Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VI

Post »

Krysiu! jestem pod wielkim wrażeniem Twoich prac. Fantastyczne stroiki a koszyczki / z wikliny papierowej ???/ ;:138
Mam nadzieję,ze wiosna u Ciebie też już na całego zagościła . Pozdrawiam ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krysiu! Praca faktycznie zajmuje sporo czasu i dlatego zostaje go mniej na dłubanie w ziemi. Ale jak jest i praca, i ogród, i inne obowiązki, to dobrze, bo życie nie jest nudne! :wink: Dzieci na szczęście już mam na wylocie, ale pohukiwać ciągle muszę, jeść dać też, ale coraz częściej jak jestem w ogrodzie, chłopaki gotują obiad, bo zapowiedziałam, że nie będę odrywać się od pracy dla tak prozaicznych rzeczy! ;:306
Nie chcę podnosić grządek na warzywniku, ale jak dosypuję co roku kompostu, same się podnoszą i chciałam je okiełznać. Ale tak ze mną jest, ze dzisiejszy pomysł jutro umiera, a realizuje zupełnie inną koncepcję. Ważne jednak, że realizuję ;:224
Nie mam wysokiego poziomu wód gruntowych, raczej mi wszystko schnie niż zagniwa. Może to zasługa starych drzew i bzu.
Tojada jeszcze nie znalazłam, ale też nie zdążyłam szukać. Co wyjdę na ogród, to zapominam ;:218
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Krysiu chylę czoła przed Twoim rękodzielnictwem ;:180 Super wykonanie i dobranie kolorów aż takich zdolności to nie mam ;:174 .Ostatnio trochę ręce muszą odpocząć ,żeby były sprawne do ogrodowych prac
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Witam
Obrazek

.... tak tez zrobiłam mimo jakiejś dziwnej niemocy, a może braku weny ...???

maniusika pisze:Zapisuję się na jesień na twoje tojady bo moje kupowane w szkółkach znikły rośnie tylko biały i mraziasty z Biedronki
Wesołych i radosnych świąt z rodzinką oraz mokrego Śmigusa-dyngusa ..
Janko w takim razie przypomnij się jesienią o tojady bo teraz za wcześnie na rezerwację.
W ub sezonie z racji upałów i suszy trochę je zaniedbałam ale ? i tak pięknie kwitły

Fotki tojadów kwitnących latem dla Ciebie na zachętę tworzenia kolekcji
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dziękuję za życzenia

Locutus pisze:Ponoć już mi francuski akt urodzenia robią, więc wygląda na to, że jednak dostanę to francuskie obywatelstwo. Niezmiernie mnie to cieszy.

A Twój wkład w ochronę pszczół samotnic jest niesamowity. Brak mi słów, by odpowiednio wyrazić podziw i uznanie dla tego, co robisz.
Pozdrawiam!
LOKI
Jurek czyli ? procedura ruszyła z miejsca... brawo !!!
Niech tylko się przyłożą bo po kilkunastu latach pobytu poza ojczyzną ojcu były potrzebne jakieś dokumenty z miejsca urodzenia. I tak się Francuzi przyłożyli do tłumaczenia az nazwisko zmienili ?
Wiosna budzi do życia rośliny i zwierzęta żyjące na naszych działkach

Kładka nad stawem oblegana jest głównie przez jaszczurki
Obrazek

ta jaszczurka zwiedza wnętrze altany po zimie dziwiąc się bałaganowi :oops:
Obrazek

Obudziły się też żabki jeziorkowe ale ta jest tak olbrzymia,że będę się jej bała.
Szkoda,że na brzegu stawu nie leżało coś aby uchwycić proporcje ale ma przynajmniej 10 cm. Zdarzają się osobniki tej wielkości choć rzadko i sa to samice.
Obrazek

Dorota71 pisze:Kochana, ja swoje pszczółki też wczoraj wyniosłam już do hotelu. ;:215
Piękne słoneczko świeci, sporo kwitnie, więc powinno być ok. Powiedz mi czy na wszelki wypadek mogę im postawić na przykład wodę z cukrem?

