Ulubione storczyki Art :) cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
kasialb1
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 22:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ulubione storczyki Art :) cz. 3

Post »

U mnie na przędziorki nie pomógł Provado spray, niby chwilo właśnie tak jak piszesz i teraz się odnowiły. Kupiłam teraz Promanal i spryskałam czekam, czy tym razem będzie efekt, do tego jeszcze codziennie przemywałam liście wodą z płynem do mycia naczyń ;:108 Najgorsze, że przy miniaturce, która ma ciemne liście ich w ogóle ich nie widać tylko zaczęły się marszczyć liście i okazało się, że to przędziorki, jedynie wacik po przetarciu liści był pomarańczowy, żadnych więcej oznak nie było :evil:
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p
Od: 23 cze 2011, o 13:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
Piękna ta Masdevallia Sunset jaguar ;:138 ;:138 czekam na otworzenie pączków ;:65

Ps. Musze o tym napisać :wink: Piękną macie w Gliwicach palmiarnię ;:138 Mój tata chodził do Gliwic, dawno temu do szkoły i po prostu opowiadał mi o niej w samych superlatywach, dlatego w te wakacje wyciągnąłem ich na wycieczkę z sentymentu :wink: Tata odwiedził starą szkołę,, zwiedziliśmy Gliwice ( piękne miasto )oraz najważniejsze palmiarnię ;:108 Oczywiście zakątek ze storczykami mnie przeciągnął najbardziej :;230 ale inna roślinność jest tam NIESAMOWITA ;:108
Uff..ale się rozpisałem, mam nadzieję że nie będziesz miała tego za złe :)
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Masdevalliowe bliźniaczki - super!

I katlejkom widać służy balkon. moje już na parapecie...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Nino, Adamie, Filigranowa, Iwonko, Agnieszko, Kasiu, Kaja-gr, Piotrze, Sylwio, Justynko - dziękuję ;:4 :)
Agita pisze:Ta cattleyka ze słoiczka jest niesamowita, strasznie dzielna roślinka- założę się, że Ci tam niedługo zakwitnie! ;)
A cattleyki na balkonie podlewasz, czy trzymasz całkiem sucho? Widzę tam już jakieś pochewki kwiatowe- będzie kolorowa jesień! ;:138
Agnieszko, to maleństwo nie ma szans jeszcze zakwitnąć. Oby tylko utrzymało się przy życiu, to dalej będę wytrwała.
Był moment, że zaczęły ginąć nikłe korzonki, ale już się za nie zabrała. Uff... (tyle zachodu poszłoby na marne :wink: )

Co do katlejek na balkonie, nawadniam jak inne w domu - gdy przeschną, dostają pić ;:38
A pochewki u tej olbrzymiej epicattleyi pokażą kwiaty może najprędzej na wiosnę. Taki mają rytm :)
kasialb1 pisze:U mnie na przędziorki nie pomógł Provado spray, niby chwilo właśnie tak jak piszesz i teraz się odnowiły. Kupiłam teraz Promanal i spryskałam czekam, czy tym razem będzie efekt, do tego jeszcze codziennie przemywałam liście wodą z płynem do mycia naczyń
Napisz Kasiu za jakiś czas, czy Twoje zabiegi i Promanal dały oczekiwany efekt ? Jak widać, nie my jedne mamy ten problem.
Może jeszcze ktoś skorzysta ;:108

