Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2203
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Też stosuję sól do gotowania jajek. Po ugotowaniu rozbijam delikatnie skorupki, przelewam zimną wodą i obieram bez problemu.
Pozdrawiam, Marta.
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Plan był taki.
1.Znalazłem informację o kuchniaMaghrebu. (Bardzo mnie zainspirowało-dotychczas nic o niej nie wiedziałem.)
2.Wypisałem składniki.Te które mam bądź znajdę bez problemu w sklepie.
*Często Używają.


3.Przygotowałem.- Mieloną wołowinę (kupiona w biedronce


4.Podsmażyłem cebulkę dodałem obrane pomidory, wycisnąłem ząbki, ząbek nie pamiętam



5.Doprawianie. *Za dużo kombinowałem. Dodałem sól, pieprz, szczyptę cukru... Dalej...


*Następnym razem użyję tylko soli, pieprzu, cukru, szafranu lub kurkumy, maże zaryzykuję z cynamonem.
*Przyprawy zakupione w internecie. W atrakcyjnej cenie. Szczególnie polecam czosnek niedźwiedzi. Raczej chyba nie polecę pomidorów w proszku... załapały wilgoć. Zbryliły się.


6.Smażenie wołowiny. (Doprawiłem solą i pieprzem.)
7.Ugotowałem makaron. *Wyszedł smaczny.

8.Do sosu dodałem usmażoną wołowinę oraz wcześniej wymoczoną w wodzie fasole. *Fasola wyszła twarda.

9. W efekcie eksperyment ten oceniam na 4/10.
Jeżeli Możecie, chcecie, macie ochotę coś doradzić (szczególnie jeśli chodzi o fasolę) Będę bardzo zadowolony.

Więcej o Kuchni Maghreb: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_Maghrebu
http://polskaarabka.blogspot.com/p/jak-gotowac.html
Pozdrawiam serdecznie maxmar123.


-- 13 mar 2015, o 04:36 --
Nie chodzi o spaghetti tylko o Kuchnie Maghrebu...
Dziękuję Wszystkim za komentarze.


Milcia120 Takie urządzenie brzmi inspirująco.

-- 13 mar 2015, o 04:41 --
Aha. Dodałem jeszcze koncentrat pomidorowy. ...
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.

Pomidory o tej porze roku zdecydowanie z puszki ( jeśli nie mamy swoich przetworów). Sklepowe są teraz zupełnie bez smaku,łykowate i drogie

Danie generalnie powinno wyjść smaczne,ja jednak ograniczyłabym przyprawy. Jeśli nie mamy sprawdzonego przepisu,tylko eksperymentujemy,najbezpieczniej jest użyć max 3 przyprawy ziołowe .
Jakoś nie pasuje mi w żaden sposób cynamon do wołowiny

Jadłam kiedyś dziwne połączenie produktów w sałatce- wołowina + śledzie-było bardzo dobre,choć wcześniej nie odważyłabym się na taki eksperyment

Pozdrawiam serdecznie- Ela
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Ciasto w 5 min? Z mikrofalówki?
Przepis.
Składniki:
*4 łyżki mąki
*łyżeczka proszku do pieczenia
*3 łyżki cukru
*jajko
*3 łyżki mleka
*łyżka kakao
*łyżeczka kawy rozpuszczalnej
*3 łyżki oleju
Dodatki ( ewentualnie)
*krem czekoladowy
*wiórki kokosowe
*słodkie groszki
*dżem wiśniowy
*bita śmietana ewentualnie z śmietan fix-em
1. Kakao oraz kawę rozpuszczamy w łyżeczce letniej wody.
2. Mieszamy wszystkie składniki.
3. Nastawia mikrofalówkę na najwyższą moc. Na 3 min.
4. Odwracamy miskę. Wychodzi babeczka.
*5. Możemy po ostygnięciu przekroić na pół, nasączyć posmarować dżemem, dodać bitej śmietany.
*6. Wierzch posmarować "czekoladą do smarowania" posypujemy wiórkami kokosowymi.
Na podstawię super filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=DIAXkwvjH-Y polecam
.
Przepis.
Składniki:
*4 łyżki mąki
*łyżeczka proszku do pieczenia
*3 łyżki cukru
*jajko
*3 łyżki mleka
*łyżka kakao
*łyżeczka kawy rozpuszczalnej
*3 łyżki oleju
Dodatki ( ewentualnie)
*krem czekoladowy
*wiórki kokosowe
*słodkie groszki

*dżem wiśniowy
*bita śmietana ewentualnie z śmietan fix-em
1. Kakao oraz kawę rozpuszczamy w łyżeczce letniej wody.
2. Mieszamy wszystkie składniki.
3. Nastawia mikrofalówkę na najwyższą moc. Na 3 min.

4. Odwracamy miskę. Wychodzi babeczka.
*5. Możemy po ostygnięciu przekroić na pół, nasączyć posmarować dżemem, dodać bitej śmietany.
*6. Wierzch posmarować "czekoladą do smarowania" posypujemy wiórkami kokosowymi.
Na podstawię super filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=DIAXkwvjH-Y polecam

Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Też takie ciacha robię na różne sposoby. Przepyszne zwłaszcza te czekoladowe z nutellą, polane musem truskawkowym i kleksem bitej śmietany. Zakochałam się w tych prostych, szybkich ,,deserkach,,.
- Milcia120
- 500p
- Posty: 610
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Pojemniki do jaj testowałam nie polecam, jaja nie wychodzą z pojemników i ciężko domyć. Więcej czasu zajmuje niż tradycyjne obieranie.