Mój ogród - początki

Zdjęcia naszych ogrodów.
123katex
1000p
1000p
Od: 22 maja 2013, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród - początki

Post »

Czekam z niecierpliwością na sesję zdjęciową.. :wit
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06

Post »

Robercie!
w takim razie życzę Ci, żeby słoneczko towarzyszyło Ci w tych ogrodowych rewolucjach i z niecierpliwością czekam na fotorelację. Domyślam się ,że w tym sezonie ogrodniczym "będzie się działo" :)
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p
Od: 29 sie 2013, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Anna55 Słoneczko gościło jedynie na zakończeniu pracy, od piątku do soboty wieczorem. Jutro ostatnie zmiany i mam nadzieję, że pogoda będzie super. Co do pogody, gdy rozpoczynałem porządki, była nijaka. Przychodziło mi nawet przekopywać trawę w ogrodzie gdy padał malutki deszczyk. Dzisiaj strasznie pochmurno i wieje wiatr. Pogoda nagle zmieniła się, wczoraj było cieplutko. Gdyby nie ona, możliwe zamieściłbym jakieś zdjęcia. Wolę jednak przeczekać na ładniejszą pogodę.

Szczerze mówiąc, nie wierzyłem, że to skończę. Przekopać cały ogród, wyrzucić trawę, to jest jednak coś. Z ogródka pełnego trawy, gdzie roślinki nie mogły rosnąć, zrobiłem wreszcie miejsce, gdzie będą miały swobodę. Podzieliłem ogródek na 3 segmenty, pierwszy jest to miejsce liliowców, spore odstępy, miejsca na kolejne, różaneczniki, azalie, piwonie, astry jesienne. Środkowy segmencik jest dla roślinek jednorocznych i cebulowych, sezonowych. Tutaj zagoszczą wszelkie zasiane roślinki, cebule lilii, mieczyków i wiosennych, zapewne także aksamitki, bratki kupione na ryneczku. Trzeci segmencik to miejsce uwielbianych irysów, kosaćców, funkii, róż, hortensji, malw i magnolii. Wreszcie uważam, że panuje jakiś porządek oraz mam wszystko pod ręką, z pewnością będzie lepiej roślinkom niż w trawie. ;:108

Jutro zamieszczę zdjęcia, chociaż kolorowo jeszcze nie jest, to i tak cieszę się niezmiernie ze zmian. Może wreszcie liliowce i irysy odżyją i będą pięknie kwitły. :wink:

Pozdrawiam wszystkich. :wit
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p

Post »

No to czas na kilka fotek z ogrodu po mojej pracy. Widać tu wszystko, co opisałem post wyżej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przejdźmy do zdjęć roślinek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj byłem także zakupić coś do środkowej rabaty, zakupiłem 2 lilie drzewiaste, 7 orientalnych nakrapianych, 8 mieczyków, piwonię różowo-białą, kilka torebek nasion jednorocznych mix oraz jednego irysa za 7zł, mianowicie Sultan's Palace, którego barwa na opakowaniu od razu mnie do niego nakierowała.

Pozdrawiam. :wit
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Robert aż mnie plecy rozbolały od samego patrzenia ;:306 naharowałeś się chłopaku ,aż miło :D roślinki a zwłaszcza irysy na pewno pięknie ci się odwdzięczą za tyle starania :D
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p

Post »

Dziękuję. :wink: Pracy było nie mało. Mam tylko nadzieję, że roślinkom będzie na nowym lepiej.
Jedyne co zostanie, to zakupy, bo zarówno teraz można kupić i liliowców i irysów, tyle ile pomieszczę. ;:224
Na jesień będę musiał troszkę zmieszać ziemię irysom, bo z pewnością będą miały wilgotniej niż miały wcześniej na rabacie.
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Ale Terminator z Ciebie! :D Naprawdę odwaliłeś kawał dobrej roboty. Ślicznie będzie jak roślinki się rozrosną. Zazdroszczę Ci tego miejsca na liliowce.
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p

Post »

Anno, sam nie mogę nadziwić się, że przekopałem ten ogródek. Jeszcze pamiętam jak pisałem, że liliowce muszą sobie poradzić jakoś w tej trawie, ale potem strasznie chciało mi się, aby jednak rosły w pulchniutkiej ziemi, abym bez problemu wszystko kontrolował, a nie niszczył trawą roślinki. Zrobiło się sporo miejsca, zarówno dla irysów, jak i dla liliowców. Będzie co kupić, trzeba rozejrzeć się w sezonie na jakieś roślinki. ;:108
:wit
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

To była dobra decyzja. Trawa nie będzie zabierać kwiatom składników pokarmowych a kwiatuchy odwdzięczą się bujnym kwitnieniem i będą wyglądać efektowniej na zadbanej rabatce.
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p

Post »

Mam taką nadzieję, że to wszystko idzie im na 'zdrowie' :D
Teraz nic innego mi nie zostaje, jak szukanie roślinek w te miejsce, bo sporo go się zrobiło, gdy trawy nie widać. ;:108
Pozdrawiam, Robert.
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Ładnie :) podziwiam Cię za włożony wysiłek :)
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

Robercie ogrom prac wykonałeś a efekt jest wart uznania ;:215 U mnie liliowce i irysy już wypuszczają pierwsze pąki więc pewnie i u Ciebie niedługo będzie można podziwiać ich kwitnienie ;:108 Pozdrawiam serdecznie ;:7
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p

Post »

Fraszka_1 Dziękuję bardzo. :wink:
ann_30 Dziękuję. :wink: U mnie z małych irysów jeszcze w tym roku nic nie wyszło. TB zaczynają wychodzić, lecz nie wszystkie. Obawiam się, że to przez zmianę otoczenia, to znaczy przesadzenie. Liczę jednak, że to nie koniec. Jest jeszcze wcześnie, może powychodza.
U mnie liliowce jeszcze nie wypuszczaja, pewnie dlatego, że zwykle u mnie późne sa.
U Ciebie będę wcześniej obserwował piękności, które tak lubię - irysy i liliowce.
Nie mogę się tych kwitnień doczekać. :wink:
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p

Post »

Dawno nie zamieszczałem tutaj zdjęć. Zatem warto trochę wrzucić.
Rośliny bujne już są. Nie mogłem uwierzyć, gdy patrzyłem na zdjęcia kilka miesięcy temu, a dziś. Spora różnica.
Prymulki przekwitają, za to niedługo zawitają u mnie już irysy.
Początkowo myślałem, że nieliczne wyjdą, a tu pojawia się ich coraz więcej. Mam nadzieję, że to jeszcze nie koniec.
Liliowce rosną i rosną. Z 3 sadzonki mają ogromne liście, niczym malwy jakieś. Widocznie brak trawy dobrze wpływa na wzrost.
Ostatnio zamawiałem roślinki od JolantyG. Przyszło wiele hortensji, chryzantema i inne roślinki. Wczoraj zauważyłem, iż dwie hortensje, czerwona oraz niebieska mają pączki maleńkie. No jestem uradowany. Nie kwitły jeszcze u mnie takie hortensje.
Ku mojemu zdziwieniu magnolia z Biedronki także podrosła, a nawet zimowała bez okrycia. Bujnie poszła w górę. Kto wie, za kilka lat może ujrzę z jeden kwiatek. Tylko jeden... ;:224

No to teraz zostawiam kilka zdjęć. Pozdrawiam. :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek