Zielona radość :)
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Zielona radość :)
Śliczne kolorki , które niestety giną w widoku ogólnym przez tą dużą ilość zieleni. Przepiękne sasanki!
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Dziękuje
Zdjęć ciąg dalszy

Zdjęć ciąg dalszy

- Lukrecja
- 1000p
- Od: 31 maja 2009, o 07:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wpadłam z rewizytą
fantastyczny ten Twój ogród! taki jak lubię, mnóstwo roślin, ale jest przestrzeń
a to oczko Ci chyba ukradnę
będę stałym gościem w Twym ogrodzie, jeśli pozwolisz 

- drewutnia
- 1000p
- Od: 1 gru 2011, o 13:06
Napracowałeś się ale głównie zasypując nas tutaj pięknymi zdjęciami(niektóre nawet x3) 
nie no dobra obrzeża no wymagały schylania itp:roll:
a trawę to( po śladach widać) chyba traktorkiem sobie śmigasz?

nie no dobra obrzeża no wymagały schylania itp:roll:
a trawę to( po śladach widać) chyba traktorkiem sobie śmigasz?
- PiotrekP
Dziękuję dziewczyny , będę zaszczycony jak mnie będziecie odwiedzać
Traktorka jeszcze się nie dorobiłem ale kosiarki z napędem już tak

Traktorka jeszcze się nie dorobiłem ale kosiarki z napędem już tak

Masz klasyczny ogród, dobrze utrzymany, widać, ze lubisz nim się zajmować. Zgadzam się tez, że dużo łatwiej utrzymac w porządku ogród bez roślin jednorocznych, ja tez nie ma ich wcale. Będę zaglądać, bo lubie patrzeć na uporządkowane miejsca. Aha, mój trawnik po zimie też nie był idealny, ale nawóz i częste koszenie i niemal idealny. Może to też kwestia ziemi, ale nie robiłam ani aeracji ani wertykulacji, tylko mocno wygrabiłam zeschnięte źdzbła. Inna rzecz, że mój trawnik nie ma nawet roku.
Powodzenia w utrzymaniu ogrodu w tym nienagannym stanie
Powodzenia w utrzymaniu ogrodu w tym nienagannym stanie

Twój trawnik już piękny - mój niestety jeszcze nie, ale ma się ku lepszemu, wygląda całkiem obiecująco po tych wszystkich zabiegach, którym został poddany. Nie robiłam tylko piaskowania, ale jak pisałam u mnie jest piasku cała masa, a żyznej ziemi niewiele. Trawka już ładnie się zagęszcza i prawie całkiem się zazieleniło. Jeszcze tydzień i myślę, że będzie dobrze.
Bardzo mi się podobają te Twoje latarenki ze świeczkami - gdzie je kupiłeś?
Bardzo mi się podobają te Twoje latarenki ze świeczkami - gdzie je kupiłeś?
- jolcia1212
- 500p
- Od: 8 gru 2009, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Twój ogród zachwyca.
Mam pytanie do Ciebie- jak walczysz z chwastami w trawniku. U mnie w tym roku jeszcze więcej chwastów. Może powinnam zastosować jakiś oprysk?
- semper
- Od: 27 lis 2011, o 10:12
Wpadłem do Ciebie z rewizytą prosto z pochodu pierwszomajowego.Niosłem transparent , a na nim było napisane "Najpiękniejsze oczko ma Piotrek".Niech towarzysze wiedzą 

