Żagwin ogrodowy Aubrieta cultorum

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mugatka
50p
50p
Od: 1 maja 2013, o 11:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Żagwin ogrodowy Aubrieta cultorum

Post »

Moje żagwiny pięknie kwitły ... to ich pierwszy kwitnący maj... (sadzonki były wsadzone jesienią)
Niestety teraz nie wyglądają ładnie ... jakby przysychały ? czy to normalne ? przycięłam im przekwitłe kwiatostany i marnie to wszystko wygląda :(
http://imageshack.us/a/img14/5089/img1934g.jpg
http://imageshack.us/a/img515/5760/img1933m.jpg

zamieniłem zdjęcia na linki - za duże były
/mateo/
"To nie sztuka wybudować nowy dom... sztuka sprawić by miał w sobie duszę..."
Mugatkowe TWORY
Mugatkowe początki
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje nadal kwitną mimo gradobicia odżyły. Też nie mam pojęcia jak z nimi postępować po przekwitnięciu tzn. czy obcinać suche kwiatki?
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niestety juz przekwitają.

Aubrieta x cultorum 'Variegata'
Obrazek

Aubrieta x cultorum 'Audelbley'
Obrazek

Obrazek

Obrazek
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Post »

Przeczytałam cały wątek. Też byłam zachwycona żagwinem - to jedna z pierwszych sianych przeze mnie roślin, pięknie powschodził, wysadzony radził sobie genialnie. Przeżył zawirowania na działce okropne - przesadzany 2, a nie które kępki nawet trzy razy, a jednak dawał radę, za każdym razem się podnosił i stawał bardziej gęściejszy. Ale do sedna. Pisaliście, że żagwin to piękne zimozielone poduchy. Mój wygląda tak:
Obrazek

Czy to normalne? Nie wygląda jak piękna roślina. Z drugiej strony - coś tam wewnątrz odbija, więc nie wiem czy i jak to ruszac... Poradźcie coś proszę.
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

Agnieszko, widzę, że nikt nie odpowiedział - mam podobny problem, więc odświeżę wątek.
Żagwin posiałam na rozsadniku w zeszłym roku, wyszedł bardzo gęsto, ładne mocne siewki. Parę nawet zakwitło. Nie mogłam go posadzić na docelowym miejscu, bo nie udało się zrobić jesienią skalniaka (teraz na wiosnę też małe szanse). Muszę go porozsadzać, mam kilka słonecznych miejsc, ale nie prezentuje się on najlepiej. Są to w tej chwili całkowicie leżące pędy, długości 20-30 cm, w połowie zdrewniałe, z suchymi liśćmi. Reszta pędu wygląda dobrze.
I teraz pytanie, czy porozsadzać go, poczekać na kwitnienie i potem mocno przyciąć? Czy może od razu ciąć podczas sadzenia, nie licząc oczywiście na kwitnienie w tym roku?
Zła jestem sama na siebie, że nie rozsadziłam go w zeszłym roku, bo te wybujałe pędy są na pewno tym spowodowane, ale trudno, teraz muszę coś zrobić, żeby wykorzystać posiadanie kilkudziesięciu sadzonek.
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Dziewczyny żagwin jest wytrzymały na mrózy, często jednak jego pędy uszkadzane są przez mróz, czy zimne wiatry. Na zimę najlepiej jest przykryć go lekko gałązkami iglaków, nie należy natomiast przysypywać liśćmi i ściółka, gdyż spowoduje to gnicie pędów.
Athshe - nie martw się on ładnie odbije, mój jednego roku też tak wyglądał, ale potem spod suchych badyli zaczęło się zielenić. Daj mu jeszcze kilka tygodni, zobaczysz, że będzie ok.
Kasiu - to co suche i zdrewniałe możesz obciąć już wyjdzie mu to ba dobre, bo go odmłodzisz. Druga opcja to poczekaj póki się całkowicie zazieleni wtedy będziesz widziała co jest martwe lub brzydkie towtedy obetnie, ale teraz go nie przesadzaj tylko najwcześniej w połowie maja. Ja w zeszłym roku przesadzałam kwitnące egzemplarze i nic mu nie było.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
x-Cz-a

Post »

U mnie żagwin rośnie w jednym miejscu już 8 lat.
Ja jak przekwitnie i zaczyna się robić taki" nie elegancki" to ciacha prawie przy samej ziemi do jesieni się odnowi i na wiosnę
jest gotowy zieloniutki ;:108 ;:108
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Post »

Dziękuję za rady - trochę ten mój poobcinałam, gdy zaczął pokazywac, że żyje, powoli wygląda lepiej, ale niestety nie wszystkie kępki przeżyły. Mam nadzieję, że da radę i zakwitnie.
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Mój z nasion wysiany jest bardzo zielony , przesadzałam na jesieni i nie zmienił swojej barwy ....ale Wam Dziewczyny żyje tylko go troszkę zima przebarwiła :wink:
Bożena
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39

Post »

Mój sadzony w marcu zeszłego roku. :wit

Obrazek
Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
Krzysztof59
200p
200p
Od: 29 lip 2013, o 17:39

Post »

Zakupiłem nasiona. Będę siał to cudeńko jeszcze w tym roku. Ciekawi mnie efekt siewu - czy uzyskam sporo sadzonek czy też nie będzie żadnej. ;:131
Pozdrawiam - Krzysztof
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p

Post »

Ja sadziłam ten szpaler z kępki od sasiadki. Co 10 cm wsadzałam jedną łodyżkę. W ubiełym roku zmężniała. Ten rok mnie zaskoczył z kwitnieniem i ogólą krzepą. Dosadziłam więcej :wit
Pozdrawiam. Beata.
Yoannak
500p
500p
Od: 2 kwie 2011, o 22:23

Post »

Piękny kobierzec masz Beatko ;:138.

A czy po przekwitnięciu przycinamy żagwin?
Joasia
majreg
200p
200p
Od: 11 maja 2015, o 09:11

Post »

Mój skromniutko zaczyna kwitnąć na obrzeżach. Przezimował w doskonałym stanie. Zdjęcia nie oddają jego uroku.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p

Post »

cofina pisze:Beatko, piękny żagwinowy kobierzec ;:138 i że to zeszłoroczne nasadzenia już takie dorodne ;:oj - super ;:215
Asiu, Aniu dzięuję za miłe słowa. Posadziłam go w miejscu gdzie w trakcie budowy domu pracowała betoniarka. Pozostało tam trochę cementu, wapna. Później wyczytałam, że żagwin lubi taką glebę. Pewnie dlatego tak wyrósł.
Pozdrawiam. Beata.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”