W Bretonskiej kuchni u Gosi

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Wczoraj na podwieczorek zrobiłam "madeleines" czyli magdalenki hihi.
Male ciasteczka , dzieci je uwielbiają. :D Sa doskonale do herbaty czy kawy ;:215

Ja je piekę w silikonowej foremce.

" Madeleines"

3 jajka

250gr maki

125 gr masła- roztopić

5cl mleka

1 opakowanie cukru waniliowego

1 opakowanie proszku do pieczenia


Mozna dodać do ciastek co się chce , czekoladę, rodzynki... Ja osobiście daje sok z cytryny i starta z niej skórkę. pychota

W salaterce wymieszać: mleko, cukier, jajka, maka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.

Jak ciasto będzie dobrze wymieszane, dodać roztopione masło, i dobrze mieszać przez dobra minute.

Przykryć ręcznikiem i odstawić na 2 godziny.

Wypełnić foremki ale tylko do polowy, (ciasto urośnie w piekarniku)

Piec przez 6 minut w temperaturze 220° następnie przez 4 min. w 200°

;:137

Obrazek

Obrazek
katarzynka575
1000p
1000p
Posty: 3241
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Babeczki to ja Wam podam przepis na ciasto które prawie jest jak ciasto francuskie a dziecinnie łatwe .Trzy składniki -kostka masła -3 szklanki mąki - szklanka śmietany . Zagnieść ciasto i wstawić na godzinę do lodówki .Następnie rozwałkować i zrobić co kto uważa ciasto lub ciasteczka ,pierożki,rogaliki .Proste i smaczne .
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Mniam mniam Kasiu, spróbuje bo brakuje mi pomysłów co by zrobić na podwieczorek. ;:132 :D
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Witam wszystkich w niedzielne popołudnie.

Przez dwa dni w moim bibliotece w moim miasteczku była ekspozycja prac dzieci ze szkol podstawowych, tego roku tematem była CZEKOLADA. ;:137 ;:137
Czekolada w rożnych, kolorach, formach i rożnych materiałów.

Katarzynka zaproponowała bym pokazała fotki. :D
Przypominam tylko ze prace były wykonane przez dzieci do 3 klasy szkoły podstawowej. :wink:

Obrazek

Te prace wykonała klasa mojego synka Robinka , on sam przygotował stół . ;:138

Obrazek

Obrazek

Napisy zrobione z czekolady

Obrazek

Tort zrobiony z kartonu i oblepiony roztopioną czekoladą.

Obrazek

Fabryka czekolady, zrobiona z papierków i kartonów po ... czekoladzie.

Obrazek


Na koniec pan cukiernik na miejscu robił czekoladki , poczęstowani byliśmy gorącą czekoladą i kawusią i oczywiście do przegryzienia mieliśmy co ????
Brawo wszyscy zgadliście, po czekoladzie :;230 :;230

Obrazek


By ładnie zakończyć , proponuje mój przepis na "CZEKOLADOWE CIASTO"

200g gorzkiej deserowej czekolady. Ja używam 52% kakao Sprostowałam Kasiu :wink:

6 jajek
125gr masła
140gr cukru (może być mniej jeśli ktoś woli mniej słodkie)
trochę maki do foremki

Roztopić czekoladę i masło w garnku.
Wymieszać z żółtkami dodać cukier i roztopiona czekoladę.
Ubić białka i wymieszać z reszta.

jeśli mam to dodaje orzechy, pychota. ;:137

Posmarować foremkę masłem, wysypać trochę maki by ciasto nie przykleiło. Ja piekę w malej kwadratowej foremce 20x20 wysokiej na 5cm
Piec w piekarniku nagrzanym na 200° przez 30min /40min
katarzynka575
1000p
1000p
Posty: 3241
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Gosiu świetne przyjęcie czekoladowe ,bardzo fajny pomysł ( może się okaże że któreś z dzieci w przyszłości zostanie cukiernikiem ) Czy na pierwszym zdjęciu to kubas z gorącą czekoladą :?: :D Chętnie bym takiej posmakowała ;:40 Przepis na ciasto świetny taki prosty, na pewno wypróbuję a czy zamiast mlecznej można by dodać gorzkiej czekolady :?:
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Katarzynko , oczywiście tylko deserowej gorzkiej czekolady użyć do ciasta. Spróbuje sprostować w moim poście :wink:
Ja używam 52% kakao, ale mój M chciałby jeszcze ciemniejsza, muszę pewnego razu wypróbować.

A na pierwszym zdjeciu masz racje to gigantyczny kubek z kartonu z gorącą czekoladą.
katarzynka575
1000p
1000p
Posty: 3241
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Dzięki za podpowiedź bo ja osobiście wolę gorzka no może nie taką 90% ale nie mleczną .O :shock: czyli w takim kubasie można by kąpiele czekoladowe uskuteczniać i łyka złapać mniam .Było by to przyjemne z pożytecznym :;230
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

"Hachis parmentier"
Zrobiłam moja potrawę, może nie wygląda to zbyt estetycznie ale wszyscy rzucili się na jedzenie i nie bylo czasu na pozowanie ;:224 ;:224

Obrazek

Dalam za dużo purée proporcjonalnie do mięsa ale zal mi było wyrzucić purée hihi. Dobrze posolić ziemniaki i mięso i nie szczędzić na przyprawach. lepsze jest następnego dnia !

Purée, albo z paczki albo zrobione domowo. Ja zawsze robię sama, dodaje śmietany, masła i jedno żółtko. Pychota.
ok 500kg mielonego mięsa
sol, pieprz
1 duża cebula,
czosnek posiekany
przyprawy jak tymianek, majeranek, itp
stary ser
duża puszka pomidorów.

Na patelni podsmażyć mięso, cebule i czosnek i większą cześć pomidorów. Dodać sol i przyprawy . Smażyć przez dobre 10min, by sok z pomidorów trochę wyparował .

przygotować purée

Na spod blaszki dać troszeczkę pomidorów na nie połowę purée, na to mięso.
Na mięso dać resztę purée i posypać startym serem albo parmezanem jeśli ktoś woli.

Do gorącego piekarnika na dobre 20 min, by wszystko było ładnie zapieczone.
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

proszę a teraz coś z kuchni marokańskiej

Kurczak z cytryna kondensowana i zielonymi oliwkami

1 kurczak pokrojony na kawałki
*2 cebule poszatkowane
* 2 ząbki czosnku poszatkowane
* 3 cytryny kondensowane. Opłukać je w zimnej wodzie. Pokroić na 4 części
* 1 łyżeczkę imbiru w pudrze
* 1 łyżeczkę kurkumy
* 300 g zielonych oliwek . By nie były gorzkawe, gotować je przez 5min w gotującej wodzie!
* posiekana kolendra
* posiekana zielona pietruszka
* oliwa z oliwek
* sol, pieprz

W oliwie zarumienić kurczaka ze wszystkich stron.
Jak będzie lekko opieczony wyciągnąć z garnka odłożyć na bok, a tłuszcz wylać.

Usmażyć cebule i czosnek, włożyć z powrotem kurczaka.
Dodać wszystkie przyprawy.
Dolać 350ml wody.
Gotować pod przykryciem przez 40min

Na koniec dodać cytryny pokrojone na 4 części i zielone oliwki.
Gotować na wolnym ogniu przez 10 /15min

Mam nadzieje ze przepis wam przypadł do gustu, bo jest pyszny !!!

Obrazek
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Dzis przedstawiam zupę . Pochodzi ona ze słonecznych Włoch. ;:3

Zupa z soczewicy i z romarynem

225g soczewicy, najlepiej zielonej albo brązowej.
2 gałązki rozmarynu poszatkowanego
3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
3 kawałki wędzonego boczku, pokrojonego na kawałki.
1 poszatkowana cebula
2 gałązki selera, poszatkować
2 marchewki, poszatkować
listko laurowe
400g pomidorów
1.75 l bulionu warzywnego
sol, pieprz

Podgrzać oliwę w garnku, usmażyć boczek , dorzucić cebule smażyć przez następne kilka minut.
Wrzucić, seler, marchew,rozmaryn,liście laurowe i soczewice. Mieszać przez dobra minute.

Dołożyć pomidory i bulion, czekać by się zagotowało. Wtedy zmniejszyć gaz przykryć połowicznie i gotować na małym ogniu przez 1godz.
Jak warzywa będą miękkie zupa jest gotowa. :heja

Na koniec posolić, popieprzyć i ozdobić gałązkami rozmarynu. :D
katarzynka575
1000p
1000p
Posty: 3241
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Gosiu same pyszności dajesz ;:63 ale mam nadzieję że kurczak z cytryną ,to nie z Twojego danie zrobiłaś :;230
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Nie nie Kasiu, one maja wyrok w zawieszeniu hihi, jedna ładnie jajka znosi i jak mnie widzi to leci do mnie tak się cieszy, ładnie gdacze pod oknem i daje się przytulic. Jakby tu ja zjeść ? hihi
Te czarne to znaczymy na wiosnę dopiero jajka będą znosić. One dzikie jak nie wiem co, sentymentów nie mam do nich żadnych , tak wiec jak trzeba będzie to do garnka :;230
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Jeszcze jeden przepis na kurczaka

