Mufka - ogrodowe marzenia...
- Sosenki4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mufka - ogrodowe marzenia...
Ogrom pracy i terenu w pełni usprawiedliwiają Twoją sytuację z forum. Cieszę się, że woda nie wyrządziła szkód na Waszej działce, choć po ostatnich opadach znów pewnie macie nieciekawie z wodą?
Sasanka zniewalająca. Dokupiłam jeszcze 3 do 3ch posiadanych od ubiegłego roku.
Sasanka zniewalająca. Dokupiłam jeszcze 3 do 3ch posiadanych od ubiegłego roku.
-
- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Mary, nad tą przepiękną sasanką pomodliłaś się trochę, ale spektakl wart tego
.
Nie dziwię Ci się, że do stolycy wracać Ci się nie chce.
Ta przestrzeń, te zasiedlone budki, te krzaczki i kwiatki i, wreszcie, ta mokra ziemia
.
To są nitki, które wiążą mocniej niż łańcuchy
.
Och, jak Ci było dobrze i niech tak będzie nadal - Jagoda
PS. Ja też miałam dziś dzień pocztowy
.

Nie dziwię Ci się, że do stolycy wracać Ci się nie chce.
Ta przestrzeń, te zasiedlone budki, te krzaczki i kwiatki i, wreszcie, ta mokra ziemia

To są nitki, które wiążą mocniej niż łańcuchy

Och, jak Ci było dobrze i niech tak będzie nadal - Jagoda
PS. Ja też miałam dziś dzień pocztowy

- Mufka
- Od: 11 lut 2009, o 20:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Kto zgadnie ile dziś zielonych paczek poszło w świat do przyjaciół ? No kto ???
Powiem, oczywiście, że zaraz powiem, bo przecież muszę się pochwalić

Oj, trzymajcie proszę mocno kciuki, żeby wszystkie paczki z roślinkami szczęśliwie i szybko dotarły do celu !

A teraz jeszcze kilka działkowych wiosennych zdjęć:
Peonia
Brunera
Trzcinnik Overdam
Sesleria
Rozchodnik okazały
Płomyk szydlasty
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
- justi177
- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Mufko,
Jutro będę w okolicach Twojej działki, a Ty w stolicy...następny raz już w czerwcu, czyli w sumie lepiej wyszło...
Jak szybko powiększa kępy trzcinnik Overdam?
Jutro będę w okolicach Twojej działki, a Ty w stolicy...następny raz już w czerwcu, czyli w sumie lepiej wyszło...

Jak szybko powiększa kępy trzcinnik Overdam?
Pozdrawiam
- konwalia12
- 1000p
- Od: 24 lut 2012, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jaka cudowna ta Sesleria
Nie znałam wcześniej tej trawy, a naprawdę świetnie wygląda 

Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
- Mufka

Kochani, wróciłam na tydzień do Warszawy, ale już myślami i sercem jestem z powrotem na działce

Jagódko czas na działce płynie zupełnie innym, spokojniejszym rytmem, bardziej w zgodzie z prawami natury. Na łące czy w lesie, gdzie nie dochodzą odgłosy cywilizacji, odczuwa się wszystko głębiej, jakby mocniej i jaśniej. Zmysły wyostrzają się na dochodzące zewsząd odgłosy przyrody. Te odgłosy, które w miejskim gwarze giną i są zupełnie niedostrzegane.
Bardzo lubię słyszeć i widzieć to, co na co dzień jest dla większości z nas niewidzialne i niesłyszalne...
Aniu Sweety, postaram się często zaglądać na forum

Ewo majowa, wiosna to najradośniejsza pora roku, będą więc na pewno i kwiaty i słonko

Ewo gajowa, zdjęcia postaram się robić w tak zwanym międzyczasie, ale z tym bywa krucho...
Gosiu trzymam kciuki za Twój pięciornik - byłby wrednym niewdzięcznikiem, gdyby nie chciał u Ciebie rosnąć !
Ewo w, już sucho zupełnie, może nawet czasami, choć trudno w to uwierzyć, zbyt sucho !
Elu

Bogusiu witam Cię serdecznie i bardzo proszę, pokaż nam koniecznie swój zielony raj, bo wszyscy baaardzo ciekawi

Asiu, dadofilku tak to już zwykle bywa, ze wiosną wszyscy żyjemy w niedoczasie, ale na szczęście kiedyś to minie i nastanie czas odpoczynku i podziwiania

