Orzechowy zakątek Ines

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Ines1977
100p
100p
Od: 3 mar 2009, o 21:52

Post »

grazka_j pisze:Ines w kwestii obróbki zdjęc pytaj Anię Ona naprawdę jest w tym dobra i chętnie służy radą. Śmiało pytaj i się nie krępuj.
Grażynko, ale ja nie mam problemu z obróbką zdjęć, akurat w te klocki to nie jestem taka zła:) Toż skończyłam informatykę :lol: Chodziło mi tylko o celowość tego zabiegu.

Zdjęcia wczytane większe więc czas powrócić do tematów działkowych aczkolwiek u mnie na razie nic nowego:)
Na weekend zadałam sobie lekturę pt. pnącza:) i będę pierwszy raz w życiu pikować pomidory, trzymajcie kciuki:)
Pozdrawiam. Agnieszka.
Moje ogródkowe początki
grazka_j
1000p
1000p
Od: 8 paź 2007, o 23:50

Post »

Sory! Chylę głowę. Ja niestety nie jestem taka biegła. Wracamy w takim razie do naszych ogrodów. Życzę powodzenia w pikowaniu pomidorków.
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
Ines1977
100p
100p

Post »

grazka_j pisze:Sory! Chylę głowę. Ja niestety nie jestem taka biegła. Wracamy w takim razie do naszych ogrodów. Życzę powodzenia w pikowaniu pomidorków.
Grażynko ja za to nie jestem biegła w ogrodnictwie i też chylę głowę:) tak to się pięknie ludzie uzupełniają:)

A oto co mi wylazło z ziemi przed domem. Jesienią posadziłyśmy z teściową trochę cebulek na pociechę ;:138

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam. Agnieszka.
Moje ogródkowe początki
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No widzisz, już masz kwiaty, lubię żółte kwiaty na wiosnę, są jak latarnie w ciemną noc.
Widziałam w piątek czarny, plastikowy, składany kompostownik w Lidlu za 129 zł (nie pamiętam pojemności, ale pewnie - tak na oko - nie większy niż 200 l), w ofercie OBI jest 280 l za 139 zł i duże 600 l za 299 i 900 l za 399 zł (zielone). Uczciwie powiem, że nie używałam takich, mam własnoręcznie i krzywo zbite z drewna dwie komory 1,5x1,5m :lol: i nie zawsze mi wystarczają.
Do pikowania można użyć ołówka :P .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ines1977
100p
100p

Post »

elsi pisze:No widzisz, już masz kwiaty, lubię żółte kwiaty na wiosnę, są jak latarnie w ciemną noc.
Widziałam w piątek czarny, plastikowy, składany kompostownik w Lidlu za 129 zł (nie pamiętam pojemności, ale pewnie - tak na oko - nie większy niż 200 l), w ofercie OBI jest 280 l za 139 zł i duże 600 l za 299 i 900 l za 399 zł (zielone). Uczciwie powiem, że nie używałam takich, mam własnoręcznie i krzywo zbite z drewna dwie komory 1,5x1,5m :lol: i nie zawsze mi wystarczają.
Do pikowania można użyć ołówka :P .
Dziękuję moja ogrodowa przewodniczko:) Obejrzę jutro te kompostowniki.

Oto raport z pikowania.
Nie sądziłam, że te siewki mają takie długie korzonki:
Obrazek Obrazek

Na początku używałam pikownika ale potem stwierdziłam że palec jest lepszy:)
Obrazek

Rukolę w większości pikował mój M :) nawet nie wiem czy ją się pikuje, ma takie wątłe łodyżki i kładzie się na ziemi, sałata zresztą też. Zrobiliśmy to na próbę.
Obrazek

a tu sałatka i pomidorki
Obrazek

Nie pikowałam jeszcze wszystkich siewek na wszelki wypadek. Jak te się przyjmą to będzie druga tura.
Pozdrawiam. Agnieszka.
Moje ogródkowe początki
grazka_j
1000p
1000p
Od: 8 paź 2007, o 23:50

Post »

Kawał roboty zrobiliście. Teraz będą miały siewki więcej miejsca i szybko się wzmocnią. Iness dzisiaj zapraszam na szampana do mnie.
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
Awatar użytkownika
HannaCS
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

no to prace się posuwają w szybkim tempie...
niebawem na te pomidorki wpadnę sąsiadko :)
ja niestety nie miałam czasu ani na krzaki, ani na forum, ani nawet na balkonie posprzątać.
cały Boży dzień po budowlanych sklepach ganiałam,... już mam tego serdecznie dość. Tu na forum zdecydowanie więcej fajnych rzeczy się dzieje i bardziej towarzysko jest :)
Dobranoc :)
Owoce dojrzewają w słońcu, Ludzie w świetle miłości!!

zielony ogród w lesie
Ines1977
100p
100p

Post »

HannaCS pisze:niebawem na te pomidorki wpadnę sąsiadko :)
Zapraszam:) Ja planowałam koło 6 krzaczków wyhodować a będę miała pewnie ponad 60:)

Wczoraj też byłam padnięta bo zaliczyliśmy: Obi, Praktikera, LM i Castoramę :roll: Oczywiście wszędzie tylko działy ogrodowe. Porównywaliśmy ceny, oglądaliśmy narzędzia, roślinki, kompostowniki ale jeszcze się nie zdecydowaliśmy jaki kupimy.
Wróciliśmy z widłami amerykańskimi, krzaczkiem borówki i kilkoma drobiazgami.
Za to chyba kupimy coś takiego:
Obrazek
to zdjęcie z Obi ale w innych marketach cena przęsła jest nawet niższa (39 zł) Musimy się tylko zastanowić jak to przymocować do betonu i siatki. Widziałam w okolicy ludzie tak mają, może piękne nie jest ale wyższe i szczelniejsze niż siatka i beton. Poza tym w betonie jest pełno dziur i bluszcz by pewnie przez te dziury sąsiadom wychodził. Co o tym myślicie? będzie to pomalowane znośnie wyglądało? W końcu i tak zasłonią to pnącza.
Pozdrawiam. Agnieszka.
Moje ogródkowe początki
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2009, o 08:11

Post »

Witaj Inez!!!!