Płot będę robiła z wierzby energetycznej. Już naciachałam ale nie było czasu robić. Teraz święta, ale raczej mi nikt sadzić dziś wierzby nie pozwoli....

Powiedz mi gdzie mogę kupić te bulwki koniczynki oxalis? Ślicznie to wygląda i sama bym może takie kompozycje spróbowała zrobić. :oops:
Dorotko OXALIS to te znane i uprawiane przez nas szczawiki > uprawiam je w doniczkach solo oraz jako wypełniacze przy brzegach . Cebulki są maleńkie a u tego różowego takie ala szyszki. Zawsze mam nadwyżki jesienią i wiosną ale w tej chwili już zarezerwowane. Moje już w mini doniczkach posadzone dla podpędzenia bo wymyśliłam z nimi kompozycję .
Zdjęcia poniższych są z ub sezonów
Oxalis deppei 'Iron Cross'  (Szczawik Deppego) 
Obrazek
Obrazek

Oxalis triangularis ssp. triangularis  (Szczawik trójkątny)
Obrazek

Obrazek

Kasiula17 pisze:Wesołego ;:196
Przepiękne kompozycje a jak wiosenni się w ogrodzie robi.
Kasiu w ogrodzie a raczej na działce niewiele się dzieje bo pogoda taka zmienna i nie sprzyja to pracom porządkowym . Mimo to powoli sprzątamy zeschłe pędy bylin i trzeba krzewy dokładniej przyciąć bo wstępnie już robiłam to w lutym. Wczoraj zawzięłam się i wreszcie przycięłam wszystkie trawy bo niektóre miały zielone źdźbła więc ogolone wszystko na równo .
Do końca daleko ale przeciez to dopiero pierwsza dekada kwietnia...

cyma2704 pisze:Krysiu popodziwiałam, a koszyk z niebieskościami cudny, mój kolor. ;:180 Krokusy małe, ale jak to pierwsze kolory na rabatach, cieszą wyjątkowo... Krysiu niestety różnie zostaliśmy obdarzeni zdolnościami. Ja dostałam manualnych mniej, ale ciasta piekę fantastyczne. ;:162
Soniu święte słowa - jakoś nierówno podzielone talenty, uroda i mądrość ? Wiele też zależy od nas i jak się popracuje nad sobą to prędzej czy później ujawni się to COŚ
Pieczenie ciast to wspaniała umiejętność , tez sporo piekę bo uwielbiamy słodkie do kawy , a swoje najlepsze. Jest kilka dyżurnych ciast ale tez od czasu do czasu kuszę się na coś nowego dla odmiany.
Może podzielisz się jakimś ciekawy przepisem na ciasto ?
iwona0042 pisze:Witaj Krysiu po świątecznie, no to zaczynamy kolejny sezon w ogrodzie, bo wiosna już się rozgościła chyba, piękne stroiki ;:215
Iwonko ? to prawda? już po świętach choć mieszkania nadal udekorowane wiosenno/świątecznie bo tematyka w dekoracji przeplata się.

Arkadius121 pisze:Witam Cię Krysiu
Widok Twojego ogródka przepiękny ;:oj
Zdjęcia młodych pszczółek wprost rewelacyjne jak również stroiczków ;:333
Pozdrówka.
Arku ogródek powoli budzi się z zimowego snu ale zanim nabierze barw trochę trzeba poczekać.

Moim marzeniem jest aby działka przez cały sezon była piękna i kolorowa , a marzenia ... czasami się spełniają ...
Obrazek

Póki co krokusy nabrały tężyzny i rozkwitły grzejąc się w promieniach słońca a pszczółki maja radochę bo blisko po pyłek.
Dekoracje okolicznościowe uwielbiam robić - przy wiklinie papierowej doszłam do takiej wprawy, że wyginam ją jak mase plastyczna a to przecież papier .