Marto witaj serdecznie, miło że zajrzałaś w moje progi. Rozgość się i przybywaj jak najczęściej .
Pacynko najmilsza, podpiszę, postaram się jak najdokładniej

Ewciu te fiołeczki pewnie i u Ciebie chętnie by zamieszkały - to takie leśne duszki, które same spacerują po ogrodzie

Iwonko dalszy ciąg zdjęć oczywiście nastąpi - pewnie już wkrótce.
Agnieszko sasanki to również jedne z moich ulubionych kwiatków

Marzka sasanki to kolejne wspaniałe kwiaty na nasze piaskowe rabatki.
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Marysiu - cieszę się ze zajrzałaś na forum. Trzymam mocno kciuki za każdą z trzynastu paczek.
Ja też jestem już prawie dwa tygodnie na działce. Net mam tutaj bardzo chimeryczny i nie zawsze mogę oglądać zdjęcia. Ale dzisiaj jest OK i mogłam podziwiać Twoje sasanki i fiołki a także pozostałe roślinki.
Ja też jestem już prawie dwa tygodnie na działce. Net mam tutaj bardzo chimeryczny i nie zawsze mogę oglądać zdjęcia. Ale dzisiaj jest OK i mogłam podziwiać Twoje sasanki i fiołki a także pozostałe roślinki.
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Idzie deszcz
Cieszę się, bo ostatnio miałam już suszę, a swojego ogrodu po prostu nie dam rady podlać konewką.

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Kwitnące trawki to cudny widok. U mnie już suchutko się zrobiło. Zaczynam podlewanie. Bo choć zapowiadają burze, to mnie jakoś do tej pory omijają. Dziś ma być 26 stopni. Lato w pełni 

-
- Od: 22 lut 2011, o 23:21
Marysiu Kochana
Paczuszka do mnie dotarła
Roślinki w super stanie, żadna nawet listka nie straciła. Wyglądały super, podpisane i świetnie zapakowane.
Juz mają swoje miejscówki i niedawno je posadziłam.
Jeszcze raz Ci Marysiu bardzo, bardzo, bardzo dziękuję
. Nie wiem jak mogę Ci się odwdzięczyć?
Może jest jakaś roślinka, którą mogłabym sie z Tobą podzielić?
Marysiu jeszcze raz
PS. Jak znajdziesz chwilkę to zaglądnij do mnie.

Paczuszka do mnie dotarła

Juz mają swoje miejscówki i niedawno je posadziłam.
Jeszcze raz Ci Marysiu bardzo, bardzo, bardzo dziękuję

Może jest jakaś roślinka, którą mogłabym sie z Tobą podzielić?
Marysiu jeszcze raz

PS. Jak znajdziesz chwilkę to zaglądnij do mnie.
- Mufka

Justynko w takim razie już się cieszę na czerwcowe spotkanie

Trzcinnik Overdam rozrasta się dość szybko. Ja po trzech latach podzieliłam swoje kępy, każdą na pół. Te na zdjęciu są właśnie po podziale.
A rósł w niezbyt urodzajnym i niestety suchym miejscu. Teraz powinno mu być o niebo lepiej, ale zobaczymy, bo rośliny też czasem bywają nieprzewidywalne /żeby nie powiedzieć - przewrotne/

Anusiu konwalio, bardzo serdecznie Cię witam i cieszę się, że kwitnące trawki skłoniły Cię do odezwania się

Marysiu Ambusiu, oglądałam niedawno Twój wątek 'Moje spacery po Gdańsku' i oczarowały mnie pokazywane przez Ciebie klimaty, bardzo mi się podobało, będę stałą bywalczynią

Ewo majowa, a u mnie deszcz nie chce padać. Niezapominajki pospuszczały główki a i inne wiosenne kwiaty przekwitają w tym upale błyskawicznie - szkoda...

Wanduś wreszcie doczekałyśmy się letniej pogody i słonka

Asiu Daffodilku, tak bardzo się cieszę, że paczka już do Ciebie dotarła

- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Ale pięknie to napisałaś
Myślę o ostatnich zdaniach.
Piękne fotki.
Życzę radości z pobytu w Twoim Raju.

Myślę o ostatnich zdaniach.
Piękne fotki.
Życzę radości z pobytu w Twoim Raju.
Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...

