Mufka - ogrodowe marzenia...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mufka - ogrodowe marzenia...

Post »

Ogrom pracy i terenu w pełni usprawiedliwiają Twoją sytuację z forum. Cieszę się, że woda nie wyrządziła szkód na Waszej działce, choć po ostatnich opadach znów pewnie macie nieciekawie z wodą?
Sasanka zniewalająca. Dokupiłam jeszcze 3 do 3ch posiadanych od ubiegłego roku.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Mary, nad tą przepiękną sasanką pomodliłaś się trochę, ale spektakl wart tego ;:oj.
Nie dziwię Ci się, że do stolycy wracać Ci się nie chce.
Ta przestrzeń, te zasiedlone budki, te krzaczki i kwiatki i, wreszcie, ta mokra ziemia ;:oj.
To są nitki, które wiążą mocniej niż łańcuchy ;:138.

Och, jak Ci było dobrze i niech tak będzie nadal - Jagoda
PS. Ja też miałam dziś dzień pocztowy :uszy.
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit

Kto zgadnie ile dziś zielonych paczek poszło w świat do przyjaciół ? No kto ???

Powiem, oczywiście, że zaraz powiem, bo przecież muszę się pochwalić ;:170 A więc całe trzynaście poszło ! I jak ja dałam radę - sama nie wiem... ;:224 A właściwie to wiem, bo w pakowaniu pomagał mi mój domowy Kaśkowy krasnoludek i duże buziaki mu się należą ;:108

Oj, trzymajcie proszę mocno kciuki, żeby wszystkie paczki z roślinkami szczęśliwie i szybko dotarły do celu ! ;:202

A teraz jeszcze kilka działkowych wiosennych zdjęć:

Peonia
Obrazek

Brunera
Obrazek

Trzcinnik Overdam
Obrazek

Sesleria
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rozchodnik okazały
Obrazek

Płomyk szydlasty
Obrazek
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Mufko,
Jutro będę w okolicach Twojej działki, a Ty w stolicy...następny raz już w czerwcu, czyli w sumie lepiej wyszło...;:108
Jak szybko powiększa kępy trzcinnik Overdam?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jaka cudowna ta Sesleria ;:oj Nie znałam wcześniej tej trawy, a naprawdę świetnie wygląda ;:215
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:3
Kochani, wróciłam na tydzień do Warszawy, ale już myślami i sercem jestem z powrotem na działce ;:173

Jagódko czas na działce płynie zupełnie innym, spokojniejszym rytmem, bardziej w zgodzie z prawami natury. Na łące czy w lesie, gdzie nie dochodzą odgłosy cywilizacji, odczuwa się wszystko głębiej, jakby mocniej i jaśniej. Zmysły wyostrzają się na dochodzące zewsząd odgłosy przyrody. Te odgłosy, które w miejskim gwarze giną i są zupełnie niedostrzegane.

Bardzo lubię słyszeć i widzieć to, co na co dzień jest dla większości z nas niewidzialne i niesłyszalne...

Aniu Sweety, postaram się często zaglądać na forum ;:196

Ewo majowa, wiosna to najradośniejsza pora roku, będą więc na pewno i kwiaty i słonko :D

Ewo gajowa, zdjęcia postaram się robić w tak zwanym międzyczasie, ale z tym bywa krucho...

Gosiu trzymam kciuki za Twój pięciornik - byłby wrednym niewdzięcznikiem, gdyby nie chciał u Ciebie rosnąć !

Ewo w, już sucho zupełnie, może nawet czasami, choć trudno w to uwierzyć, zbyt sucho !

Elu ;:196

Bogusiu witam Cię serdecznie i bardzo proszę, pokaż nam koniecznie swój zielony raj, bo wszyscy baaardzo ciekawi ;:65

Asiu, dadofilku tak to już zwykle bywa, ze wiosną wszyscy żyjemy w niedoczasie, ale na szczęście kiedyś to minie i nastanie czas odpoczynku i podziwiania ;:173

Marto witaj serdecznie, miło że zajrzałaś w moje progi. Rozgość się i przybywaj jak najczęściej .

Pacynko najmilsza, podpiszę, postaram się jak najdokładniej ;:131

Ewciu te fiołeczki pewnie i u Ciebie chętnie by zamieszkały - to takie leśne duszki, które same spacerują po ogrodzie ;:65

Iwonko dalszy ciąg zdjęć oczywiście nastąpi - pewnie już wkrótce.

