Erazm pisze:Ja na psach znam się dość dobrze (w pracy zawodowej miałem z nimi kontakt) i dlatego pies został odebrany wcześniej. Psa potrafię też doskonale wyszkolić. W jakim zakresie się nimi zajmowałem - przeczytaj
http://www.osmologia.psy24.pl/index.php?dz=1
A ilu jeszcze, nowych właścicieli szczeniaków, z tego miotu, ma podobne do Twoich doświadczenie. Nie chciałam Cię obrazić, a jedynie pokazać niekorzystne dla wspólnego życia psów i ludzi praktyki hodowców.
Azo, malamuty, to psy północy, żyją w warunkach bardzo surowych, więc szybko muszą być samodzielne, co nie znaczy, że są przygotowane do samodzielnego życia.
Moja hodowczyni nie chciała nam wydać psa wcześniej niż po 9 tygodniu ... któż miałby lepiej od matki nauczyć go stróżowania.
... i jeszcze ...
Pani Zofia Mrzewińska (dla mnie autorytet w zakresie rozumienia zachowań psów i w zakresie uczenia psów) - pisze na dogomanii ...
"Etapy rozwoju psa są podawane w kilku pozycjach książkowych min. u Fischera i Kynologii podręczniku dla studentów. Jedne są mniej, inne bardziej szczegółowe. Wszystkie jednak sprowadzają sie do tego samego w rezultacie. Ja wam podam schemat dojrzewania podany mi przez Panią Martę Gutowską szafową organizacji STORAT /kto nie zna to zapraszam na ich stronę/ która szkoli psy ratownicze a jej wiedza jest po prostu powalająca. a więc:
1. Faza wegetatywna: 0-14 dni
2.Faza przejściowa : 14-21 dni /nawiązanie kontaktu ze środowiskiem, początek zachowań socjalnych/
3.Faza wpajania skojarzeń: 4-7 tyg. /wdrukowanie skojarzeń, gesty poddańcze, faza rzytująca na całe życie - konieczny kontakt z ludźmi/
4.Faza socjalizacji 8-12 tyg. /poznawanie środowiska w którym żyje, wytworzenie zachowań socjalnych w nowym środowisku/
5.Faza tworzenia podporządkowań 13-16 tyg/w stadzie szczenięta dostają od wszystkich wciry!! które przeżyje to żyje. Szczenię przestaje być traktowane ulgowo/
6Faza tworzenia porządku sfory 5-6 m-ce /nauka współdziałania w sforze, celowe działania pod nadzorem starszych/
7 Faza dojrzewania od 7 m-ca do zakończenia rozwoju płciowego/
8. Ok 3 lat /zależnie od rasy/ zakończenie rozwoju psycho-fizycznego psa.
Powiem tyle. Jak się zna te fazy i pracuje z psami to zaraz widać w którym mniej więcej miejscu jakie były braki. A już w 100% widać czy pies był wzięty z gniazda w wieku 7-8 tyg czy później. Braków się niestety nie da nadrobić. Można je co najwyżej zadrukować wyuczonymi zachowaniami. I też jest nie raz OK. "