Ogródkowe rozkosze Hanki - cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dziękuję Wam, Piękne :P
Nie przeczę, że na początku, zadanie wyizolowania kacika, wydawało mi się karkołomne, ale z czasem, każde wyzwanie wydaje się łatwiejsze.
W pełni zadowolona będę dopiero, gdy z wnętrza ogrodu, nie będzie widać sztachet, ani ciekawych oczu przechodniów :-)
Ale już blisko, blisko mi do tego stanu.
Teraz ogród jest już przeorganizowany i mam nadzieję, że nie będzie już psich ścieżek na trawniczku.
Wejście, jak pokazałam na szkicu, jest teraz tylko ścieżką żwirową przy samym budynku ( przybyło nam ogrodzenie przodu, czyli odgrodzenie od części wspólnej, tj. podjazdu), a wybieg do ogrodu sąsiada, został także przeprowadzony pasem drenażowym, wzdłuż ściany budynku.
Nowe zdjęcia zrobię, gdy przestanie padać i troszkę się zazieleni, bo teraz jeszcze smutnawo, a zieleni zdobiącej cały rok - jeszcze malutko.
Cmokam za to cieplutko, wdzięczna za Waszą wiarę w moje siły - h.

Tu, coś z cyklu " Ocalić od zapomnienia", czyli kawałek o mikroelementach i ich znaczeniu w żcyiu roślin. Cytat ze strony producenta nawozów "Farmer":

"Mangan Wpływa na podwyższenie intensywności oddychania, asymilacji dwutlenku węgla i syntezy węglowodanów, uczestniczy również w redukcji azotanów do azotynów. Na glebach kwaśnych związki manganu są szybciej rozpuszczane i łatwiej dostępne, dlatego wapnowanie ogranicza jego pobieranie. Niedobór manganu powoduje przede wszystkim cętkowaną chlorozę, która rozprzestrzenia się między żyłkami zwłaszcza młodych liści i w miarę nasilania przechodzi w nekrotyczne plamy. Po wystąpieniu objawów niedoboru manganu należy rośliny opryskiwać nawozami manganowymi, np. Mikrovit Mn, Chelat manganu forte 14 , Mantrac. W sadach opryskiwania wymienionymi nawozami dolistnymi można wykonywać po kwitnieniu wiśni, czereśni.

Żelazo Występuje w roślinach w ilościach niewiele większych, czasem nawet mniejszych niż mangan. Bierze udział w tworzeniu chlorofilu. Niedobór przyswajalnych form żelaza może się zaznaczyć w glebach o wysokim odczynie (pH) i węglanowych. Typowym objawem jest chloroza młodych liści, które początkowo stają się jasnozielone, następnie żółkną i bieleją. Nerwy liściowe i tkanka do nich przylegająca pozostają zielone. Chloroza rozpoczyna się od najmłodszych liści rośliny, stopniowo obejmuje też liście starsze. Takie symptomy dość często spotyka się w uprawach sadowniczych na glebach świeżo wapnowanych, zasadowych (o pH powyżej 7,2), szczególnie przy nadmiernej wilgotności i słabym napowietrzaniu gleby. Również jednostronne nawożenie innymi składnikami powoduje zakłócenia w pobieraniu żelaza. Jego niedobory bardzo skutecznie likwidują opryskiwania roślin związkami chelatowymi np. Chelat żelaza (Mikrovit Fe) lub Chelat żelaza forte.

Miedź Wpływa na rozwój i budowę tkanek, bierze udział w przemianach azotowych, syntezie białek i witaminy C. Przy niedoborze tego pierwiastka na drzewach owocowych w lipcu i sierpniu na liściach wierzchołkowych pojawiają się chlorotyczne plamy. Brzegi liści podwijają się ku górze, a liście usychają i opadają. Kora drzew staje się chropowata, łuszczy się i głęboko pęka. U drzew pestkowych (wiśnia, czereśnia) występuje jeszcze gumoza. W uprawach sadowniczych do nawożenia doglebowego i dolistnego możemy stosować Chelat miedzi forte 12 (krystaliczny), zaś do dolistnego nawożenia Mikrovit Cu (Chelat miedzi płynny).

Krzem Tworzy na powierzchni roślin warstwę ochronną, ograniczającą rozwój chorób grzybowych, wzmacnia strukturę ścian komórkowych oraz wzmacnia syntezę chlorofilu."

dr Bogdan Z. Jarociński; Autor jest specjalistą I i II stop. ds. sadownictwa MODR w Warszawie Oddział w Radomiu; Źródło "Farmer" 09/2006
http://www.farmer.pl/srodki-produkcji/n ... tml?sbno=2
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Tak, te psie ścieżki, to zjawisko niesamowite! U mnie od grudnia relatywnie mała sunia (terierka), zdążyła wybiegać do gołej ziemi ścieżynkę wzdłuż ogrodzenia. Cóż jakieś prawa mieć musi i nie pozostaje mi nic innego jak ustawianie przecudacznych konstrukcji zabezpieczających małe drzewka, które miały w przyszłości tworzyć żywopłotowy szpaler, a w tej chwili są poobłamywanymi kikucikami. :?
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Hihihihihii, no właśnie!
Niby ogród w założeniu, dla wszystkich, a pędzimy maluchy z trawnika :lol:
Z doświadczenia powiem, że trawa jest mniej uszkodzona, gdy ziemia jest lekka.
Na glinie, błotnisto-zimowy poślizg powoduje wyrwanie całych kępek trawy z korzeniami, a bieganie- ubicie gleby, powodujące zamieranie korzeni ( nie ma powietrza do oddychania glebowego).
Po kolejnych piaskowaniach i rozluźnianiu struktury ziemi, widać ogromną różnicę w kondycji trawnika!
Mam nadzieję, że w tym roku trawa wzmocni się ją na tyle, że kolejna wiosna powita nas bez konieczności robienia dosiewek :-)
Czego i Tobie Madziulku, serdecznie życzę :P
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