Piotrze, bardzo, bardzo miło czyta się o takich wspomnieniach. Wspaniale, że wyciągnąłeś Rodzinkę na wycieczkę po Gliwicach.
Ciekawe, którą to szkołę odwiedziliście ? Na jakiej ulicy ? Nieczęsto się zdarza, ze o byłej szkole opowiada się w samych superlatywach :wink:
A Palmiarnia - obecnie po remoncie - naprawdę warta odwiedzenia. Jedne z pierwszych storczyków zostały zakupione na Wystawie
w Dreźnie. Pani z Palmiarni jechała po nie z grupą z Sosnowieckiego Koła Miłośników Orchidei i byłam świadkiem wyboru roślin :)
Jak mogłeś myśleć Piotrze, że miałabym Ci za złe napisanie tak sympatycznego tekstu ;:333
Sylki3 pisze:Asiu te storczyki które jeszcze u Ciebie nie kwitły po prostu testują Twoją cierpliwość ale wiem jedno- zakwitną na pewno!!!!!
to tylko kwestia czasu ;:224
a teraz komentarze do zdjęć
Katlejki na zewnątrz miło spędzają ostatnie dni lata, ja już swoje przyniosłam do domu bo noce coś zimne były ostatnio
Sylwio, dzięki że tak wierzysz we mnie ;:168 Ja mam do nich na szczęście słabość i czekam cierpliwie...
Katlejki ostatnio kursują - na noc do domu, w dzień na powietrze,szczególnie, gdy ;:3 przygrzewa.

Za chwilę kwitnące już bliźniaczki :)
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oto rozkwitnięte bliźniaki Masdevallii Sunset Jaguar (pojawiły się już kolejne dwie łodyżki kwiatowe)

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

Inna - Masdevallia amabilis alba, to niezły uparciuch. Nie kwitła u mnie jeszcze, choć mam ją ze 2 lata.
Najpierw chorowała tracąc młode przyrosty. Teraz, gdy wyszła na prostą, listki rosną niziutkie w porównaniu ze starymi
i tak jest kilka miesięcy, po czym dopiero po długim czasie zaczynają się stopniowo wydłużać. Są za to grube i mięsiste:

Obrazek Obrazek

Do 5-ciu lat może doczekam się kwiatów :wink:

A teraz mój wątpliwy sukces ;:191
Zanim wyczułam potrzeby tej cambrii, wyprodukowałam "Koncert na 4 harmonijki":

Obrazek

I na koniec chciałam pokazać piękne liście storczyka Psychopsis Butterfly (kupiony w Łańcucie)
'Negatyw i pozytyw':

Obrazek Obrazek

Jak widać, rośnie młody przyrost. Jeśli go nie zabiję (uczę się dopiero tej rośliny),to jest nadzieja... :wit
Awatar użytkownika
akwarybka
500p
500p
Od: 23 maja 2010, o 01:00

Post »

Wspaniałe roślinki ;:138 A Masdevallia Sunset Jaguar zachwycająca ;:224 (doszła na listę chciejstw :oops: )
Awatar użytkownika
Kaja-gr
200p
200p
Od: 24 kwie 2010, o 01:00
Kontakt:

Post »

Masdevallia Sunset Jaguar ma niesamowity wzór na kwiatach :) śliczna.
Pozdrawiam, Kaja

Moje storczyki :)
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Asiu masdevalia Sunset Jaguar śliczna ;:167 , a jeśli chodzi o masdevallię amabilis alba życzę Ci aby roślinka się wreszcie opamiętała i pokazała swoje kwiatki. Uśmiała się z Twojego opisu cambrii, fajnie wygladają te harmonijki choć są spowodowane błędami uprawowymi.
Liście na Psychopsis Butterfly mnie zachwyciły zarówno negatyw jak i pozytyw.
Awatar użytkownika
Phragboy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2009, o 10:16

Post »

Asiu Masdevallii Sunset Jaguar jak zawsze przepiękna, myślisz że na wiosnę dasz radę podzielić ? :)
Nie martw się Masdevallia amabilis alba, ja też mam takie uparciuchy w swojej kolekcji.
Ja całe lato walczę z przędziorkami na Catasetach, a one uparcie wracają. Vermitec, Magus Actellic, Confidor co tydzień inny a i tak są. Chyba trzeba będzie zrezygnować z tej grupy roślin :cry:
Pozdrawiam
Przemek
moje storczyki - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=28065
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p
Od: 23 cze 2011, o 13:39

Post »

