Ogródek ? najpierw balkonowy, potem pełnowartościowy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bananowy_kot
200p
200p
Od: 22 kwie 2012, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mini ogród - czyli balkon Lokiego

Post »

Piękny ten maczek ;:oj
Mój wątek - Zapraszam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57077" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam, Ola
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Niunia ? ano zaszalałem, zaszalałem, nie da się zaprzeczyć. :-D Żałuję tylko, że tak wiele nasion było już niedostępnych. Ale nic to, nadrobi się później.

@ Kogra ? nie no, nic mi upał nie wykończył ? po prostu do tej pory miałem pogodę raczej deszczową i chłodną ? cały kwiecień i maj tak wyglądały ? więc podlewałem dosyć umiarkowanie. A tu nagle z dnia na dzień pojawiło się pełne, ostre słońce i 26°C w cieniu ? to i rośliny powiędły. Teraz już wlewam dwukrotnie więcej wody niż do tej pory i jest okej. :-)

@ Bananowy Kot ? mnie się też podoba. Poniżej kolejne fotki kolejnych odmian barwnych ? niektóre wyglądają naprawdę płomiennie, hihihi... Takie małe ogniki. :-D

Poza tym ? dorzucam również fotkę pierwszej dalii Mignon w tym sezonie (jedna z zeszłorocznych, kapers przechowany przez zimę, posadzona 3. marca).

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kolejna porcja fotek z mojego balkonowego ogródka:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Loki śliczne maczki i chabry u mnie tylko jeden mak wschodni ma pak większośc wygniła i jeszcze chyba 3 nie maja kwiatostanów.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Pięknie zaprezentowałeś maczki kalifornijskie :!: One faktycznie są symbolem Kalifornii. U mnie najzwyklejsze pomarańczowe ale najważniejsze - bezobsługowe 8-)
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czyli domek już się wybiera, fantastycznie. ;:138 Ciekawi mnie bardzo, jakie to powalające cacuszko zrobisz ze swojego ogrodu. ;:209 Co do bylin, to ja swoje w zeszłym roku sadziłam w okolicach października, jeśli nawet nie listopada i chociaż część jest dość mała, to już kwitną, a przede wszystkim przeżyły. ;:108 Pająki mam podobne w ogrodzie i np. garażu, rekordowy liczył sobie 7 cm... Nauczyłam się na szczęście z nimi koegzystować i już nie wzdrygam się na ich widok, gdy np. znajdę jakiegoś za kamieniem czy w worku z piskiem. :lol:
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ E-Genia ? Szczerze współczuję strat w makach wschodnich? To naprawdę piękne i niesamowite rośliny?

@ Jacek P ? U mnie jak widać odmian barwnych maczków jest wiele, są też niby maczki o kwiatach pełnych (i ? jak to z ?rasowymi? bywa ? rosną wolniej od tych półdzikich i dopiero produkują pierwsze, małe pąki kwiatowe), ale tak czy siak jest to naprawdę bezproblemowa roślina. Wykiełkowała od pierwszego siewu, nie choruje, rośnie jak na drożdżach, zakwitła szybko... Żyć nie umierać!

@ Dyshia ? Domek to już dawno wybrany. Ogród już też zaplanowany (na papierze milimetrowym). Jeszcze miesiąc i będzie definitywnie mój. :-P A jeśli chodzi o byliny ? jako że planuję siać prosto do gruntu, raczej się wstrzymam do następnego roku... Najpierw muszę oczyścić ziemię metodą Kogry...

