam ostatnio o nowym HT ale nie wpadłam na to, żeby przeglądnąć nawożenie ;:124

_____________________________________________________________________________________________________________________

Obiecałam, że pochwalę się moimi nabytkami do cienia pod ogrodzeniem. Dzięki Wioli (wiolamanka) będzie pięknie, pachnąco i dość kolorowo Obrazek

Nie mam pojęcia, jak Wiola to pakowała ale roślinki dojechały w zasadzie w rewelacyjnym stanie a jak chciałam zamknąć ponownie dla bezpiecznego transportu nie udało się ;:oj

Obrazek

Sprawdzałam i liczyłam roślinki trzy razy i wciąż mi się coś nie zgadzało. Okazuje się, że dostałam przepiękne gratisy, które także były brane pod uwagę przy zamawianiu. Wiola chyba wie, co ja chcę ;:215

Ale po kolei

1. Bodziszek żałobny Sambor i jego cud- miód listeczki
Obrazek Obrazek

2. Epimedium Rubrum
Obrazek

3. Parzydło leśne
Obrazek

4. Ułudka. W niej jestem zakochana od pierwszego wejrzenia choć pierwotnie była na "liście rezerwowej"
Obrazek Obrazek

5. Kokorycz Blackberry Wine
Obrazek

6. Bodziszek korzeniasty w kolorze róż
Obrazek

7. Języczka Przewalskiego- to nieco podwiędnięta ale na rano sterczała dziarsko do góry
Obrazek

8. Tojeść Alexander
Obrazek

9. Kokoryczka wonna
Obrazek

10. Hosta NN ale podobno wysoka, duże liście. Może uda mi się zidentyfikować koleżankę jak zakwitnie
Obrazek

Za jakość zdjęć bardzo Was przepraszam, ale wsadzałam je do tymczasowych doniczek wieczorową porą i fotki robiłam w kolejności układania w koszyku transportowym.

Jutro sobota- jadę na wieś i roślinki zajmą miejsce tymczasowe na "północnej" rabacie. Pod ogrodzeniem muszę uporządkować, nawieźć kompostu, piachu, torfu i dopiero będę sadziła.
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witku Specjalnie dla Ciebie Obrazek

Obrazek

Niestety inne ogrodowo- osobowe mam w pozycji "plewienie" więc nie nadają się na FO :wink:
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki za zdjęcie.Powiedz mi Małgosiu z czym walczyłaś w tym ubranku. :D Dziś przy sobocie chyba przesadziłaś z pracą.Ja dwa dni wczoraj i dziś walczyłem kosą spalinową między drzewkami na podwórku i w sadzie,do tego podlewanie pomidorów w tunelach,plewienie cukinii i zaplatanie krzaków pomidorów wokół sznurka bo zaczęły rosnąć każdy w swoją stronę że zaczął robić się w tunelu małpi gaj. ;:306 Człowiek jutro przy niedzieli by trochę odpoczął to rano trzeba iść do pracy. ;:185 Co poradzić takie życie.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich w niedzielny, ciepły, majowy wieczór.
Ponieważ w ogrodzie niewiele kwitnie postanowiłam pokazać, jak powstała "wietrzna rabata"
To jest prawy, górny róg mojej działki, od północy i wschodu są nieużytki, rzadko koszone, bez drzew czy krzewów więc hula tam wiatr.

Po uporaniu się z nawłociami, pokrzywami i innymi ciekawymi chwastami posadziłam tam Rdest Auberta, który dostałam od koleżanki.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ponieważ siła jego wzrostu nieco mnie przeraziła, został eksmitowany a jego miejsce zajęły Marcinki

Obrazek

One także w tym miejscu nie mogły pozostać. Wiatr wykładał ich długie łodygi mimo prób podwiązywania. Koszenie trawy stało się niemożliwe i choć bardzo je lubię musiałam się ich z tego miejsca pozbyć.

W między czasie w mojej głowie powstawała nowa rabata, która mam nadzieję sprosta tym trudnym warunkom.