- PiotrekP
Debra, KLEO, jolcia, semper, bardzo dziękuję za odwiedziny
Debra , masz w 100% tach rację , łatwiej utrzymać porządek bez roślin jednorocznych w ogrodzie. Niestety są ograniczone możliwości w kolorach ale coś za coś . Bardzo będę zadowolony jeżeli będziesz wpadać częściej
Trawnik to najbardziej wymagająca pracy "rzecz" w ogrodzie , lecz efekt można już zauważyć po 2-3 latach jak wiele pracy zostało włożone i wtedy satysfakcja jest bardzo duża
KLEO, jeżeli masz piaszczystą glebę to robisz zabieg odwrotny , dodajesz zwięzłej ale z umiarem. Latarenki kupione na alledrogo
za cenę jaka widnieje na portalu to w sklepie bym kupił jedną , tą najmniejszą. Nie dużo kosztowały. 99zł z groszami 
jolcia1212, chwasty to zmora w trawniku , niestety okoliczne działki są tak zarośnięte że nasiona przenoszą się z wiatrem ale nie tylko. Pierwszy oprysk wykonuję jak tylko chwasty zaczynają wschodzić . Używam chwastox turbo + niskie koszenie + wyrywanie mechaniczne. Po kilku miesiącach oprysk wykonuję punktowo ,a nawet maluję pędzlem roślinę i wiem że wypadnie , do tego celu używam Roundupu. Niestety wycofali już ale można jeszcze dostać na rynku. Pewnie zaraz wyjdzie jakiś jego zamiennik więc nie ma co się martwić
semper, he he , dziękuję bardzo

Debra , masz w 100% tach rację , łatwiej utrzymać porządek bez roślin jednorocznych w ogrodzie. Niestety są ograniczone możliwości w kolorach ale coś za coś . Bardzo będę zadowolony jeżeli będziesz wpadać częściej

Trawnik to najbardziej wymagająca pracy "rzecz" w ogrodzie , lecz efekt można już zauważyć po 2-3 latach jak wiele pracy zostało włożone i wtedy satysfakcja jest bardzo duża

KLEO, jeżeli masz piaszczystą glebę to robisz zabieg odwrotny , dodajesz zwięzłej ale z umiarem. Latarenki kupione na alledrogo

jolcia1212, chwasty to zmora w trawniku , niestety okoliczne działki są tak zarośnięte że nasiona przenoszą się z wiatrem ale nie tylko. Pierwszy oprysk wykonuję jak tylko chwasty zaczynają wschodzić . Używam chwastox turbo + niskie koszenie + wyrywanie mechaniczne. Po kilku miesiącach oprysk wykonuję punktowo ,a nawet maluję pędzlem roślinę i wiem że wypadnie , do tego celu używam Roundupu. Niestety wycofali już ale można jeszcze dostać na rynku. Pewnie zaraz wyjdzie jakiś jego zamiennik więc nie ma co się martwić

semper, he he , dziękuję bardzo

-
- 500p
- Od: 26 sie 2010, o 15:39
Witam, pozwoliłam sobie zajrzeć i się przywitać. Bardzo podoba mi się Twoja "zielona radość". Bardzo elegancko. Jeśli mogę to zapytam Jakiej używasz kory, wpadła mi w oko 

- PiotrekP
Witaj
Dziękuję za odwiedziny . Kora zbierana w lesie podczas wycinek drzew , celowo są takie większe kawałki ponieważ nie muszę dosypywać na wiosnę
Dziękuję za odwiedziny . Kora zbierana w lesie podczas wycinek drzew , celowo są takie większe kawałki ponieważ nie muszę dosypywać na wiosnę

Połamania nóżek
Kora super, tylko kto ma takie możliwości. Czy ta kora też tak okropnie pachnie jak ta normalnie wysypywana kora? Nie używam jej, bo zapach jest paskudny

Kora super, tylko kto ma takie możliwości. Czy ta kora też tak okropnie pachnie jak ta normalnie wysypywana kora? Nie używam jej, bo zapach jest paskudny

- PiotrekP
Nie dziękuję
Kora pięknie pachnie lasem , ponieważ nie była kompostowana ... szczerze mówiąc nie wiem czemu wszyscy piszą że kora jest kompostowana przed sprzedażą , toż ona wyjeżdża z tartaku i jedzie do sklepu

Kora pięknie pachnie lasem , ponieważ nie była kompostowana ... szczerze mówiąc nie wiem czemu wszyscy piszą że kora jest kompostowana przed sprzedażą , toż ona wyjeżdża z tartaku i jedzie do sklepu

No ale przyznasz, że ta z worków cuchnie jakos okropnie