Róże i bajkowy świat ogrodów

Zablokowany
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów

Post »

Alu a czy masz może Queen of Sweden, jeśli tak to może masz fotkę po wiosennym cięciu.
Odszukałam zdjęcie z 10.05.2014r swojej białej rabatki po wiosennym cięciu a właściwie goleniu, teraz myślę, że chyba przycięłam zbyt mocno
Obrazek

Niezbyt dobrze widać, bo już są liście, te w środku kółeczka to właśnie 2 krzaczki Queen of Sweden
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj pisałam Wam, że moja pnąca nn-ka została rozpoznana na 90%. Poszperałam trochę w internecie i jestem pewna że to właśnie Francoise Juraneville.
Wszystko z opisu się zgadza, kwiaty koloru brzoskwiniowego do 8 cm, blednący w czasie przekwitania do jasno różowego, kwitnie raz, czasem w lecie pokazuje kilka kwiatuszków, roczne przyrosty mogą osiągać dlugość ok 2m.
A jesienią zawiązuje pomarańczowe owoce.
Jestem bardzo szczęśliwa :heja , że w końcu udało się ją zidentyfikować. Wandziu nieświadomie zostałaś matką chrzestną mojej nn-ki ;:196
Gdyby nie Ty, nigdy chyba bym nie trafiła na watek Gertrudy, dziękuję Ci bardzo, bardzo
Przypomnę jej portret
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A teraz krzaczek zdobią owocki mojej piękności

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daysy, to zależy jak długo ta róża już rośnie, jak młodziak,pierwszy rok,to wiadomo że będzie jeszcze niska.Ale jak jest starsza i była wysoka a ją przygoliłaś jak rabatówkę to trochę za dużo.Ale na pewno nic jej nie będzie najwyżej bardziej się rozkrzewi.Moja wiosną wyglądała tak...trzeba się dopatrzeć bo róże się nakładają,ale jest wyżej cięta jak u Ciebie.

róża

Obrazek
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziewczyny, miło, że się dzielicie różanym doświadczeniem. Szkoda, że moje angielki nie mają większych szans na osiągnięcie większych rozmiarów. Może, gdyby jeszcze ze trzy zimy były tak łagodne, jak ostatnio... Na razie mam nadzieję, że przezimują.

Daysy, Twoja Rhapsody in Blue ma bardzo duże kiście kwiatów. Może się jednak na nią namyślę. W 'moim' ogrodniczym stały przez cały sezon w donicach, ale takie mizerne, że mnie zniechęciły, chociaż podobały mi się jej kwiaty i już miałam miejsce zaplanowane. Popatrzyłam na zdjęcia tej ślicznotki u Ciebie i muszę ponownie wziąć ją pod uwagę.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu witaj moja Rhapsody jest jeszcze młoda ale wejdź do Halinki to zobaczysz jak cudnie u niej kwitnie, oczaruje Cię na 100%.
I kolorem i ciągłością kwitnienia po prostu piękna róża i zdrowa - u mnie dopiero późną jesienią złapała plamistość.
Przepraszam wszystkich, że się nie odzywam, ale przed Świętami mam naprawdę dużo pracy. Jak tylko trochę się uspokoi na pewno troszkę z Wami poplotkuję i omówię resztkę moich panienek. Tymczasem pozdrawiam wszystkich cieplutko ;:167 ;:196 ;:196 ;:4
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Daysy czy zostawiasz "owoce" róży na zimę,
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taro jeśli chodzi o moją pnącą to tak zostawiam owoce, bo nie chce mi się wchodzić na drabinę - ona jest dość wysoka.
Poza tym myślę, że ptaki się z nimi przez zimę uporają i do wiosny nie będzie po nich śladu. :) A co niech i one coś mają z mojego ogrodu.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Otworzyłam wam wątek - Nasze portrety róż - jesteś tam gospodynią.
Będę tylko porządkować go - zobaczymy...
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Gosiu, wieczorem powiadomię zainteresowanych. Teraz szykuję obiad.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu mało powiedziane, że troszkę wyżej cięta, dużo wyżej. To ja swoją przycięłam bardzo mocno. Być może dlatego wyskoczyła w tym roku tak wysoko ;:oj
W przyszłym roku przytnę ją mniej, ale masz rację, że po tak krótkim cięciu się zagęściła, jeśli nie podmarznie w tym roku to będzie gęstym krzaczkiem.
A może dobrze jest przyciąć róże w pierwszych 2-ch latach nisko, by się właśnie zagęściły i wzmocniły, co ty Alu na to :?:
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daysy można iść i taką drogą.Ale nawet wyżej cięte wypuszczają nowe pędy w drugiej połowie lata.Tylko nie każdą różę można tak traktować Queen of Sweden należy do tych która ma już z natury ,sztywne pędy ,nawet te młode.Natomiast inne angielki, tak jak kiedyś pisałam cięte nisko,będą miały wiotkie pędy i wielkie ciężkie kwiaty będą wymagały podpór.Więc trzeba podchodzić do tego z rozwagą.I raczej nie chodzi o to, by miała dużo cienkich ,leżących na ziemi pędów.
Zobacz, nowe pędy już idą po pierwszy kwitnieniu.

Queen of Sweden

Obrazek

Kiedyś czytałam dobry artykuł ,tylko muszę pogrzebać w książkach.Było opisane jak rozwija się róża,kiedy tworzy szkielet, potem inne pędy i tak dalej.Więc mając taką wiedzę możemy odpowiednio postępować z różą i jej nie przeszkadzać a raczej pomagać.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Ja swoje angielki nie będe mocno ciął wole kwiaty które nie zwisaja :lol: :wink: natomiast mam pytanie czy takie parkowe silnie rosnace z sztywnymi pędami ciąć do ziemi? Mam dwie takie co słabo kwitną i ,jak kwitną to raz i slabo a powinny więcej :? M.in Astrid Lindgren , i jedna Queen Elizabeth , zostawić moze na starszych będą obficiej kwitły :D :D
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mateusz Astrid tniemy wysoko bo to duża róża parkowa, a The Queen Elizabeth Rose to zwykła rabatówka i tniemy ją nisko.Tak na 40-50 cm od pow. gruntu.Możesz policzyć też pączki od dołu 5-7 szt. Kwitnienie nie zależy tylko od cięcia.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mati ja myślę, że tak jak pisze Ala trzeba dostosować cięcie do konkretnej odmiany róż. Jeśli wiesz, że jest to róża parkowa, to należy ją ciąć jak wszystkie róże parkowe, jeśli pnąca to jak pnącą i.t.d.
Gorzej jak nie jesteśmy pewni jaką mamy różę ;:oj .
Też mam z tym problem, ale na szczęście mamy Alicję/skarbnicę wiedzy/ i możemy dopytać. :D
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Dobra ;:196 w szczególach dopytam sie na wiosne :D
Rzeczywiscie Alicja nie ma sobie równych w tym fachu ;:138 to w szczegolnosci przez nią i Anie DS je uwielbiam ;:173
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”