Ale ślicznie rozkwitły te pączusie, mają wspaniały kolorek ;:138 a te plamki - śliczne

Ps. Wracając do tematu : Pierwsza szkoła była Na Ul. Wieczorka 10 ( chyba tam gdzie sąd rejonowy ) a do drugiej jakiej chodził to Pedagogiczno Studium Techniczne na ul. Buczka w latach 73-80 - 7 lat mieszkał w Gliwicach i zawsze wspomina je bardzo miło :) :) ( niestety był to szok dla niego że już tam nie ma nic i budynek stoi pusty :shock: ).
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Śliczny ma kolorek masdevallia Jaguar.

Ściskam kciuki za "miniaturową" masdevallię, by wreszcie puściła choć jedno łabądko.

No i te "piegi" psychopsisa... piękne ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Asiu, dawno się u Ciebie nie odzywałam, ale nudno tak pisać ciągle, że wszystko śliczne, zdrowe i do tego pięknie kwitnie.... :lol:
Jednak Masdevallia Sunset Jaguar tak mnie zachwyca, że powtórzę się kolejny raz - piękności u Ciebie :wink:
No i przyłączę się jeszcze nieśmiało do prośby Przemka - jakby Ci zbywały kiedyś ze 3 listki tejże, to pamiętaj o mnie :oops:
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, Kaju, Małgorzato, Kasiu, Przemku, Piotrze, Justynko, Madziu, dziękuję serdecznie za wszystkie odwiedziny :) :wit

Kochani, co do podziału masdevallii, póki co mam niezbyt dobre doświadczenia. Dwie, które dzieliłam - M. coccinea i żółta hybryda,
porządnie odchorowały ten zabieg (czego się nie spodziewałam aż w takim stopniu).
Dlatego teraz poczekam z podziałem, aż roślina porządnie się rozrośnie i ewent. samo coś będzie odpadać ...

Piotrze, wysłałam PW :)

Przemku, pocieszyłeś mnie co do Masd.amabilis alba (również Mamba pisze w swoim wątku, że ma takie uparciuchy).
Czasem myslę, że te dwie niekwitnące potrzebują nieco innych warunków niż im zapewniam, tylko jak to odkryć ?
Kombinowałam już ze zmianą stanowiska, temperatury, pilnuję warunków wilgotności.
Można jeszcze zaryzykować z odważniejszym nawożeniem, oczywiście w porównaniu z tym, co dostawały do tej pory.
No i ruch powietrza...
Co do przędziorków, to gdy piszesz o Catasetach skojarzyłam, że gdy kupowałam Lycaste aromatica uprzedzano mnie, że
muszę uważać, bo lubią ją przędziorki. A ona jest silnie pachnąca podobnie jak rośliny z rodzaju Catasetum.
Widocznie jest w tym coś, że ich intensywny zapach wabi te obrzydliwe szkodniki i żadne odstraszacze nie pomogą :?
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Asiu skoro tak wszyscy podziwiają Twoje cudne masdevallie nie mogło i mnie tu zabraknąć. :D
Co do listy chciejstw to i ja ostatnio takową stworzyłam, ;:223 i niebezpiecznie się wydłuża. :shock:
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Art pisze:
Agita pisze:Ta cattleyka ze słoiczka jest niesamowita, strasznie dzielna roślinka- założę się, że Ci tam niedługo zakwitnie! ;)
Agnieszko, to maleństwo nie ma szans jeszcze zakwitnąć. Oby tylko utrzymało się przy życiu, to dalej będę wytrwała.
Asiu, storczyki lubią nam robić rożne niespodziewajki... ;) Ja tam uparcie w nią wierzę ;:224

Harmonijki masz świetne, całkiem ozdobnie to wygląda, bez względu na ich pochodzenie... :)

Psychopsis ma b. ciekawe listki- popatrz, widziałam go na wystawie, ale zwróciłam uwagę chyba tylko na kwiaty, nie kojarzyłam listków... ;:57
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”