Comcia - Mariolko to tylko na zdjęciu te oczka wydaja się duże bo zrobiłam zbliżenie a rurki są w głębi.
Hodowcy tych pszczółek w wątku o ich hodowli pisali,że oczka mają być wielkości 2,5 cm na 2,5 cm a w innym miejscu z kolei rozmiar był podany nawet do 4 cm ... ???
Moje oczka po wycięciu kilku elementów mają 2,4 cm na 2,4 cm bo inaczej się nie dało. Bez powiększania te otwory byłyby za małe - (11 mm.)
Niby siatka winna być metalowa ale takiej w domu nie miałam - zrobiłam z tego co było pod ręką i mam nadzieje, że pszczoły to zaakceptują.
Jakby co ... to w trakcie sezonu poprawię a za miłe słowa bardzo dziękuję.
U mnie sporo elementów podobnie wykończonych stąd kontynuacja bo materiał z traw zawsze pod ręką a trzcina za płotem...
Np. karmiki dla ptaków - słabe ujęcia ale innych tak na szybko nie znalazłam(fotki z 201 i 2012)
ewamaj66 - Ewciu ja z kolei mam mętlik w głowie z powodu tej opóźnionej wiosny . Przecież to będzie mieć wpływ na bardzo wiele roślin i zwierząt bo dużo dłużej spać muszą a zapasy sie kończą i już pszczelarze cos wspominali o swych pasiekach.
bodzia3012 - Bożenko skoro powiedziało się A , trzeba powiedzieć i B czyli kontynuacja tematu musi być ...
Nasze (Twoje) też zostawiliśmy w altance.
Ewiczka52 - Ewciu dziękuję
Wolałabym cały drewniany ale takich desek brak a stolarz daleko i pewnie sporo by wziął.
takasobie - Miłko ot widzisz
Czytałam wszystkie części wątku o pszczołach i nie zanotowałam w głowie takiej wiadomości.
Młodsze oczy i umysł - dziękuję.
Zapamiętam bo to nawet logiczne a nie ułożenie pod linijkę i mniej kłopotliwe.
ilona2715 - Ilonko cieszę się razem z Tobą ,a może to zapowiedź dobrego sezonu , niechby tak było.
Notatki czasami robię i nie na wszystkie rośliny bo to zajmuje sporo czasu ale warto dla porównania lub określenia terminów wysiewu w następnych sezonach aby trafić w najodpowiedniejszy czas.
Co do zimy i przysłów - faktycznie czterdziestu męczenników mści się na nas ale za co - az tak bardzo nie nagrzeszyłam
Mam pytanko - lewkonię pikujemy w momencie gdy siewki mają dwa liście właściwe a potem po pikowaniu ponoć trzeba wystawić je do chłodnego pomieszczenia na określony czas aby pobudzić tworzenie zalążka kwiatostanu i takie rośliny obficiej kwitną.
Czy będziemy tak robić ? W ub roku kupiłaś gotowe sadzonki ale w tym robimy wszystko od nasiona .