Agnieszko sasanki to również jedne z moich ulubionych kwiatków ;:333

Marzka sasanki to kolejne wspaniałe kwiaty na nasze piaskowe rabatki.
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Marysiu - cieszę się ze zajrzałaś na forum. Trzymam mocno kciuki za każdą z trzynastu paczek.
Ja też jestem już prawie dwa tygodnie na działce. Net mam tutaj bardzo chimeryczny i nie zawsze mogę oglądać zdjęcia. Ale dzisiaj jest OK i mogłam podziwiać Twoje sasanki i fiołki a także pozostałe roślinki.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Idzie deszcz :tan Cieszę się, bo ostatnio miałam już suszę, a swojego ogrodu po prostu nie dam rady podlać konewką.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Kwitnące trawki to cudny widok. U mnie już suchutko się zrobiło. Zaczynam podlewanie. Bo choć zapowiadają burze, to mnie jakoś do tej pory omijają. Dziś ma być 26 stopni. Lato w pełni :D
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Marysiu Kochana ;:196

Paczuszka do mnie dotarła :tan Roślinki w super stanie, żadna nawet listka nie straciła. Wyglądały super, podpisane i świetnie zapakowane.
Juz mają swoje miejscówki i niedawno je posadziłam.
Jeszcze raz Ci Marysiu bardzo, bardzo, bardzo dziękuję ;:167 ;:167 ;:167 . Nie wiem jak mogę Ci się odwdzięczyć?
Może jest jakaś roślinka, którą mogłabym sie z Tobą podzielić?

Marysiu jeszcze raz ;:cm

PS. Jak znajdziesz chwilkę to zaglądnij do mnie.
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko w takim razie już się cieszę na czerwcowe spotkanie ;:138 I tym bardziej niecierpliwie czekam na wyjazd na działkę, bo tam jeszcze nie wszystko po zimie posprzątane ;:185 Niestety remont w W-wie przedłuża się i muszę trochę pomieszkać w stolicy, choć serce wyrywa się na wieś...

Trzcinnik Overdam rozrasta się dość szybko. Ja po trzech latach podzieliłam swoje kępy, każdą na pół. Te na zdjęciu są właśnie po podziale.
A rósł w niezbyt urodzajnym i niestety suchym miejscu. Teraz powinno mu być o niebo lepiej, ale zobaczymy, bo rośliny też czasem bywają nieprzewidywalne /żeby nie powiedzieć - przewrotne/ :;230

Anusiu konwalio, bardzo serdecznie Cię witam i cieszę się, że kwitnące trawki skłoniły Cię do odezwania się ;:196 Sesleria jest bardzo dekoracyjna wczesną wiosną, potem jej uroda nieco ginie w natłoku letnich kolorów. Ale dla tego wiosennego spektaklu jest niewątpliwie warta posiadania ;:108

Marysiu Ambusiu, oglądałam niedawno Twój wątek 'Moje spacery po Gdańsku' i oczarowały mnie pokazywane przez Ciebie klimaty, bardzo mi się podobało, będę stałą bywalczynią ;:173 A kciuki trzymaj mocno, bo poczta, to przewrotna, humorzasta i nieobliczalna Pani. /obym się myliła.../ Ja też trzymam, ale zabrakło mi palców /8+13/ ;:306

Ewo majowa, a u mnie deszcz nie chce padać. Niezapominajki pospuszczały główki a i inne wiosenne kwiaty przekwitają w tym upale błyskawicznie - szkoda... :?

Wanduś wreszcie doczekałyśmy się letniej pogody i słonka :D Ja nawet lubię podlewanie, gdy wokół tak radośnie :heja

Asiu Daffodilku, tak bardzo się cieszę, że paczka już do Ciebie dotarła ;:138 To radość dla mnie ogromna, że mogą u Ciebie zamieszkać. A odwdzięczyć się możesz oczywiście, bo każde Twoje zdjęcie jest powodem uśmiechu i radości w ;:167 Więc w ten sposób dzielisz się przecież szczodrze i w nadmiarze ;:196
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Ale pięknie to napisałaś ;:196
Myślę o ostatnich zdaniach.

