Przydomowa hodowla kur cz.1

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
martika30
100p
100p
Od: 21 sie 2013, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kury w ogrodzie - gatunki

Post »

Jolek pisze:Ja tez hoduję kurki ale bardziej ,,mieszańce" dla oka i jajek. Jednak muszę się zgodzić ,że potrafią zniszczyć rabatkę kwiatową czy warzywniczą, szczególnie jak wiosną przekopie się ogródek i posieje lub zasmakuje im nasza roślinka.Zawsze znajdzie się taka co przeleci i ,,przemiesza" nasionka ;:oj Moim zdaniem to ,że kopią to w tym miejscu znalazły niezłe robale i grzebią za resztą smakołyków.Dołki grzebią w miejscach suchych i w nich się piaskują. ,,Mieszańce" dlatego ,że wokół dużo drapieżników i jeszcze wczoraj lis sprzątnął mi zielononóżkę która nosiła zielone jajka :cry: Jednak najbardziej to zachwycają mnie gołoszyjki- takie paniusiowate :lol:

Natomiast nawóz kurzy zbieram do kompostownika i wiosną jest jak znalazł . Szczególnie uwielbiają go dalie i kany ponieważ już jesienią przygotowuję pod nie głębokie dołki i w czasie zimy wsypuję do nich kupki. Wiosną zasypuję kompostem na ok 10 cm, na to karpy i podziwiam dorodne kwiaty. Nawóz lubią też dynie i wiele, wiele innych roślin ale z kurzeńcem trzeba ostrożnie bo można spalić roślinkę.
Moje też uwielbiają różne roślinki np. jabłka, buraki,ogórki.
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W tamtym roku moje kurki też bardzo lubiły posiekane jabłka, w tym roku jeszcze nie dostały. Całych nie chciały mimo, że leżały pod drzewami. Do tego zielonka typu koniczynka, pięciornik i mniszek.
gosiawil478
100p
100p
Od: 30 lip 2013, o 20:42

Post »

martika30 pisze:Ok. Dzięki. U mnie siedziała w tamtym roku jedna kurka a drugą musiałam zniechęcić bo było już za późno. W tym roku nie chciała siedzieć zadna araukanka :shock: Inkubator fajna rzecz. ;:108
To się zgadza inkubator jest fajny tylko trzeba z nim uważać bo człowiek nawet nie wie kiedy i biega u niego ponad 200 kurczaków :D
Pozdrawiam GOSIA
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Bo jak się pisze na ,,wolierze" łapiesz wirusa ;:108 bakcyla ;:108 i co tam jeszcze i ani się obejrzysz a masz całe podwórko :;230 strasznie zaraźliwe to jest ;:183

Na zimę dobrze jest nadwyżki jarzyn nasuszyć i inne przysmaki z ogródka.W czasie gdy jest śnieżnie to uwielbiają takie namoczone dodatki wybierać :D
martika30
100p
100p

Post »

gosiawil478 pisze:
martika30 pisze:Ok. Dzięki. U mnie siedziała w tamtym roku jedna kurka a drugą musiałam zniechęcić bo było już za późno. W tym roku nie chciała siedzieć zadna araukanka :shock: Inkubator fajna rzecz. ;:108
To się zgadza inkubator jest fajny tylko trzeba z nim uważać bo człowiek nawet nie wie kiedy i biega u niego ponad 200 kurczaków :D
No to ja sie powaznie zastanowie nad inkubatorem ;:19 Bo tak dużo to ja niejadam. ;:170

-- 26 sie 2013, o 16:33 --
Jolek pisze:Bo jak się pisze na ,,wolierze" łapiesz wirusa ;:108 bakcyla ;:108 i co tam jeszcze i ani się obejrzysz a masz całe podwórko :;230 strasznie zaraźliwe to jest ;:183

Na zimę dobrze jest nadwyżki jarzyn nasuszyć i inne przysmaki z ogródka.W czasie gdy jest śnieżnie to uwielbiają takie namoczone dodatki wybierać :D
Masz rację moze i tak zrobię z tymi suszonkami. :idea:
martika30
100p
100p

Post »

Mam pytanie czy ktoś z Was sadził kwokę albo nastawiał inkubator o tej porze roku. Chodzi mi o to czy da rade wychować kurczaki tak późno. :roll:
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

martika30 wszystko się da :D pytanie tylko czy masz warunki aby je odchować w zdrowiu zapewniając ciepło ,witaminy, prawidłowe żywienie aby nie miały krzywicy i dużo też zależy jaka będzie jesień i na ile masz czas aby przy nich chodzić jeśli będą musiały być zamknięte z powodu niesprzyjających warunków i koszty energii jeśli trzeba będzie dogrzewać.
Polecam Ci ,,forum woliera". Znajdziesz tam dużo ciekawych tematów dotyczących żywienia zimą i chowu późnych lęgów.
martika30
100p
100p

Post »

No ale tak z praktyki i z wyborem rozsądnych warunków odchowu tzn.podchować do 6-8tygodni i wypuszczać na trochę w zimie. Bo jak ja mam cały czas dogrzewać to mija się z rozsądkiem. Wtedy lepiej na wiosnę i bez stresu.
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale Wam zazdroszczę tych kurek :D super sprawa
Pozdrawiam,
Kasia
martika30
100p
100p

Post »

No to wczym problem? jeśli mieszka sie w domku to można sobie taki mini kurnik zrobić (chyba nawet kupić). Tylko w miastach nie wolno trzymac zwierzat gospodarskich-jest to uregulowane jakimiś przepisami :?
Kurki araukany są zdrową rasą o dosyć dobrej nieśnosci. Ja polecam ;:333
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p

Post »

no właśnie wiem, że u mnie nie można :(
a jeszcze mam takich sąsiadów, że jak bym po cichu miała to by policję w tej samej chwili przyciągnęli
araukany super :D
Pozdrawiam,
Kasia
martika30
100p
100p

Post »

W sumie zastanawiające papuge można a kury nie. No chyba, że kury ozdobne? ;:306
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p

Post »

ha ha ... wsadzę do klatki na balkonie a jak przyjdą to powiem .. A to nie kanarek :shock: :shock: :shock: !
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:D są ,,ozdobne miniaturowe" kurki ,,SERAMA" :D niewiele większe od puszki 0,33 ml. Są osoby które nawet trzymają je w domu. Służą jako ozdoba ogrodu.
martika30
100p
100p

Post »

No właśnie serama albo trochę większe liliputki, które słyszałam ze się fajnie niosą ;:108
Gorzej jak wyfruną i u jakiegoś sąsiada jajeczko zostawią albo k.....;:306
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”