A poniżej kilka fotek z mojego ? na razie ciągle jeszcze balkonowego ? ogródka:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

O ja pitole ;:oj to ostatnie zdjęcie to mnie powalilo ;:202 BOMBA ;:181 ale pozytywna :;230
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Loki - maczki prześliczne ale zupełnie rozłożyło mnie ostatnie zdjęcie różnokolorowej lnicy marokańskiej.
To fantastyczna roślinka,mając do dyspozycji grządkę,można stworzyć z niej nie banalny widoczek .
Cudowne to zdjęcie. :D
No i szokujący nie mniej dla mnie jest chaber bławatek z odmiany Black Ball,
piszesz,że jest " najczarniejszy jak dotąd " czy to znaczy,że spodziewasz się jeszcze innej odmiany czerni wśród swoich chabrów?
Chaber to chaber - tylko taka barwa mi sie kojarzy z tymi kwiatkami a tu niespodzianka !
Miłego dnia życzę. :wit
Awatar użytkownika
bananowy_kot
200p
200p
Od: 22 kwie 2012, o 20:50

Post »

Loki piękne kwiaty ;:oj jak zwykle jest na czym zawiesić oko :D
Życzę Ci dobrej pogody :wit
Mój wątek - Zapraszam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57077" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam, Ola
Awatar użytkownika
julka_
1000p
1000p
Od: 2 lip 2008, o 21:41

Post »

Loki czytałam,że chcesz nasionka żarnowca....ja mam bordowego...może nazbieram dla Ciebie nasionek....tylko podaj instrukcje obsługi :;230
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Niunia & Karo ? To ja się tu męczę, pracuję, biedzę, żeby wklejać fotki pojedynczych kwiatków, czasami, w wypadku niewielkich kwiatuszków (jak te lnicy) wymaga to naprawdę sporo cierpliwości, a tu okazuje się, że największą furorę zrobiła fotka poglądowa (nie tylko w tym wątku ? wśród moich znajomych na Facebooku również)? Aż się wierzyć nie chce. No ale, skoro fotki poglądowe są w modzie, to specjalnie poniżej wklejam fotkę poglądową części chabrów. ;-)

@ Karo ? Tak szczerze mówiąc to czarniejszego chabra się już nie spodziewam. I tak większość z nich jest ciemniejsza niż na fotce na opakowaniu z nasionami ? za co Thompson i Morgan mają u mnie kolejnego wielkiego plusa. Zwykle producenci czy to nasion czy cebul nieźle upiększają fotki swoich wyrobów pod Photoshopem czy GIMPem ? i potem człowiek jest rozczarowany rozziewem pomiędzy tym, co było na opakowaniu, a tym, co mu wyrosło (vide wklejany tutaj jeszcze w marcu tulipan Black Hero). A tymczasem z T&M jest odwrotnie ? rośliny wychodzą jeszcze piękniejsze niż na ich fotkach. :-P

Co do chabrów w ogóle ? jaka barwa kojarzy Ci się z chabrami? Bo mnie osobiście żadna konkretna. Nawet te dziko występujące mienią się niemalże wszystkimi kolorami tęczy... Dzikie chabry bławatki są niebieskie, dzikie chabry łąkowe różowe, dzikie chabry wielkogłówkowe żółte... A jak się już przyjrzy odmianom hodowlanym, to w ogóle szczęka opada ? z jednego niebieskiego chabra bławatka jak widać udało się wyhodować kilkanaście odmian barwnych od bladoróżowej, poprzez intensywnie niebieską czy fioletową, aż po ciemnopurpurową, niemalże czarną...

@ Bananowy Kot ? Dzięki!

@ Julka ? Dzięki za propozycję, ale poradzę sobie ? i tak chcę mieszankę, więc prościej mi będzie kupić... Zwłaszcza że to grosze kosztuje.

A poniżej cztery fotki. Jak widać, zakwitł mi pierwszy kosmos oraz pierwszy bratek ? obydwa siane 3. marca.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Oczom nie wierzę, że siane 3go marca już kwitną
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

I to siane prosto do skrzynki balkonowej ? a nie w mieszkaniu czy jakiejś szklarni. :twisted:

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Loki szkoda że to tak daleko bo poprosiłabym o nasionka tych chabrów z przewagą tych ciemnych , bordowych i czarnych
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”