Piękne fotki.
Życzę radości z pobytu w Twoim Raju.
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Mufko Moja Droga! ;:168

Ogromna paczka pełna zielonych cudowności dotarła wczoraj na wieś! :D Bardzo dorodne i zadbane rośliny, widać, że dzielone szczodrą ręką ;:167 Jesteś Mufko niesamowita.
Tyle paczek udało Wam się przygotować. Zdecydowanie należą się Wam specjalne uściski i całusy dla Dzielnych Ogrodniczek ;:196 Liczba przesyłek robi wrażenie i cieszę się, że się w niej znalazłam, bo bardzo ją lubię :wink:

Niesamowicie cieszę się, że dzięki roślinom od Ciebie będziesz stale obecna w mojej wiejskiej krainie ;:168 Mam nadzieję, że Mali Podopieczni także będą zadowoleni :wink:

Doskonale rozumiem uczucie związane z działką i to, że serce wyrywa się na wieś. Także muszę trochę pobyć w mieście i niestety omija mnie kwitnienie tulipanów, które sadziłam jesienią... No nic, trzeba dawkować szczęście najwidoczniej :wink:
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, bardzo serdecznie dziękuję za wszystkie przesłane na PW miłe wiadomości. Cieszę się ogromnie, że paczki doszły w miarę szybko i roślinki nie ucierpiały w podróży :D Jeszcze większą radość sprawił mi fakt, że wszystkie roślinki spełniły oczekiwania adresatów i znajdą przyjazne miejsca w Waszych ogrodach. Ponieważ chętnych na sadzonki było tak wielu, więc wybaczcie proszę, że może nie wszyscy dostali ich odpowiednio dużo. Nie byłam przygotowana do tak hurtowej wysyłki, ale obiecuję, że gdy ktoś wcześniej zaanonsuje swoje potrzeby, to postaram się spełnić jego marzenia np.jesienią lub w przyszłym sezonie :D

Niestety jeszcze pięć paczek krąży, nie mogąc dotrzeć do oczekujących je domków ! Bardzo się tym martwię, tym bardziej że upalna pogoda nie sprzyja długim podróżom ;:223 Trzymajcie więc mocno kciuki, żeby i one w końcu szczęśliwie dotarły do celu !

Na pociechę kilka zdjęć z ostatniej niedzieli na działce:

Było oczywiście bardzo pracowicie. Zięć z dużym zapałem i poświęceniem wyczesywał i wywoził sucha trawę z trawnika. Sikorki, które zamieszkały w budkach na lipach wrzeszczały na niego z oburzeniem, gdy zanadto zbliżał się do ich siedzib :lol:

Obrazek

Obrazek

Ja w tym czasie mogłam urządzać nową rabatę pod brzozami, zainspirowaną zdjęciem podpatrzonym w wątku Izy Tamaryszka.
Oprócz wrzosów, kosodrzewiny i trzcinnika Overdam znalazły tam miejsce białe i różowe jeżówki, białe i niebieskie łubiny, białe naparstnice, białe floksy, gipsówki, lilie, liatry, biała i z bordowymi liśćmi bergenia, malwy, dzwonki itd...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ogród powoli zaczyna rozkwitać, wszędzie pełno zapracowanych brzęczących owadów i rozkwitających pąków.

Tawuła wczesna jak zwykle oblepiona pączkami:

Obrazek

Obrazek

Forsycja nadal czaruje kwiatami:

Obrazek

Obrazek

Owocowe drzewka zaczynają swój wiosenny spektakl.
Śliwa :

Obrazek

Obrazek

Agresty zawiązują już owoce:

Obrazek

Nawet dereń jadalny pokazał pierwsze w swoim krótkim życiu kwiatuszki:

Obrazek

Brunera jak zwykle lazurowo niebieska :

Obrazek

Kocimiętka szykuje się do kwitnienia :

Obrazek

Wokół zielono, pachnąco, majowo...

Obrazek
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Mufko Kochana ;:168 Dobrze, że masz takich miłych i dzielnych Pomocników :D Zięć jak widać nadal się stara o Kasieńkę :wink:
Jestem szalenie ciekawa rabaty pod brzozami ;:65 W jakiej to odmianie kosodrzewinka?
W tym roku krzewy kwitną nad wyraz obficie, ale Twoja forsycja przebija chyba wszystko. I to, że kwitnie nadal? Potwierdza to, że jednak surowszy klimat u Was, bo wszędzie chyba forsycje już przekwitły?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”