Krzaczki Kani

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Krzaczki Kani

Post »

Kasiu spóźnialskie lilie,ale fajnie,u mnie już nie ma śladu po kwiatach.
Abrahamy otwierają pąki? Jak tylko wrócisz z dzisiejszej wizyty to koniecznie wstaw aktualne fotki:)
My za tydzień chcemy na działce grilla zrobić,tak jedynie mogę przyciągnąć moje nastolatki ;:oj
Metoda : na grilla ;:108
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Przybiegłam Kasiu, bo zapach lilii i róż mnie tu prowadził ;:196 A najbardziej ta biała lilia. Och, uwielbiam białe najbardziej.
Torcik wykonałaś niesamowity. Jestem pod wrażeniem cukierniczych umiejętności. U mnie ta sztuka nigdy nie osiągnęła żadnego rozmachu....Moja córcia podziwia, bo pokazałam jej fotkę bratkowego tortu i pyta, jak to możliwe, że ludzie takie cuda tworzą. No i jak to możliwe Kasiu ;:173 ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale te twoje róże piękne i zdrowe :D
Czymś je nawozisz???
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, tak, tak, pamiętam, jak pisałaś kiedyś, że na grilla podbierasz młodzież :lol: a ja Ci napisałam, że moje to niejadki i na kiełbasę nie biorą :lol: . A co dobrego im pichcisz na ruszcie? 8-)
Abraham stanął w pąkach jak zaklęty. Ja z odbezpieczonym aparatem ruszam dziś dziarsko wprost na rabatkę z Abrahamem i cóż widzę ;:173 Poczułam się jak za czasów komuny w sklepie, kiedy ekspedientka odpowiadała zmartwionemu klientowi "proszę się dowiadywać". Ok, za tydzień znów do pana zajrzę, panie Abraham.

Obrazek

Małgosiu, dziękuję za miłe słowa ;:196 Ale że aż Córcię wołałaś do zdjęcia, ojej :oops: . Dla Ciebie dzisiejsza biała lelija z tłem w postaci białych dalii. Lilijka jeszcze młoda i wątła ale mam nadzieję, że podobnie jak ja, z wiekiem się rozrośnie :wink: .

Obrazek

Aniu, dziś widziałam, że aż tak cudnie z tym zdrowiem róż nie jest. Peace i Augusta Luise są mocno piegowate. W ogóle ta Augusta, to jakieś nieporozumienie. Później wstawię jej zdjęcie w kategorii porażki sezonu. Sadzona na wiosnę lub jesień (ech ta skleroza) sięga mi do kostek, zakwitła jednym kwiatem a teraz te kropki :roll: . A i tak jest to jedyna ocalała z trzech sadzonych jednocześnie.
Aha, czym nawożę - w tym roku na wiosnę gnojówka z gołębiego, potem w sezonie ze dwa lub trzy razy gnojówka z tego, co koń oddał, i dwa razy Magiczna Siła Substrala. Jak na takie cudowanie, to i tak w sumie szału nie ma ale cieszą mnie i tak, bo na słabej ziemi rosną. Zamiast zdjęcia nieładnej Augusty, Westerland.

Obrazek

Po lipcowej ulewie, która narobiła wiele szkód w Gdańsku i okolicach, droga na moją działkę wyglądała tak oto:

Obrazek

Teren nieco nachylony, a ponieważ ziemia jest u nas zwięzła, woda zamiast wsiąkać, utworzyła rwący potok. Potok wyglądał malowniczo i ciurkał milo dla ucha, jak górski strumyk. Woda wypłukała sporo kamieni. Trzy kursy kombi z załadowanym bagażnikiem i na działce przybyło sporo budulca. Wykorzystaliśmy kamlociki na obrzeża rabat i na dalszą część chodniczka.

Obrazek

Oj, myślałam, że zrobiłam fotkę nowej części chodniczka ale jednak nie. Ale wygląda to mniej więcej, jak ten fragment, który został zrobiony taką samą techniką z drugiej strony tarasu. Te kamienie też zdobyczne. Pozbierane z budowy drogi niedaleko naszego bloku. Fugi już zdążyły częściowo zarosnąć mchem, co mi bardzo odpowiada.

