Mój ogród - początki
-
- 1000p
- Od: 22 maja 2013, o 20:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród - początki
Czekam z niecierpliwością na sesję zdjęciową.. 

Robercie!
w takim razie życzę Ci, żeby słoneczko towarzyszyło Ci w tych ogrodowych rewolucjach i z niecierpliwością czekam na fotorelację. Domyślam się ,że w tym sezonie ogrodniczym "będzie się działo"
w takim razie życzę Ci, żeby słoneczko towarzyszyło Ci w tych ogrodowych rewolucjach i z niecierpliwością czekam na fotorelację. Domyślam się ,że w tym sezonie ogrodniczym "będzie się działo"

Anna55 Słoneczko gościło jedynie na zakończeniu pracy, od piątku do soboty wieczorem. Jutro ostatnie zmiany i mam nadzieję, że pogoda będzie super. Co do pogody, gdy rozpoczynałem porządki, była nijaka. Przychodziło mi nawet przekopywać trawę w ogrodzie gdy padał malutki deszczyk. Dzisiaj strasznie pochmurno i wieje wiatr. Pogoda nagle zmieniła się, wczoraj było cieplutko. Gdyby nie ona, możliwe zamieściłbym jakieś zdjęcia. Wolę jednak przeczekać na ładniejszą pogodę.
Szczerze mówiąc, nie wierzyłem, że to skończę. Przekopać cały ogród, wyrzucić trawę, to jest jednak coś. Z ogródka pełnego trawy, gdzie roślinki nie mogły rosnąć, zrobiłem wreszcie miejsce, gdzie będą miały swobodę. Podzieliłem ogródek na 3 segmenty, pierwszy jest to miejsce liliowców, spore odstępy, miejsca na kolejne, różaneczniki, azalie, piwonie, astry jesienne. Środkowy segmencik jest dla roślinek jednorocznych i cebulowych, sezonowych. Tutaj zagoszczą wszelkie zasiane roślinki, cebule lilii, mieczyków i wiosennych, zapewne także aksamitki, bratki kupione na ryneczku. Trzeci segmencik to miejsce uwielbianych irysów, kosaćców, funkii, róż, hortensji, malw i magnolii. Wreszcie uważam, że panuje jakiś porządek oraz mam wszystko pod ręką, z pewnością będzie lepiej roślinkom niż w trawie.
Jutro zamieszczę zdjęcia, chociaż kolorowo jeszcze nie jest, to i tak cieszę się niezmiernie ze zmian. Może wreszcie liliowce i irysy odżyją i będą pięknie kwitły.
Pozdrawiam wszystkich.
Szczerze mówiąc, nie wierzyłem, że to skończę. Przekopać cały ogród, wyrzucić trawę, to jest jednak coś. Z ogródka pełnego trawy, gdzie roślinki nie mogły rosnąć, zrobiłem wreszcie miejsce, gdzie będą miały swobodę. Podzieliłem ogródek na 3 segmenty, pierwszy jest to miejsce liliowców, spore odstępy, miejsca na kolejne, różaneczniki, azalie, piwonie, astry jesienne. Środkowy segmencik jest dla roślinek jednorocznych i cebulowych, sezonowych. Tutaj zagoszczą wszelkie zasiane roślinki, cebule lilii, mieczyków i wiosennych, zapewne także aksamitki, bratki kupione na ryneczku. Trzeci segmencik to miejsce uwielbianych irysów, kosaćców, funkii, róż, hortensji, malw i magnolii. Wreszcie uważam, że panuje jakiś porządek oraz mam wszystko pod ręką, z pewnością będzie lepiej roślinkom niż w trawie.

Jutro zamieszczę zdjęcia, chociaż kolorowo jeszcze nie jest, to i tak cieszę się niezmiernie ze zmian. Może wreszcie liliowce i irysy odżyją i będą pięknie kwitły.

Pozdrawiam wszystkich.

Pozdrawiam, Robert.
No to czas na kilka fotek z ogrodu po mojej pracy. Widać tu wszystko, co opisałem post wyżej.

Przejdźmy do zdjęć roślinek.

Dzisiaj byłem także zakupić coś do środkowej rabaty, zakupiłem 2 lilie drzewiaste, 7 orientalnych nakrapianych, 8 mieczyków, piwonię różowo-białą, kilka torebek nasion jednorocznych mix oraz jednego irysa za 7zł, mianowicie Sultan's Palace, którego barwa na opakowaniu od razu mnie do niego nakierowała.
Pozdrawiam.

Przejdźmy do zdjęć roślinek.

Dzisiaj byłem także zakupić coś do środkowej rabaty, zakupiłem 2 lilie drzewiaste, 7 orientalnych nakrapianych, 8 mieczyków, piwonię różowo-białą, kilka torebek nasion jednorocznych mix oraz jednego irysa za 7zł, mianowicie Sultan's Palace, którego barwa na opakowaniu od razu mnie do niego nakierowała.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam, Robert.
- bejka1970
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sty 2012, o 18:50
Robert aż mnie plecy rozbolały od samego patrzenia
naharowałeś się chłopaku ,aż miło
roślinki a zwłaszcza irysy na pewno pięknie ci się odwdzięczą za tyle starania 

Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Dziękuję.
Pracy było nie mało. Mam tylko nadzieję, że roślinkom będzie na nowym lepiej.
Jedyne co zostanie, to zakupy, bo zarówno teraz można kupić i liliowców i irysów, tyle ile pomieszczę.
Na jesień będę musiał troszkę zmieszać ziemię irysom, bo z pewnością będą miały wilgotniej niż miały wcześniej na rabacie.

