Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
oliwia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 cze 2007, o 09:24

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6

Post »

Część rozdaję rodzinie, przyjaciołom, kilka dałam siostrze do baru, kilka sprzedałam, praktycznie za groszę. Większość zostawiam na zimę,z zamiarem skonsumowania i rozdawnictwa w okresie zimowym. Kilka ( z tych dużych) zamierzam przetworzyć na dżemy, ketchupy i kompoty. Pewnie tez skorzystam z tutejszych przepisów. A zamiast ziemniaków do drugiego dania podaję gotowaną no właśnie-prawdopodobnie to jest Blue Hubbart. Nie jestem specem od dyń więc pewności nie mam, bo miałam posianą i tę odmianę i Blue Banana , która jednak jest szczuplejsza i Sibley, która dla odmiany jest mniejsza, więc stawiam na Blue Hubbart. Wrzucam zdjęcie już nieco nadjedzonej, może ktoś skoryguje-jeśli się mylę. Chciałabym ją bowiem posiać również w przyszłym roku

Obrazek

(Tylko proszę mnie nie wyzywać jeśli nie na temat-staram się być, ale nie zawsze wiem gdzie co wrzucać)
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

cokolwiek by to nie było, to ciekawi mnie ta dynia zamiast ziemniaków. Wyślesz nasionka na wymianę?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pierwszy raz miałam w tym roku dynię Hokkaido. W smaku była o niebo lepsza niż kupna, zastanawiam się, czy nie była jakimś mieszańcem.
Moja miała bardzo gęsty, mączno-skrobiowy miąższ. Po upieczeniu nie dało rady jej zblenderować, musiałam dolać sporo wody.
W smaku super, jak kasztany jadalne.
Czy taka powinna być?

PS ktoś hodował dynię Mamut? Dostałam jej nasiona w gratisie przy innych zakupach na alledrogo, były to nasionka zbierane przez tego sprzedawce, ale nie wiem, czy z kontrolowanego zapylenia. Miałam 1 krzak, na nim 2 dynie: jedna okrągła, ciemnozielona, a druga podłużna, też zielona, ale przebarwia się na pomarańczowo.
oliwia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 cze 2007, o 09:24

Post »

Na wymiane-nie ma sprawy. Ale za czystosc rasowa nie odpowiadam. Dynie krzyzuja sie podobno bardzo latwo a u mnie okazji do tego mialy od groma.
pouder
200p
200p
Od: 21 sty 2013, o 20:53

Post »

Alyaa jak masz w pobliżu Kaufland to zajdź ,mają sporo dyń; makaronowa,butternut,m.de provence,hokkaido i coś jeszcze nie pamiętam.
pozdrawiam Karina
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Właśnie nie mam :( A szkoda, bo i nasiona mieli wyprzedaż ;/
Ale z roku na rok w tych co jestem widzę poprawę z dyniami. Może za rok dwa i u mnie takie będą do kupienia. Wszystko pewnie będzie zależeć od tego jak je ludzie będą kupować. W zeszłym roku była masa jakichś dużych - nie potrafili ich sprzedać.
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kupiłam taka dynię, sprzedawca powiedział, że 'nicejska'. Nie znalazłam takiej nazwy, a dynia jest smaczna i pięknie orzechowo pachnie, skóra jest jednak twarda. Zdjęcia trochę blade wyszły. Może rozpoznacie moją dynię? :wit
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

Podobna do jumbo pink banana.
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Jest bardzo podobna, dziękuję Olu, teraz tylko spróbuję przechować pestki. Nie wiedziałam, że to taka klasyka dyniowa, a zapach obłęęęędny :D
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p

Post »

Dynia Kakai - pestki pyszne.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Czy pestki na serio są smaczniejsze od zwykłych pestek dostępnych w sprzedaży? :)

Bo wczoraj zastanawiałam się, czy aby nie kupić sobie nasion Kakai, do przyszłorocznego wysiewu, ale pomyślałam, ze pewnie w opisie ściemniają, że pestki niby takie mega pycha i w końcu nie zamówiłam :D
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p

Post »

Dla mnie wszystkie smakują tak samo - czyli pycha :D
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

To wiele wyjaśnia :lol: :wink:
twiel
50p
50p
Od: 14 kwie 2013, o 23:31

Post »

Co do Kakai pestki są dużo lepsze smakowo od innych pestek łupinkowych. smak należy porównać
po wysuszeniu. Świeże pestki nie są tak aromatyczne i jak się porównuje świeże to można nie widzieć różnicy.
W tym roku miałem sporo kakai. Suszonych wyszło kilka kilo pestek. Nasiona miałem z 3 źródeł.
zaóważyłem że niektóre owoce mają po 4 gniazda nasienne i nieco większe nasiona, a inne pięć
gniazd nasiennych i nasiona nieco mniejsze. smak ten sam. Pod względem masy nasion w 1 dyni,
chyba lepiej kalkuluja się 5 gniazdowe. Czy ktoś zwrócił już na to uwagę ? i ma jakieś przemyślenia
od czego to zależy? Miałem 7- 8 krzaków kakai.
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p

Post »

No to ja nie ocenię smaku bo zjadłam świeże :D Lubię bardzo pestki dyni i posadziłam ją dlatego że nie trzeba łuskać (lenistwo) ale nie było czegoś takiego że ;:oj jakie pyszne. - po prostu pestki dyni. I raczej ilością pestek byłam rozczarowana.
Twiel a jak u ciebie z ilością pestek z jednej dyni? Bo u mnie było tyle co na talerzu :(
W następnym sezonie chcę spróbować inną bezłupinową żeby zobaczyć czy ma więcej pestek.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”