Ogródek ? najpierw balkonowy, potem pełnowartościowy.
- bananowy_kot
- 200p
- Od: 22 kwie 2012, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mini ogród - czyli balkon Lokiego
Piękny ten maczek 

Mój wątek - Zapraszam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57077" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam, Ola
Pozdrawiam, Ola
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
@ Niunia ? ano zaszalałem, zaszalałem, nie da się zaprzeczyć.
Żałuję tylko, że tak wiele nasion było już niedostępnych. Ale nic to, nadrobi się później.
@ Kogra ? nie no, nic mi upał nie wykończył ? po prostu do tej pory miałem pogodę raczej deszczową i chłodną ? cały kwiecień i maj tak wyglądały ? więc podlewałem dosyć umiarkowanie. A tu nagle z dnia na dzień pojawiło się pełne, ostre słońce i 26°C w cieniu ? to i rośliny powiędły. Teraz już wlewam dwukrotnie więcej wody niż do tej pory i jest okej.
@ Bananowy Kot ? mnie się też podoba. Poniżej kolejne fotki kolejnych odmian barwnych ? niektóre wyglądają naprawdę płomiennie, hihihi... Takie małe ogniki.
Poza tym ? dorzucam również fotkę pierwszej dalii Mignon w tym sezonie (jedna z zeszłorocznych, kapers przechowany przez zimę, posadzona 3. marca).

Pozdrawiam!
LOKI

@ Kogra ? nie no, nic mi upał nie wykończył ? po prostu do tej pory miałem pogodę raczej deszczową i chłodną ? cały kwiecień i maj tak wyglądały ? więc podlewałem dosyć umiarkowanie. A tu nagle z dnia na dzień pojawiło się pełne, ostre słońce i 26°C w cieniu ? to i rośliny powiędły. Teraz już wlewam dwukrotnie więcej wody niż do tej pory i jest okej.

@ Bananowy Kot ? mnie się też podoba. Poniżej kolejne fotki kolejnych odmian barwnych ? niektóre wyglądają naprawdę płomiennie, hihihi... Takie małe ogniki.

Poza tym ? dorzucam również fotkę pierwszej dalii Mignon w tym sezonie (jedna z zeszłorocznych, kapers przechowany przez zimę, posadzona 3. marca).

Pozdrawiam!
LOKI
- Locutus
- Kontakt:
Kolejna porcja fotek z mojego balkonowego ogródka:

Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Loki śliczne maczki i chabry u mnie tylko jeden mak wschodni ma pak większośc wygniła i jeszcze chyba 3 nie maja kwiatostanów.
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Pięknie zaprezentowałeś maczki kalifornijskie
One faktycznie są symbolem Kalifornii. U mnie najzwyklejsze pomarańczowe ale najważniejsze - bezobsługowe 

- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czyli domek już się wybiera, fantastycznie.
Ciekawi mnie bardzo, jakie to powalające cacuszko zrobisz ze swojego ogrodu.
Co do bylin, to ja swoje w zeszłym roku sadziłam w okolicach października, jeśli nawet nie listopada i chociaż część jest dość mała, to już kwitną, a przede wszystkim przeżyły.
Pająki mam podobne w ogrodzie i np. garażu, rekordowy liczył sobie 7 cm... Nauczyłam się na szczęście z nimi koegzystować i już nie wzdrygam się na ich widok, gdy np. znajdę jakiegoś za kamieniem czy w worku z piskiem. 

- Locutus
- Kontakt:
@ E-Genia ? Szczerze współczuję strat w makach wschodnich? To naprawdę piękne i niesamowite rośliny?
@ Jacek P ? U mnie jak widać odmian barwnych maczków jest wiele, są też niby maczki o kwiatach pełnych (i ? jak to z ?rasowymi? bywa ? rosną wolniej od tych półdzikich i dopiero produkują pierwsze, małe pąki kwiatowe), ale tak czy siak jest to naprawdę bezproblemowa roślina. Wykiełkowała od pierwszego siewu, nie choruje, rośnie jak na drożdżach, zakwitła szybko... Żyć nie umierać!
@ Dyshia ? Domek to już dawno wybrany. Ogród już też zaplanowany (na papierze milimetrowym). Jeszcze miesiąc i będzie definitywnie mój. :-P A jeśli chodzi o byliny ? jako że planuję siać prosto do gruntu, raczej się wstrzymam do następnego roku... Najpierw muszę oczyścić ziemię metodą Kogry...
A poniżej kilka fotek z mojego ? na razie ciągle jeszcze balkonowego ? ogródka:

