Różano-liliowcowy ogród pod dębem cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Różano-liliowcowy ogród pod dębem cz. 7

Post »

Małgosiu, aż sama się boję, co mi znów zimą przyjdzie do głowy. Człowiek będzie oglądał na FO różne rośliny i znowu się będzie zastanawiać, gdzie by tu co można było u siebie posadzić. Zerkam od jakiegoś czasu na piwonie, no ale na nie to już naprawdę miejsce jest potrzebne ;:108
Marzka, staram się coś pokazać innego niż zwykle, ale i tak zawsze są te same obrazki. Może by tak zrobić sobie przerwę wakacyjną?
Helios, ja Florę Danica chyba sobie postaram się rozmnożyć, bo to bardzo mocna, solidna róża i nie opadają kwiatom główki. Ale podobno ona chorowita i trzeba profilaktycznie opryskiwać. ;:108
AgaNet, no to ci współczuję takiego marnego lata. Czeka się, czeka całą zimę, aż w ogrodzie zobi się pięknie, a potem te okropne deszcze sprawiają, że nawet z domu nie można wyjść. Nie wiem, jak cię pocieszyć ;:168
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Super spacerek. Faktycznie tam jakoś niepokojąco, szczególnie po historii o upadłych aniołach :;230 Sama się straszysz, czy tylko nas :;230
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Piękne ścieżki i tak pięknie obrośnięte :) A jak pięknie zza roślin wyłania się dom ;:138 Zazdroszczę Ci także cienia ;:62
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję za spacer do końca ścieżki ;:196 Niesamowite miejsce :D
Także u mnie nastała pora deszczowa, wszystko stoi w wodzie. Teraz, kiedy mogę wreszcie popracować w ogrodzie, nie da się do niego wejść :evil:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Wandziu ja też preferuję róże o sztywnych pędach, bo nie potrafię patrzeć, jak po deszczu kwiatki "taplają" mi się w błocie :lol: ...a tak w ogóle, to zdecydowanie wolę liliowce, niż róże. Jak wy odróżniacie jednego "bladaca" od drugiego ;:202
Dobrze, że piszecie nazwy, bo podejrzewałabym, że ciągle pokazujecie tą samą różę, tylko w różnych fazach rozwoju i pozycjach :;230
Za to liliowce... ;:215 Chyba przyszła pora, aby zaprzestać zazdrościć i wziąć się za zakupy :wink:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Jak mnie sie marzy taki tajemniczy zakątek, drozka, ale jak tu zrobić cos takiego na 300 metrach?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Lulka, u mnie też niewiele więcej miejsca. W sumie mam 700m2, ale na tym stoi dom, są podjazdy i takie tam różne, więc też zostaje jakieś 500m2. A ścieżkę możesz sobie zrobić nawet na kilku metrach. I tak masz jakąś dróżkę między roślinami, prawda? Połóż kilka kamieni i jest ścieżka :D

Heliofitka, to odróżnianie róż wcale nie jest takie trudne, to tylko na zdjęciu bladawce są prawie identyczne, ale w rzeczywistości tak nie jest. Poza tym istnieją jeszcze przecież zapachy albo ich brak. No i te kształty, kule, kielichy, filiżanki... Tylko brać i wybierać :D No ale masz rację, liliowce też piękne, choć krótkotrwałe. A więc bierz sakiewkę do ręki i w drogę, na zakupy :D

Ewamaj, ja już mam dosyć tych deszczów i burz. Róże są takie biedne. Rabatówki to jeszcze pół biedy, bo będą kwitnąć jeszcze nie raz później, ale wielkokwiatowe ledwo zakwitną, to już skończą swoją karierę. Dlatego ja ich osobiście nie kupuję.

Sweety, witam nowego gościa. Cień to zasługa dużych drzew. Ja uważam, że w każdym ogrodzie powinno być choć jedno dzewo, bo nie wyobrażam sobie sytuacji, że podczas upałów nie ma się gdzie schronić. Drzewa to nasz ratunek, prawda :)

AAlexandro, ja wcale nie straszę, toć te anioły to przecież całkiem sympatyczne istoty. A że siedzą w cieniu, to wcale nie muszą być straszne :D

Obrazek

Obrazek

Gebruder Grimm - dzielnie przetrwała zimę, ma apetyczny truskawkowy kolorek
Obrazek

