Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715

Post »

Aniu dziękuję ;:196, super, że Ci się podoba, tak to już jest, że chodząc po innych ogrodach (mam to samo) podoba nam się o wiele bardziej niż u siebie i takie słowa uznania mają duże znaczenie dając motywację do dalszego działania. Czy Ty masz swój wątek, chętnie bym wpadła z rewizytą, ale nie wiem gdzie.

Kasiu, dzięki za rozpoznanie powojnika, to może być on, byłam wczoraj w lidlu i mieli właśnie takiego z tą nazwą i chyba trzy różowe, oczywiście nazw nie zapamiętałam, no i już mnie kusiło, żeby choć jednego wsadzić do koszyka, ale skutecznie podziałał na mnie napis Holandia. Passiflorę mam w doniczce, może za rok pomyślę (jak nie zapomnę), żeby zrobić sobie odnóżki do gruntu.

dzisiaj po przyjściu z pracy miałam kolejną niespodziankę

liliowiec Piano Man
Obrazek

i następne dalie (nazw nie zdążyłam sprawdzić przed deszczem, ale dopiszę)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ilonko wciąż masz nowe pomysły i do tego w miare możliwości wykonujecie je sami.
1200 m to sporo ale szkoda,że jest to w pasie bo trudniej projektować rabaty.
Nowa rabata z daleka widoczna bo ta biel ją wyróżnia. Biały gryz przy studni sypany jest na kamienie czy tak?
Byliny w dużych kępach pięknie się prezentują, Sadziec i u mnie też wyrósł jak na pierwszy sezon ale coś górne pędy żarło bo tak liście poskręcane. Zanim zobaczyłam to juz sporo zniszczeń było - zobaczymy co dalej z nim będzie choć kwiatostany ma spore.
Wiązówka błotna ma u Ciebie duże kwiaty - jaka jest jej wysokość ?
Mam z białych odmiany "Aurea" i "Multiplex" i dla mnie są za niskie ale ładne.
Czerwona u mnie ( 1 sadzonka) rośnie przy Sadźcu i chyba nie pokrywa sie termin kwitnienia bo byłoby fajnie.
Śliczny ogród, duże zmiany i gratulacje dla wykonawców ;:138
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

Nie mam swojego wątku,jeszcze.zastanawiam się czy w ogóle mam co pokazać i czy ktoś by tam zaglądał.Brakuje mi odwagi.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Super wyszła rabatka ze studnią i na ławeczce można przysiąść, ale dalie pomponowe mnie rozwaliły. Za rok wysiewam u siebie ;:172 Liliowców też masz sporo, bardzo lubię ich kwiaty, szczególnie te z falbanką dokoła A ile owocków ;:224
Tak a propos's to co to za kamyczki?
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, dziękuję bardzo ;:196, tak staramy się zrobić jak najwięcej we własnym zakresie z wiadomych względów, a poza tym własna praca daje dużo więcej satysfakcji. Grys przy studni nie jest sypany na kamienie, najpierw rabatkę tę wyłożyłam czarną folią, a następnie białą agrowłókniną i na to sypałam kamyszki, mam nadzieję, że zielska na niej nie uwidzę, ale to się okaże w praktyce. Zwykłe kamienie sypałam dalej tam gdzie jest dojście do beczki, a żeby było jakieś przejście tonalne to jest miejsce gdzie na te kamyki posypałam troszkę grysu. W tym tygodniu "walczyłam" z następną rabatką (chcę mieć z trzy takie białe akcenty w ogrodzie, aby ten jeden nie był oderwany od całości) poza tym na innych (tam gdzie można) będę sypać korę, aby w przyszłości było jak najmniej tego "dziubania", bo teraz to mogę robić w kółko ;:223. Liście mojego sadźca też w tym roku są takie byle jakie, ale kwiatostany ma ładne, co do wiązówki to ona jest wyższa ode mnie czyli ma ponad 165cm :;230

Aniu, śmiało zakładaj swój wątek, na pewno masz już co pokazać, a z czasem będziesz miała coraz więcej, małymi kroczkami do przodu, przecież każdy z nas tak zaczynał, więc głowa do góry i czekamy ;:108

Madziu super, że podoba Ci się ta rabatka, a jeśli chodzi o dalie to według mnie lepiej kupić sobie kilka bulw, które naprawdę nie są drogie, a pięknie się rozrastają niż bawić się w ich sianie (ale to moje zdanie, każdy ma prawo mieć inne). Co do liliowców, to jeszcze dwa sezony temu miałam tylko te rdzawe, to właśnie tu na forum zobaczyłam inne i odrazu zapałałam do nich wielką miłością. Dużo sadzonych było jesienią ubiegłego roku i większość z nich to jeszcze młodzież, więc tymbardziej się cieszę, że zakwitły i widzę, co mam, bo oczywiście już zapomniałam co wsadziłam ;:223

Teraz kilka nowych fotek i lecę do Was kochani pooglądać, bo z tym czasem u mnie ostatnio wciąż "krucho"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Podobają mi się te białe plamy ze żwirku na trawniku.... ale na to trzeba mieć duży ogród....
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Kurczę,ale dAŁAŚ po oczach od samego rana,aż głodna jestem na widok takiego mięsiwa.Dalie u ciebie szybciej kwitną,mimo,że ja częściowo podpedzałam je w domu.Dopiero w tym roku odkrywam piękno liliowców,trochę ich nadobyłam,ale na taki efekt trzeba poczekac.Pięknie u ciebie jak zwykle Ilonko,szkoda,ze tak daleko i nie mozna tego cudeńka zobaczyć na zywo.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piszę tak szybciutko, bo od jakiegoś czasu mam problem z internetem, bez przerwy mnie rozłącza, co napiszę i chcę wysłać to mi znika, właśnie zgłosiłam awarię i czekam na odpowiedź, mam nadzieję, że przejdzie.

