Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Post »

Izuniu a ja namawiam na huśtawkę...... może gdzieś ją wciśniesz pomiędzy rabatkami 8-) Ja uwielbiam odpoczywać na huśtawce w czasie pracy w ogródku, jak za mocno kręgosłup doskwiera 8-) :lol: A i leniuchować uwielbiam w wolnych chwilach z kubasem herbatki.... wszak ogród to nie tylko praca, ale i błogie leniuchowanie :wink: :lol: A huśtaweczka pięknie wygląda zatopiona w zieleń 8-) namawiam ;:224
Kolejny pokaz liliowców super :D
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tadziu czyli u Ciebie jest podobnie...Jak dla mnie grill może być kupny. Byle w miarę tani i nie straszył wyglądem.

Ewo jakbym słyszała swego M - po co Ci huśtawka? I tak masz nie masz czasu posiedzieć! A to nie prawda. Lubię sobie posiedzieć na schodku i delektować się widokiem. A ławkę już mam...O jakich ścieżkach myślisz?

Grażynko dziękuje za życzenia ;:196 Ja też uwielbiam się huśtać. Zostało mi to ze szczenięcych lat. U mojej Babci odkąd pamiętam zawsze była jakaś huśtawka w ogrodzie - zrobiona przez Dziadka. A ogród był pełen kwiatów, choć na piaskach Wyspy Sobieszewskiej. To właśnie Tam jest chyba początek mojej ogrodniczej pasji ;:167

Agness czuję się namówiona, bo też jestem zdania, że huśtawka jest potrzebna. Tylko jaką wybrać i gdzie ja teraz wkomponować :?: Gdyby powstała wcześniej, to problem byłby mniejszy. W miejscu gdzie ją "widziałam" początkowo teraz nie ma już szansy jej wcisnąć. Muszę to spokojnie przemyśleć. Może będzie trzeba przeorganizować rabaty...

Ponoć fotosik zaszalał i daje większe zdjęcia...Sprawdzimy :wink: Na pierwszy ogień wspomniana wyżej sasanka z bonusem:
Ups...Wygląda na to, że f wcale nie chce współpracować :evil:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A może jednak się uda...
Obrazek
:heja udało się!
Zostając w temacie sasanek:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeśli pragniesz huśtawki-będziesz ją miała, bo akurat to marzenie jest możliwe do spełnienia. Marzenia należy spełniać i cieszyć się tym, ile wlezie :D Powiem Ci jeszcze jedno-mam w ogrodzie ławki, na których można posiedzieć, a i tak żeby odpocząć czy wypić kawę siadam na schodku :roll:
Mam na myśli ścieżkę wokół garażu, żeby można było chodzić suchą nogą oglądając hosty :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Lubię sasanki, rozczulają mnie zwłaszcza te włochate pędy wychodzące wiosną z ziemi.
Mam nadzieję że jakaś mi się wysiała i jej nie wyplewię. :wink:
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Izuniu obejrzałam z zachwytem zdjęcia sasanek i przypomniałam sobie nagle o nasionach sasanki bladoróżowej, które Ci obiecałam. Czy dalej jesteś nimi zainteresowana? Jeśli tak, to wyślę je natychmiast.
Życzę pomyślnej realizacji Twoich planów grillowo-huśtawkowych.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz rację Ewo z tymi marzeniami. Chociaż przekonałam się, że czasem marzenie spełnione po terminie nie daje żadnej radości :roll: Ale to tylko czasem :wink: Poza tym jeszcze do końca nie wiadomo co będzie z tymi działkami. Przy garażu to przydałaby Ci się ścieżka to fakt. Może coś podobnego jak my zrobiliśmy...

Obrazek

Comciu mam podobne odczucia gdy patrzę wiosną na sasanki. Przypominają mi małe kurczątka. Jestem pewna, że rozsiała Ci się niejedna. Moja dobra rada - nie wyrywaj niczego co przypomina nać marchewki. To będą siewki sasanek. Sasanki z dwóch ostatnich zdjęć to moje siewki-samosiejki.

Halinko dziękuję ;:196 Chyba jednak nie musi. Z tego co piszą na FO rzadko kiedy siewki są takie jak roślina mateczna. Poczekam aż ta moja się rozrośnie i rozsieje. Na skalniaku odkąd wiem jak wyglądają mam całe mnóstwo siewek sasankowych.

