Nie ma róży bez kolców - reaktywacja

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nie ma róży bez kolców - reaktywacja

Post »

Wydaje mi się że Cartier ma bardziej schowane w liściach kwiaty niż Comte.
Mam Comte i powtarza już za moment po pierwszym kwitnieniu i tak aż do póżnej jesieni.
Jestem nią zachwycona, bo też cudnie pachnie.
Grażyna.
kogro-linki
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Ewuniu dzięki za zdjęcia Gipsy Boy ;:196 on jest śliczny, już mnie uwiódł swoimi kwiatuszkami a miał ich nawet sporo jak na młodzika. Jak będzie się za bardzo przewracał to ma do podparcia sosnę za którą rośnie ;:306

Wtrącę się do dyskusji o wyższości a raczej piękności dwóch róż.
Dla mnie zdecydowanie ładniejsza i ładniej kwitnąca jest Comte de Chambord. Obie, jako dwulatki w zeszłym roku nawet nie nadawały się do porównania, Comte kwitła prawie bez przerwy aż do końca października, choć nie było to bardzo obfite kwitnienie. Jacques Cartier po słabym kwitnieniu zaledwie powtórzył kilkoma kwiatkami i skończył we wrześniu. Zapach mają porównywalny, ale jakbym miała ponownie kupować to na pewno Jacques Cartier nie znalazł by się w moim ogrodzie.
To jest tylko moja opinia :D
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Ewuniu nawet nie wiedziałam że otworzyłaś wątek.Jak na przesadzane rośliny masz je pięknie. Powiedz coś o Jacqueline du Pre, czy powtarza kwitnienie i pachnie oraz jak ma duże kwiaty.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Ewuniu, to i ja dodam kilka słów o różach , które mam od Ciebie.
Scarlet ;:167 , jest zachwycająca, kolor, długość kwitnienia. Chyba najdłużej ze wszystkich moich róż utrzymuje kwiaty, no może Zoic ją dogoni.
Drugą jest Stefa, pełna nazwa nie do opanowania, jestem bardzo zadowolona, że mi ją doradziłaś. Ma piękna napakowane kwiaty i delikatny zapach.
;:196
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewuniu, bardzo sie ciesze ze do nas wrocilas! Podziwiam z otwarta buzia Twoj czarodziejski rozany ogrod...
Wakacyjnie pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Ja jestem wierną fanką Jacques Cartier :D Może kwiaty ma ukryte nieco w liściach i trudno wycinać okwitłe, ale kwiat trzyma się stosunkowo długo i jest wręcz pierzasty. Comte de Chambord jest śliczną różą, ale mniej mi się podoba. Kwiaty szybciej opadają.Teraz obie wypuściły młode pędy.
Gipsy Boy masz w ofercie? 8-)
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dla mnie obie są piękne.
No i ten zapach.
Ciachnęłam moją Comte i teraz czekam co odpowie.
Chociaż już idzie z dołu jeden nowy pęd.
A jak jest u Cartiera ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Mój patyczkowy Cartier miał 3 kwiatki ,ale dopiero jakieś 30 cm ,wiec za dużo nie powiem ,ale zapach ma cudny .Niestety muszę czekać i jakoś słaby ma przyrost .Ewciu dziękuję :oops: Pilgrim otoczony kim czy Rugosami cudny kolor kwiatów .Umiesz fajnie komponować a u mnie na tych skrawkach trudno sie coś komponuje ;:180
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Ciachnęłam obie i obie wypuszczają od dołu nowe pędy czyli będzie co oglądać. Choć Comte już ma takie długie że zawiązała pączki a Jacques powoli goni sąsiadkę.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tak, Comte idzie bardzo szybko w nowe przyrosty.
To super róża, co by o niej nie mówić. ;:215

Ewka chciałam napisać, że od Ciebie maleńka Stanwellka ma pełno pączków.
Cudne maleństwo, oby tak dalej. ;:170
Grażyna.
kogro-linki
Ginia
100p
100p
Od: 19 lut 2010, o 12:25

Post »

Zdjęcia Gipsy Boy i Robin Hooda w Ewciowym wydaniu obudziły we mnie dziecięce wrzaski: muszę je mieć :wit Tylko zastanawiam się co będzie dalej?
Wyrwać kolejne fragmenty trawnika? Kupić nową działkę? Wywalić dotychczasowe nasadzenia tłumacząc sobie, że pewnie prędzej czy później i tak by uschły albo w jaki inny sposób zmarniały. ;:224
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękna Kronprincesse Mary. Czy ona jest duża?
Nie powinnam już patrzec na róże.
Moja Gruss jakaś inna. Nie zauwazyłam tych rózowości.
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kochani! dziękuję za tak liczne odwiedziny ;:4
U mnie 2 x na tydzień to chyba maksymalna możliwość zaglądania do własnego wątku :oops:
w międzyczasie odwiedzam wasze ogródki i walczę z różami w ogrodzie :)

