Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013

Post »

Ja już nie mogę znieść tych temperatur! Jak wstaję rano i widzę znów minus 4, to mi się chce wyć! Dobrze, że chociaż słońce świeci dzień w dzień.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

U mnie na jutro zapowiadają śnieżycę... dobrze, że pewnie zwolnienie lekarskie dostanę bo inaczej wyłabym na głos... przez okno jakoś łatwiej znieść tę permanentną niepogodę :roll:
Pat, co powiedział lekarz?
MaGorzatka

Post »

Update po przeczytaniu kilku stron wstecz:
survivor26 pisze:A jutro mają przyjechać róże z R. ...i co ja mam z nimi zrobić? Puścić pnące po stelażu od ocieplenia a dzikimi zaludnić hol? ;:224
TAK!

I ja wybieram wersję Jerome i to razem z jaszczurkami :)
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ooo...to ja jutro dzwonię do Rosarium i przekładam wysyłkę, nie ma mowy!
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Wpadam na chwilkę, bo pisać mi się nie chce...już nie mogę z tą zimą, nawet mnie optymizm opuszcza, zaczynam podejrzewać, że nigdy nie założę ogrodu, w zeszłym roku poród, w tym zima, a za rok co? trzęsienie ziemi? :evil:
Obiecałam jednak Brydzi zdjęcie irysów i oto rzeczone:

Obrazek

Jedyna optymistyczna wiadomość na dziś to to, ze rośliny najwyraźniej mają w nosie wszystko i rosną pod śniegiem...wczoraj obleciałam kurcgalopkiem frontową część ogrodu i tulipany całkiem wysokie już, a Lykkefund zmarzł dosłownie 1 cm jednego pędu a reszta puszcza liście...powinna ładnie wkomponować się białym kwieciem w zaspę pod którą rośnie :twisted:
MaGorzatka

Post »

Patysiu - jakie piękne to zdjęcie...
Ja już nie mam siły - jak rano wstaję i widzę za oknem to, co widzę, to mam ochotę komuś zamalować między oczy. U nas sypie od wczorajszego popołudnia poziomo ze wschodu i mam już kilkanaście centymetrów w ogrodzie. Znów odśnieżyłam drogę do kur i plac zabaw wokół kurnika... A rano mój biedny stary pies, wypuszczony na ogród po nocy, zrobił kupę tuż za drzwiami, nie schodząc z ani jednego schodka i zażądał powrotu.
Kuniec światu!
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja już przestaje wierzyć w przyjście wiosny... :evil: Choć dziś się trochę "to" topiło. Chociaż fotki podtrzymują na duchu. Ładne kolorki irysów, muszę je chyba zakupić bo mam bardzo stare i już z kwitnieniem u nich nie za dobrze. Ja nawet do ogrodu nie mam po co wychodzić takie wielkie są zaspy. Zaczynam zakładać ogródek w domu- róże, dalie , nasionka wszelkiego rodzaju , mieczyki , lilia. :wink:
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Pati, kosaćce śliczności! Zachłannie im się przyglądam oceniając przyszły łup :D Fotka bardzo ciepła i pozytywna. Pewnie ciężko w to uwierzyć, ale w tym roku też tak będzie :wink: A co tam się żółci za tymi irysami?

Coś mi się zdaje, że mnie nie dopada depresja tylko dlatego, ze byłam na 'wywczasie' gdzie się napromieniowałam i dlatego, że mnie nie ma co kusić, póki jestem w mieście.

Krisie, moje irysy też nie kwitną. Ale winą za to obarczam brak przesadzania i w tym roku mam zamiar coś z tym zrobić. Ty też swoje podziel i rozsadź ponownie. Stare irysy są świetne!
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kurczę, z tym przesadzaniem to nie wiem...moje nie były przesadzane jakieś 200 lat...caluteńki przedogródek był nimi przerośnięty...ja je wszystkie wykopałam przy okazji robienia drenażu i podzieliłam na mniejsze i właśnie dopadło mnie przeświadczenie, że one teraz ze 2 lata po szoku kwitnąć nie będą... no nic zobaczymy, jeśli wiosna kiedyś przyjdzie (to zdjęcie jest z 15 maja i one wtedy już przekwitały lekko).

A to żółte z tyłu to zdaje się wilczomlecz złocisty: eM go nieco ukatrupił, bo zapomniałam wyraźnie powiedzieć, że to też trzeba WYkopać, a nie PRZEkopać, ale widziałam parę tygodni temu, ze coś tam spod ziemi odbija, wiec jak odbije to też oczywiście mogę się podzielić. Podobno jest bardzo inwazyjny i ekspansywny, ale fakt faktem, że do fioletowych irysów pasuje jak mało co :wink:

Małgosiu, miło ze choć 4 litery za próg wystawia, mnie by się chyba nie chciało.... :wink:

Kriss, no ja się bardzo cieszę, że nie zaczęłam nic oprócz begonii podpędzać, bo już wystarczy, że patyczki krzewowe i siewki większość domu opanowały :wink:
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

Właśnie tak zrobiłem na jesień. ;:138 Nawet nie widziałem. :;230
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p
Od: 27 kwie 2010, o 15:50

Post »

Pati przesadzanie nie powinno im zaszkodzić. My nasze co jakieś 5 lat ruszamy z miejsca i ładnie na to reagują. Pierwsze kwitnienie pewnie będzie gorsze, ale za rok to już musi być burza kwiatów :wink:
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aaaa...przypomniało mi się, nie napisałam o Gertrude Jekyll: przepatrzyłam Internet i nie znalazłam polskich tłumaczeń jej książek :roll: Nazwisko jest mi znane, ale książki żadnej nie czytałam, wiec chyba kupię jakąś w oryginale, jak przestanę wydawać pieniądze na kwiaty do ogrodu zimowego :wink: Natomiast przeczytałam już całą "Elizabeth i jej ogród" i zauroczenie trwa...niby nie ma w tej książce za wiele treści, ale klimat jest niepowtarzalny...no i te opisy ogrodowych eksperymentów, chyba każdy z nas przerabiał, a niektórzy przerabiają nadal, dziki entuzjazm odwrotnie proporcjonalny do posiadanej wiedzy :wink:
Awatar użytkownika
mada83
200p
200p
Od: 3 lut 2012, o 14:33

Post »

Patuś jak podpędzasz begonie? Wsadziłaś bulwy do ziemi?
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mada83 pisze:Patuś jak podpędzasz begonie? Wsadziłaś bulwy do ziemi?
Tak, normalnie do skrzynki balkonowej ze zwykłą ziemią i na parapet w domu, nawet specjalnie ciepło nie mają, a ruszyły dziarsko w sumie gdzieś po tygodniu...a ja begonii nie bardzo lubię - przekorna natura sprawiła, że mi rośnie najlepiej to za czym nie przepadam, a takie na przykład pelargonie bidują :roll: Wiosną pozostaje podśpiewywać pod nosem "nie lubię róż" i mieć nadzieję, że zachowają się podobnie jak begonie ;:224
Awatar użytkownika
mada83
200p
200p
Od: 3 lut 2012, o 14:33

Post »

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź, bo ja begonie to właśnie lubię, co roku kupowałam nowe, jednak zeszłoroczne wysadziłam i zaniosłam do piwnicy.
To ja jutro wsadzam swoje bulwy, może jak już wreszcie zawita wiosna będą już troszkę podrośnięte i na tarasię zrobi się weselej.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”