Kalarepka- wymagania,problemy

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kalarepa - uprawa

Post »

Zależy ile mamy ziemi przeznaczonej na warzywa :D . Ja nie musze oszczędzać :heja.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tobie to fajnie, a ja się muszę gnieździć, żeby zmieścić wszystko na niecałych 100m2...
I dlatego chciałam kalarepki dać jako przedplon np. przed papryką, stąd próba z rozsadą.
W weekend planuję popikować kalarepki :)
A co do braku miejsca, to myślę, że pójdą w ruch również duże doniczki i np. ostre papryczki się w nich znajdą :)
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 13:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A więc z tego co wywnioskowałam z wątku ,czekam jeszcze do końca marca z tym kalarepkowym sianiem :) Moje dzieci kochają ją chrupać i same z grządki wyrywają .Do tej pory zawsze kupowałam rozsadę.
kwiaty łagodzą obyczaje
sylwiath77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 mar 2012, o 22:32

Post »

Witam wszystkich, jestem tu pierwszy raz (i już mi się podoba!). Kalarepę uprawiam od paru lat w nieco inny sposób. Nasiona sieję punktowo co 7 cm, staram się pojedynczo. Mam takie drewniane urządzenie przypominające wielki grzebień, ze stożkowatymi zębami co 7 cm. Wbijam ten grzebień w narysowaną znacznikiem kreskę i mam za jednym zamachem siedem czy osiem równiutkich dziurek. Głębokość do uzgodnienia, jak sobie wbiję. Potem po nasionku w każdy otworek, zasypuję i tak do końca. Następnie międzyrzędzia nakrywam dociętymi paskami czarnej włókniny plus kamyki dla ciężaru, na to biała włóknina i po robocie. Chwastów niewiele się tam zmieści. Potem wyrośnięte siewki pikuję przy pomocy sadzarki do cebulek, akurat rozstaw pasuje idealnie i mogę je po kolei przenosić bez otrzepywania korzonków, z całą bryłą ziemi. U mnie to się sprawdza, zresztą kapusty i kalafiory traktuję tak samo. Bardzo szybko się przyjmują na nowym miejscu, nie okapują mi tak bardzo jak przy pikowaniu.
A sam grzebień polecam do punktowego siania rzodkiewek, fasoli, grochu itp.
Pozdrawiam, coś czuję ze dużo czasu tu spędzę... Rewelacyjne miejsce.
Awatar użytkownika
atrano
50p
50p
Od: 2 lut 2012, o 19:04

Post »

Świetny pomysł, bardzo dziękuję. Pozwala zmniejszyć ilość zmarnowanych nasionek i przerywanie.
Awatar użytkownika
monika25
50p
50p
Od: 20 mar 2012, o 08:52

Post »

Ja też mam ograniczone miejsce na grządkach ale postanowiłam posiać parę kalarepek.Tak jak sylwiath77 posiałam wczoraj nasionka punktowo do podłużnej doniczki bo nie potrzebuję aż tak dużo sadzonek.Czy ktoś uprawiał odmianę Delikate blauer?Na opakowaniu jest czerwona...może ktoś wie do jakich wielkości wyrasta i czy ma dużo liści :oops:
"Kwiat jest uśmiechem rośliny"
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

Liście beeee :) :wink: ???

Stanowią one bogatsze źródło witaminy A (najbardziej do jedzenia nadają się młode liście), fosforu i wapnia niż sama bulwa ;:108 .
Do zupy z kalarepy zawsze je dodaję. Wielkości piąstki są idealne do konsumpcji, duże bywają łykowate/niesmaczne.
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Alembik

Post »

A kiedy można wysadzić kalarepę do gruntu? Mam przygotowaną rozsadę, ale jakoś słabo rośnie w kubkach. W gruncie pewnie by ruszyła. :) Posadził bym chętnie jeszcze przed świętami, ale nie wiem jakie chłody znosi.
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

Przed wysadzeniem do gruntu powinieneś rozsadę zahartować. Czytałam gdzieś, że znosi niewielkie spadki poniżej 0*C (czy prawda, nie wiem, nie praktykowałam), do foliowca może i mógłbyś wysadzić przed świętami, ale do gruntu ;:224 .
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Alembik

Post »

Czyli jeszcze nie. To przeniosę tylko do tunelu. :)
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

Kalarepka jak kapustne poradzą sobie w gruncie chociaż chłodno , ale poczekaj aż minie załamanie pogody ,, wysadż i przykryj agrowłokniną będzie szybciej rosła
sylwiath77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 mar 2012, o 22:32

Post »

Kalarepa wytrzymuje nieduże przymrozki, ale pod wpływem długotrwałej niskiej temperatury wybija w pędy kwiatowe. Jednak skoro w kubkach i tak słabo rośnie, ryzyko jest niewielkie - gorzej raczej nie będzie. U mnie pod białą włókniną w zeszłych latach kapustne spokojnie przeżywały nocne przymrozki, ale ja sieję od razu do gruntu, nie przenoszę z domu. Zahartuj i przesadź, nic się złego nie powinno stać.
Alembik

Post »

Tak też myślałem, bo niektórzy już sadzą do gruntu wczesną kapustę :) Ale poczekam dla pewności jeszcze ten tydzień to posadzę razem z brokułami po świętach.
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Witam czy jakiś dobroduszny forumowicz mógłby wstawić tu fotke kalarepy gotowej do pikowania? i sałaty bym też zdjęcie prosiła. Bardzo będzie to pomocne nie tylko dla mnie ale i innych nowych, tak samo zielonych forumowiczów jak ja :D Będę bardzo wdzięczna, nie wiem kiedy mam tą kalarepe i sałate pikować. Powiedzcie mi jeszcze czy kalarepa która wzeszła półtora tygodnia temu, mająca 5-6 cm nie jest zbyt wybiegnięta?
olimp
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 mar 2011, o 22:52

Post »

Nie jestem wielkim ekspertem w sprawie kalarepy, 2 raz ją hoduję, ale wydaje mi się,że jeśli kalarepa ma 5 cm długości to jest wybiegnięta i należy ją popikować aż po same liścienie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”