Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
- Ika2008
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2203
 - Od: 24 maja 2013, o 08:59
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów
 
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Też stosuję sól do gotowania jajek. Po ugotowaniu rozbijam delikatnie skorupki, przelewam zimną wodą i obieram bez problemu.
			
			
									
						
							Pozdrawiam, Marta.
			
						Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Plan był taki.
1.Znalazłem informację o kuchniaMaghrebu. (Bardzo mnie zainspirowało-dotychczas nic o niej nie wiedziałem.)
2.Wypisałem składniki.Te które mam bądź znajdę bez problemu w sklepie.
*Często Używają.
3.Przygotowałem.- Mieloną wołowinę (kupiona w biedronce

4.Podsmażyłem cebulkę dodałem obrane pomidory, wycisnąłem ząbki, ząbek nie pamiętam
5.Doprawianie. *Za dużo kombinowałem. Dodałem sól, pieprz, szczyptę cukru... Dalej...
*Następnym razem użyję tylko soli, pieprzu, cukru, szafranu lub kurkumy, maże zaryzykuję z cynamonem.
*Przyprawy zakupione w internecie. W atrakcyjnej cenie. Szczególnie polecam czosnek niedźwiedzi. Raczej chyba nie polecę pomidorów w proszku... załapały wilgoć. Zbryliły się.
 6.Smażenie wołowiny. (Doprawiłem solą i pieprzem.)
7.Ugotowałem makaron. *Wyszedł smaczny.
8.Do sosu dodałem usmażoną wołowinę oraz wcześniej wymoczoną w wodzie fasole. *Fasola wyszła twarda.
9. W efekcie eksperyment ten oceniam na 4/10.
Jeżeli Możecie, chcecie, macie ochotę coś doradzić (szczególnie jeśli chodzi o fasolę) Będę bardzo zadowolony.
Więcej o Kuchni Maghreb: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_Maghrebu
http://polskaarabka.blogspot.com/p/jak-gotowac.html
Pozdrawiam serdecznie maxmar123.
-- 13 mar 2015, o 04:36 --
Nie chodzi o spaghetti tylko o Kuchnie Maghrebu...
Dziękuję Wszystkim za komentarze.
Milcia120 Takie urządzenie brzmi inspirująco.
-- 13 mar 2015, o 04:41 --
Aha. Dodałem jeszcze koncentrat pomidorowy. ...
- krynka
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 1494
 - Od: 13 sty 2014, o 19:27
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: okolice stolicy
 
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Pomidory o tej porze roku zdecydowanie z puszki ( jeśli nie mamy swoich przetworów). Sklepowe są teraz zupełnie bez smaku,łykowate i drogie
Danie generalnie powinno wyjść smaczne,ja jednak ograniczyłabym przyprawy. Jeśli nie mamy sprawdzonego przepisu,tylko eksperymentujemy,najbezpieczniej jest użyć max 3 przyprawy ziołowe .
Jakoś nie pasuje mi w żaden sposób cynamon do wołowiny
Jadłam kiedyś dziwne połączenie produktów w sałatce- wołowina + śledzie-było bardzo dobre,choć wcześniej nie odważyłabym się na taki eksperyment
Pozdrawiam serdecznie- Ela
			
						Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Ciasto w 5 min? Z mikrofalówki? 
Przepis.
Składniki:
*4 łyżki mąki
*łyżeczka proszku do pieczenia
*3 łyżki cukru
*jajko
*3 łyżki mleka
*łyżka kakao
*łyżeczka kawy rozpuszczalnej
*3 łyżki oleju
Dodatki ( ewentualnie)
*krem czekoladowy
*wiórki kokosowe
*słodkie groszki
 
*dżem wiśniowy
*bita śmietana ewentualnie z śmietan fix-em
1. Kakao oraz kawę rozpuszczamy w łyżeczce letniej wody.
2. Mieszamy wszystkie składniki.
3. Nastawia mikrofalówkę na najwyższą moc. Na 3 min.
 
4. Odwracamy miskę. Wychodzi babeczka.
*5. Możemy po ostygnięciu przekroić na pół, nasączyć posmarować dżemem, dodać bitej śmietany.
*6. Wierzch posmarować "czekoladą do smarowania" posypujemy wiórkami kokosowymi.
Na podstawię super filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=DIAXkwvjH-Y polecam
  .
			
			
									
						
										
						Przepis.
Składniki:
*4 łyżki mąki
*łyżeczka proszku do pieczenia
*3 łyżki cukru
*jajko
*3 łyżki mleka
*łyżka kakao
*łyżeczka kawy rozpuszczalnej
*3 łyżki oleju
Dodatki ( ewentualnie)
*krem czekoladowy
*wiórki kokosowe
*słodkie groszki
*dżem wiśniowy
*bita śmietana ewentualnie z śmietan fix-em
1. Kakao oraz kawę rozpuszczamy w łyżeczce letniej wody.
2. Mieszamy wszystkie składniki.
3. Nastawia mikrofalówkę na najwyższą moc. Na 3 min.
4. Odwracamy miskę. Wychodzi babeczka.
*5. Możemy po ostygnięciu przekroić na pół, nasączyć posmarować dżemem, dodać bitej śmietany.
*6. Wierzch posmarować "czekoladą do smarowania" posypujemy wiórkami kokosowymi.
Na podstawię super filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=DIAXkwvjH-Y polecam
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Też takie ciacha robię na różne sposoby. Przepyszne zwłaszcza te czekoladowe z nutellą, polane musem truskawkowym i kleksem bitej śmietany. Zakochałam się w tych prostych, szybkich ,,deserkach,,.
			
			
									
						
										
						- Milcia120
 - 500p

 - Posty: 610
 - Od: 1 lut 2014, o 12:18
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Lokalizacja: Poznań
 
Re: Moje początki w kuchni.Czyli- małe co nieco od maxmar123.
Pojemniki do jaj testowałam nie polecam, jaja nie wychodzą z pojemników i ciężko domyć. Więcej czasu zajmuje niż tradycyjne obieranie.
			
			
									
						
										
						









 
		
