Sery , mięsa i inne domowe frykasy

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Sery , mięsa i inne domowe frykasy

Post »

Wiesz, wszystko jest w jakimś celu, z roślin robi się też wywary, odwary ale w odpowiedni sposób. Tu rolę tego 'wyciągacza' z pędów robił cukier. Ja nie wiem, nigdy nie pasteryzowałam syropu.

Z innej beczki, chwalę się pachnącą, i to jak ;:224 zawijana chałką z kakao i ucieraną różą. Za chwilę będę robić nową różę, bo już kwitnie, to reszta zeszłorocznej poszła do chleba
Obrazek
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

monika pisze:Za chwilę będę robić nową różę, bo już kwitnie, to reszta zeszłorocznej poszła do chleba
Proszę napisz jak robisz - ja mam też ponoć różę "konfiturową" ale wydaje mi się ,że jest mało aromatyczna :|
x-xm-a

Post »

W różanym temacie coś skrobnęłam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p3287624 , cukier puder i trochę soku z cytryny, cukru więcej niż 1:1, i gdybyś robiła blenderem to z przerwami bo się grzeje
Obrazek
Róża na takie cóś* przede wszystkim powinna mieć silny zapach. I pogryź sobie jeden płatek, zwłaszcza białą końcówkę czy nie ma przypadkiem goryczki.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie ta biała końcówka ma goryczkę i obcinałam je nożyczkami :roll: tzn ,że to nie jest ta właściwa róża konfiturowa :|
x-xm-a

Post »

Robota dla mnie niewyobrażalna. Wystarczy, że muszę przedmuchać płatki ('zimną' suszarką do włosów) na sicie z dużymi oczkami, coby mikroskopijne robaczki sobie poooszły.
Nie masz jakiejś innej róży pachnącej/
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie to jedyna róża z tego rodzaju jaką posiadam a na robaczki to często wystarczy rozłożyć płatki na ściereczce i większość robaków sama sobie pójdzie .
A z tym obcinaniem to robię tak ,że jak wyrywam te płatki to od razu obcinam z tej większej ilości co trzymam w ręce bo po płatku to chyba by mnie coś trafiło 8-)
x-xm-a

Post »

A w okolicy nigdzie nie masz?
Ja już kilka słoiczków zrobiłam. T tym roku poszłam na totalną łatwiznę - płatki przez maszynkę elektryczną, potem dodałam cukier puder i sok z cytryny, wymieszałam i dopiero blenderem. Baaardzo przyjemna robota ;:173
x-xm-a

Post »

A to mój ukochany ślimakożerca na łowach, obok wielgachne funkie a pod nimi.. jeszcze są...ale już niedługo ;:222
Obrazek
x-a-40
200p
200p
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie dzisiaj dopiero przestało lać i wyszło słońce.Wszystko co najładniejsze poszło się paść.
Masakra :cry:
x-xm-a

Post »

Ale od dzisiaj tylko słońce.....czego serdecznie życzę ;:3
x-xm-a

Post »

Axel ta moja truskawka, którą dostałam jest pyyyszna, posmak ananasa z miodem.., nazwy nie znam. Duża, cała mocno czerwona. Ta całoroczna, którą kupiłam w lidlu do pięt jej nie sięga smakowo.
Jak swoje rozmnażasz w końcu?
x-a-40
200p
200p

Post »

Daję do doniczek ze względu ,że nie podeptają mi ich przy obieraniu.
Mam odmianę z dużymi truskawkami ,owocują teraz i mam gdzieś z 10 doniczek,pozostałe czekają aż wąsy wypuszczą trochę liści.Wsadzam do doniczki gdy widzę wybijające korzonki.
Może masz ananasotruskawkę,ale ona jest biała.
W sumie mam 2 odmiany i zrobione około 15 sadzonek na 60 roślin,głównie z odmiany wcześniejszej.
Ta późniejsza też teraz wzięła się do życia i owocowania.
x-xm-a

Post »

To ja chyba też dam do doniczek. A jakie masz odmiany?
x-a-40
200p
200p

Post »

Odmiany to Dukat i Kent. Dukat bardzo mi odpowiada,natomiast Kent to owoce małe i troche spleśniałych było przez ta pogodę.
Ja doniczki rozciąłem do dna i wyciąłem większy otwór na wąsa,by nie uległ uszkodzeniu.
W sumie mam od jesieni posadzone 60szt.
x-xm-a

Post »

Dobrze, że napisałeś, ja chciałam tak z góry wtyknąć bez sensu.
Muszę te moje truskawy poobserwować czy nie łapią zbyt ochoczo choróbsk. U mojej sąsiadki widziałam takie kropki na liściach, to chyba czerwona plamistość, ale daleko ode mnie je ma, to chyba się nie rozłazi mam nadzieję
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”