Obrazek
Obrazek

Przy owadzim domku posadziłam mnóstwo miodunek więc też mają blisko
Obrazek

ewelkacha88 pisze:Witaj. Zdolna jesteś muszę przyznać. Ja takich cudów robić nie potrafię ;:222 Piękne stroiki ;:138 . Rośliny i pszczółki poczuły wiosnę i pojawiające się coraz częściej słońce . Wszystko zaczyna wyłazić z ziemi ,ach ta wiosna. Pozdrawiam :wit .
Ewelinko dzięki za uznanie .Tego typu zajęcia wyciszają mnie a jeśli coś ładnego wyjdzie to ? sprawiają przyjemność i zadowolenie. Wiosna budzi wszystko do życia ? mąż już zaczął polowanie na turkucie a już myślałam, że ostre mrozy i bezśnieżna zima trochę je zniszczą?

bwoj54 pisze:Krysiu! jestem pod wielkim wrażeniem Twoich prac. Fantastyczne stroiki a koszyczki / z wikliny papierowej ???/ ;:138
Mam nadzieję, ze wiosna u Ciebie też już na całego zagościła . Pozdrawiam ;:168
Bogusiu tym bardziej miłe słowa, bo sama działasz w tym temacie i wiesz które rodzaje prac łatwe a które trudniejsze.
Z papierowej wikliny tworzyć można to co przyjdzie nam do głowy - jedynie ogranicza nas czas .
Okazuje się, że przedmioty z papierowej wikliny można formować jak masę plastyczną wyginając wg własnego pomysłu ..
Taka prawdziwa wiosna to była tylko ze 3 dni i znów wróciły chłodne dni a dziś jeszcze takie ostre powietrze.

W mieszkaniu rośliny spore i czas by je wynieść na działkę. Szczególnie fuksje
fuksja magellańska  AUREA
Obrazek
Obrazek

Wygospodarowałam troszkę miejsca aby podpędzic niektóre cebule i cieszyć się wcześniej kwiatami. Szczególnie chodziło mi o eukomisy ale tak się nakręciłam ,że sporo innych tez posadziłam.
Obrazek

takasobie pisze:Krysiu! Praca faktycznie zajmuje sporo czasu i dlatego zostaje go mniej na dłubanie w ziemi. Ale jak jest i praca, i ogród, i inne obowiązki, to dobrze, bo życie nie jest nudne! :wink: Dzieci na szczęście już mam na wylocie, ale pohukiwać ciągle muszę, jeść dać też, ale coraz częściej jak jestem w ogrodzie, chłopaki gotują obiad, bo zapowiedziałam, że nie będę odrywać się od pracy dla tak prozaicznych rzeczy! ;:306
Nie chcę podnosić grządek na warzywniku, ale jak dosypuję co roku kompostu, same się podnoszą i chciałam je okiełznać. Ale tak ze mną jest, ze dzisiejszy pomysł jutro umiera, a realizuje zupełnie inną koncepcję. Ważne jednak, że realizuję ;:224
Nie mam wysokiego poziomu wód gruntowych, raczej mi wszystko schnie niż zagniwa. Może to zasługa starych drzew i bzu.
Tojada jeszcze nie znalazłam, ale też nie zdążyłam szukać. Co wyjdę na ogród, to zapominam ;:218
Miłko masz taki charakter, że kiedyś będąc na emeryturze tez nie będziesz mieć zbyt wiele czasu . Za dużo tematów nas ciekawi i my tak mamy - bez względu na porę roku nigdy nie nudzimy się .
Realizacja planów - ważne, że masz koncepcje, marzenia, ochotę na zmiany a wykonanie ?. Przyjdzie czas na wszystko i często dzięki przesunięciu terminu jest czas na przemyślenie i unikanie błędów .

W naszym życiu są rzeczy ważne i ... ważniejsze - umiejętność wartościowania i wybierania zalezy od nas i naszej mądrości
Obrazek

JAKUCH pisze:Krysiu chylę czoła przed Twoim rękodzielnictwem ;:180 Super wykonanie i dobranie kolorów aż takich zdolności to nie mam ;:174 .Ostatnio trochę ręce muszą odpocząć ,żeby były sprawne do ogrodowych prac

Jadziu nie bądź taka skromna - Twoje piękne wyroby budzą podziw niejednej z nas. Ja przy tego typu zajęciach odpoczywam i ręce ćwiczę przez powtarzalności tych samych ruchów. teraz tyle pracy zaczęło się na działce i z wielkim żalem spoglądam na rozpoczętą prace bo nie mam kiedy jej skończyć.