Kupiłam na ten rok kalendarz ze zdjęciami pięknych ogrodów. Zdjęcie ze stycznia:
Obrazek wydało mi się ciut znajome :roll: Trochę przypomina widok mojego skalniaka i nowej pergoli za nim...Ja wiem, że mojej kompozycji jeszcze dużo brakuje, ale za jakiś czas może będą jeszcze bardziej podobne ( jak roślinki się rozrosną )
Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Faktycznie, podobieństwo rzuca się w oczy. Jeszcze tylko róż na pergoli brakuje :D
Ścieżka wspaniała :D Pokazywałaś ją już? U siebie wolałabym chyba taką, której kosić nie trzeba-pozbywam się trawy, zanim tania siła robocza się wyprowadzi z domu :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Iza :) Twój skalniak bardziej mi się podoba, niż ten z kalendarza. ;:138
Jest taki bardziej naturalny. Tamten wygląda, jak zrobiony przed chwilą do zdjęcia.
W tym większym formacie zdjęć sasanki prezentują się wspaniale. ;:224
Też nie wyrywam takich maleńkich "marchewek". ;:306
Ale, jak na razie moje siewki mają bardziej lub mniej fioletowe kwiatki.
A w ostatnim sezonie trafiła mi się nawet jedna z pełnymi kwiatkami. ;:173
:wit
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Dzięki za radę, wszystkie "marchewki" zostawię. :;230
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Iza, pięknie prezentują się Twoje sasanki! U mnie też wysiały się obficie. Nie miałem czasu poprzesadzać i będzie im za gęsto ale cieszę się ich rozsiewaniem, bo to byliny krótkowieczne.
Twój skalniak taki dorodny i wypełniony po brzegi, a tak niedawno był robiony 8-)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Skalniak i tak powala widokiem.
Ja bym już nic nie zmieniała.
Jak jeszcze dojdą róże na pergoli to będzie jak w raju. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś ja wiem, że Ty byś wszędzie róże sadziła :D To nie jest pergola na róże - może szkoda...Ścieżkę robiliśmy w 2011r i pokazywałam już ją. To był jedyny ciekawy sposób by wykorzystać posiadany beton spod starej altanki.

Dziękuję Krysiu ;:196 Skalniak najlepiej prezentuje się gdy kwitnie więcej roślin. Mam kilka różnych kolorów sasanek i rosną blisko siebie. Pewnie dlatego krzyżują się między sobą. Jeśli chcesz mogę Cię obdarować swoimi siewkami. Mam z nich istne "marchewkowe pole" na skalniaku. Sasanka o pełnych kwiatach ;:oj - to jest coś!

Mariolko nie ma za co. Cała przyjemność po mojej stronie. Zawsze mogę Ci podesłać siewek - jeśli tylko chcesz. Chyba pamiętasz, że jestem wciąż Twoją dłużniczką ;:196

Dzięki Jacku! Trochę mnie wystraszyłeś informacją o krótkowieczności sasanek. Szkoda byłoby mi je stracić. Rozsiewają się na potęgę to fakt. Siewki mam jednak dopiero od czasu gdy zaczęłam je odróżniać od chwastów :;230 Czas szybko leci. Skalniak ma już chyba ze 3 lata.

Anabuko1 - witaj Aniu w moich skromnych progach. Dziękuję za miłe słowa.

Grażynko róż niestety nie będzie na tej pergoli. Ewa namieszała, ale wiesz trzeba Jej wybaczyć biorąc pod uwagę zamiłowanie do róż :D . Z jednej strony posadzony jest milin, a drugiej powojnik Markham's Pink rośnie i został delikatnie "rzucony" na pergolę. Mam nadzieję, że wykorzysta nową podporę i da cudny spektakl.

A tak kwitł w zeszłym roku:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Róże są warte tego, aby je wszędzie sadzić 8-) Powojniki też :D Szkoda tylko, że nie wybrałaś takiego, który powtarza, bo szkoda, żeby taka fajna pergola się marnowała :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Uwielbiam kwitnącego powojnika Markham's Pink :heja trzeba przyznać, że twój już się popisał. Ciekawa jestem
jak zaszaleje na nowej pergolii ;:65
Rzeczywiście zdjęcia skalniaków łudząco podobne :shock:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”