Ewciu_Rozalko, dziękuję i nawzajem! ;:168
Grażynko, Majeczko, Ewciu majowa, Jadziu, dziękuję za wasze opinie o Cartierze i Comte, są bardzo cenne! na pewno wielu z nas jeszcze stoi przed wyborem ich kupna. 8-) Cartier ma krótsze łodyżki kwiatowe, zgadza się ale też ładnie powtarzał u mnei i chyba kształt kwiatu wolę u niego, niż Comte ;:173
Z kolei Comte kwitnie niemal bez przerwy- to jego największy atut bez dwóch zdań!
Cartier jeszcze zanim został przycięty, zaczął wypuszczać pędy od dołu, które teraz mają ponad pół metra i dalej idą w górę!
Danusiu, tak mnie wszyscy motywowali, więc jestem ;:108
Dziękuję w imieniu roślinek, tak sobie rosną na tej glinie. Może dziękują tym samym za to, że je zabrałam ze sobą do nowego ogrodu :D
Jacqueline du Pre powtarza całe lato, teraz po pierwszym kwitnieniu ma ok. 2 tygodnie przerwy, ale już wyrosło na krzewie bardzo dużo kolejnych przyrostów z nowymi pąkami. lada dzień zakwitnie na nowo :) Jej siła kwitnienia jest imponująca! Kwiaty trzymają się ok. 5 dni, ale rozwijają się jedne po drugich tak więc krzew ciągle jest ukwiecony. Kwiaty ma średnicę ok. 6-8 cm, całkiem spore a najpiekniejsze są czerwonawe pręciki w środku na tle białych płatków! Zapach piekny, cytrynowo-piżmowy. Ta róża urzekła mnie od pierwszego wejrzenia i wciąż jestem nią zauroczona! Dodatkowo nosi piekne imię po sławnej wiolonczelistce, zmarłej przedwcześnie. ;:167
Oczywiście są dwie strony medalu i jak to białe płatki, szybko tracą wygląd po deszczu, tego nie unikniemy. Dokłądny opis ze zdjęciami jest też na stronie. Gdyby brakowało miejsca w ogrodzie, może też rosnąć w donicy na balkonie.

Obrazek

Anetko
bardzo się cieszę razem z tobą, że różyczki dobrze się przyjęły, tym bardziej że Scarlet Moss to też jedna z moich ulubienic. Mam ją wciąż na tarasie w donicy! ;:215
Aguś, witam wakacyjnie! :wit
zaglądam do twojego buszu i nie moge uwierzyć, jak wszystko się rozrosło! :shock:
Ewciu majowa o Cartierze powyżej...
Gipsy Boy będzie jesienią.
Jadziu, ;:196 Pilgrim jest w towarzystwie Gipsy Boy i Rose de Rescht, kocham wszystkie trzy!
Miło mi,że trafiłam z kompozycjami. Siedziałam kilka miesięcy aby wszystko rozplanować ;:306
Grażynko, dzięki za wieści o Stanwell! Jestem też nią zauroczona. Pierwszy raz gości u mnie, na razie w donicy i czeka na miejscówkę.

Obrazek

Ginio serdecznie się uśmiałam ;:306 obstawiam: kupić nową działkę ! To opcja z perspektywą!
Obie róże do zakochania!

Obrazek Obrazek

Małgosiu, patrzec zawsze można ! :)
Kronprincesse mary dorasta do metra, nie więcej, taka zgrabna rabatowa.
Zapach ma piękny, choć na HMFie opisany jest jako delikatny.
Gruss różowieje przy niższych temperaturach, teraz prawie biała.
Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Stanwell ma stałe miejsce w moim sercu, bo w zasadzie nie przemarza :D Podwiązałam jej pędy do podpory, więc nie leży bezwładnie na ziemi, a pierwsze kwitnienie jest zachwycające. W przyszłym roku będzie zupełnie biało :D
Comte wcale nie kwitnie u mnie przez caly czas :? Natomiast Cartier ma jeszcze kwiaty i rozwija nowe pąki, widzę też świeże przyrosty. Jedna z najmilszych róż w moim ogrodzie. Biała odmiana nie kwitnie aż tak chętnie.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p
Od: 1 cze 2013, o 13:58

Post »

Witam!!! Przejrzałam dokładnie Twój wątek i jestem bardzo szczęśliwa, że tu trafiłam. Akurat zakładam rabatę różaną więc z chęcią skorzystam z Twoich porad, widoczków oraz oferty :D
Piękny jest Twój ogród :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”