Moja skromna kolekcja
- Blueberry
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: moja skromna kolekcja
Poczytałam tak sobie tą dyskusję i mam pytanie - jakie podłoże mają Wasze storczyki tzn. w jakich proporcjach są poszczególne składniki? Niektórzy pisali że gotowe podłoże jet be, więc chyba zdecyduję się sama je zrobić (choć w tym roku jeszcze przesadzać nie muszę). Dodam że mam "zwykłe" phalki i dendrobium nobile
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
Blue ja hybrydy te dorosle mam w podlozu gotowym takim ze sklepu.Botaniki trzymam w spagnum lub w drobnej korze pomieszanej z kuleczkami styropianu(taka juz kupilam) a na wierz klade "kolderke" ze spagnum.
- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Blueberry tylko zwróć uwagę na to, ze we Francji gdzie mieszka Kasia, gotowe podłoża mogą być diametralnie różne ;D Z Polskich dobre jest KiK Krajewski czy jakoś tak, ale ja go nigdy nie spotkałam w marketach. U moich storczyków w doniczkach mieszam grubą i drobną korę z OG, daję garść chipsów kokosowych jak mam, troszkę skorupek cedrowym, odrobina sphagnum a na dno drenaż z pumeksu ogrodniczego 

- busybees
- 100p
- Od: 21 lip 2010, o 10:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ło Matko .. nie było mnie raptem chwilę a już natrzaskaliście 10 stron
Kasiu piękne te Twoje storczyki, mi dla odmiany najbardziej podoba się Liodoro no ale to przez uzależnienie do fioletu

Kasiu piękne te Twoje storczyki, mi dla odmiany najbardziej podoba się Liodoro no ale to przez uzależnienie do fioletu

Pozdrawiam i zapraszam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36640" onclick="window.open(this.href);return false;
Beata.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36640" onclick="window.open(this.href);return false;
Beata.
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Kasiu, Aniu dziękuję za odpowiedzi
Moje storczyki na razie siedzą w podłożu w jakim je kupiłam, a z tego co widzę jest to głównie kora i (chyba) chipsy kokosowe. Na razie nie mam potrzeby ich przesadzać, ale później zrobię pewnie podobną mieszankę, chyba że znajdę to konkretne gotowe podłoże (w co wątpię
)

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
Witaj Kasiu
Są już 2 zdjęcia mojego pączusia u miniaturki, więc zapraszam

Świetnie to ujęłaśGrzybek to skarbonka ,pusta rzecz jasna ,bo teraz wszystkie są otwierane takie oszukańcze ,wiec co wrzucisz ,to wyjmiesz wiec tak sobie stoi pusty biedak.

Są już 2 zdjęcia mojego pączusia u miniaturki, więc zapraszam

Aniu to ze we Fr to nie znaczy ze jest lepsze ,powiem Ci ze mam dwa rodzaje ,jedno jest fajne bo kora jest pomieszana z czyms ,sama nie wiem co to jest,ale fajne podloze ,drugie sama gruba kora ,calkiem do kitu ,moczysz storczyka i na drugi dzien masz wrazenie ze wcale nie byl moczony ,mam w niej te dwa Red Vulcan ,wiesz te ktore byly w jednej doniczce a ktore rozsadzilam i zastanawiam sie czy ich do tego drugiego nie przesadzic ,bo to cos mi sie nie podobaDufin pisze:Blueberry tylko zwróć uwagę na to, ze we Francji gdzie mieszka Kasia, gotowe podłoża mogą być diametralnie różne ;D Z Polskich dobre jest KiK Krajewski czy jakoś tak, ale ja go nigdy nie spotkałam w marketach. U moich storczyków w doniczkach mieszam grubą i drobną korę z OG, daję garść chipsów kokosowych jak mam, troszkę skorupek cedrowym, odrobina sphagnum a na dno drenaż z pumeksu ogrodniczego
- Dufin
No własnie ja też mam jednego storczyka w takim grubym podłożu z OG i mam dokładnie takie same spostrzeżenia jak Ty.. Jak skończy kwitnienie to chyba mu przemieszam podłoże z czymś drobniejszym. Także niby mówi się, ze im grubsze tym lepsze, ale nie do końca tak jest. Oój storczyk w takiej korze jest niestabilny, ona szybko przesycha a w dodatku nie podciąga wody w górę - przynajmniej u mnie. Miałam w takim podłożu dwa storczyki, ale jednego przesadziłam w drobniejsze bo korzonki mi się coś nie podobały.. okazało się, ze połowa jest wysuszona
Drugi ze storczyków tym podłożu jakoś się ma, chociaż się buja na prawo i lewo
Natomiast z kupnych zrezygnowałam bo zawsze kończyło się to wybieraniem grubszych elementów podłoża a odrzucaniem tych sypkich, przez co z całego opakowania wykorzystywałam może 1/4 podłoża
Już wolę zamówić raz na ruski rok odpowiednie komponenty i przemieszać ;] Problem się pojawia, gdy czegoś nie masz a podłoże potrzebne "od zaraz" 

U mnie dokladnie to samo,korzenie dziwne jakies ,wiec masz racje cos musze pogrzebac ,problem w tym ze ta kora w ogole nie nasiaka przy moczeniu tylko masz wrazenie ze woda po niej splywa
- Dufin
Dokładnie. Ja teraz mieszam grubą z drobną i jest ok
Ewentualnie do samej grubej dodać sphagnum czy coś, to już inaczej. Jeśli Ci nie kwitną to nie wahaj się zajrzeć w podłoże. Możesz zostawić to co masz ale przemieszać z czymś 

- Dufin
Że Ty masz jeszcze miejsce na inne kwiaty!
Piccolo jest cudny, nie wahałabym się go kupić, gdybym gdzieś spotkała 

Tez o nim marzylam wierz mi ,dorwalam w Holandii.I tak dziad mi jeden ped zasuszyl.No mam jeszcze sporo innych kwiatow,jak przyjedziesz to zobaczysz 

- Mariusz3357
- 1000p
- Od: 10 paź 2011, o 16:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Dufin
hahaa.. jak ja się tam kiedyś wybiorę to będziesz mieć już taką dżunglę u siebie, ze Ciebie ledwo odnajdę, nie mówiąc już o kwiatach
ale to ciekawe, ze dużo osób mających storczyki ma tez kaktusy.. bo to pierwsze to sukulent, prawda?