Pozdrawiam!
LOKI
@ Jacek P ? U mnie jak widać odmian barwnych maczków jest wiele, są też niby maczki o kwiatach pełnych (i ? jak to z ?rasowymi? bywa ? rosną wolniej od tych półdzikich i dopiero produkują pierwsze, małe pąki kwiatowe), ale tak czy siak jest to naprawdę bezproblemowa roślina. Wykiełkowała od pierwszego siewu, nie choruje, rośnie jak na drożdżach, zakwitła szybko... Żyć nie umierać!
@ Dyshia ? Domek to już dawno wybrany. Ogród już też zaplanowany (na papierze milimetrowym). Jeszcze miesiąc i będzie definitywnie mój. :-P A jeśli chodzi o byliny ? jako że planuję siać prosto do gruntu, raczej się wstrzymam do następnego roku... Najpierw muszę oczyścić ziemię metodą Kogry...
A poniżej kilka fotek z mojego ? na razie ciągle jeszcze balkonowego ? ogródka:

Pozdrawiam!
LOKI
- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
O ja pitole
to ostatnie zdjęcie to mnie powalilo
BOMBA
ale pozytywna 

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Loki - maczki prześliczne ale zupełnie rozłożyło mnie ostatnie zdjęcie różnokolorowej lnicy marokańskiej.
To fantastyczna roślinka,mając do dyspozycji grządkę,można stworzyć z niej nie banalny widoczek .
Cudowne to zdjęcie.
No i szokujący nie mniej dla mnie jest chaber bławatek z odmiany Black Ball,
piszesz,że jest " najczarniejszy jak dotąd " czy to znaczy,że spodziewasz się jeszcze innej odmiany czerni wśród swoich chabrów?
Chaber to chaber - tylko taka barwa mi sie kojarzy z tymi kwiatkami a tu niespodzianka !
Miłego dnia życzę.
To fantastyczna roślinka,mając do dyspozycji grządkę,można stworzyć z niej nie banalny widoczek .
Cudowne to zdjęcie.

No i szokujący nie mniej dla mnie jest chaber bławatek z odmiany Black Ball,
piszesz,że jest " najczarniejszy jak dotąd " czy to znaczy,że spodziewasz się jeszcze innej odmiany czerni wśród swoich chabrów?
Chaber to chaber - tylko taka barwa mi sie kojarzy z tymi kwiatkami a tu niespodzianka !
Miłego dnia życzę.

- bananowy_kot
- 200p
- Od: 22 kwie 2012, o 20:50
Loki piękne kwiaty
jak zwykle jest na czym zawiesić oko
Życzę Ci dobrej pogody

Życzę Ci dobrej pogody

Mój wątek - Zapraszam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57077" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam, Ola
Pozdrawiam, Ola
Loki czytałam,że chcesz nasionka żarnowca....ja mam bordowego...może nazbieram dla Ciebie nasionek....tylko podaj instrukcje obsługi 