Victor Borg - jedna z moich niewielu wielokwiatowych. Ma olbrzymie kwiaty, choć mało. Pięknie pachnie. Długo nie mogłam jej zidentyfikować, aż do momentu, kiedy podczas przesadzania zanlazłam przywieszoną do niej tabliczkę.
Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Goldelse - nie spodziewałam się, że będzie aż taka ładna :D Idealnie wpasowała się na rabacie ze słonecznymi barwami, koło Pilgrima, Grahama i Pat Austin
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety w nowym ogrodzie trudno o większe drzewa, ale pracuje nad tym... Pwoli i ja "dorobię się" cienia :D Prześliczne widoczki - jak zawsze - u Ciebie ;:138
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Wandziu, spryciaro ;) Już prawie się czułam jakbym zaczynała czytać książkę...
Może spróbujesz pisać? Nieźle ci to wychodzi. A ogród masz piekny, że hej :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Róża Goldelse - niewalająca :D
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Wandziu,od dłuzszego czasu podziwiam twoje hosty ,masz ich tak dużu i są juz pieknych rozmiarów.Na to potrzeba jednak czasu,a chcaiłoby się juz mieć piekne okazy.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Kropelko, kiedyś się przymierzałam do pisania, ale potem zrezygnowalam. Lubię jednak opowiadać dzieciom bajki, które sama wymyślam :D
Sweety, ta róża na razie jest u mnie malutka, mam nadzieję, że keidyś pokażą w pełni swoją urodę.
Małgosiu, hosty sobie rosną same, nie trzeba nawert o nie dbac. Jedyne zagrożenie to ślimaki, ale jakoś ich w tym roku nie ma. I nawet ładnie te hostunie teraz nam kwitną.
Obrazek

Na razie jednak zachwycam się wciąż nowymi rozkwitającymi różyczkami.

Pat Austin - dziwna róża. Piękny kwiat, kolor i forma, ale pędy są tak giętkie i tak się przewiweszają do ziemi, że kwiatów w ogóle nie widać. Nie pomagają żadne podpory. Zna może ktoś na nią sposób?
Obrazek

Ta została kupiona jako róża angielska. Może ktoś mi pomoże ją rozpoznać? Piano? Falstaff? Othello?
Obrazek

Kolejna nieznajoma róża rabatowa. Tak wygląda w pączku
Obrazek

A tu już rozwinięta. Ma ciemnoczewony kolor i charakterystyczne cieniutkie białe paseczki na płatkach
Obrazek

Obrazek

Avalon - pierwszy kwiat. Jestem z niej zadowolona. Ważna zaleta to sztywne pędy.
Obrazek

Wśród lawendy i szałwii
Obrazek

Bardzo szybko zakwitła po raz drugi. Tu w towarzystwie malinowej Fabulous.
Obrazek

Obrazek

Austinka Francine. Koronkowe drobne kwiatuszki. Będzie się pięła wraz z ciemnym powojnikiem Night Veil.
Obrazek

Stara poczciwa Flamingo.
Obrazek

Fabulous, ciekawy kolor i chętnie kwitnie.
Obrazek

Obrazek

Elysee - same zalety: piękna, sztywne pędy, bardzo trwały kwiat
Obrazek

Clair R. - na razie ją testuję. Kwiat niezbyt trwały w okrresie ostatnich deszczów.
Obrazek

Obrazek

Clair R. w towarzystwie Goldelse
Obrazek

Mount Shasta - rewelacyjna, choć pomyłka, bo miała być Arthur Bell. Ani mi się śni reklamować.
Obrazek

Na razie tyle, bo muszę się brać do pracy :wit
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Odprężyłam się chwilkę odlądajac Twoje zdjęcia Wandziu, a teraz powracam do tematów dzisiejszych w pracy.
Róże w zestawieniu z lawendowo-szałwiowym tłem bardzo ciekawie wygladają.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Krysiu, miło, że mnie odwiedzasz, bo jakoś ostatnio mi jest dość smutno, że z chwilą gdy założyłam nowy wątek, tak mało mam gości. Wszyscy tylko mi grzecznie odpisują w swoich wątkach, ale rewizyt nie ma :( Chyba będę musiała sobie zrobić przerwę od FO.
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Wandziu to nie prawda , ja odwiedzam Cię często tylko wena jakaś słaba na pisanie .
Jednak nie mogę pozwolić , żebyś zamknęła wątek i teraz będę się ujawniać .
Pozdrawiam serdecznie .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”