Mój ogród przy lesie cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród przy lesie cz.3

Post »

Aneczko Ty jesteś kochana, ;:196 cięgle pamiętasz.
Dziękuję Ci bardzo, na wiosnę się przypomnę, pod warunkiem, że Ty sobie coś u mnie upatrzysz, masz na to całą zimę. :)

Pawełku masz rację, trawnika już nie mogę likwidować, gdyż w niektórych miejscach kosiarka ledwo wchodzi, więc wzięłam się za wykopywanie jałowców, na razie poszło 3 szt, gdyż ten ostatni 1/3 skalniaka mi zarósł, a wiosną chcę tam posadzić min lewizje.
Pozdrawiam serdecznie. :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Witaj Tajko. Ja też mam piękne płożące jałowce, ale co roku z niepokojem patrzę, jak zagarniają swoimi ramionami coraz większe połacie. Co prawda je przycinam, ale one wtedy jeszcze bardziej się rozrastają, zresztą sama wiesz, jak to jest. Podziwiam, że zdecydowałaś się na tak radyklany krok, ale doskonale cię rozumiem. Ja na razie nie mam serca ich wykopać, choć tak samo jak ty strasznie sie wkurzam, gdy muszę z ich wnętrza wyciągać opadłe liście. POzdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tajka pisze:Tego krzaczora, jałowca wykopaliśmy w sobotę, dzięki temu mam przygotowane miejsce na nowe, wiosenne nasadzenia na skalniaku. :) :) :)
Tajeczko mam nadzieję, że wiosną zawitasz do mnie po roślinki na skalniak ;:196 Teraz masz faktycznie gdzie sadzić :D który już jałowiec wywędrował z Waszego ogrodu :?: :D
x-d-a

Post »

Tajeczko, troszkę szkoda tego jałowca, bo piękny był...Ale doskonale Cię rozumiem, że marzy Ci się duuużo miejsca na nowe nasadzenia :P
Czyli na miejscu jałowca w przyszłym roku będziemy podziwiać skalniaczek :?:
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tajko! w jakim czasie tak urósł ten wykopany jałowiec?Pytam ,bo w tym roku znalazłam dwie ślicznie odmiany i sobie zakupiłam,posadziłam. Jeden z nich to taki jak ten twój,ale nie znam ich nazw :( i jestem ciekawa kiedy będę musiała je wykopać :;230
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
wiosenka
500p
500p
Od: 11 lis 2009, o 19:59

Post »

Tajka ty wyrywasz ,żeby zrobić miejsce na nowe pomysły ,ja natomiast planuje nasadzenia, aby jakoś zagospodarować działkę . Z niecierpliwością czekam jak w końcu coś zacznie być widać i nie będzie tak pusto. :P Ja bym takiego pięknego jałowca na pewno na tym etapie zagospodarowywania działki nie usunęła. To pewnie by był najładniejszy iglaczek :shock:
Pozdrawiam - wiosenka
Spełniane marzenia- wiosenka
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Witaj Tajka jałowce płożące w naszym ogrodzie trzymane są mocno w " ryzach " każdego sezonu wiosenno- letniego strzyżone są po bokach i nadawane mają różne kształty. Systematyczne strzyżenie ogranicza ich rozrastanie na zewnątrz ,co nie utrudnia rozwoju innym roślinom.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

...Taju -jestem ciekawa jak wyglada róża pomarszczona gdzie one u Ciebie się schowały :?:
wiadomo dla czego :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu witaj.
Jałowce kochają moje piaski, ale nie wiedziałam, że aż tak bardzo i będą coraz większe i większe, ja musiałam podjąć decyzję o ich wycięciu, na pierwszy ogień poszły 2 szt jałowca sabińskiego Hicksii, które miały już po 3 m szer i całkowicie zasłoniły mi przejście w ogrodzie, a ten ostatni rósł na skalniaku i jeszcze trochę to z roślin skalnych byłby tylko jałowiec :;230 , więc nie mogłam mu na to pozwolić.
Ty jeśli jeszcze nie musisz, to nie wycinaj, gdyż one są rzeczywiście bardzo ładne i zdobią ogród przez cały rok, a szczególnie zimą.
Ja także początkowo starałam się ich ograniczać poprzez przycinanie, ale tak jak mówisz, rosły jeszcze szybciej. :)

Agniesiu dziękuję za zaproszenie. ;:196
Będę się starała do Ciebie przyjechać i także Ci przywieźć obiecane liliowce, bo jest mi głupio. :oops:
Wycieliśmy dopiero 3 jałowce, nad pozostałymi muszę się dobrze zastanowić, gdyż trochę mi ich żal. :)

Daluniu dziękuję za odwiedziny.
Na skalniaku mam w planie założyć taką mini kolekcję lewizji, gdyż tak nieforunnie je wiosną posadziłam za różami, że je prawie nie widać, ale zobaczę, jak mi przezimują te obecne. Podobno nie mogą mieć dużo wilgoci przy korzeniach, więc dołożyłam żwirku do podłoża.
Muszę także przewrotnika zabrać z cienia, który u Ciebie tak pięknie kwitł, a moje miały tylko liście, ale nie wiem, czy na skalniaku będzią pasowały, czy to rośliny skalniakowe?