Trochę Ci pozaśmiecam wątek.... :D :D :lol: :lol:

A tak na poważnie to widzę że pochłonęły Cię zakupy ogrodowe. Ja jak jadę do marketu budowlanego to też zaliczam w zasadzie głównie działy ogrodowe.

Rozważasz panele ogrodzeniowe. Po pomalowaniu powinny wyglądać nieźle, sporo osób je ma w ogrodach. Ja tez takie planowałam, ale ostatecznie zdecydowałam się na zrobienie nowego płotu ze sztachetek (i tak czekała mnie przy okazji renowacja starej siatki i słupków) z dwóch stron ogrodu. Inną ścianę obkładam kratownicami drewnianymi, bo tam mam brzydki betonowy płot sąsiada.
Ines1977
100p
100p

Post »

Aniu ja proszę o takie zaśmiecanie:)
A wiesz może coś na temat ich mocowania? Bo ja myślę, że u mnie to będzie najtańsza opcja stworzenia bardziej intymnego miejsca a i tak postaram się większość zasłonić roślinkami.
Pozdrawiam. Agnieszka.
Moje ogródkowe początki
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2009, o 08:11

Post »

Ines1977 pisze:Aniu ja proszę o takie zaśmiecanie:)
A wiesz może coś na temat ich mocowania? Bo ja myślę, że u mnie to będzie najtańsza opcja stworzenia bardziej intymnego miejsca a i tak postaram się większość zasłonić roślinkami.
hmm, ja nie wiem, ale zapytam małżonka, on jest zorientowany w temacie, więc wieczorem, albo rano Ci opiszę z detalami. :-)
Ines1977
100p
100p

Post »

Ania Kropelka pisze:hmm, ja nie wiem, ale zapytam małżonka, on jest zorientowany w temacie, więc wieczorem, albo rano Ci opiszę z detalami. :-)
Dziękuję :tan Będę czekać:)
Pozdrawiam. Agnieszka.
Moje ogródkowe początki
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Widzę, że z Ciebie Ines pomidorowa potentatka :lol: . Niby od nadmiaru głowa nie boli, ale wszystkich nie wysadzisz, bo zabraknie miejsca na inne rośliny :roll: . Możesz je wykorzystać do zawarcia sąsiedzkich ogrodowych kontaktów, proponując np. 5 pomidorków poznasz, czy sąsiedzi są chętni brać, czy też również dawać w zamian - tak też poznaje się ludzi i czasem cenne rośliny (subiektywnie - dla nas) można pozyskać.
Panele faktycznie tanie (jak ja nie lubię jeździć po sklepach, to takie męczące :evil: ), jak będziesz wybierać to sprawdź, aby miały jak najmniej takiej sinej barwy. Tak mi sie wydaje, że widzę taki kolor na jednej desce paneli (powyżej środka), chyba że odbija tak światło. Za tę cenę nie będziesz miała na pewno drewna dobrej klasy, ale takie sine jest mniej wytrzymałe. Mocować można dwojako: zabetonować stalowe kształtki i do nich przykręcać lub przykręcać do betonowego płotu zachowując dystans, po to, by zapewnić cyrkulację powietrza za panelą (stale wilgotna, mniejsza żywotność drewna).
Widły ogrodnicze - dobry zakup, marzę o nowych, takich o ergonomicznym kształcie, np. na na imieniny :;230 .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
HannaCS
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ines tzn, że niebawem na bazarku Ożarowskim pomidorki będziesz sprzedawać ekologiczne :)

hahaha
ekstra wyszukane prezenty się wam marzą :) :) widły
:;230 :;230 :;230
śmiesznie to bardzo wygląda, chociaż sama takie praktyczne prezenty lubię :)
Ja też podczas weekendu zrobiłam rundkę po sklepach budowlanych - kochanie leciało na budowlane a ja na ogrodnicze..
och mogłabym tam mieszkać .... wszystko by mi się przydało, każda roślinka ....
nie muszę mówić w co mi nogi weszły po dwóch takich dniach...

mnie to już tylko wieś i z 10 ha ziemi ratuje :)
do milutkiego ;:1 ;:1
Owoce dojrzewają w słońcu, Ludzie w świetle miłości!!

zielony ogród w lesie
Ines1977
100p
100p

Post »

Elu Pomidorowa potentatka ;:63 a jak! Potem jednak zmądrzałam i wszystko siałam już na sztuki. Na szczęście to koktajlowe więc porozdaję krewnym i znajomym. Z sąsiadami może powymieniam się na ich tuje bo na razie innych roślinek nie widzę :lol:

Co do paneli to siną barwę widzę raczej na dole na kilku, powyżej to taka bardziej zzieleniała od impregnatu. Dziękujemy z M za rady na przymocowanie. Zrobiłam zdjęcie płotu do zasłonienia:
Obrazek

i pięknych wideł z LM za ok. 45 PLN choć nie wiem czy chcesz amerykańskie :D
Obrazek

Haniu ja też lubię praktyczne prezenty :) W niedzielę mam urodzinki ciekawe co dostanę, widły w końcu już mam :;230 , chyba, że do kompletu te "cienkie" :)
Pozdrawiam. Agnieszka.
Moje ogródkowe początki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”