Moje odcienie zieleni

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dagg
500p
500p
Od: 9 mar 2012, o 09:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój mały parapecik :)

Post »

Marta - żebym to ja wiedziała, jaką mam odmianę hoji... :roll: muszę kiedyś zrobić zdjęcie jej liści, może mi coś podpowiecie... zapewne jest to jakaś pospolita odmiana, szczerze mówiąc, zanim się nie zalogwałam na to forum, nie wiedziałam, że są różne odmiany ;:218 dostałam ją w spadku od teściowej z naszą częścią domu, jest baaardzo długa i zastanawiam się, czy jej nie odmłodzić i nie zrobić jej podpórek, bo na razie smutno zwisa z szafy ... ;:222

Karolina, Domimika - ja właśnie obstawiam jakąś odmianę pelargonii, przez wzgląd na charakterystyczny zapach, a nawet sam kształt liści, które jednak nie są mięsiste, a cieniutkie i delikatne. Chyba pójdę wkleić te zdjęcia do wątku z identyfikacją roślin :)
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Język teściowej w tej cenie ;:333 Mam nadzieję że ci szybko zakwitnie ;:108 Pięknie ci się rozmnożyły fiołeczki ;:138 . Kwiatek hoi cudny, a ten z ostatniego zdjęcia też mi się podoba ale nazwy nie znam ;:108
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28

Post »

Dagg to miałaś podobnie jak ja, z tym że ja nawet nie wiedziałam, że takie hoye, sukulenty czy wiele wiele innych w ogóle istnieje!! ;:131
A co najlepsze nawet nazw swoich kwiatów, które mam od dawna nie znałam ;:224
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

No, no...nowość w świetnej cenie i w super stanie. Też jest na mojej liście chciejstw ;:224
Kwiat hoji - śliczny. Myślę, to będzie h.carrnosa, bo jest najbardziej pospolitą hoją.

A prezent , to pelargonia...tyle, że o ozdobnych liściach. Chyba, że to odmiana "anginki" hmm...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
dagg
500p
500p

Post »

Namierzona :!: :heja to pelargonia caroline schmidt :heja a zatem powinna kwitnąć ;:224 moja coś się wcale nie przymierza...

A co do języka teściowej, zakupiłam go na tej aukcji (tylko odebrałam osobiście):
http://allegro.pl/hemantus-bialokwiatow ... 80187.html
Zostały jeszcze dwie sztuki, więc pewnie można się dogadać ze sprzedającą, żeby wysłała, albo ponownie wystawiła :wink:
Awatar użytkownika
dagg
500p
500p

Post »

Byłam wczoraj chwilkę na targu i wróciłam z trzema kwiatkami.

Szczawik za 1,50 zł, niestety nie dopatrzyłam się zanim wyjęłam go w domu, że on taki malutki i ma tylko 4 listeczki, inaczej bym mu wzięła kolegów do towarzystwa... ale może się rozrośnie? Poza tym zachwycił mnie wczoraj, gdy zobaczyłam, że zamyka kwiatki na noc ;:19

Obrazek

I oczywiście kolejny kwiatek o włochatych liściach, to zwykła mięta cytrynowa, ale musze przyznać, że w doniczce wygląda fajnie, tylko niestety podczas przesadzania ułamał mi się jeden pęd...
wsadziłam go do ziemi, może się ukorzeni?

Obrazek

A pelargonię, która Wam się podobała przez wzgląd na ciekawe liście, wystawiłam na balkon, bo podobno w mieszkaniu nie zakwitnie ;:224
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Od dawna masz tą pelargonię?
Awatar użytkownika
dagg
500p
500p

Post »

Przynajmniej rok, trudno powiedzieć, dostałam ją taką urośniętą.
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 19:37

Post »

W takim razie trzymam kciuki żeby szybko zakwitła. Obejrzałam sobie zdjęcia w necie, powinna kwitnąć na czerwono :)
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Witam, wpadłam z rewizytą :wit
Kwiatki masz bardzo ładne, zadbane i na pewno niedługo kolekcja ci się znacznie powiększy ;:224
A zdjęcia cudne!
I proszę pomiziać zwierzaczki ode mnie ;:196
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

Piekna hojka i ta pelargonia,bo to chyba pelargonia?
Awatar użytkownika
dagg
500p
500p

Post »

Karolina - właśnie jak odszukałam właśnie, co to za pelargonia widziałam, że kwitnie na czerwono, nie wiem, czy uda mi się ją jeszcze w tym orku doprowadzić do kwitnienia... w ogóle nie mam doświadczenia z pelargoniami... choć w przyszłym roku będę chyba nimi obsadzać balkon...

Monika - moja kolekcja powiększa się powoli, ale systematycznie, sama jestem ciekawa, jak będzie wyglądała np. za rok :twisted: zwierzaki wymiziane ;:168

Dorota - dziękuję! hojka to taka zwyczajna, ale ładnie zakwitła, muszę jej zorganizować coś, po czym by się mogła wspinać. Byłam dziś w kwiaciarni i zapomniałam ;:223 a łaciata to pelargonia i choć zawsze denerwował mnie ich zapach, tą polubiłam :wink:

A dziś chciałam Wam zaprezentować, co wyrosło mi na reanimowanym storczyku (moja teściowa swego czasu go zalała doprowadzając do utraty praktycznie wszystkich korzeni, od tej pory ma zakaz ich podlewania i zajmuje się tylko swoimi kwiatkami :twisted: ). Byłam przekonana, że szykuje pęd kwiatowy, a wczoraj zauważyłam, że jak nic są to dwa listki, a więc chyba keiki ;:167 , które po prostu uwielbiam. Raz miałam 3, jedno sobie zostawiłam, ale się nie przyjęło ;:185 Mam nadzieję, że to urośnie duże i silne i za jakiś czas przyjmie się w swoim własnym domku, a póki co będę chyba chodzić i chuchać i dmuchać, zwłaszcza, że mamusia jeszcze nie odzyskała pełni sił i dopiero odbudowuje swoje korzonki ;:167

Obrazek
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

O jest keiki.... Chuchaj i Dmuchaj w mamę- storczyka ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Niech Ci to maleństwo rośnie zdrowo ;:138
Awatar użytkownika
dagg
500p
500p

Post »

Na razie nie dziękuję, żeby nie zapeszać!

I wrzucam szybką migawkę z wieczornego spaceru z tym co kocham najbardziej - polnymi pięknościami ;:167

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”