- Pacynka
- 500p
- Od: 16 lis 2012, o 19:04
- Kontakt:
Mufko Moja Droga!
Ogromna paczka pełna zielonych cudowności dotarła wczoraj na wieś!
Bardzo dorodne i zadbane rośliny, widać, że dzielone szczodrą ręką
Jesteś Mufko niesamowita.
Tyle paczek udało Wam się przygotować. Zdecydowanie należą się Wam specjalne uściski i całusy dla Dzielnych Ogrodniczek
Liczba przesyłek robi wrażenie i cieszę się, że się w niej znalazłam, bo bardzo ją lubię
Niesamowicie cieszę się, że dzięki roślinom od Ciebie będziesz stale obecna w mojej wiejskiej krainie
Mam nadzieję, że Mali Podopieczni także będą zadowoleni
Doskonale rozumiem uczucie związane z działką i to, że serce wyrywa się na wieś. Także muszę trochę pobyć w mieście i niestety omija mnie kwitnienie tulipanów, które sadziłam jesienią... No nic, trzeba dawkować szczęście najwidoczniej

Ogromna paczka pełna zielonych cudowności dotarła wczoraj na wieś!

Tyle paczek udało Wam się przygotować. Zdecydowanie należą się Wam specjalne uściski i całusy dla Dzielnych Ogrodniczek

Niesamowicie cieszę się, że dzięki roślinom od Ciebie będziesz stale obecna w mojej wiejskiej krainie

Doskonale rozumiem uczucie związane z działką i to, że serce wyrywa się na wieś. Także muszę trochę pobyć w mieście i niestety omija mnie kwitnienie tulipanów, które sadziłam jesienią... No nic, trzeba dawkować szczęście najwidoczniej

- Mufka

Kochani, bardzo serdecznie dziękuję za wszystkie przesłane na PW miłe wiadomości. Cieszę się ogromnie, że paczki doszły w miarę szybko i roślinki nie ucierpiały w podróży

Niestety jeszcze pięć paczek krąży, nie mogąc dotrzeć do oczekujących je domków ! Bardzo się tym martwię, tym bardziej że upalna pogoda nie sprzyja długim podróżom

Na pociechę kilka zdjęć z ostatniej niedzieli na działce:
Było oczywiście bardzo pracowicie. Zięć z dużym zapałem i poświęceniem wyczesywał i wywoził sucha trawę z trawnika. Sikorki, które zamieszkały w budkach na lipach wrzeszczały na niego z oburzeniem, gdy zanadto zbliżał się do ich siedzib

Ja w tym czasie mogłam urządzać nową rabatę pod brzozami, zainspirowaną zdjęciem podpatrzonym w wątku Izy Tamaryszka.
Oprócz wrzosów, kosodrzewiny i trzcinnika Overdam znalazły tam miejsce białe i różowe jeżówki, białe i niebieskie łubiny, białe naparstnice, białe floksy, gipsówki, lilie, liatry, biała i z bordowymi liśćmi bergenia, malwy, dzwonki itd...
Ogród powoli zaczyna rozkwitać, wszędzie pełno zapracowanych brzęczących owadów i rozkwitających pąków.
Tawuła wczesna jak zwykle oblepiona pączkami:
Forsycja nadal czaruje kwiatami:
Owocowe drzewka zaczynają swój wiosenny spektakl.
Śliwa :
Agresty zawiązują już owoce:
Nawet dereń jadalny pokazał pierwsze w swoim krótkim życiu kwiatuszki:
Brunera jak zwykle lazurowo niebieska :
Kocimiętka szykuje się do kwitnienia :
Wokół zielono, pachnąco, majowo...
- Pacynka
- 500p
- Od: 16 lis 2012, o 19:04
- Kontakt:
Mufko Kochana
Dobrze, że masz takich miłych i dzielnych Pomocników
Zięć jak widać nadal się stara o Kasieńkę
Jestem szalenie ciekawa rabaty pod brzozami
W jakiej to odmianie kosodrzewinka?
W tym roku krzewy kwitną nad wyraz obficie, ale Twoja forsycja przebija chyba wszystko. I to, że kwitnie nadal? Potwierdza to, że jednak surowszy klimat u Was, bo wszędzie chyba forsycje już przekwitły?

Jestem szalenie ciekawa rabaty pod brzozami

W tym roku krzewy kwitną nad wyraz obficie, ale Twoja forsycja przebija chyba wszystko. I to, że kwitnie nadal? Potwierdza to, że jednak surowszy klimat u Was, bo wszędzie chyba forsycje już przekwitły?