Ogródek AGNESS cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek AGNESS cz. 10

Post »

Agnieszko, ja też powoli dojrzewam do iglaków, by byliny miały tło, a rabaty szkielet 8-) Ale chyba się nie odważę na wprowadzenie ich na rabaty bylinowe. Raczej jako zielona ściana :roll:
Hortensja dębolistna wkrótce pokryje się ognistą czerwienią. Mam ją pierwszy rok i już nie mogę się doczekać na ten moment ;:65
Pamelko, dębolistna koniecznie przynajmniej do półcienia, jak nie cienia (przepraszam Aga, że się wtrącam)
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

JacekP pisze: Pamelko, dębolistna koniecznie przynajmniej do półcienia, jak nie cienia (przepraszam Aga, że się wtrącam)
Cienia u mnie mało ;:224 no cóż zajmie miejsce hostkom ;:108 Dziękuję ;:180
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Aguś, u Ciebie schyłek lata a u niektórych już jesień w pełni :;230
To zostaję tu... gdzie dalej do zimy 8-)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dorotko.....mam tak, niestety mam....na przykład, przez dłuższy czas próbowałam zmusić do rośnięcia u mnie pienne różyczki, bo mam kilka miejsc w których były idealne....cóż z tego jak wszystkie nasadzenia padały.....dosyć długo się nie poddawałam.....aż wreszcie uległam :roll: i więcej ich nie posadzę.
Moja hortensja ma 2 lata, pięknie przezimowała, aczkolwiek nie zakwitła, ale na kwiatach u niej mi nie zależy, kupiłam ją dla przepięknych jesienią liści :D Ale na zimę ją otulam....

Witaj Eluś :wit
Powiem szczerze, że u mnie hortensja jak na razie jest całkowicie niekłopotliwa.....myślę, ze z tą jej delikatnością to chodzi o kwitnienie, chyba jeszcze bardziej problematyczne niż u ogrodówek. Ale ja ją kupiłam dla przepięknych liści, na kwiatach mi nie zależy.
Powiem Ci szczerze, że ja jesieni jeszcze nie widzę 8-) liście z małymi wyjątkami wciąż pięknie soczyście zielone, spadło tylko troszkę z wisienek....a tak to wciąż piękne zielone lato :D I pogoda wspaniała, tylko jeden dzień był nieładny :D
Elu co do wymianki to oczywiście, wciąż jestem chętna ....dalej na PW :wit

Iduś moja hortensja jak widzisz jeszcze nie łapie kolorków jesieni....wciąż soczyście zielona. Mam nadzieję, ze zdąży się przebarwić, bo zapowiadają wczesną zimę :roll:
Co do żywopłotu, to właśnie takie mieszane podobają mi się najbardziej :D Nawet zimą jest wtedy barwnie i pięknie....nie ma nudy......a ja jej baaaardzo nie lubię :lol:
Sama nie wiem jak odpowiedzieć Ci na pytanie o systematykę sadzenia......na początku sadziłam w miarę systematycznie.....ale długo w tym nie wytrwałam ......sadziłam, np. po kolei 3 różne, a później robiłam taką wysepkę z 3 takich samych ( sadząc je w trójkącie , tzn jeden z przodu) Najwięcej jest tui szmaragd i książkowych, to taka kolorystyczna podstawa, a pomiędzy nie dla ubarwienia wkomponowywałam o innym pokroju i kolorze igieł...

Joluś już Jacek podpowiedział Ci co do hortensji , mam nadzieję, ze udało Ci się ją wcisnąć w jakiś cienisty zakątek.....a z latami tego cienia będzie coraz więcej ;:196
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś dziękuję ;:196 Uwielbiam wszelkie krzewy i drzewa, które jesienią przebarwiają sie na intensywne kolorki , staram sie sadzić ich jak najwięcej :D

Jacku Bylinki przepięknie wyglądają na zielonej ścianie z iglaków :D Na pewno będziesz zadowolony :D
Moja hortensja jeszcze nie zaczyna sie przebarwiać.....mam nadzieję, że zdąży przed zapowiadaną wczesną zimą :roll:

Aniu no ja naprawdę nie widzę jeszcze jesieni 8-) Wkoło piękna soczysta zieleń, na trawniczku odrobina liści z wiśni, krzewy i drzewa nie chcą jeszcze sie przebarwiać.......tak, że czuję sie zdecydowanie letnio....wielką zasługę w tym ma również bajeczna wciąż pogoda, gorąco i słonecznie.....dopiero jeden dzień był pochmurny i brzydki.....i wreszcie popadało, bo juz dość miałam tego biegania z wężem, a i roślinki mdlały....
Tak więc zostań jak najdłużej ;:196
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Schyłek lata...o ile to lepiej brzmi niż jesień :wink:
Widoczki jak zawsze piękne u Ciebie :uszy
I te hortensje ;:138 kiedy ja się takich doczekam...
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Kontakt:

Post »

U mnie już powoli widać nadchodzącą jesień....żółkną liście niektórych host i serduszek, zamierają lilie, brzozy i dęby stroją się w jesienne barwy, kwitną wrzosy, na jabłonkach i śliwach dojrzewają owoce ....ech idzie jesień :(

Czekam na PW z chciejstwami :wink:
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja jak zwykle spóźniona :oops: .Ale jak to mówią -lepiej później niż wcale.
Tak to jest jak się tylko 'odhaczone' ogródki ogląda :oops: .
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Agusiu piękny ten schyłek lata, jeszcze tak kolorowo i tyle soczystej zieleni , jedynie kwitnące hortensje zwiastują, że lato się kończy, dębolistna wspaniale wygląda, też jestem ciekawa jak będzie się przebarwiać. ;:65
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

tak patrzę na dębolistną... ja w ubiegłym roku zakupiłam i jako jedyna zmarzła ;:223 i chociaż coś tam odbija to jednak zastanawiam się czy to ona? Twoja jakoś inna :?: zobaczymy czy i moja się przebarwi...

pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Aga,ja też kupiłam dzisiaj hortensję dębowolistną i facetka kazała mi pierwszą zime okryć,chociaz jak tu czytam niektórzy w ogóle nie okrywaja i nie marznie.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko hortensje rosną błyskawicznie .... Moje mają dopiero 2 rok i niektóre są naprawdę spore :D Tak, ze i Ty w przyszłym roku będziesz miała dorodne już krzaczki :D

Elu u mnie jeszcze nie widać takich oznak.....i przez to troszkę się boję, że nie uda mi się nacieszyć moimi ukochanymi jesiennymi widokami . Obawiam się, że zanim liście przebarwią się w bajeczne płonące barwy, to przyjdą takie chłody, że po prostu spadną :(

Agś cieszę się, że jesteś ;:196

Irenko moja hortensja z uporem trwa w zieloności......już nie mogę doczekać się jak się przebarwi......jest wtedy taka piękna :D

Jolu moja na szczęście pięknie przezimowała.....mam nadzieję, że zawsze tak będzie :D Ona rośnie w takim zaciszku , przytulona do dużego cisa, więc na pewno i to ja chroni, szczególnie przed mroźnymi wiatrami....

Małgosiu to wszystko zależy od regionu. W niektórych nawet nieokrywane ogrodówki kwitną, u mnie nie ma o tym mowy......ja swoją dębolistną okrywam i nie kwitnie. Ale mi to nie przeszkadza, bo kupiłam ją dla pięknych liści :D

Na zielono :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Agnieszko,choc juz widać jesienne klimaty (te spadające liście) :( ,to nadal masz piękne widoki w swoim ogrodzie.
Ślicznie skomponowałaś tę rabatę z hostami,żurawkami,języczką,jestem oczarowana tym widokiem,podobnie jak i tym na ławkę.To przedłużenie wcześniejszego obrazu więc wszystko fajnie się komponuje.
Jesień u drzwi ... i choć lubię jej kolorowe barwy to żal,że to już koniec lata,koniec sezonu.. eh
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19

Post »

Agnieszko mnie też zauroczyło miejsce przy tarasie ;:180 i huśtawce... ;:180
Uwielbiam patrzeć na całe rabaty ...tak by się chciało zajrzeć co ,,tam,, albo ,,tu,, rośnie ;:224
Niepokojące są tylko te spadające liście :roll:
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Aguś :wit
"na zielono" pasuje mi bardzo! ;:138
cudny busz się zrobił, taki lubię. kształty, faktury i odcienie liści tworzą właśnie TEN nastrój w ogrodzie! ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”