Witam
Postanowiłam pochwalić się moim "hipkiem". Może ktoś wie jaka to odmiana?
Dostałam go w ubiegłym roku, pięknie zakwitł. W tym roku znowu mogę się cieszyć jego urodą, ma dwie łodyżki - na pierwszej 4 kwiaty, na drugiej trzy.
Pięknie, Rico62
U mnie kwitnie druga łodyga Kwiatu Jabłoni. Tak jak pierwsza - też ma cztery kielichy. Trzeciego kwitnienia w tym sezonie raczej nie będzie.
Dziwny hipek
Przywiozłam malutką cebulkę kilka lat temu, raz zakwitł, potem tylko rosły mu liście. W tym roku się namyślił i tak wygląda:
Z boku wydaje się, że są dwa kwiatki (jakby sklejone).
Nusiu, może coś wiesz na ten temat - nawet miałam napisać w Twoim wątku, ale nie chcę mieszać.
W tamtym roku dostałam od mamy cebulę Amarylisa , którą moja mama kazała przechować w lodówce, jakoś na jesień zasadziłam go do doniczki . Wyrosły piękne duże zielone liście i co dalej ?
Nie kwitnie , choć pewnie powinien,ale moja mama coś mówiła ,że trzeba go przezimować .
WTF?
Czy teraz kiedy jest ogromny a raczej jego liście są gromne powinnam coś z nim zrobic , czy zostawić go aż liście uschną ?
Mam nadzieję, że chodzi Ci o hippeastrum mylnie nazywane amarylisem? W tej chwil skoro nie kwitnie to dokarmiaj co tydzień nawozem do kwitnących i tak do końca sierpnia, a potem zaprzestaj podlewania, poczekaj aż liście uschną. Wyjmij z doniczki i przechowaj w chłodzie co najmniej 3 miesiące. Potem posadż do doniczki i czekaj na piękne kwiatki.
Z tego co mi mama powiedziała , to jest Amarylis ,ale nic więcej nie mówiła , sama dostała pare cebulek o chyba sama nie wie,jaka to odmiana.
Z tego co wiem jest ich trochę .
Mój jest ogromny jego liście mają ponad metr , do tego dziś zauważyłam,że wychodzi kolejny liść . Jedyne co mnie cieszy to,to ,że jest zdrowy i piękny