Jagusia dzięki ;:196 , marzyły mi się te białe klomby od jakiegoś czasu, jeszcze troszkę pracy przede mną, ale mam nadzieję, że za jakiś czas osiągnę zamierzony cel.

Gosiu grillowane mięso to specjalność mojego M, najpierw je szybko obsmaża, a potem idą drugi raz na ruszt (na zdjęciu są blade czyli po pierwszym razie) to znaczy jego smażenie, marynata i przyprawianie to moja "fucha". Dalie wsadzałam do doniczek do podpędzenia po Tobie, ale są ich różne gatunki i niektóre dopiero zawiązują pączki, może masz te późniejsze. Liliowce szybko się rozrastają, myślę, że już za rok będziesz się nimi cieszyła. Moje jesienią były jeszcze takie niepozorne a tu proszę, sama bardzo się ucieszyłam. Jeśli masz ochotę zobaczyć go na żywo to w sobotę zapraszam, a propos, a ile to właściwie kilometrów nas dzieli, gdzie mieszkasz?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Ilonko podejście do pracy, wyzwania i bycie Zosią samosią mamy bardzo podobne. Pewnie więcej nas łączy niż dzieli i jest mi miło mieć gdzieś daleko pokrewną duszę.

Obrazek
Jestem mile zaskoczona kolorem tego Liliowca - czy w rzeczywistości ma w sobie tyle różu i jego odcieni ?
Liliowców mam sporo i wiosną też dokupiłam chyba z 6 odmian ale po 2 a nawet 3 sztuki aby od razu było coś widać nawet bez okularów ... :;230
Niektóre z poprzednich lat to duże kępy, jesienią muszę część wykopać i połączyć kolorystycznie aby był porządek taki jak chcę..
Gdyby Ci któryś wpadł w oko to daj znać, jeśli będzie co dzielić to jest Twój.
Lubię też te niskie Liliowce z drobniejszymi kwiatami i rośnie u mnie kilka kęp przed wysokimi trawami a poniżej jako obwódka Miodunka.
Na tej rabacie już prawie nie ma pielenia czyli osiągnęłam to o czym obie marzymy.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Krysiu mamy coś wspólnego i to rzeczywiście chyba dość dużo, bo prawda jest taka, że ja już to dawno powiedziałam do mojego M, że czuję w Tobie pokrewną duszę, ale jakoś nie śmiałam tego napisać, a teraz to czytając po prostu zrobiłam takie oczy ;:oj, bardzo się cieszę ;:196, szkoda, że aż tyle kilometrów nas dzieli, bo jeśli się nie mylę to około trzystu i przypuszczam, że na kawę i grilla to raczej nie wpadniecie (no chyba, że się mylę, jeśli tak to serdecznie zapraszam w tę sobotę). Ten liliowiec rzeczywiście tak wygląda niestety nie pamiętam jak się nazywa, ale może to być Strawberry, zamawiałam też Longfields tropical i inne, może jak rozkwitną wszystkie to wówczas przypasuję nazwy. Póki co jest to młoda sadzonka, ale jak w przyszłym roku się rozrośnie to zrobię sadzonkę dla Ciebie, a porządek w liliowcach robiłam jesienią :;230, tez dobierałam kolorystycznie i wzrostem (na tyle na ile mi się udało, bo sugerowałam się tylko nazwami, a wiadomo jak to z nimi jest). Jak tylko internet będzie mi prawidłowo chodził wpadnę do Ciebie i zerknę na te Twoje cudeńka (może coś wpadnie mi w oko :;230 ), a miodunkę też posadziłam w zeszłym roku na obrzeżu i właśnie próbuję ją sobie rozdzielić i posadzić tak, aby stworzyły obwódkę, czyż to nie jest niesamowite. Krysiu dalie (biała i bordowa) od Ciebie pięknie kwitną, czekam jeszcze na pozostałe ;:196
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani moi, mam ostatnio straszny problem z netem, oczywiście w takim momencie, kiedy najbardziej mi na nim zależy, wiadomości czytam, ale gorzej z wysyłaniem (mam nadzieję, że się uda), awaria oczywiście zgłoszona, ale mam cierpliwie czekać niby do jutra, zobaczymy. Jeśli do kogoś nie dotarła wiadomość na pw, to piszę tutaj, że w sobotę jest u mnie spotkanko i wszystkich chętnych serdecznie zapraszam, dajcie znać napiszę jak dojechać.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Ilonko, jeszcze raz dziękuje za spotkanie, ogrodowe prezenty i zwiedzanie Twojego ogrodu w miłym towarzystwie ;:4 a grilowane specjały Twojego M rewelacja ;:333
Pozdrowionka :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ilonko wielki całus ;:196 ;:168
za wczorajsze spotkanko no i za te smakołyki grillowe robione przez M ;:168
Awatar użytkownika
Marzena62
500p
500p
Od: 13 lip 2012, o 22:21

Post »

Witaj Ilono, zrobiłam spacerek po twoim ogrodzie - jest naprawdę piękny, no i te brzoskwinki - CYMES, u mnie niestety brzoskwinki przemarzły, a tu proszę, wielkopolska - niby rzut beretem, a inna rzeczywistość
pozdrawiam Marzena
Irysy i inne moje kwiatki -
z pozdrowieniem - Marzena
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

Jeszcze raz dzięki za spotkanie! Ilonko przypomnij mi proszę jak nazywał się ten dzwonek w doniczce, którego od Ciebie dostałyśmy?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”