Clemoholizm - mania zbierania, co kupiła(e)m nowego cz.1
Re: Kwitnące odmiany powojników
Witam
Czy pomoże mi ktos zidentyfikować mój powojnik?
http://img560.imageshack.us/img560/2417/w3rd.jpg
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
axel40 pisze:Witam
Sprawdź, czy to nie jest Ville de Lyon?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 maja 2012, o 17:19
Ten pierwszy to Prince Charles, drugi podobny do Polish Spirit, ale tu pewności nie mam.
Pozdrawiam,
Małgorzata
Małgorzata
Ten drugi dość łatwo wymarza pomimo okrycia,ale odbija od korzenia.Może to jakś wskazówka do ustalenia tozsamości gościa.
Re: Clemoholizm.....
Dwa podejścia spalone (Multi Blue i Duchess of Edinburgh), pomimo wsadzenia w dół z drenażem, podlewania i pryskania topsinem uwiąd je zadusił. Jakieś dziadostwo siedzi u nas w gruncie.
Potem Arabella, po trzech sezonach zjedzona przez myszory.
Po kilku latach przerwy zakupiłam powojnik tangucki bodajże Lombton Park. Posadzony do gruntu w podziurawionej donicy rośnie jak chwast, co mnie ośmieliło.
Podejście tegoroczne:
Clematis montana 'Elizabeth'
Sweet Summer Love
Clematis x aromatica
Sweet Autumn
Arabella
Juuli
Clematis x durandii
Purple Dream
Oraz zupełnie nie planowany i obarczony znacznym ryzykiem uwiądu Jan Paweł II.
W kolejce na zakup (chciejstwa że muszę i już) czekają: Julka, Vistula, Sir Trevor Lawrence, Elf...
Mam nieodparte wrażenie, że to clemocholizm.
Potem Arabella, po trzech sezonach zjedzona przez myszory.
Po kilku latach przerwy zakupiłam powojnik tangucki bodajże Lombton Park. Posadzony do gruntu w podziurawionej donicy rośnie jak chwast, co mnie ośmieliło.
Podejście tegoroczne:
Clematis montana 'Elizabeth'
Sweet Summer Love
Clematis x aromatica
Sweet Autumn
Arabella
Juuli
Clematis x durandii
Purple Dream
Oraz zupełnie nie planowany i obarczony znacznym ryzykiem uwiądu Jan Paweł II.
W kolejce na zakup (chciejstwa że muszę i już) czekają: Julka, Vistula, Sir Trevor Lawrence, Elf...
Mam nieodparte wrażenie, że to clemocholizm.
Czy trzeba powojnikom obcinać przekwitłe kwiaty? Czy jakieś odmiany wielkokwiatowych tworzą nasiona?
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Ja mam jeszcze małe powojniki i kontrolowanie czy przekwitł już jakiś kwiat nie jest trudne
Staram sie obcinać przekwitłe kwiaty, aby roślina nie traciła sił na zawiązywanie nasion. Jeśli oczywiście zależy Ci na rozmnożeniu powojnika przez nasiona, to wtedy należy taki kwiat pozostawić na krzaku 

Nie zależy mi na nasionach, ale chciałabym wiedzieć czy jest sens obcinać przekwitłe kwiaty, szczególnie u odmian wielkokwiatowych, powtarzających kwitnienie na pędach tegorocznych.Czy to ma wpływ na intensywność tego drugiego kwitnienia.Z tego co wiem to nasiona tworzą tylko botaniczne i pokrewne.
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Obcinanie przekwitłych kwiatów na pewno ma pozytywny wpływ na kolejne kwitnienie. Tak jak np. niektóre/większość? bylin, jak zetnie sie im przekwitłe kwiatostany, to zazwyczaj kwitną 2 raz pod koniec sezonu 

-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
W takim razie jak powstają nowe odmiany powojników wielkokwiatowych ;)selli7 pisze:Z tego co wiem to nasiona tworzą tylko botaniczne i pokrewne.
- Francesca
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
Nabyłam drogą darowizny (choć miało być kupna - April
) Omoshiro którego widać na załączonym obrazku....

Cieszę się jak dziecko
.

Cieszę się jak dziecko

Mnie chyba też powoli dopada ta choroba
Ale wcale mnie to nie martwi

Ale wcale mnie to nie martwi

Pozdrawiam Ewka
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Witajcie.
Zeszłej wiosny stałam się szczęśliwą posiadaczką działki rekreacyjnej
No i zaczęło się... w ogromie roślin zakupiłam min. i 10 powojników. Myślałam, że wyleczyłam się już z z clematoholizmu, jednak im bliżej wiosny tym bardziej mi się chce kolejnych!
Nawet znalazłam miejsce dla co najmniej czterech. Boję się tylko tego uwiądu, bo ostatnio dopadł 3 z mojej gromady.
Mam nadzieję, że moje 10 kruszynek w nadchodzącym sezonie rozrośnie się znacznie mocniej niż w poprzednim
Zeszłej wiosny stałam się szczęśliwą posiadaczką działki rekreacyjnej

No i zaczęło się... w ogromie roślin zakupiłam min. i 10 powojników. Myślałam, że wyleczyłam się już z z clematoholizmu, jednak im bliżej wiosny tym bardziej mi się chce kolejnych!

Mam nadzieję, że moje 10 kruszynek w nadchodzącym sezonie rozrośnie się znacznie mocniej niż w poprzednim

aneczka1979 ja od ponad 20 lat choruję na tą chorobę zresztą nie tylko tą.Jednak to jedyne pnącz które kupuję od tylu lat i ciągle mi ich mało. Nie mam już miejsca i to mnie martwi. Mam 50 szt. a teraz na wiosnę zamówiłam 10. i już planuję jesienne zakupy.