Moje też uwielbiają różne roślinki np. jabłka, buraki,ogórki.Jolek pisze:Ja tez hoduję kurki ale bardziej ,,mieszańce" dla oka i jajek. Jednak muszę się zgodzić ,że potrafią zniszczyć rabatkę kwiatową czy warzywniczą, szczególnie jak wiosną przekopie się ogródek i posieje lub zasmakuje im nasza roślinka.Zawsze znajdzie się taka co przeleci i ,,przemiesza" nasionkaMoim zdaniem to ,że kopią to w tym miejscu znalazły niezłe robale i grzebią za resztą smakołyków.Dołki grzebią w miejscach suchych i w nich się piaskują. ,,Mieszańce" dlatego ,że wokół dużo drapieżników i jeszcze wczoraj lis sprzątnął mi zielononóżkę która nosiła zielone jajka
Jednak najbardziej to zachwycają mnie gołoszyjki- takie paniusiowate
![]()
Natomiast nawóz kurzy zbieram do kompostownika i wiosną jest jak znalazł . Szczególnie uwielbiają go dalie i kany ponieważ już jesienią przygotowuję pod nie głębokie dołki i w czasie zimy wsypuję do nich kupki. Wiosną zasypuję kompostem na ok 10 cm, na to karpy i podziwiam dorodne kwiaty. Nawóz lubią też dynie i wiele, wiele innych roślin ale z kurzeńcem trzeba ostrożnie bo można spalić roślinkę.
Przydomowa hodowla kur cz.1
Re: Kury w ogrodzie - gatunki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W tamtym roku moje kurki też bardzo lubiły posiekane jabłka, w tym roku jeszcze nie dostały. Całych nie chciały mimo, że leżały pod drzewami. Do tego zielonka typu koniczynka, pięciornik i mniszek.
-
- 100p
- Od: 30 lip 2013, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To się zgadza inkubator jest fajny tylko trzeba z nim uważać bo człowiek nawet nie wie kiedy i biega u niego ponad 200 kurczakówmartika30 pisze:Ok. Dzięki. U mnie siedziała w tamtym roku jedna kurka a drugą musiałam zniechęcić bo było już za późno. W tym roku nie chciała siedzieć zadna araukankaInkubator fajna rzecz.

Pozdrawiam GOSIA
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Bo jak się pisze na ,,wolierze" łapiesz wirusa
bakcyla
i co tam jeszcze i ani się obejrzysz a masz całe podwórko
strasznie zaraźliwe to jest
Na zimę dobrze jest nadwyżki jarzyn nasuszyć i inne przysmaki z ogródka.W czasie gdy jest śnieżnie to uwielbiają takie namoczone dodatki wybierać

Na zimę dobrze jest nadwyżki jarzyn nasuszyć i inne przysmaki z ogródka.W czasie gdy jest śnieżnie to uwielbiają takie namoczone dodatki wybierać

No to ja sie powaznie zastanowie nad inkubatoremgosiawil478 pisze:To się zgadza inkubator jest fajny tylko trzeba z nim uważać bo człowiek nawet nie wie kiedy i biega u niego ponad 200 kurczakówmartika30 pisze:Ok. Dzięki. U mnie siedziała w tamtym roku jedna kurka a drugą musiałam zniechęcić bo było już za późno. W tym roku nie chciała siedzieć zadna araukankaInkubator fajna rzecz.

-- 26 sie 2013, o 16:33 --
Masz rację moze i tak zrobię z tymi suszonkami.Jolek pisze:Bo jak się pisze na ,,wolierze" łapiesz wirusabakcyla
i co tam jeszcze i ani się obejrzysz a masz całe podwórko
strasznie zaraźliwe to jest
![]()

Mam pytanie czy ktoś z Was sadził kwokę albo nastawiał inkubator o tej porze roku. Chodzi mi o to czy da rade wychować kurczaki tak późno. 

- Jolek
martika30 wszystko się da
pytanie tylko czy masz warunki aby je odchować w zdrowiu zapewniając ciepło ,witaminy, prawidłowe żywienie aby nie miały krzywicy i dużo też zależy jaka będzie jesień i na ile masz czas aby przy nich chodzić jeśli będą musiały być zamknięte z powodu niesprzyjających warunków i koszty energii jeśli trzeba będzie dogrzewać.
Polecam Ci ,,forum woliera". Znajdziesz tam dużo ciekawych tematów dotyczących żywienia zimą i chowu późnych lęgów.

Polecam Ci ,,forum woliera". Znajdziesz tam dużo ciekawych tematów dotyczących żywienia zimą i chowu późnych lęgów.
No ale tak z praktyki i z wyborem rozsądnych warunków odchowu tzn.podchować do 6-8tygodni i wypuszczać na trochę w zimie. Bo jak ja mam cały czas dogrzewać to mija się z rozsądkiem. Wtedy lepiej na wiosnę i bez stresu.
No to wczym problem? jeśli mieszka sie w domku to można sobie taki mini kurnik zrobić (chyba nawet kupić). Tylko w miastach nie wolno trzymac zwierzat gospodarskich-jest to uregulowane jakimiś przepisami
Kurki araukany są zdrową rasą o dosyć dobrej nieśnosci. Ja polecam

Kurki araukany są zdrową rasą o dosyć dobrej nieśnosci. Ja polecam

- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
no właśnie wiem, że u mnie nie można
a jeszcze mam takich sąsiadów, że jak bym po cichu miała to by policję w tej samej chwili przyciągnęli
araukany super

a jeszcze mam takich sąsiadów, że jak bym po cichu miała to by policję w tej samej chwili przyciągnęli
araukany super

Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
W sumie zastanawiające papuge można a kury nie. No chyba, że kury ozdobne? 

- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ha ha ... wsadzę do klatki na balkonie a jak przyjdą to powiem .. A to nie kanarek
!

Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- Jolek

No właśnie serama albo trochę większe liliputki, które słyszałam ze się fajnie niosą
Gorzej jak wyfruną i u jakiegoś sąsiada jajeczko zostawią albo k.....

Gorzej jak wyfruną i u jakiegoś sąsiada jajeczko zostawią albo k.....