Witajcie
Ostatnio nie miałem czasu napisać, sporo się działo i zabrakło go na forum. Ale w nadchodzących co najmniej dwóch tygodniach nadrobię z nawiązką
Wczoraj po powrocie z Krakowa powitał mnie łan kwitnących krokusów na trawniku, niczym na Chochołowskiej

Zakwitły też krokusy w kolorach kremowym, żółtym, białym, ranniki cylicyjskie . Do kwitnienia szykują się narcyzy w zawrotnej ilości

Niestety smuci mnie stan tulipanów . Nasadzenia z jesieni 2018 bardzo źle wyglądają . Niektóre kępy jakby na coś chorowały, mają poskręcane lub pojedyncze liście .Chyba jedyną odmianą, która mnie nie zawiodła to Van Eijk . W czerwcu koniecznie muszę wszystko wykopać i przechować w odpowiednich warunkach bo za rok nic nie zostanie . Za to krokusy ładnie zagęściły kępy, hiacynty również ( te też muszę wykopać, są za gęsto posadzone) . Z tulipanów raczej nie będę dokupywał nowych cebul jesienią, bo to one najczęściej wypadają . Jeśli już to botaniczne odmiany .
Jeśli chodzi o rośliny chroniące ogród frontowy przed wiatrem, to zależ mi na gatunkach szybko rosnących i jeśli się da kolumnowych . W grę nie wchodzi cis bo wolno rośnie, ma trujące nasiona ( owoc - osnówka jest jadalna

) i nawet gdybym się na niego zdecydował musiałbym kupić męskie okazy .
Na początek zdjęcia sprzed tygodnia .
W zeszłym tygodniu był dzień sadzenia roślin

Do kolekcji dołączył Endymion ( lub hiacyntowiec zwyczajny - Hyacinthoides non-scripta[/i]) . Jest to jedna z najbardziej rozpoznawalnych roślin w kulturze angielskiej, często dominująca roślina wczesnowiosenna tworząca wielkie łany w lasach Wysp. Zakwita tam pod koniec kwietnia i w I połowie maja. Wiele parków i lasów prywatnych organizuje wtedy bluebell walks, gdzie ludzie odwiedzają te miejsca, podziwiają hiacyntowce i robią sobie pikniki.
Niech się rozsiewa u mnie do woli .
Irysy żyłkowane (
Iris reticulata) kwitną w najlepsze, ale z czasem jaśnieją. Niestety powoli dobiega ich koniec . Jego pochodzenie to góry Kaukaz .
A nad brzegiem oczka zakwitły przylaszczki (
Hepatica nobilis)posadzone rok temu .
Łebki wystawiły ranniki cylicyjskie (
Eranthis cilicica)
Przesadziłem poncyrię trójlistkową(
Poncirus trifoliata). Rosła obok winorośli i ta ją zdominowała. Teraz będzie miała słońce przez cały dzień i widoczną ekspozycję .
Niestety zeszłoroczne pędy przemarzły, nie zdrewniały na czas i musiałem je przyciąć. Liczę na to, że zakwitnie w przeciągu 2-3 lat , jest już dość duża .
Wystawiłem na taras kordyliny australijskie (
Cordyline Australis)
I obciąłem róże w przedniej części ogrodu .
Nadszedł czas na uruchomienie strumienia i fontanny ! Jeśli plany się powiodą, to w tym roku będzie drugi strumień .
Oczar pośredni 'Arnold Promise' (
Hamamelis x intermedia) w duecie z irysy żyłkowanymi
Przepikowałem ostre i słodkie papryki . Wyszło ponad 100 sztuk a wiele z rozsady wyrzuciłem ... A przecież będą jeszcze pomidory , bakłażany. Nie mam już miejsca . Koniecznie muszę zbudować z tatą tunel, albo kupić z poliwęglanu. Czas goni !
Fotki z wczoraj i dzisiaj .
Irysy żyłkowane (
Iris reticulata)widocznie zjaśniały , zaczyna kwitnąć miodunka plamista (
Pulmonaria officinalis).
Moja mała Chochołowska
Narcyzy trąbkowe (
Narcissus pseudonarcissus) na rabacie lawendowej .
Widok z kuchni na ogród. Już niedługo będzie nie tylko kolorowo, ale także zielono
Cebulica dwulistna ( Scilla bifolia) . Takich drobnocebulowych chcę więcej w swoim ogrodzie z racji tego, że same się rozsiewają i są bezproblemowe .
Obszar występowania obejmuje rejon Kaukazu, Azji Mniejszej sięgając do Syrii na południu, Europy południowej i środkowej. Północna granica zasięgu przebiega przez Polskę, Niemcy, Belgię, Francję. W Polsce występuje w Karpatach, rzadziej w południowej części niżu. Ciekaw jestem jak wygląda w środowisku naturalnym
Ściółkowałem dziś rabatę z turzycami zrębkami . Wystarczyło mi na mniej więcej połowę, jutro będę miał dostawę kolejnej partii i mam nadzieję, że wystarczy na całość.
A to moje nowe zdobycze . Siewki ciemierników wschodnich (
Helleborus orientalis ), bambus japonica pseudosasa i sztorby winorośli w kilku odmianach posadzone w warzywniku w celu ukorzenienia się. Jesienią wykopię i posadzę na miejsce docelowe .