Alu- MalinaG ten mój jałowiec ze skalniaka miał 10 lat, i jeszcze ciągle rósł, wypierając inne roślinki.
Nie pamiętam jego odmiany, gdyż już mi się zaczęły plątać nazwy.
Jeśli je rozważnie posadzisz, nie tak jak ja, to nie będziesz musiała wykopywać i będą pięknie zdobiły ogród przez długie lata. :)

Wiosenko nawet się niespodziejesz kiedy, rok po roku, a Twoje roślinki będą coraz większe.
Szkoda, że nie mam zdjęć zaraz po założeniu ogrodu, zobaczyłabyś, jak było pusto, roślinki ginęły w ogrodzie, gdyż wiesz, jakie maleństwa sprzedają w doniczkach, a teraz zrobił się busz.
Trzeba przy sadzeniu naprawdę brać pod uwagę docelową wielkość rośliny, nie sugerować się, że przy zakupie jest malutka, a uniknie się późniejszego przesadzania, albo ciągłego przycinania. :)

Zenku cieszę się, że mnie odwiedziłeś.
Dziękuję Ci za cenne rady, Twoje iglaki rzeczywiście wspaniale prezentują się w Twoim ogrodzie, każdy ma swoje miejsce i odpowiednią przestrzeń. Będę się starała właśnie bardziej radykalnie przycinać za Twoją radą, dzięki temu może ocaleją, zauważyłam, że jałowce bardzo dobrze znoszą przycinanie i nie chorują.

Misiu moje róże pomarszczone rosną w leśnej części ogrodu, latem wstawiałam zdjęcie, ale było właśnie po burzy i jest nieciekawe.
Róże pomarszczone są bardzo ekspansywne, wypuszczają ciągle boczne odrosty i tzeba je ograniczać, więc wcisnęłam je między sosny. :)
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Coś takiego wyrasta na rabacie i ma zamiar kwitnąć, podobne do hiacynta, ale nie jestem pewna, może ktoś będzie wiedział. Rośliny pogłupiały w tym roku.
Obrazek
Ostatnie jesienne liście.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

To chyba faktycznie hiacynt, te charakterystycznie załamane u góry młode liście, no i ta niby szyszka w środku. Ale o tej porze???
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Tajko, tulipanowiec w pięknych jesiennych kolorach, podobnie jak u nas. Czy może już kwitłął, czy nadal czekasz ze stoickim spokojem na to zjawisko?
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51

Post »

też się dołączę do zachwytów nad tulipanowcem-piękny okaz......Tajko,czy on szybko rośnie?bo mam ładne miejsce po wyciętej śliwie i szukam jakiegoś szybkorosnącego drzewa na to miejsce,bo potrzebny cień :D
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

No, wygląda to na hiacynta :lol:
Widzę, że jałowiec zwolnil miejsce dla innych roślin :D , spory był ;:108
mój był podobny...kiedyś tam ;:224
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu dziękuję za odwiedziny.
Także wydawało mi się, że to hiacynt, ale najdziwniejsze jest to, że ja go na tej rabacie na pewno nie sadziłam, myślałam, że może coś podobnego cebulowego sie zaplątało, gdyż teraz pełno nowości, liczyłam także na szachownicę bladokwiatową.
Spróbuję mocno okryć, może przezimuje. :)

Romeczku witaj. :wit
Mój 11. letni tulipanowiec już trzy razy zakwitł, coś mu popasowało stanowisko, gdyż idzie jak burza, był jeszcze bardziej okazały, ale ubiegłoroczne, październikowe śniegi połamały mu część gałęzi.
Zdjęcia wstawiłam w czerwcu, jak kwitł.

Alu- MalinaG witaj.
Tulipanowiec u mnie rośnie bardzo szybko.
Tak na moje oko, gdyż nie mierzyłam :;230 ma chyba ze 20 m wysokości. Mój tulipanowiec przed posadzeniem miał wykopany duży dół, uzupełniony ziemią kompostową, gdyż w chwili zakładania ogrodu ozdobnego miałam już dużą przyzmę kompostową z warzywnika.
Zauważyłam, że na swoim kompoście rośliny lepiej rosną jak na tej ziemi workowanej ze sklepu.
Na początku np dla róż kupowaliśmy ziemię specjalną dla nich, ale później daliśmy sobie spokój z kupowanie i sadziliśmy w swojej , własnej produkcji.
Oczywiście niektóre ro śliny, np wrzosowate muszą mieć kwaśny, włóknisty torf dodany przy sadzeniu. :)

Aniu- Ania DS witaj. :wit
Ten jałowiec, który wykopaliśmy był olbrzymi, na zdjęciu widać tylko jego boczny kawałek, gdyż M się pospieszył z wykopywaniem i nie zdążyłam zrobić mu zdjęcia w całości, zajmował mi 1/3 skalniaka.
Dziękuję za rozpoznanie roślinki, także sądziłam, że może hiacynt, ale ja go tam nie sadziłam, więc chciałam się upewnić.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”