Uprawa melonów cz. 2
- tenebri
- 50p
- Od: 11 cze 2016, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Uprawa melonów cz. 2
Na jednym poletku jest po ok 10-12 sadzonek. Najwięcej jest chyba Emira. Na 2-3 krzaczkach nie ma żadnego owocu. W gruncie dojrzewa ponad 30 melonów różnej wielkości. Większość to średniaki i trochę małych (Charentais). Mam jeszcze 4 roślinki w szklarni ale tu tak jak w zeszłym roku mniej owoców ale za to większe. I tylko 2 roślinki owocuja. Jedna jest z pestki sklepowego melona, ma same męskie kwiaty, nic nie udało mi się z niej wychodowac.
-
- 200p
- Od: 14 lut 2018, o 09:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Emir jest moim zdaniem średnią odmianą, plonowała rok temu dobrze ale smak średniawy.
Odmiany mam o owocach (w pełni dojrzałych) wielkości jabłka, Minnesota Midge i Eden's Gem. Więc jeszcze jest szansa ;) Zwłaszcza że u mnie stosunkowo ciepło do pierwszych tygodni września, czasem i do końca września jest znośnie.mwojt pisze:Taki mały może nie dojrzeć, w pełni wyrośnięty jeszcze ze 3 tygodnie musi dojrzewać a w drugiej połowie sierpnia to już chłodne noce i choroby lubią się pojawiać.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dla mnie również Emir jest niezbyt dobrą odmianą, nie smakował mi i rodzinie w zeszłym roku.
Moje melony dopiero teraz ruszyły i pojawiają się pierwsze kwiaty żeńskie. Może coś zbiorę w tym roku, zobaczymy

Moje melony dopiero teraz ruszyły i pojawiają się pierwsze kwiaty żeńskie. Może coś zbiorę w tym roku, zobaczymy

- tenebri
- 50p
Dziś kolejny zerwany Olwin. Skórka zmieniła kolor na jasno żółty, w środku soczysty, słodki melonowy zapach tylko ten smak. Nie jest źle ale spodziewałem się czegoś innego.
https://imageshack.com/i/pmdsFK5sj
https://imageshack.com/i/pmdsFK5sj
- tenebri
- 50p
Jestem ciekaw jak będzie ten Emir smakował, opinie o nim były pozytywne teraz Wy piszecie inaczej.... Zobaczę bo większość to u mnie Emiry:)
A jakie sprawdzone smaczne odmiany polecacie?
A jakie sprawdzone smaczne odmiany polecacie?
-
Niektórym Emir smakuje, innym nie. Ja jestem w tej drugiej grupie. Ma po prostu specyficzny smak 

-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Bo Emir musi być bardzo dojrzały aby był smaczny, wystarczy że trochę za wcześnie się zerwie i już smak nie ten. Ja tam lubię Emira. Podobnie Seledyn - raz soczysty i słodki tak że w ustach się rozpływa, a raz taki słodszy ogórek mimo...
-
Ja mojego Emira nawet nie zerwałem, bo sam odpadł.
Ja nie lubię wszystkich melonów, smak musi mi przypasować, żebym go zjadł
Takiego problemu nie mam przy arbuzach 

- tenebri
- 50p
W tym roku miałem Melbe, też mi nie podeszła ogórkowata była, Olwin teraz podobny, choć może jeszcze za mało dojrzały.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Smakują Wam melony sklepowe? Jeżeli tak to warto poszperać jakim torturom są poddawane zanim trafią na stół i coś z tego powtórzyć u siebie
.

-
Wolę nie sprawdzać czym są faszerowane
Ogólnie to sklepowe są praktycznie bez smaku, więc baaardzo rzadko je kupuję, prawie wcale. Ostatnio jadłem sklepowego w sałatce, myślałem, że to surowa cukinia

Ogólnie to sklepowe są praktycznie bez smaku, więc baaardzo rzadko je kupuję, prawie wcale. Ostatnio jadłem sklepowego w sałatce, myślałem, że to surowa cukinia

-
Aż tak? Czasem kupuję melona lub arbuza w dyskoncie czy w innym markecie, osobiście go opukuję wsłuchując się w wydawany dźwięk i na prawdę rzadko się zdaża, żeby nie smakował. Oczywiście lepiej smakuje schłodzony.
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Melony sklepowe omijam łukiem gotyckim...
Pewnie dlatego wcześniej melonów nie lubiłem, bo nie wiedziałem jak smakują PRAWDZIWE melony... które dojrzały na krzaku.
Pewnie dlatego wcześniej melonów nie lubiłem, bo nie wiedziałem jak smakują PRAWDZIWE melony... które dojrzały na krzaku.

-
Wiadomo, że lepsze jest wrogiem dobrego. W tym roku też posadziłem kilka melonów i z niecierpliwością czekam na ten gotycki łuk 

-
Powiem tak
Kupowała go osoba, która nie zna się praktycznie wcale na uprawie roślin, nie wie jak wybrać najlepsze sztuki pomiędzy innymi owocami. Niektórzy pewnie nie wezmą tego bardziej miękkiego melona tylko poszukają jakiegoś twardego jak kamień i są tego efekty widoczne na talerzu
Ja jak kupuję arbuza czy melona to też opukuję go, czasem ścisnę (arbuz), a melona powącham. Ludzie czasem dziwnie się patrzą, ale no cóż, ktoś musi wybrać najlepsze okazy
Ja czekam na jakąś lepszą odmianę od Emira, bo ja na nim się zawiodłem

Ja jak kupuję arbuza czy melona to też opukuję go, czasem ścisnę (arbuz), a melona powącham. Ludzie czasem dziwnie się patrzą, ale no cóż, ktoś musi wybrać najlepsze okazy

Ja czekam na jakąś lepszą odmianę od Emira, bo ja na nim się zawiodłem