Hanuś zaglądnij na pw :)
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Haniu jak u Ciebie jest pięknie . CUDOWNY i TAJEMNICZY ogród
Haniu jesteś osobą bardzo pracowitą i ta Twoja ogromna wiedza . Brawo , jestem pełna uznania . ;:138
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewulku, jestem kompletnym leniem !
Ale własnie dlatego lubię cś mieć szybko zrobione :-)
Więc dziekując za dobre i zyczliwe słowa, czym prędzej, koryguję Twą zbyt łaskawą opinię.
Cmok cieplutki :P

Dziś w nocy - 4C, więc ganiałam w agrowłóknina , by poprzykrywać te posadzone za wcześnie, a podpędzane w piwnicy, nieszczęścia.
Wiosna za pasem, więc prócz krokusów i narcyzów, pojawiają się zapowiedzi innych kwiatów, nabrzmiałe pąki Rh i młodziutkie przylistki róż..
Tu forpoczta tulipanów, szafirków i ? czegoś tulipanopodobnego :-)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I Diana z reumatycznymi ramionkami :lol:

Obrazek
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak bardzo mi żal że ta wiosna " to jak nie wiosna " . Zawszcze czekam na nią , żeby cieszyć się kolorami kwiatów i tą młodą zielenią . Przez to zimno i ten ciągły deszcz / u nas teraz nie pada i niech już tak zostanie / nie ma kiedy oglądać pierwsze typowe wiosenne kwiaty - hiacynty ,narcyzy . Tak bardzo je uwielbiam i już się martwię , że przwkwitną i znowu trzeba będzie czekać . Może tulipanom aura będzie bardziej przychylna , jak wszystkie zakwitną . ;:2
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewuniu, kto jak kto, ale Ty w nadmorskiej ciepłej krainie, nie powinnaś chyba narzekać ? :P
Mając tak piękne kwiaty i bezmroźne noce...
Popatrz, w zeszłym roku snieg o tej porze roku był po kolana!
I zamiast podglądać kwiatki, biegaliśmy co chwilę odśnieżać chodnik i podglądać wiszące na dachu hałdy śniego-lodu, modląc się ,by słońce jak najwięcej go stopiło. Bo spadając - łamie wszystko jak nóż !
Główka do góry i uśmiech na buzię!
To rozkaz, Kochanie :lol:

mag pisze:Haneczko, ależ z Ciebie Pomysłowy Dobromir. Rozumiem palety, styropian, kliniec ale ... lodówki i to z jakim efektem :shock: . Znowu mnie pozytywnie zaskoczyłaś! :lol:
P.S. a z tym obsadzaniem całego miasteczka, to jak się okazało tak bardzo się nie pomyliłam.
Magduś, lodówki na leki, to pudła styropianowe, grubości 10cm, które są wyłożone wkładami chłodzącymi. Po usunięciu wkładów , masz zwykłą skrzynię z białego, twardego styropianu.
Można ją traktować, jako wkład do skrzyń drewnianych dla roślin zimujących na dworze, pod warunkiem, że zrobi się na dole dziurki odpływowe i zamaskuje np. czarna folią, białe ranty.

Dziś już wygląda to tak - doszedł kolejny umarlak, wypatrzony w sklepie podczas zakupów rh. :-)
Obrazek

a tak wyglądają dolnośląskie skrzynie zrobione z poprzeczek/ kantówek europalet ( wypełnione oczywiście styropianem, jako izolacją termiczną)

Obrazek
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haneczko, to wiele wyjaśnia! Wprawdzie klasyczne lodówki spożywcze też spełniałyby, po wycięciu plecków, rolę izolacji termicznej, ale...
A na tej drugiej fotce tyle znaków zapytania. Czy to Ty? Chyba tak. Łopatka pewnie też Twoja. Ale pieski i domek jakby obce...
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ah, przepraszam zaskoczyłam...dolnośląskie. Nie tylko skrzynie, ale i cała reszta! :lol:
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dokładnie Madziolku - CAŁA ! :lol:
Inny świat, inne życie.

Klon Trompenburg już rozwija liście, saxifraga karminem się uśmiecha, a bez koralowy niedługo zachwyci kwiatami, które zmienią się w purpurowe koraliki :-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jak zrobić całoroczna skrzynię - instrukcja dla leworękich i mniej utalentowanych :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=Kv_dRSkVrGI
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Topiary, czyli natchnienie do formowania :

Zielonym do góry, 22.03.08
http://ww6.tvp.pl/6565,213464,3.view#4
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54

Post »

Haniu, siedzę, oglądam i podziwiam :)-jak zawsze :)
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p
Od: 28 lut 2008, o 18:45

Post »

Nie tylko się dobrze ogląda ale i czyta :D. A wiosna przyjdzie, a jak nie wiosna, to w końcu musi lato. Prawda?
U nas też zimno i lało, podobno jutro ma być cieplej. Haniu może jakąś marzennę trzeba utopić? ;)
Edyta
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”