
Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3700
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Ja sypię 2 łyżki na 1,5 litra wody,według mnie z solą kamienną specjalnie do przetworów smak jest lepszy niż ze zwykłą solą,ale też może być. Dodaję koper-głównie baldachy,czosnek i wiórki chrzanu i to wszystko.A... i zalewam ciepłą wodą.Kiedyś dodawałam listki wiśni,porzeczki ,lub selera,ale dałam sobie spokój,do curry listki selera jak najbardziej.
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7818
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Robiłam po raz drugi w 5 l butlach (super sprawa-robi się migusiem i nic się nie popsuło.W przeciwieństwie do słoików).Wodę wykorzystałam do zalania ogórków,a z dodatków to dodatkowo sypie ciut gorczycy:)mniam,mniam
Dorotko-ależ się panoszę

Dorotko-ależ się panoszę

- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8593
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: 30 km poniżej Wrocławia
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
To ja jeszcze dodam, ze moja sasiadka kiszone z ub roku przynosi do domu - sciera na tarce i wkłada do słoiczków 250 ml - zalewa je wodą, w której były i do piwnicy. Potem ma do zupy i zostaja jej puste duze słoiki, w których kisi kolejne ogórki.
- Sosenki4
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6846
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Ja kiszę w butelkach 5l po mineralnej. Sprawdzają się swietnie.
Dorotka pewnie przetwory robi i nie zagląda tu, ale czekamy na nią niecierliwie, prawda?
Dorotka pewnie przetwory robi i nie zagląda tu, ale czekamy na nią niecierliwie, prawda?
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6235
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Płocka
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Ja zrobiłam w tym roku tylko ok 50 słoików kiszonych, bo zabrakło mi towaru. Daję czubatą łyżkę soli na jeden litr wody. Dodaję koper, czosnek (dużo czosnku) i chrzan. Zalewam ciepłą wodą (czasem prawie gorącą, bo ja gotuję wodę na ogórki kiszone).
Wychodzą super.
Teraz mam ochotę zrobić jeszcze mizerię w słoiczkach, ale nie mam sprawdzonego przepisu.
Szukam też przepisu na cydr (lekko alkoholowy napój z jabłek), bo to jedyna szansa, że kiedyś go spróbuję.
Wychodzą super.
Teraz mam ochotę zrobić jeszcze mizerię w słoiczkach, ale nie mam sprawdzonego przepisu.

Szukam też przepisu na cydr (lekko alkoholowy napój z jabłek), bo to jedyna szansa, że kiedyś go spróbuję.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

- Judyta84
- 200p
- Posty: 219
- Od: 12 maja 2010, o 17:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podlaskie, Zambrów
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Zaznaczam wątek
- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8593
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: 30 km poniżej Wrocławia
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Cydr... zaraz wrzucę
nie robiłam dziś przeczytałam przepis w gazecie
5 kg jabłek
10 l wody
1 kg cukru
5 cytryn
1 łyzeczka imbiru
Umyte nieobrane jabłka pokroić a potem zmiksować. Moszcz wlac do garnak dolac około 3 litry wody. Przykryć ściereczka i odstawic na 7 dni. Każdego dnia 2razy pomieszać. Odcedzić przez gazę, odcisnąć miazgę. dodać cukier, otarta skórke z cytry, mielony imbir. Dolac wody, tak żeby było 10 litrów płynu. wlać do lekko zakorkowanej butli (nie wiem czy nie lepiej jednak takiej z rurka) na 24 godziny. Przesączyc i zlac do butelek.
Jak chcesz ostrzejszy smak należy dodac drozdże winiarskie razem z cukrem.
nie robiłam dziś przeczytałam przepis w gazecie
5 kg jabłek
10 l wody
1 kg cukru
5 cytryn
1 łyzeczka imbiru
Umyte nieobrane jabłka pokroić a potem zmiksować. Moszcz wlac do garnak dolac około 3 litry wody. Przykryć ściereczka i odstawic na 7 dni. Każdego dnia 2razy pomieszać. Odcedzić przez gazę, odcisnąć miazgę. dodać cukier, otarta skórke z cytry, mielony imbir. Dolac wody, tak żeby było 10 litrów płynu. wlać do lekko zakorkowanej butli (nie wiem czy nie lepiej jednak takiej z rurka) na 24 godziny. Przesączyc i zlac do butelek.
Jak chcesz ostrzejszy smak należy dodac drozdże winiarskie razem z cukrem.
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6235
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Płocka
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Dzia!
Doczytałam, że jednak musi być bez dostępu powietrza, bo może się zrobić ocet winny (ten też sobie planuję sama zrobić).
Nie mam dużo jabłek, ale mam ochotę spróbować.

Doczytałam, że jednak musi być bez dostępu powietrza, bo może się zrobić ocet winny (ten też sobie planuję sama zrobić).
Nie mam dużo jabłek, ale mam ochotę spróbować.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Zrobiłam rożki paprykowo-serowe. Użyłam papryki pieczonej. Macerowały się 2 dni - wyszły pyszne. goście chwalili 

- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Jeszcze ja wrzucę swoje 2 grosze na temat ogórków kiszonych .....bo łyżka łyżce nierówna
Na 1 litr wody - 6 dag soli i 2 dag cukru...... a do tego chrzan, koper, czosnek, liście z wiśni i czarnej porzeczki....


Na 1 litr wody - 6 dag soli i 2 dag cukru...... a do tego chrzan, koper, czosnek, liście z wiśni i czarnej porzeczki....
- manenka71
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2028
- Od: 28 sty 2011, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: pod Toruniem
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
nigdy nie wsypywałam cukru ,co to daje ? muszę spróbować w przyszłym roku słoik i zobaczyć jak zmieni smak
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Marzenko ogórki z cukrem są dużo smaczniejsze
Już od wielu lat nie robię inaczej 


- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Ravioli w paski, czyli kuchnia na kolorowo
Witajcie! Jak się cieszę, że zaglądałyście Kochane jak mnie nie było

Ja w tym roku z przetworami słabiutko, ale może się jeszcze we wrześniu rozkręcę
Ogórasów z cukrem nigdy nie robiłam, muszę spróbować
Urlopik się udał, aż żal myśleć, że się od poniedziałku do pracy trzeba brać, no i Młodego do szkoły pierwszy raz posłać



Ja w tym roku z przetworami słabiutko, ale może się jeszcze we wrześniu rozkręcę

Ogórasów z cukrem nigdy nie robiłam, muszę spróbować

Urlopik się udał, aż żal myśleć, że się od poniedziałku do pracy trzeba brać, no i Młodego do szkoły pierwszy raz posłać

Pozdrawiam, Dorota