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Kasiu witaj z rana:)

Moja młodzież na kiełbasę się nie złapie,ale na karkówkę,szaszłyki,ziemniaki i tzatziki greckie owszem ;:oj
Do tego gra w babintona,ale wiadomo wiatru nie może być.
Twój Abraham jeszcze wdzięki swe chowa.Miałam kiedyś tę odmianę,ale zmarzła mi doszczętnie i po zimie już nie odbił.
Pamiętam tylko jak cudnie roznosił zapach po ogrodzie ;:170
Dobrze,że wykorzystałaś kamienie na własne zapotrzebowanie ;:333 Ładnie to wygląda ;:333
Co ja tu czytam? Obornik koński,Magiczna Siła...to się postarałaś.I widać to na przykładzie chociażby Westerlanda. Ja w tym roku nie zadbałam dostatecznie o swoje róże :oops:
Muszę się poprawić ;:303
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

:wit
Te jasne kwiatuszki to ...lewkonie?ślicznotki ;:108 Z nasion czy bylina?

Obrazek

Westerlanda już kupiłam i nawet się ruszył z miejsca chociaż kwiatka ani jednego nie pokazał :? Rośnie w półcieniu...da radę?

Piszesz,że Twoje róże na słabej glebie rosną.Przypomniało mi się,że forumki chwalą mulczowanie gleby-jest nawet osobny wątek.Np podsypują roślinki skoszoną,podsuszoną min 2 dni trawą i chwalą sobie efekty tych zabiegów-ziemia wyraźnie zyskuje na wartości.
Trawnik masz :wink:

Torcik na poważnie chciałabym zobaczyć,móc prześledzić jak robisz-głównie dekoracje ;:108

Twoja narracja "dobrze na mnie działa" ;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

To widzę, że nie tylko ja z odzysku pozyskuję kamienie. ;:306
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Kasiu spacerowałabym po Twej działce bez końca... tyle w niej ciekawych aranżacji, gospodyni pięknie o nich opowiada, a i przecudnie udekorowanym tortem kusi...
tak zmysłowej dekoracji jeszcze nie widziałam - masz dar i wyczucie ;:138
A takie >>> kolorowe żywe obrazy serwuj częściej bo działają na umysł wyjątkowo pozytywnie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, bardzo poważne argumenty kładziesz na ruszt :D . Mniammmm, kto by się nie skusił?! W tym roku Syn Starszy pojechał z nami raz i drugi zmotywowany możliwością samodzielnej jazdy samochodem i nieograniczoną czasem grą w tenisa z tatusiem na gminnych kortach (w tym miejscu chciałabym podziękować Gminie Kolbudy za świetnie utrzymane gratisowe korty ;:63 . Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Wójt Gminy Kolbudy, to pisałam ja - Kasia-Kania :wink:). Dla Syna Młodszego wystarczającą motywacją było to, że Starszy jedzie.
Piszesz, że nie zadbałaś o róże. Aniu, Twoje niezadbane róże są okazalsze niż moje zadbane :;230 .
Asiu, te kwiatki to nie lewkonie, chociaż też mają w nazwie lwa - to lwie paszcze :D siane w domu do wielodoniczek z myślą o wypełnieniu pustek na rabatkach. Wyrosły nadspodziewanie wysoko i stały się w wielu miejscach motywem przewodnim a nie wypełnieniem. Westerlandy mam w słońcu i wydaje mi się, że one tak właśnie lubią. Gdzieś czytałam, że dla róż znośny jest półcień ale taki, który zapewnia to najważniejsze dla nich, poranne słońce. Ile w tym prawdy? ;:219 Przyznaję, że mój Cardinal Hume, który rośnie na północnym-wschodzie, kwitnie dość chętnie a też się martwiłam, że będzie miał za ciemno.
Co do fotoreportażu z dekorowania tortu na forum ogrodniczym, to obawiam się, że Szanowna Moderacja mogłaby mieć coś naprzeciwko :wink: , więc tylko napiszę, że robiąc bratki wykrawałam z masy serduszka (bo akurat taką miałam foremkę do wykrawania), po czym przecinałam je na pół i formowałam w palcach każdy płatek. Poszczególne kawałki masy skleja się wodą. Farbką spożywczą malowałam czarne plamy na płatkach i już bratki były gotowe :D .
Dorotko, zgadza się, nie tylko Ty zwozisz kamienie :lol: Tu w ogóle można spotkać ludzi o nieczęsto występujących zamiłowaniach. Ja na przykład, poza kamieniami, zabieram z drogi końskie pączki. Ostatnio wybrałam się z moją Mamą na grzyby. Każda z nas wracała z pełnym wiaderkiem - Mama grzybów a ja...no cóż, konik, który przechodził nieopodal mojej działki nie był na czczo :lol: .
Christinkrysiu, ojejku, jejku, tyle komplementów! Aż czuję się zawstydzona, bo tyle tu naprawdę pięknych ogrodów :oops: Zapraszam na moją działeczkę, rozgość się Krysiu ;:168 ale dziś raczej zapraszam do domku, bo u nas właśnie pada i wieje, to na tarasie posiedzimy sobie, jak się pogoda poprawi :D .