Jedyne co zostanie, to zakupy, bo zarówno teraz można kupić i liliowców i irysów, tyle ile pomieszczę.

Na jesień będę musiał troszkę zmieszać ziemię irysom, bo z pewnością będą miały wilgotniej niż miały wcześniej na rabacie.
Pozdrawiam, Robert.
Ale Terminator z Ciebie!
Naprawdę odwaliłeś kawał dobrej roboty. Ślicznie będzie jak roślinki się rozrosną. Zazdroszczę Ci tego miejsca na liliowce.

Anno, sam nie mogę nadziwić się, że przekopałem ten ogródek. Jeszcze pamiętam jak pisałem, że liliowce muszą sobie poradzić jakoś w tej trawie, ale potem strasznie chciało mi się, aby jednak rosły w pulchniutkiej ziemi, abym bez problemu wszystko kontrolował, a nie niszczył trawą roślinki. Zrobiło się sporo miejsca, zarówno dla irysów, jak i dla liliowców. Będzie co kupić, trzeba rozejrzeć się w sezonie na jakieś roślinki.

Pozdrawiam, Robert.
To była dobra decyzja. Trawa nie będzie zabierać kwiatom składników pokarmowych a kwiatuchy odwdzięczą się bujnym kwitnieniem i będą wyglądać efektowniej na zadbanej rabatce.
Mam taką nadzieję, że to wszystko idzie im na 'zdrowie'
Teraz nic innego mi nie zostaje, jak szukanie roślinek w te miejsce, bo sporo go się zrobiło, gdy trawy nie widać.

Teraz nic innego mi nie zostaje, jak szukanie roślinek w te miejsce, bo sporo go się zrobiło, gdy trawy nie widać.

Pozdrawiam, Robert.
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Ładnie
podziwiam Cię za włożony wysiłek 

- ann_30
- Od: 7 mar 2012, o 10:36
Robercie ogrom prac wykonałeś a efekt jest wart uznania
U mnie liliowce i irysy już wypuszczają pierwsze pąki więc pewnie i u Ciebie niedługo będzie można podziwiać ich kwitnienie
Pozdrawiam serdecznie 

Fraszka_1 Dziękuję bardzo.
ann_30 Dziękuję.
U mnie z małych irysów jeszcze w tym roku nic nie wyszło. TB zaczynają wychodzić, lecz nie wszystkie. Obawiam się, że to przez zmianę otoczenia, to znaczy przesadzenie. Liczę jednak, że to nie koniec. Jest jeszcze wcześnie, może powychodza.
U mnie liliowce jeszcze nie wypuszczaja, pewnie dlatego, że zwykle u mnie późne sa.
U Ciebie będę wcześniej obserwował piękności, które tak lubię - irysy i liliowce.
Nie mogę się tych kwitnień doczekać.

ann_30 Dziękuję.

U mnie liliowce jeszcze nie wypuszczaja, pewnie dlatego, że zwykle u mnie późne sa.
U Ciebie będę wcześniej obserwował piękności, które tak lubię - irysy i liliowce.
Nie mogę się tych kwitnień doczekać.

Pozdrawiam, Robert.
Dawno nie zamieszczałem tutaj zdjęć. Zatem warto trochę wrzucić.
Rośliny bujne już są. Nie mogłem uwierzyć, gdy patrzyłem na zdjęcia kilka miesięcy temu, a dziś. Spora różnica.
Prymulki przekwitają, za to niedługo zawitają u mnie już irysy.
Początkowo myślałem, że nieliczne wyjdą, a tu pojawia się ich coraz więcej. Mam nadzieję, że to jeszcze nie koniec.
Liliowce rosną i rosną. Z 3 sadzonki mają ogromne liście, niczym malwy jakieś. Widocznie brak trawy dobrze wpływa na wzrost.
Ostatnio zamawiałem roślinki od JolantyG. Przyszło wiele hortensji, chryzantema i inne roślinki. Wczoraj zauważyłem, iż dwie hortensje, czerwona oraz niebieska mają pączki maleńkie. No jestem uradowany. Nie kwitły jeszcze u mnie takie hortensje.
Ku mojemu zdziwieniu magnolia z Biedronki także podrosła, a nawet zimowała bez okrycia. Bujnie poszła w górę. Kto wie, za kilka lat może ujrzę z jeden kwiatek. Tylko jeden...
No to teraz zostawiam kilka zdjęć. Pozdrawiam.

Rośliny bujne już są. Nie mogłem uwierzyć, gdy patrzyłem na zdjęcia kilka miesięcy temu, a dziś. Spora różnica.
Prymulki przekwitają, za to niedługo zawitają u mnie już irysy.
Początkowo myślałem, że nieliczne wyjdą, a tu pojawia się ich coraz więcej. Mam nadzieję, że to jeszcze nie koniec.
Liliowce rosną i rosną. Z 3 sadzonki mają ogromne liście, niczym malwy jakieś. Widocznie brak trawy dobrze wpływa na wzrost.
Ostatnio zamawiałem roślinki od JolantyG. Przyszło wiele hortensji, chryzantema i inne roślinki. Wczoraj zauważyłem, iż dwie hortensje, czerwona oraz niebieska mają pączki maleńkie. No jestem uradowany. Nie kwitły jeszcze u mnie takie hortensje.
Ku mojemu zdziwieniu magnolia z Biedronki także podrosła, a nawet zimowała bez okrycia. Bujnie poszła w górę. Kto wie, za kilka lat może ujrzę z jeden kwiatek. Tylko jeden...

No to teraz zostawiam kilka zdjęć. Pozdrawiam.

Pozdrawiam, Robert.
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Widzę,że strażnik w czapeczce ogrodu pilnuje