Metamorfozy Ustronia pod Miedzą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Metamorfozy Ustronia pod Miedzą

Post »

Moniko, spytaj poproszę:)

Imponujące zapasy ;:138
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fajnie że wróciłaś, tęskniłam za Twoimi ogrodowymi poczynaniami :lol:
Swojskie zapasy pychotka :)
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Powstaną kolejne zapasy :)
Wczorajsze zbiory. :D
Obrazek

Obrazek

Jabłka papierówki już zerwane, rosną jeszcze renklody, które rwiemy na dniach.

Dziś zrobiłam mus, a reszta jabłek na dżem z renklodami i kardamonem poczeka.
Obrazek

Cukinii i ogórków będzie jeszcze dużo, mają masę zawiązków. Rosną w drewnianych skrzyniach, w ziemi z kompostu.

Izo nasz trawnik to trawnik uniwersalny, najzwyklejszy. Od czasu do czasu pryskany chwastoksem.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Fajne takie zbiory .A co z cukini robisz ???
Jabłuszka ładnie i smacznie wygladają.Ja takich wczesnych nie mam. :cry:
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Piękne zbiory, prawdziwy urodzaj ;:138
Jabłka wyglądają bardzo apetycznie, u mnie będzie tylko kilka ;:306 Na dodatek deserowe.
Taką ilość cukinii ciężko przerobić ;:224
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z cukinii będę robiła dżem cytrynowy z sokiem z cytryny, skórką cytrynową i cytrynową galaretką. Póki co przerobiłam tylko większą część papierówek na mus, ale nawet obierek nie mam jak wywieźć na kompostownik. Ulica na działkę prawie zalana...Nie wiem czy i u mnie nie ma powodzi. Pocieszam się myślą, że moja działka ciut wyżej niż u sąsiadów.
Miałam dziś jechać na działkę zerwać renklody, ale wciąż pada, a nawet leje- od 3 dni tak. To ma być końcówka lipca? Na termometrze 17 stopni. To jakiś żart! Znajomi na grupach działkowych pokazują zalane ogródki, powódź. Smutno mi...

Edit:
Dżem już jest i jest obłędnie pyszny! I w życiu by nikt nie powiedział, że z cukinii. Dałam tylko dużo więcej oku z cytryny i otartej skórki niż w przepisie, a mniej cukru. Tak się prezentuje:
Obrazek

Obrazek

Lemon curd w wersji fit :lol:
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Moniko, oby Twoja działka była taka jak przed Twoim wyjazdem. Trzymam kciuki. Szkoda działek innych działkowiczów.

Taki dżem zrobila nam w zeszłym roku teściowa. Dobry był. Ja robiłam ketchup z cukinią :lol:
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Oho ale będzie zapasów , spiżarnię zapełnisz po brzegi ;:215 . Nie a to jak własne przetwory ;:333 . Kurczę przykro mi z powodu takiej pogody u Ciebie :( . Mam nadzieję, że powodzi u Ciebie nie ma. Pozdrawiam i słoneczka życzę :wit .
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Monia dasz przepis na cytrynowy dżem z cukinii?
Kiedyś robiłam z jakiegoś przepisu, ale nie był za dobry.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Wow! Jakie apetyczne jabłuszka! Ze 100 lat takich nie jadłam :( Aż normalnie czuję ich zapach jak o nich myślę :D
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Same pyszności tu widzę aż ślinka leci ;:138
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu oto przepis na dżem z cukinii, a'la lemon curd: Cukinie, 2,5 kg po obraniu i wybraniu pestek pokroić, pogotować w szklance wody ok godziny, zmiksować. Potem wsypać 2 galaretki cytrynowe, cukier- w przepisie było 0,5 kg cukru, ja dałam mniej jakieś 30 dkg. Do tego skórka otarta z 2 cytryn, sok z 2 cytryn, dałabym więcej soku, ale nie chciałam, żeby było za rzadkie, dosypałam więc troszkę kwasku cytrynowego, choć w zasadzie go nie używam. Dosypałam pektyny owocowej, żeby zgęstniało, zmiksowałam ponownie, podgrzałam i do słoików.

Kasiula a ty robisz przetwory warzywno- owocowe?

Ewelinko, Izo- na szczęście powodzi nie było, za to podlało fest. A teraz znów upały, że dychać nie można. :lol:

Dominiko to prawda, te jabłka mają zapach z dzieciństwa. Zrobiłam jeszcze z ich dodatkiem powidła renklodowe z kardamonem, a wczoraj ostatnie 4 sztuki poszły do kompotu. I już po śliwkach, jabłkach u mnie. Za to wciąż owocują ogórki, cukinie trochę podgniły przez deszcze ale są już nowe zawiązki. Z ogórków tym razem trochę kiszonych zrobię (z 4- 5 słoików), a z reszty miodowe ośmiorniczki z chilli. W zeszłym roku mi takie bardzo smakowały (ogórki nacina się wzdłuż po obraniu na 4, nie przecinając do końca, najlepsze niezbyt duże). Do zalewy dałam sporo miodu i harissę suszoną, dodam jeszcze świeże chilli.

Na forum czytam, że wielu dopada zniechęcenie- mnie też. W weekend miałam gości w postaci siostry i siostrzenicy, w sobotę siedzieliśmy na działce, to ciut oplewiłam z przodu obrzeża i rabaty, mąż skosił trawę, ale większość rabat do opielenia i przycięcia, a cały tył działki zachwaszczony;nawet truskawek jeszcze nie obcięłam po owocowaniu i pełno chwastów w nich rośnie. Nie mam jak tego ogarnąć będąc całe dnie z synem. Jeszcze remont w jego pokoju rozgrzebany. Wczoraj pojechałam na działkę tylko podlać i udało się wreszcie zrobić trochę zdjęć. Uwieczniłam kwitnące pełne, orientalne lilie, jeżówki rozkręcające się coraz bardziej. Co do jeżówek to kupiłam teraz 5 kolejnych odmian, ale z wsadzeniem wstrzymam się aż upały zelżeją.

Takie mam na chwilę obecną. Nie kwitnie z tych w gruncie tylko Dixie Belle, z którą od początku jest coś nie tak i nawet zmiana miejscówki nie pomaga.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ciągle jeszcze kwitną lilie, kilka już zakończyło spektakl, ale oprócz obecnie pokazujących swoją urodę czekam jeszcze na 3, w tym lilię św. Antoniego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Swój spektakl rozpoczynają też mocno opóźnione (wszędzie jak widzę) hortensje bukietowe. W szpalerze pod płotem przesadzę jeszcze wiosną kolejną- Wims Red. Jest z tyłu działki pod tujami, w cieniu i nie zakwitła wcale, a mam na nią właśnie miejscówkę z przodu działki. Na zdjęciach niżej są kwitnące pięknie Vanille Fraise, Limelight i Magical Candle, w innych miejscach kwitną też Pinky Winky, Diamond Pink, Diamant Rouge, Bobo, Magical Fire. Hortensje bukietowe to była moja wielka miłość na początku obsadzania działki. Szkoda tylko, że nie są atrakcyjne dla motyli.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ogrodowe też ładnie zakwitły, nie przemarzły, ale już je słońce naznaczyło i kwiaty są poprzypalane.

Budleja rozwija kwiaty, wabiąc motylki (w sobotę było na działce 6 gatunków motyli)
Obrazek

Obrazek

Jeszcze potem dodam trochę zdjęć. Dziś znów upał, uważajcie na siebie.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne zaprezentowałaś hortensje.
Ja też je kocham.Zaraziłam się nimi kilka lat temu Hortensją bukietową Kyushu.
Ona jako pierwsza bukietówka zawitała do mojego ogrodu.
Z twojej listy nie mam Diamond Pink, Diamant Rouge,Magical Candle nie mam. :(
Jeżówki śliczne :D
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu Kyushu akurat nie mam :) Muszę ją sobie obejrzeć. Bukietówki sa wspaniałe, zupełnie bezproblemowe. Dobra miejscówka, woda i Siła hortensji i rosną jak szalone. No i mocne cięcie wczesną wiosną, jak przekwitną krokusy.

Widoki ogólne ogrodu, z miskantem w roli głównej.
Obrazek

Obrazek

Floksy jeszcze gdzieniegdzie kwitną.
Obrazek

Widok na cukinie i ogórki z wrotyczem, który sam się wysiał, na pierwszym tle. Można go jakoś spożytkować w ogrodzie?

Obrazek

Obrazek

I dalej spacerek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Różyczki dostały speeda, wszystkie, przygotowują się do powtórnego kwitnienia. Hortensje też muszę znowu podlać nawozem, bo po nim rosną wspaniale.
A póki co inne kwiatki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”