W.o... Psach 5cz. (2008.05-2008.10)

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bobi, nie każdy hodowca jest taki uczciwy...nasz zadzwonił nagle na tydzień przed planowanym odbiorem psa (Kenzo miał wtedy niecałe 7 tygodni) że już już trzeba odebrać :!: dodam ze kupowaliśmy w jednej z (podobno :roll: ) najlepszych hodowli goldenów (to było 6 lat temu i teraz już bym się nie zdecydowała na zakup psa u nich, z różnych powodów, ale o tym może nie będę się publicznie wypowiadać :? )
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

bobi pisze:Erazm, z całym szacunkiem, ale już wiem, że nie masz psa z papierami, z hodowli. ...
Czy pies ma rodowód to chyba ja wiem najlepiej. Ja na psach znam się dość dobrze (w pracy zawodowej miałem z nimi kontakt) i dlatego pies został odebrany wcześniej. Psa potrafię też doskonale wyszkolić. W jakim zakresie się nimi zajmowałem - przeczytaj http://www.osmologia.psy24.pl/index.php?dz=1
A tak na marginesie piesek ma ponad 7 tygodni. Podałem wyżej niedokładnie jego wiek.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Patrząc na moją suczke widze że szesciotygodniowy jest już w stanie przezyc bez matki, ale wymaga bardzo czułej opieki. Moja oczywiscie będzie miala matke i starsza siostre zawsze. Klub Malamuta uchwalil ostatnio zakaz oddawania szeniąt poniżej 8 tygodni.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Erazm pisze:Ja na psach znam się dość dobrze (w pracy zawodowej miałem z nimi kontakt) i dlatego pies został odebrany wcześniej. Psa potrafię też doskonale wyszkolić. W jakim zakresie się nimi zajmowałem - przeczytaj http://www.osmologia.psy24.pl/index.php?dz=1
A ilu jeszcze, nowych właścicieli szczeniaków, z tego miotu, ma podobne do Twoich doświadczenie. Nie chciałam Cię obrazić, a jedynie pokazać niekorzystne dla wspólnego życia psów i ludzi praktyki hodowców.

Azo, malamuty, to psy północy, żyją w warunkach bardzo surowych, więc szybko muszą być samodzielne, co nie znaczy, że są przygotowane do samodzielnego życia.

Moja hodowczyni nie chciała nam wydać psa wcześniej niż po 9 tygodniu ... któż miałby lepiej od matki nauczyć go stróżowania.

... i jeszcze ...

Pani Zofia Mrzewińska (dla mnie autorytet w zakresie rozumienia zachowań psów i w zakresie uczenia psów) - pisze na dogomanii ...
"Etapy rozwoju psa są podawane w kilku pozycjach książkowych min. u Fischera i Kynologii podręczniku dla studentów. Jedne są mniej, inne bardziej szczegółowe. Wszystkie jednak sprowadzają sie do tego samego w rezultacie. Ja wam podam schemat dojrzewania podany mi przez Panią Martę Gutowską szafową organizacji STORAT /kto nie zna to zapraszam na ich stronę/ która szkoli psy ratownicze a jej wiedza jest po prostu powalająca. a więc:
1. Faza wegetatywna: 0-14 dni
2.Faza przejściowa : 14-21 dni /nawiązanie kontaktu ze środowiskiem, początek zachowań socjalnych/
3.Faza wpajania skojarzeń: 4-7 tyg. /wdrukowanie skojarzeń, gesty poddańcze, faza rzytująca na całe życie - konieczny kontakt z ludźmi/
4.Faza socjalizacji 8-12 tyg. /poznawanie środowiska w którym żyje, wytworzenie zachowań socjalnych w nowym środowisku/
5.Faza tworzenia podporządkowań 13-16 tyg/w stadzie szczenięta dostają od wszystkich wciry!! które przeżyje to żyje. Szczenię przestaje być traktowane ulgowo/
6Faza tworzenia porządku sfory 5-6 m-ce /nauka współdziałania w sforze, celowe działania pod nadzorem starszych/
7 Faza dojrzewania od 7 m-ca do zakończenia rozwoju płciowego/
8. Ok 3 lat /zależnie od rasy/ zakończenie rozwoju psycho-fizycznego psa.

Powiem tyle. Jak się zna te fazy i pracuje z psami to zaraz widać w którym mniej więcej miejscu jakie były braki. A już w 100% widać czy pies był wzięty z gniazda w wieku 7-8 tyg czy później. Braków się niestety nie da nadrobić. Można je co najwyżej zadrukować wyuczonymi zachowaniami. I też jest nie raz OK. "
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

Klucha cudna, :D
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu wydaje mi sie że jak juz ktos kupil psa w wieku 6 tygodni to nie należy mu obrzydzać radości z posiadania takowego, bo to psu tez nie wyjdzie na zdrowie a walke należy prowadzić z hodowcami tak jak to robi KRAM.(Klub malamuta)
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p

Post »

Aza pisze:Basiu wydaje mi się że jak już ktos kupil psa w wieku 6 tygodni to nie należy mu obrzydzać radości z posiadania takowego, bo to psu tez nie wyjdzie na zdrowie a walke należy prowadzić z hodowcami tak jak to robi KRAM.(Klub malamuta)
Azo :), masz rację ;:228 ... płacz nad rozlanym mlekiem na niewiele się zda :roll: ... mogę jedynie powtórzyć ... klusek :) słodziak :)
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Erazmie jak na imię temu cudeńku? Jest przeuroczy :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Erazm masz w rodzinie wspaniałego szczeniaczka i niech zdrowo rośnie ;:215
a tak na marginesie obie moje suczki trafiły do mnie miedzy 6 a 7 tygodniem życia i obie były wspaniałymi i mądrymi psami ;:225
Aza a Twoje "dziewczyny" są niesamowicie piękne ;:226

a tu mój kudłacz ;:183

Obrazek

i kudłacz nad morzem, to jego pierwszy wypad nad morze i jak zobaczył wodę to się rozpędził i tak szybko jak wbiegł do wody tak zaraz z niej wyszedł, miał ledwo zmoczone łapki, a ciężar zmoczonej sierści spowodował, że ledwo szedł i potem tylko spacerował brzegiem morza ;:225

Obrazek
Obrazek
Obrazek

przesyłamy "mizianka" dla wszystkich piesków z forum ;:226
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale piękne zdjęcia :!: :!: :!: :!:
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Soniu, śliczne zdjęcia, a Kefir bardzo przystojny ;:226
taki romantyk z niego zapatrzony w morze i w przestrzeń przed nim....cudowny pies, głaski dla niego :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

anoli pisze:Erazmie jak na imię temu cudeńku? Jest przeuroczy :D
Wnuczek nazwał go "BONUS" i tak chyba zostanie. ;:113
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59

Post »

Kefir jest BOSKI

potwierdza się moja teza "szczęśliwy pies - to brudny pies"

Szirek dzisiaj wariował rano na spacerze bo padał deszcz... a tarzanie futra w mokrej trawie jest takie ekscytujące

czochranko dla Kefira... i przyjazne szczeknięcie od Sziranka
Awatar użytkownika
DankaWS
1000p
1000p
Od: 9 cze 2007, o 09:43

Post »

Soniu - cudne fotki, widać , ładny pies każde tło uczyni jeszcze piękniejszym :D
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p

Post »

Soniu, Kefirowe ujęcia fantasytczne, a klimaty? 8) ... boskie ... ;:215

Erazmie, Bonus - fajne imię :) ... ma bardzo pozytywne przesłanie :D
Pozdrawiam, Baśka
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”