Na ścianie w domku pojawił się kolejny aniołek. Tym razem z brzozowego drewna.

Obrazek

Czekał na mnie na tym stoisku na corocznym jarmarku w kaszubskich Wdzydzach.

Obrazek

Syn Młodszy uwielbia mieć zajęte rączki więc postanowił urozmaicić skrzydła aniołka ozdabiając je gwiazdkami wypalonymi metalowym narzędziem stomatologicznym

Obrazek

Mamy w domu taki ciekawy zestaw :lol:

Obrazek

Niestety, narzędzie od tej pory będzie miało kolor brązowy, ponieważ próba ognia okazała się trudna.

Praca przy aniołku zajęła pracowite rączki na jakiś czas

Obrazek

A wspomnienia związane z aniołkiem są wspaniałe. Kaszuby, to piękny kawałek świata i będąc w naszych okolicach warto zejść z plaży i pojechać nieco wgłąb lądu, żeby zobaczyć i poczuć Kaszuby.

Weszliśmy na wieżę widokową, warto było.

Obrazek

Wieczór był taki ciepły.

Obrazek

Ech, a teraz pada, pada, pada...
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Kasiu ;:196
ale cudne widoki pokazujesz. ;:oj

Dobrze, że pada, bo już trochę podsychała ziemia.
Młodsza latorośl ma artystyczne zacięcie. ;:138 ;:138 ;:138

Ostatnio też trawę po skoszeniu rozkładam cienką warstwą na rabatach.
W kompostowniku często zbijała się w taki pleśniejący koc.
Nie nadążałam z przesypywaniem jej jakimiś napowietrzającymi dodatkami.
A tak szybko wysycha i przy okazji wzbogaca ziemię.

:wit
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu ;:196 podsychała ziemia? Ojej, u mnie jest mokro i nie podlewałam chyba nigdy w tym roku. W studni nigdy nie było tyle wody w sierpniu, co teraz. Krysia ma trawę pod roślinami, Asia ma trawę pod roślinami - mam i ja! :D

A pod borówkami mam kożuch gwiazdnicy. Tak wygląda ziemia pod borówkami trzy dni po wyczyszczeniu z każdziuteńkiego chwaścika :twisted:
Edit, nie po trzech dniach a po pięciu. Ale i tak tempo niezłe. W każdym razie ja już nie nadążam z pieleniem.

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Jak widać chwaściki mają lepsze DNA :lol:

optycznie to jednak piękne zjawisko ;:108
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Współczuję patrząc na powyższe :roll:
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu lepsze DNA, dobre :lol: Faktycznie, gwiazdnica ma DNA wspaniałe. Na szczęście łatwo się wyrywa, ale trzeba mieć dodatkową parę rąk do wyrywania gwiazdnicy :roll: . Najbardziej nielubianym przeze mnie chwastem jest jednak oset, a mam go sporo, z uwagi na bezkresność łąk w sąsiedztwie, które są skolonizowane przez to paskudztwo.
Madziu, sama sobie też współczuję. Gwiazdnica ma się świetnie od wiosny do zimy :roll: .

Słonko świeci ;:3 ;:3 ;:3 , coś pięknego! Przeglądam ofertę różaną i coś mnie ciągnie w stronę czerwonych róż. A może Florentina? Idę jeszcze poszperać :heja
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapraszam do Gdańska. Wędrując spacerkiem po Głównym Mieście można podziwiać takie oto ładne ogródki :D .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)