Kurczak w estragonie

? 1 kurczak pokrojony na kawałki
? 4 szalotki
? 4 ząbki czosnku
? 4 gałązki estragonu lub 1 łyżeczka suchego estragonu
? 20 cl białego wytrawnego wina
? 20 cl gęstej śmietany 15% lub 30%
? 2 łyżki oliwy do garnka
? sol, pieprz


1. Posiekać na drobno estragon, czosnek i szalotki.

2. W gorącym garnku na oliwie podrumienić kawałki kurczaka ze wszystkich stron. Tłuszcz wylać.
Na nowo dodać trochę oliwy do garnka dorzucić szalotki, czosnek estragon.

3. Jak się wszystko usmaży, wyciągnąć kurczaka i odłożyć na bok. Wlać białe wino, drewniana szpatułką dobrze skrobać dno , kiedy wino zacznie wrzeć dodać kurczaka i na małym ogniu gotować przez dobre 20min.

4. Jak się ugotuje wyciągnąć kurczaka, dodać śmietanę. Jak tylko zacznie się gotować wyłączyć ogień, inaczej śmietana się zważy.

;:137 ;:137 ja podaje te potrawę z makaronem :tan
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Prosta potrawa z
Tuńczykiem z puszki w sosie pomidorowym

1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka tuńczyka
sos pomidorowy,
oliwa do smażenia
ewentualnie czarne oliwki, parmezan lub tarty ser.
Bazylia


Poszatkować cebule i czosnek. Podsmażyć na patelni.
Dodać tuńczyka dobrze wymieszać.
Dodać sos pomidorowy dosyć dużo ja dałam dobre 500ml, dodałam tez resztkę koncentratu.
Gotować na małym ogniu przez dobre 40min by sos zgęstniał i trochę wyparował.
Przed końcem jeśli ktoś lubi dodać oliwki, dadzą one dobry smak, ja nie dałam bo nie miałam. :wink:

Podawać z makaronem.
Sos posypać serem lub parmezanem i poszatkowaną bazylią.

smacznego ;:137

Obrazek
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Dzisiaj niespodziewanie dzieci były zaproszone na podwieczorek, pomyślałam sobie ze zrobię ciasto z jabłkami, w końcu jest sezon na jabłka .
Ale jakie ? ;:132 ;:132 ;:132 Znalazłam przepis którego nigdy nie robiłam, hmmm wielkie ryzyko ale co tam, raz się żyje. Najwyżej wstydu sobie narobię. :oops:

Jak robiłam ciasto miało one dziwna konsystencje (ale nic nie szkodzi nie zwracać uwagi ) .
Wyszło pyszne , wszystko zostało zjedzone, tak wiec podzielę się z wami przepisem.


Ciasto z jabłkami,
można zrobić z gruszkami czy ananasem...

100gr miękkiego masła
120gr cukru takiego brązowego, ze trzciny (słowo bardzo trudne do wymówienia :;230 ) Nalewka o nim pisała.
1 łyżeczka cynamonu
3 jabłka może więcej zależy od foremki, pokrojone na grubsze plasterki
2 łyżeczki soku z cytryny
1 jajko
150g maki
50g cukru
łyżeczka proszku do pieczenia. Dałam ale osobiście myślę ze nie jest potrzebna
120ml mleka
cukier waniliowy
szczypta soli


Połową masła wysmarować nie dużą foremkę ok 20cm.
W salaterce wymieszać polowe cukru z trzciny i cynamon. Następnie wysypać na blaszkę.
Pokrojone jabłko wyłożyć na blaszkę. Posypać reszta cukru z trzciny i pokropić cytryna.

W innej salaterce szybko wymieszać : masło, make, cukier , proszek do pieczenia, szczypta soli, cukier waniliowy.
Jak ciasto będzie miało teksturę "piaskowa" dodać mleko, i żółtko.
Wymieszać wszystko dokładnie.

Następnie, ubić białko i delikatnie dodać do ciasta.
Wylać wszystko na jabłka.

Nagrzać piekarnik na 200°
Piec przez 35min, zostawić prze kilka minut w piekarniku.
Jak trochę ostygnie, podłożyć talerz i odwrócić blaszkę na druga stronę by ciasto opadło na talerz.


Mam nadzieje ze dobrze wytłumaczyłam... Podaje tez fotki by pomogły. :D

Świeżo upieczone

Obrazek

Odwracam

Obrazek


Po odwróceniu

Obrazek

Smacznego ;:137
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”