Jesienią zostało przekopane miejsce, zasilone Rozahumusem i na wiosnę rozpoczęłam pracę

Obrazek

Obrazek

Obecnie wygląda tak

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jestem z niej zadowolona. Nie widać jeszcze kilku roślin, które zostały tam posadzone ale to tylko kwestia czasu. Miały tam jeszcze powędrować lawendy ale wydaje mi się, że będzie tam już za ciasno.
Jak myślicie?

Witku Wdzianko miałam z okazji oprysków w sadzie. Było dość wietrznie a ja nie miałam jak zmienić ubrania zanim pojadę do dzieci więc pożyczyłam od M. kombinezonik. Pomysł fatalny, bo jak go zdjęłam to czułam się jak po saunie ;:oj
W ogrodzie niestety nie poszalałam bo o 13 dostałam telefon i w trybie pilnym musiałam wracać ;:145
Weekend jeden z trudniejszych, noc przede mną też nie lekka a jutro po raz pierwszy od niepamiętnych czasów muszę wstać o 5:50 i jechać do pracy ;:131
Najchętniej zadzwoniłabym, że nie przyjdę ale chyba w pierwszy dzień nie wypada ;:306

Jak już kiedyś będę mieć szklarnię to zapisuję się do Ciebie na lekcję zaplatania a o tym, że pomidorów trzeba pilnować dowiedziałam się w zeszłym roku. Gdzieś koło lipca dowiedziałam się, że trzeba usuwać wilki. Jak popatrzyłam na swoje krzaczory, podwiązane do pięćdziesięciu pięciu palików zrozumiałam, że przynajmniej 3/4 nie powinno w ogóle istnieć :;230
Praca w niedzielę nie jest fajna ;:185 To powinno być zakazane.
Ale życzę Ci wypoczynku w najbliższym, możliwym terminie ;:215 (listopad?)

Życzę udanego tygodnia wszystkim; wreszcie ciepło, słońce więc ogrody i warzywniki odżyją ;:138
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Pięknie już u Ciebie ;:333 a ile pracy i pomysłu to kosztowało to tylko ty wiesz.Stało się coś złego że musiałaś wracać jeśli mogę spytać.Życzę Ci powodzenia w nowej pracy.Rację masz że w niedziele i dodałbym jeszcze w soboty nie powinno się chodzić do pracy.Ja niestety świątek,piątek i niedziela w zależności jak w grafiku wypada mi dyżur. Na lekcje zaplatania,podrywania liści,odwilczania,zapylania itd.w każdej chwili pytaj.Taką szklarenkę powinnaś sobie koniecznie sprawić.Całkiem inaczej wygląda uprawa i walka z chorobami.Co do wypoczynku w listopadzie to trafiłaś w dziesiątkę. :D Tak właśnie planuję,a póki co najbliższy wolny dzień to czwartek-Boże Ciało.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu opryskowa ;:215
Bardzo lubimy takie historie grządek :D
Czy odczuwasz zmiany na plus po oprysku Rozahumusem ?
Przywykniesz do wstawania, życzę Ci tego z całego serca ;:196 Tylko pewnie i noce nie będą Twoje :?
Koniecznie musisz wybrać się do mnie i wywieźć trochę roślin ;:108
Najlepszego ;:167
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ufff....
Wreszcie mam chwilkę aby nadrobić forumowe zaległości :D
Pierwszy i drugi dzień w pracy był ok, ludzie mili, chętni do pomocy więc jestem zadowolona. Tylko to wstawanie wcześnie rano :( Muszę się przyzwyczaić ale pierwsze dni zawsze są trudne ;:333

Beatko Dziękuję za życzenia, odczytałam je raniutko więc towarzyszyły mi cały dzień ;:196 Jesteś Kochana ;:196

