Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Post »

Krysiu, dziś wreszcie znalazłam troszkę czasu na nadrobienie zaległości, muszę przyznać, że jestem pełna uznania i podziwu dla Twojej dokładności, robienia szczegółowych notatek, zdjęć, zapisywania nie tylko dat, ale i godzin. Szczerze przyznaję choć sama troszkę eksperymentuję, notatek niestety nie zrobiłam, wszystkie nasiona szły bezpośrednio do ziemi, oprócz kasztanowca, którego jako jedynego moczyłam (nie ścierałam i wszedł w 100%) i cann, które z kolei ścierałam ;:108. Po raz pierwszy siałam wiele roślin z którymi dotąd nie miałam styczności (dalie, lobelia, heliotrop, canny) i muszę powiedzieć, że większość mile mnie zaskoczyła, nawet wysiane powtórnie cleome zaczyna wychodzić :tan, pomidorki i papryki (też po raz pierwszy) siane w odstępach tygodniowych wszystkie dały radę, pierwszą partię mam zamiar w tym tygodniu przepikować. Udało mi się również ukorzenić Plectranthusa Amboinicus, którego od Ciebie dostałam i wiele, wiele innych tylko, gdzie ta wiosna? Chyba to prawda, z tym przysłowiem o czterech męczennikach, jakby nie było został tydzień i właśnie wtedy zapowiadają ocieplenie. A wracając jeszcze do białych kwiatów, też je uwielbiam, jak dla mnie mają jakąś magię w sobie ;:108, potwierdzam wspaniały pomysł na domek ;:63
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Comcia - Mariolko to tylko na zdjęciu te oczka wydaja się duże bo zrobiłam zbliżenie a rurki są w głębi.
Hodowcy tych pszczółek w wątku o ich hodowli pisali,że oczka mają być wielkości 2,5 cm na 2,5 cm a w innym miejscu z kolei rozmiar był podany nawet do 4 cm ... ???
Moje oczka po wycięciu kilku elementów mają 2,4 cm na 2,4 cm bo inaczej się nie dało. Bez powiększania te otwory byłyby za małe - (11 mm.)
Niby siatka winna być metalowa ale takiej w domu nie miałam - zrobiłam z tego co było pod ręką i mam nadzieje, że pszczoły to zaakceptują.
Jakby co ... to w trakcie sezonu poprawię a za miłe słowa bardzo dziękuję.
U mnie sporo elementów podobnie wykończonych stąd kontynuacja bo materiał z traw zawsze pod ręką a trzcina za płotem... :;230
Np. karmiki dla ptaków - słabe ujęcia ale innych tak na szybko nie znalazłam(fotki z 201 i 2012)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

ewamaj66 - Ewciu ja z kolei mam mętlik w głowie z powodu tej opóźnionej wiosny . Przecież to będzie mieć wpływ na bardzo wiele roślin i zwierząt bo dużo dłużej spać muszą a zapasy sie kończą i już pszczelarze cos wspominali o swych pasiekach.

bodzia3012 - Bożenko skoro powiedziało się A , trzeba powiedzieć i B czyli kontynuacja tematu musi być ... :;230
Nasze (Twoje) też zostawiliśmy w altance.

Ewiczka52 - Ewciu dziękuję ;:196
Wolałabym cały drewniany ale takich desek brak a stolarz daleko i pewnie sporo by wziął.

takasobie - Miłko ot widzisz :shock:
Czytałam wszystkie części wątku o pszczołach i nie zanotowałam w głowie takiej wiadomości.
Młodsze oczy i umysł - dziękuję.
Zapamiętam bo to nawet logiczne a nie ułożenie pod linijkę i mniej kłopotliwe.

ilona2715 - Ilonko cieszę się razem z Tobą ,a może to zapowiedź dobrego sezonu , niechby tak było.
Notatki czasami robię i nie na wszystkie rośliny bo to zajmuje sporo czasu ale warto dla porównania lub określenia terminów wysiewu w następnych sezonach aby trafić w najodpowiedniejszy czas.
Co do zimy i przysłów - faktycznie czterdziestu męczenników mści się na nas ale za co - az tak bardzo nie nagrzeszyłam :;230
Mam pytanko - lewkonię pikujemy w momencie gdy siewki mają dwa liście właściwe a potem po pikowaniu ponoć trzeba wystawić je do chłodnego pomieszczenia na określony czas aby pobudzić tworzenie zalążka kwiatostanu i takie rośliny obficiej kwitną.
Czy będziemy tak robić ? W ub roku kupiłaś gotowe sadzonki ale w tym robimy wszystko od nasiona .
Awatar użytkownika
agata9
500p
500p
Od: 22 lip 2011, o 20:43

Post »

Krysiu :wit domki dla pszczólek interesujące..i jak pięknie sie prezentują ;:224 gratuluję pomysłów! Ale trafiłam na Twój wątek dzięki życzliwej koleżance :D ,która wie że TY możesz mi pomóc.. ;:173 Chodzi mi o siewki dalii,ktore wysialam już dosyc dawno bo na początku lutego i niestety nie uszczknęłam po pierwszych liściach żeby się ladnie rozkrzewiły :( noi zastanawiam sie czy mogę to jeszcze zrobic,czy już lepiej zostawic...A że sialam dalie pierwszy raz,to tego nie wiedzialam że trzeba je uszczknąc..a one idą mi już trochę do góry!!!!(faza trzech liści)więc pomóż Krysiu bo w Tobie moja nadzieja!!! :wit
"Żyj z całych sił .. i uśmiechaj się do ludzi.."
Nasze Ranczo
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu ja też wykonałam domek dla murarek, przygotowałam dwa pojemniki po wodzie mineralnej, ale okazało się, że trzciny wystarczyło tylko na jeden, muszę znowu iść na trzcinołowy. Czy Ty już domki zawiesiłaś, bo ja trzymam nadal w piwnicy.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Własnie takich zdjęć nam potrzeba...
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

agata9 - Agatko cieszę się, że trafiłaś do mnie i mam nadzieję,że potrafię pomóc w temacie siewek dalii.Obowiązku uszczykiwania nie ma więc nie martw się ale ... uszczykiwanie siewek jak i pędów z kłączy stosuję od lat bo lubię u karłowych zwarty i kopiasty pokrój. Ponadto dzięki tej metodzie zyskuję obfitsze kwitnienie.
Sprawa jest bardzo prosta - dalia na pędach ma liście naprzeciwległe i jak dany pęd ma 2 pary takich liści to uszczykuję stróżek wzrostu .
Po jakimś czasie w kącikach pojawiają się boczne pędy i znów czekam - ja te kolejne pędy będą miały 2 pary liści znów uszczykuję i na tym koniec.
Jeśli kłącze lub siewka da dużo pędów to uszczykiwanie robię tylko 1 raz.
Nie piszesz ile par liści mają Twoje ale jeśli więcej to prócz stożka będzie kawałek pędu może z parą liści i już taki materiał można spróbować ukorzenić i masz kolejną roślinkę.

korzo_m - Dorotko moje pierwsze mysli pobiegły w tym samym kierunku bo to najprostsze ale zima taka długa więc jest czas na zabawę w małą architekturę ogrodową ... :;230
Ile mam rurek skoro szykujesz tyle trzcin ?

Ja mam około 100 rurek i średnio w każdej rurce powinno być 5 kokonów
100 x 5 = 500 kokonów
Powiedźmy,że tak z grubsza połowa z nich to samiczki, a każda samiczka zajmuje średnio 3 rurki.
500 : 2 = 250 x 3 rurki = 750 rurek i doliczyć mały zapas na inne dzikie pszczoły, które u nas żyją. Z tego co wiem to można w sezonie tez dodawać gdyby z obserwacji wynikało.że większość zajęta. Mam tylko ten jeden domek i jeszcze w nim sporo miejsca zostaje, w tej chwili wszystko leży w altanie.

wielkakulka - Aniu dla Ciebie i wszystkich gości zaglądających do mnie.

Obrazek

i uciekam do pracy
- piekę chleb z nowego przepisu - taki domowy z ziemniakami na zakwasie.
Marzy mi się chleb wypiekany bez foremki ( tak na blasze) ale ciągle się boję, że rozjedzie się na placek ... :;230

Na święta wielkanocne upiekłam chlebek wiktoriański na drożdżach - taki elegancki i delikatny z dodatkiem nasion sezamu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ciasto do formy wkłada się w kształcie litery S ale po wyrośnięciu prawie tego nie widać a szkoda. Ten elegancki, smaczny i delikatny mleczny chleb pieczony jest od od czasów Królowej Wiktorii.
Na glazurę wzięłam jajeczko rozbełtane z mąką ale tak bogato miziałam,że aż pociekło bokami .... :;230
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Krysiu no to poległam, mam nadzieję że pszczółki same zagospodarują trzcinę. Muszę z tego co widzę zagłębić się w temacie. Moje trzciny powkładałam do obciętych 2 butelek plastikowych po napojach 2 l. Na początek próbuję tak, a jak mi wyjdzie to zmuszę męża za rok do zbicia pięknych domków.
Poproszę o dokładny przepis na chlebek.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Kontakt:

Post »

Krysiu widzę, że Ty już działasz z kokonami ;:138 ja jak na razie zrobiłem im domek i przyniosłem trzcinę (chociaż przyznam, że u mnie trudno było ją znaleźć ;:108 jak tylko zrobi się troszeczkę cieplej, to od razu polecę je wystawić. Też kiedyś chciałem hodować własne pszczoły, aby zapylały rośliny, ale okazało się, że moja mama jest troszkę uczulona na ugryzienia pszczół, a dzięki naszej Bożence mam pszczoły, które nie gryzą, a roślinki zapylają bardzo skutecznie :tan :tan :tan
Piękny bez ;:138 moje bzy w połowie są bardzo stare i mają dużo odrostów i w taki oto sposób niektórzy mają pełno bzów białych i fioletowych ;:108 miałem kiedyś taki bardzo pachnący jasnofioletowy, ale orzech go zasłonił aż w końcu trzeba było go ściąć ;:145 Chlebek piękny i smaczny Tobie wyszedł ;:138
Awatar użytkownika
agata9
500p
500p
Od: 22 lip 2011, o 20:43

Post »

Krysiu :wit bardzo dziękuję Ci za dokladne objaśnienie tematu ;:108 ,jutro zabiore się za dalie bo balam się je ruszac bez Twojej fachowej rady ;:108 ..Sprobuję na dniach dodac kilka zdjęc m.i.n dalie którym wczoraj pstryknęlam kilka zdjęc ;:177 ,więc jak znajdziesz Krysiu czas to zapraszam do mojego wątku,żebyś mogla je ocenic fachowym okiem ;:108 A chlebek Krysiu wygląda smakowicie ;:63 i juz mi pachnie... świeżo upieczonym chlebkiem i bukietem z bzu!!!! :wit ;:3
"Żyj z całych sił .. i uśmiechaj się do ludzi.."
Nasze Ranczo
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Zamykam oczy i ...pajda Twojego chlebka ze świeżutkim smalcem ze skwareczkami i ogórek małosolny....że niezdrowo ?? ale jakie pyszne ;:306
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Widzę chleb własnej roboty. Świetna sprawa! W grudniu dostałem zakwas i odtąd chleb na zakwasie jest u mnie nr jeden. Własnie wczoraj piekłem i zapach roznosił się po całym domu 8-)
Krysiu, mam jeszcze pytanie odnośnie rurek dla murarek. Doczytałem się, że trzcina powinna mieć przekrój 7-10mm. Moja, którą zebrałem.ma zaledwie 5mm. Czy to wystarczy, czy dać sobie spokój?
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Witaj Krysiu
Zaległości nadrobiłam (chorowałam)
Przepis na syropek zapisałam
A o przepis na chlebek bardzo bym prosiła
Pozdrawiam
;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Krysiu, ależ ten chlebek pysznie wygląda, ja również poproszę o przepis ;:108
Co do lewkonii, to ja w zeszłym roku je siałam (nie kupowałam sadzonek ;:185 ), z tego, co kojarzę pikowałam je jak miały pierwszą parę liści, teraz też już mam popikowane, najlepiej pikować po kilka sztuk (7-9) do jednej doniczki i potem całą doniczkę czyli już bez pikowania, tak jak rosną wysadzić po 15 maja do gruntu. Osobiście bardziej mi się podobają rosnące właśnie w takiej kępie niż pojedynczo, w zeszłym roku troszkę eksperymentowałam, to znaczy sadziłam tak i powtórnie pikowałam do gruntu i ta pierwsza metoda bardziej się sprawdziła. Nie uszczykiwałam ich podczas wzrostu, ale w tym roku mam zamiar to również sprawdzić, tak wyglądały przed wysadzeniem (zdjęcie później usunę)
Obrazek
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Witaj Krysiu ;:196 Jak zawsze u Ciebie dużo mądrości i pięknych fotek ;:215
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Christin ? no ale powiedz mi, co na przykład mogę zrobić, żeby ta p*tain de zima wreszcie poszła sobie faire f**tre? :lol: Nic. No po prostu nic. Mogę tylko siedzieć, kukać jak jakiś maniak na prognozy długoterminowe dwa razy dziennie i zrzędzić. :;230

Genialne domki dla owadów! :-D Sam o takich marzę... I tylko obawiam się, że to niezbyt kompatybilne z arsenałem chemicznym, którego zwykłem używać na swoich roślinach, a który wystarczyłby do wytrucia wszystkich mieszkańców średniej wielkości miasteczka. :;230

Pozdrawiam!
LOKI
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”