Pozdrawiam wszystkich gości życząc przyjemnego niedzielnego odpoczynku.
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ooooo, cebule pędzisz? Ja do ziemi zapakowałam. Kiedy będą, to będą. Już tej wiosny nie ogarniam. ;:223 ;:223

Moje pszczółki dokarmiają się na wszystkich kwitnących. Aż miło popatrzeć. A ile trzmieli w tym roku. Trzeba pomyśleć o domkach dla nich. ;:333

Słonecznik wierzbolistny masz cudny. Uwielbiam go. Chociaż czasami nie zdąży zakwitnąć.

Jaszczurek i u mnie multum. I codziennie kotom z paszczy jakąś ratuję.

Szczawiki masz cudowne. Muszę koniecznie się w nie gdzieś zaopatrzyć. Są naprawdę super.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Kiedyś przynosiłam fuksje do domu ale mi szybko jakaś choroba dopadała i mi marniały . Tera czekam aż ich będzie można wynieść na dwór . Krysiu dodaj mi jeszcze dwie fuksję Magiellańskie . teraz będą mi rosły w donicach bo po przesadzeniu do ogrodu nikną ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Krysiu sporo doniczek masz poustawianych a zwierzątka ogrodowe cieszą .Szkoda ,ze u mnie takich nie ma ;:174
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Ale Krysiu zwierza masz fajnego sporo, ja jeszcze nie widziałam u siebie, a fuksje wszystkie mi usnęły, nie wypuszcza żadna, jeszcze poczekam z wywaleniem, ale patyki zupełnie suche, nie wiem czy za późno schowałam, czy za wcześnie ;:185
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Krysiu witaj ,ale działasz kochana ,widać wiosna nakręca Cie podwójnie do działania .Fuksje pięknie u Ciebie wyglądają i tylko proszą się aby je wynieść i zachartować.Pozdrawiam cieplutko .Pa
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25

Post »

Ładne szczawiki ;:138 moje zawsze takie marne a eukomisy aż wpisałam w wyszukiwarkę co to za kwiaty ładne jak ananaski ;:63
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Krysiu! Fuksje w świetnej formie, będą napawały oczy pięknem swojego kwiecia. Sadzawkowi goście :;230 sprawiają,ze w ogrodzie ciekawiej. Życie w otoczeniu przyrody jest dla mnie azylem, tu odnajduję wewnętrzny spokój i równowagę .Pozdrawiam cieplutko!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Sporo pracy wszędzie, moje cebule już w gruncie, nakryje jak coś.
Ale kolory cudne i pięknie pokazane,,Wiosna wiosna szczęśliwa kobieta i radosna. ;:63
Awatar użytkownika
felixa
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 21:37

Post »

Witaj Krysiu :wit Dzisiaj podziwiałam u siebie kilkanaście rodzajów narcyzów z jesiennych zakupów na wagę,
a obawiałam się, że większość będzie pospolita żółta z długą trąbką. A jak tam u Ciebie? Trafiłaś na rarytasy?
Pozdrawiam, Feliksa
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Administracja francuska jest równie zdolna co polska (choć chyba KAŻDA administracja gdziekolwiek na świecie jest zdolna)... Otóż mam już od ponad tygodnia mój francuski akt urodzenia. Wiem z niego, że oficjalnie przyznano mi obywatelstwo pod koniec lutego. Żeby wyrobić sobie dowód osobisty potrzebuję, oprócz tegoż aktu urodzenia i paru innych dupereli, oficjalnego zaświadczenia o przyznaniu mi obywatelstwa. Ale, uważasz, świstek ten od końca lutego krąży sobie od prefektury do prefektury i nijak nie mogę wydębić informacji kiedy go w końcu dostanę w swoje łapska... Jedni mi powiedzieli, że w marcu przekazali drugim, drudzy milczą jak zaklęci (choć widnieje informacja, że zgodnie z prawem mają trzy dni robocze, by mi odpowiedzieć, a minęło już pięć)... Zwariować można...
;:14

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jak ja lubię jaszczurki ;:173