- Locutus
- Kontakt:
@ Niunia & Karo ? To ja się tu męczę, pracuję, biedzę, żeby wklejać fotki pojedynczych kwiatków, czasami, w wypadku niewielkich kwiatuszków (jak te lnicy) wymaga to naprawdę sporo cierpliwości, a tu okazuje się, że największą furorę zrobiła fotka poglądowa (nie tylko w tym wątku ? wśród moich znajomych na Facebooku również)? Aż się wierzyć nie chce. No ale, skoro fotki poglądowe są w modzie, to specjalnie poniżej wklejam fotkę poglądową części chabrów. ;-)
@ Karo ? Tak szczerze mówiąc to czarniejszego chabra się już nie spodziewam. I tak większość z nich jest ciemniejsza niż na fotce na opakowaniu z nasionami ? za co Thompson i Morgan mają u mnie kolejnego wielkiego plusa. Zwykle producenci czy to nasion czy cebul nieźle upiększają fotki swoich wyrobów pod Photoshopem czy GIMPem ? i potem człowiek jest rozczarowany rozziewem pomiędzy tym, co było na opakowaniu, a tym, co mu wyrosło (vide wklejany tutaj jeszcze w marcu tulipan Black Hero). A tymczasem z T&M jest odwrotnie ? rośliny wychodzą jeszcze piękniejsze niż na ich fotkach. :-P
Co do chabrów w ogóle ? jaka barwa kojarzy Ci się z chabrami? Bo mnie osobiście żadna konkretna. Nawet te dziko występujące mienią się niemalże wszystkimi kolorami tęczy... Dzikie chabry bławatki są niebieskie, dzikie chabry łąkowe różowe, dzikie chabry wielkogłówkowe żółte... A jak się już przyjrzy odmianom hodowlanym, to w ogóle szczęka opada ? z jednego niebieskiego chabra bławatka jak widać udało się wyhodować kilkanaście odmian barwnych od bladoróżowej, poprzez intensywnie niebieską czy fioletową, aż po ciemnopurpurową, niemalże czarną...
@ Bananowy Kot ? Dzięki!
@ Julka ? Dzięki za propozycję, ale poradzę sobie ? i tak chcę mieszankę, więc prościej mi będzie kupić... Zwłaszcza że to grosze kosztuje.
A poniżej cztery fotki. Jak widać, zakwitł mi pierwszy kosmos oraz pierwszy bratek ? obydwa siane 3. marca.

Pozdrawiam!
LOKI
@ Karo ? Tak szczerze mówiąc to czarniejszego chabra się już nie spodziewam. I tak większość z nich jest ciemniejsza niż na fotce na opakowaniu z nasionami ? za co Thompson i Morgan mają u mnie kolejnego wielkiego plusa. Zwykle producenci czy to nasion czy cebul nieźle upiększają fotki swoich wyrobów pod Photoshopem czy GIMPem ? i potem człowiek jest rozczarowany rozziewem pomiędzy tym, co było na opakowaniu, a tym, co mu wyrosło (vide wklejany tutaj jeszcze w marcu tulipan Black Hero). A tymczasem z T&M jest odwrotnie ? rośliny wychodzą jeszcze piękniejsze niż na ich fotkach. :-P
Co do chabrów w ogóle ? jaka barwa kojarzy Ci się z chabrami? Bo mnie osobiście żadna konkretna. Nawet te dziko występujące mienią się niemalże wszystkimi kolorami tęczy... Dzikie chabry bławatki są niebieskie, dzikie chabry łąkowe różowe, dzikie chabry wielkogłówkowe żółte... A jak się już przyjrzy odmianom hodowlanym, to w ogóle szczęka opada ? z jednego niebieskiego chabra bławatka jak widać udało się wyhodować kilkanaście odmian barwnych od bladoróżowej, poprzez intensywnie niebieską czy fioletową, aż po ciemnopurpurową, niemalże czarną...
@ Bananowy Kot ? Dzięki!
@ Julka ? Dzięki za propozycję, ale poradzę sobie ? i tak chcę mieszankę, więc prościej mi będzie kupić... Zwłaszcza że to grosze kosztuje.
A poniżej cztery fotki. Jak widać, zakwitł mi pierwszy kosmos oraz pierwszy bratek ? obydwa siane 3. marca.

Pozdrawiam!
LOKI
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Oczom nie wierzę, że siane 3go marca już kwitną
- Locutus
- Kontakt:
I to siane prosto do skrzynki balkonowej ? a nie w mieszkaniu czy jakiejś szklarni. 
Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Loki szkoda że to tak daleko bo poprosiłabym o nasionka tych chabrów z przewagą tych ciemnych , bordowych i czarnych