Marysiu
U Ciebie częściowo pokazywałam nad czym pracuję ale teraz mogłam zebrać to w całość. Cieszę się, że się podoba ;:196
Rosahumus używałam trzy razy i efekty powoli się pojawiają. Pierwszy zauważalny to było łatwiejsze wyrywanie chwastów. Teraz widzę, że i struktura gleby nieco się zmienia na bardziej guzełkowatą. Ale z tego co czytałam ten preparat potrzebuje czasu. Dżdżownic mam masę niezależnie czy było pryskane czy nie. Tej jesieni czwarty raz zrobię oprysk pod drzewami owocowymi, w warzywniku i na rabacie "różankowej". Ale daję także kompost więc tak na dobrą sprawę, nie do końca mogę ocenić co działa lepiej ;:333
Za zaproszenie bardzo dziękuję i na pewno do Ciebie zaglądnę tylko jakoś musimy terminy "zgrać". Niestety teraz dysponuję tylko weekendami a nie tak jak wcześniej ;:306
;:196

Witku Cieszę się, że podoba Ci się moje "dzieło". Najtrudniej było przekopywać bo glina albo twarda albo lepi się do wideł. Na wyciągnięcie Marcinków też wiele czasu poświęciłam bo nie przypuszczałam, że z pojedynczej roślinki zrobi się kępa o średnicy 50 cm ;:306
W sobotę faktycznie miałam "alarm" domowy. Mój berbeć od czwartku był na antybiotyku (zapalenie oskrzeli) a w sobotę i niedzielę bardzo mu się pogorszyło więc musiałam wzywać lekarza, dwie noce prawie nie przespane. Ale dziś jest już wszystko ok, za to moja starsza latorośl czymś się struła i teraz ledwo zipie :roll: Dobrze, że moi rodzice są fantastyczni i zawsze mogę na nich liczyć ;:215
Ja także nie mogę doczekać się czwartku ;:306 Od czwartku do soboty tydzień będzie krótki :;230

Pozdrawiam Was serdecznie i życzę miłego tygodnia ;:4
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu nigdy nie mam czasu i cierpliwości żeby grządkę przygotować solidnie, odchwaścić, posiać zielony nawóz przekopać i popracować nad strukturą gleby. Stale na łapu capu tworzą grządki i glina jest ciągle taka sama ;:oj
Ja jestem człowiekiem wolnym i mam 6 sobót i jedną niedzielę więc tylko uprzedź, a w każdy dzień zapraszam ;:180 Wcześniej przygotuj zagonek :;230 Zdrowia dla potomstwa ;:168
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, ja do tej pory też tak robiłam i nadal robię. Tylko ta jedna taka była bo mogłam ją zacząć robić po przekwitnięciu asterków a to już była późna jesień.
Te nowe nasadzenia pod ogrodzenie sąsiada miałam robić na wiosnę 2016 i w planach był kompost, obornik dla poprawienia struktury ale roślinki jakoś dziwnie teraz do mnie przyjechały więc muszę się pośpieszyć ;:124
Rosahumus można stosować na zagospodarowanych miejscach więc dlatego zdecydowałam się go kupić. Ale czy on coś zmieni? Trudno powiedzieć.

Zapisz mnie proszę na wizytę, na którąś sobotę ;:306
Oczywiście, dam znać wcześniej ;:196
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Prymulka
100p
100p
Od: 17 lut 2015, o 22:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Świetna rabatka :D na pewno da radę. Małe kuleczki kwitnącej bylinki super , też mam taką niestety nie znam nazwy :lol:
Pragnę i potrzebuje większego ogrodu:)
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś sobota więc to dzień dla ogrodu.
Słońce paliło niemiłosiernie i nie udało mi się przez to zrobić tego, co zaplanowałam ale coś sfociłam Obrazek

Porządkowałam miejsce pod ogrodzeniem na szczęście w cieniu. Śnieguliczka (bardzo ładna krzewinka), która przełazi od sąsiada to prawdziwy koszmar. Każda gałązka, która dotknie ziemi ukorzenia się i puszcza kolejne długaśne gałązki, które oczywiście zaraz się ukorzeniają ;:oj . Pokrzywy z rozłogami to pikuś przy tym krzewie ;:124
Nawet widły do kopania powyginałam.
Kupa korzeni, wszelkiej maści chwastów, samosiejek kaliny i pęcherznicy. Jestem w połowie oczyszczania a roślinki już czekają na posadzenie ;:223

