Moja skromna kolekcja

Zablokowany
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: moja skromna kolekcja

Post »

Poczytałam tak sobie tą dyskusję i mam pytanie - jakie podłoże mają Wasze storczyki tzn. w jakich proporcjach są poszczególne składniki? Niektórzy pisali że gotowe podłoże jet be, więc chyba zdecyduję się sama je zrobić (choć w tym roku jeszcze przesadzać nie muszę). Dodam że mam "zwykłe" phalki i dendrobium nobile
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

Blue ja hybrydy te dorosle mam w podlozu gotowym takim ze sklepu.Botaniki trzymam w spagnum lub w drobnej korze pomieszanej z kuleczkami styropianu(taka juz kupilam) a na wierz klade "kolderke" ze spagnum.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Blueberry tylko zwróć uwagę na to, ze we Francji gdzie mieszka Kasia, gotowe podłoża mogą być diametralnie różne ;D Z Polskich dobre jest KiK Krajewski czy jakoś tak, ale ja go nigdy nie spotkałam w marketach. U moich storczyków w doniczkach mieszam grubą i drobną korę z OG, daję garść chipsów kokosowych jak mam, troszkę skorupek cedrowym, odrobina sphagnum a na dno drenaż z pumeksu ogrodniczego :)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
busybees
100p
100p
Od: 21 lip 2010, o 10:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ło Matko .. nie było mnie raptem chwilę a już natrzaskaliście 10 stron :shock:
Kasiu piękne te Twoje storczyki, mi dla odmiany najbardziej podoba się Liodoro no ale to przez uzależnienie do fioletu ;:306
Pozdrawiam i zapraszam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36640" onclick="window.open(this.href);return false;
Beata.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Kasiu, Aniu dziękuję za odpowiedzi ;:108 Moje storczyki na razie siedzą w podłożu w jakim je kupiłam, a z tego co widzę jest to głównie kora i (chyba) chipsy kokosowe. Na razie nie mam potrzeby ich przesadzać, ale później zrobię pewnie podobną mieszankę, chyba że znajdę to konkretne gotowe podłoże (w co wątpię :? )
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Magdzia
500p
500p
Od: 30 lis 2012, o 08:23

Post »

Witaj Kasiu :D
Grzybek to skarbonka ,pusta rzecz jasna ,bo teraz wszystkie są otwierane takie oszukańcze ,wiec co wrzucisz ,to wyjmiesz wiec tak sobie stoi pusty biedak.
Świetnie to ujęłaś :D
Są już 2 zdjęcia mojego pączusia u miniaturki, więc zapraszam :D
actus
1000p
1000p

Post »

Dufin pisze:Blueberry tylko zwróć uwagę na to, ze we Francji gdzie mieszka Kasia, gotowe podłoża mogą być diametralnie różne ;D Z Polskich dobre jest KiK Krajewski czy jakoś tak, ale ja go nigdy nie spotkałam w marketach. U moich storczyków w doniczkach mieszam grubą i drobną korę z OG, daję garść chipsów kokosowych jak mam, troszkę skorupek cedrowym, odrobina sphagnum a na dno drenaż z pumeksu ogrodniczego :)
Aniu to ze we Fr to nie znaczy ze jest lepsze ,powiem Ci ze mam dwa rodzaje ,jedno jest fajne bo kora jest pomieszana z czyms ,sama nie wiem co to jest,ale fajne podloze ,drugie sama gruba kora ,calkiem do kitu ,moczysz storczyka i na drugi dzien masz wrazenie ze wcale nie byl moczony ,mam w niej te dwa Red Vulcan ,wiesz te ktore byly w jednej doniczce a ktore rozsadzilam i zastanawiam sie czy ich do tego drugiego nie przesadzic ,bo to cos mi sie nie podoba
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No własnie ja też mam jednego storczyka w takim grubym podłożu z OG i mam dokładnie takie same spostrzeżenia jak Ty.. Jak skończy kwitnienie to chyba mu przemieszam podłoże z czymś drobniejszym. Także niby mówi się, ze im grubsze tym lepsze, ale nie do końca tak jest. Oój storczyk w takiej korze jest niestabilny, ona szybko przesycha a w dodatku nie podciąga wody w górę - przynajmniej u mnie. Miałam w takim podłożu dwa storczyki, ale jednego przesadziłam w drobniejsze bo korzonki mi się coś nie podobały.. okazało się, ze połowa jest wysuszona ;:oj Drugi ze storczyków tym podłożu jakoś się ma, chociaż się buja na prawo i lewo 8-) Natomiast z kupnych zrezygnowałam bo zawsze kończyło się to wybieraniem grubszych elementów podłoża a odrzucaniem tych sypkich, przez co z całego opakowania wykorzystywałam może 1/4 podłoża ;:224 Już wolę zamówić raz na ruski rok odpowiednie komponenty i przemieszać ;] Problem się pojawia, gdy czegoś nie masz a podłoże potrzebne "od zaraz" :D

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p

Post »

U mnie dokladnie to samo,korzenie dziwne jakies ,wiec masz racje cos musze pogrzebac ,problem w tym ze ta kora w ogole nie nasiaka przy moczeniu tylko masz wrazenie ze woda po niej splywa
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dokładnie. Ja teraz mieszam grubą z drobną i jest ok :) Ewentualnie do samej grubej dodać sphagnum czy coś, to już inaczej. Jeśli Ci nie kwitną to nie wahaj się zajrzeć w podłoże. Możesz zostawić to co masz ale przemieszać z czymś :)

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p

Post »

Hej kochani ,dzis tak nie-storczykowo jeśli moge sobie pozwolic ,ale rownie ladnie :D

Obrazek

A to wrzuce jeszcze moja ulubienice :D

Obrazek

I Piccolo ,ktory mam wrazenie ,usmiecha sie na tej fotce :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Że Ty masz jeszcze miejsce na inne kwiaty! ;:oj Piccolo jest cudny, nie wahałabym się go kupić, gdybym gdzieś spotkała :)

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p

Post »

Tez o nim marzylam wierz mi ,dorwalam w Holandii.I tak dziad mi jeden ped zasuszyl.No mam jeszcze sporo innych kwiatow,jak przyjedziesz to zobaczysz :tan
Awatar użytkownika
Mariusz3357
1000p
1000p
Od: 10 paź 2011, o 16:43

Post »

Ale śliczny ten Piccolo ;:oj Co to za biały kwiat ? :)
Pozdrawiam Mariusz3357
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hahaa.. jak ja się tam kiedyś wybiorę to będziesz mieć już taką dżunglę u siebie, ze Ciebie ledwo odnajdę, nie mówiąc już o kwiatach :D ale to ciekawe, ze dużo osób mających storczyki ma tez kaktusy.. bo to pierwsze to sukulent, prawda?

Pozdrawiam Ania!
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”