Chrapkowe doniczki cz. II

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Chrapkowe doniczki cz. II

Post »

Basiu Chrapka - na doniczkę śr. 11cm daję 4 spore ząbki czosnku, każdy z nich uprzednio podzieliwszy wzdłuż (z góru na dół) też na ćwiartki.
Większa czy mniejsza doniczka - dostaje proporcjonalnie. Należy zwracać uwagę czy któryś kawałek, mimo podcięcia piętki, nie wykiełkuje,
bo ma, niestety, mocne i długie korzenie. ;:108
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Trzymam kciuki za walkę z intruzami ;:163
Piękna nowość ;)
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p
Od: 22 mar 2011, o 00:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wciornastki są czarne, szare - drobniutkie, dorosłe - latająca muszka :wink:
Śliczna nowość :D
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

Kochana walcz z tymi robalami ;:163 :pogon A nowość jest bardzo fajna ;:108
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Śliczna zielona czuprynka :D . Basiu, spraw jej buźkę z doniczki najlepiej męską,
z moją żeńską, byłaby fajna para hipisów :heja
Awatar użytkownika
Monik27
500p
500p
Od: 23 sty 2012, o 08:55

Post »

cudeńko nabyłaś kochana śliczny wygląda przepięknie ;:138 ;:138 muszę poczytać o tej roślince bo pierwszy raz ją widzę :;230 :;230
Moje kwiaty doniczkowe - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=50981" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam serdecznie ;-) Monika
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Basiu, mam nadzieję, że ci ( i nie tylko ;:108 ) nie zaszkodziło. :uszy
Nowość fajna, taka soczyście zielona i ma świetny pokrój. :)
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01

Post »

Jagódko dziękuję za troskę. Oj my tam twarde kobitki jesteśmy! :;230

Krysiu dziękuję. Jutro kupię świeższy niż ten, który obecnie posiadam i zapodam "antybityka" na pewno. A powiedz jeszcze tylko czy potem go usunąć, czy zostawić jako nawóz?

A wiesz Marylko, że jak juz tego Rhipsalisa przywieżliśmy do domu to też o tym pomyślałam? Jak znajdę odpowiednie dodatki to na pewno coś wykombimnuję aby z czupryny rzeczywiście powstał "ktoś" :) Oczywiście nie omieszkam przedstawić gościa tutaj :;230

Monik27 :wit
Mnie się od razu spodobała gdy ją ujrzałam już po raz pierwszy :)

Alunia, Migotka, Stokrotkania, Doromichu dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja zostawiam, on po jakimś czasie ulegnie rozkładowi. ;:108
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01

Post »

Tak właśnie, Krysiu, myślałam. Dziękuję :)

Mam już dość prania tych kwiatów z robaków, choć okazało się, że możliwe, że nie jest tak żle. Czarne robaczyska były prawdopodobnie tylko na Difenbachii, a białe coś co prawda na kilku roślinkach ale w niewielkich ilościach. Pozostałe kwietnikowe roślinki zostały dokładnie wykąpane-listek po listku, mimo, że nie zauważyłam na nich intruzów.

Szczerze mówiąc mam juz dość tego myślenia o robalach-wszędzie je już widzę. Okruchy od chleba razowego to dla mnie jakies rozrośnięte mszyce, kawałek nitki na dywanie to na pewno kolejny szkodnik z doniczki i tak w kółko. Mam nadzieję, że nie będą mi się śniły :;230

Na poprawę nastroju dorzucę kolejne foto nowości, czyli maleńka Chamedora / w bardzo fajnej cenie / i "długo polowana" Nolina :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oczywiście osłonki też nówki :) Nolina czeka na jakąś dłuższą, ale póki co postoją tak chwilę-do czasu aż kwarantanna przeminie i będę mogła w miarę bezpiecznie ulokować je na docelowych miejscach :)

Jeśli chodzi o Nolinę to będe bardzo wdzięczna za porady :) Domniemam /po cenie dużych okazów/ że to roślinka powoli rosnąca? A co z bulwami? Zostawić 3 w jednej doniczce? Kiedy ewentualnie rozsadzić? Będę wdzięczna za wszelkie cenne wskazówki :)
Pozdrawiam i dobrej nocki ;:19
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:roll: :roll: Wszystkie są zachwycające. Te nolinki wcale nie rosną tak szybko jak się wydaje.
w ogóle noliny są raczej wolnorosnące. Jak dasz im, pojedynczym, nawet taką samą doniczkę
to zaczną rosnąć w korzenie . Patyczak jest cudny a palemka ardzo wdzięczna, łatwo rośnie. ;:63 ;:108
Awatar użytkownika
Monik27
500p
500p
Od: 23 sty 2012, o 08:55

Post »

piękne nowości :D :D taka palemka jest u mojej siostry rośnie jak oszalała co nuż wypuszcza nowe łodygi :tan a nolinki też zostawiłabym razem tak jak pisała Kasia przynajmniej do czasu gdy podrosną ;:196
Moje kwiaty doniczkowe - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=50981" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam serdecznie ;-) Monika
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

ależ cuda zakupiłaś ;:167 każdą jedną bym sobie przygarnęła ;:108 ;:224
nolinkę taką potrójną widziałam w jakimś... budowlanym..? :shock: chyba za 16zł? kusiła ;:108 ale już miałam pojedynczą z B-ki więc sobie darowałam - moja stoi na komodzie na południowej wysatwie, ma słoneczko ;:3 podlewam raz na 2 tygodnie, bo ona magazynuje wodę w tym swoim pniu ;:108 i prezentuje się wspaniale, uważam ją za świetny zakup ;:108
tą taką jakby palmę, nie pamiętam nazwy - też mam, kupowałam malutką, lubi wodę i słoneczko ;:108
no i "czuprynę" widziałam niedawno w kwiaciarni - ceny nie pamiętam ale kojarzę, że pomyślałam, że niedroga, a dość duża ;:108 tylko nie mam kwietnika aby ją na ścianie ulokować bo tam mi się uwidziała, gdzie Ty swoją chcesz postawić? nawet nie wiem jak to pielęgnowac ;:223 chyba łatwo zalać gdzieś czytałam i widziałam
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Zawsze lubię popatrzeć na coś, o czym z braku słońca mogę tylko pomarzyć. Fajne nowości. :uszy
A o robalach staraj się nie myśleć. :wink: Ja się prawie zżyłam z moimi ziemiórkami, bo przypominały mi lato z uwagi na podobieństwo do muszek owocówek. :;230
Jednak ich potomstwo do mnie nie przemawiało zwłaszcza jak zobaczyłam to w przezroczystej doniczce ze storczykami, więc bezlitośnie potraktowałam chemią i póki co jest spokój.
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Bardzo ciekawe roślinki zakupiłaś Basiu. Tak się składa że one tez figurują na mojej liście,lecz dałam sobie warunek. cokolwiek dokupię dopiero jak Zamio....... wypuści mi coś nowego ze swoich bulw.
Gdyż bardzo szybko tracę zakupione zielone, nie mogę przedarować mojego cissusa. Zginął w ciągu 2 miesięcy. A przecież dbam o moje kwiaty :oops:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”