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

W przerwie poszłam sprawdzić, co będzie można zjeść niebawem. Oto, co znalazłam

Pierwsze truskaweczki

Obrazek

Jest szansa, że będą jabłka w tym roku zdatne do jedzenia

Obrazek

Ta borówka oszalała z ilością owoców

Obrazek

Papryczka Rokita (półostra)

Obrazek

Pomidory dochodzą do siebie po chłodach a czosnek jesienny puścił pędy kwiatowe

Obrazek Obrazek Obrazek

Kwiatuchowo

Obrazek Obrazek

Dabecje całkiem pomyliły porę kwitnienia Obrazek

Obrazek

Mój wiosenny nabytek, długo wyczekiwana róża LOUISE ODIER

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Mak bylinowy nie chciał pokazać środka :roll:

Obrazek Obrazek

Jeden dzień w tygodniu to zdecydowanie za mało Obrazek

Prymulka
O której bylince piszesz? To małe, zielone z białymi kwiatuszkami? To Karmnik Ościsty ;:333

Miłej niedzieli Obrazek
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Małgosiu
Przed snem zerknęłam do Twojego ogrodu . Pięknie u Ciebie . Może mi się przyśni ? Cudownie ! Dziewczyno , Ty jesteś szalona ogrodniczka ! Tak , tak jeden dzień lub dwa w tygodniu to za mało . W takim cudownym miejscu chce się być cały czas . Wiem coś o tym .
Pozdrawiam Cię serdecznie . Beata .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

O tak Małgosiu jeden dzień to za mało przy takim apetycie na ogród jak Twój :D Ale ogród odwdzięcza się swoją urodą :lol: Moje papryczki w tunelu nie mają owoców jak Twoje na zewnątrz. No ale i truskawki mam zielone (chociaż ponoć wczesne). Muszę poczytać o dabecji :uszy
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko Mam nadzieję, że sny miałaś kolorowe i piękne ;:215 i nie koniecznie z moim tymczasowym :wink: Z tą szaloną ogrodniczką to chyba trafiłaś w dziesiątkę. Ale jak mam kilka godzin na zrobienie tak wielu rzeczy to szczypta szaleństwa jest potrzebna. Ty masz już za sobą tęsknotę za wsią i możesz cieszyć się każdą chwilą ale wiem, że wiesz o czym piszę. Twój ogród także jest piękny choć tak rzadko mogę na niego spojrzeć. A jak Twoje uprawy? Podlało coś z nieba czy nadal musisz ręcznie?
U nas miała być burza i całonocne podlewanie ale chmury się rozeszły i chyba nic z deszczu nie będzie. A już by się przydało.
Za Twoją radą pojechałam dziś opryskać pomidory zanim mszyce całkowicie je opanują. Maluszek szalał między truskawkami a kupą kamieni i trudno było zapakować go do samochodu. Ale oprysk udany ;:215

Marysiu Dabecję kupiłam w zeszłym roku i bardzo mi się ona podoba. To krzewinka na wrzosowiska i kwaśne rabatki. Bardzo wdzięczna, delikatna a mnie zauroczyły te dzwoneczki. Ponoć bardziej wrażliwa na mrozy niż wrzosy ale stwierdziłam, że jak będzie trzeba to okryję nawet potrójną warstwą. Tą zimę przetrwała bez jakiegokolwiek uszczerbku ;:215
A z tym dojrzewaniem i rozkwitaniem u Ciebie i u mnie to jakaś zagadka. Maki czy łubiny u Ciebie już są od jakiegoś czasu a u mnie dopiero zaczęły, truskawki ja już zbieram a u Ciebie jeszcze kilka dni potrzeba. Przecież dzieli nas zaledwie kilkanaście kilometrów :roll:
Papryki, które siałam w lutym wysadzałam już z pierwszymi zawiązanymi owocami a jedna spóźniona z marca dopiero zaczyna kwitnąć. W tym przypadku termin siewu ma ogromne znaczenie ;:333
Ciekawa jestem kiedy zaspokoję ten swój apetyt ;:204

Dzisiaj udało mi się zaglądnąć do maczka choć i tak nie chce się rozłożyć

Obrazek

Życzę wszystkim udanego tygodnia, mnóstwo słońca w dzień i delikatnych deszczyków w nocy ;:215
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”