Kolekcja Agaty :-)))

Zablokowany
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agato, opadła mi szczęka na widok Twoich nowości ;:10 Wszystkie chętnie umieściłabym na swoim parapecie ;:32 Nie dziwię się, że u Ciebie botaniki wygrywają rywalizację z hybrydami. Ja teraz też marzę tylko o botanicznych storczykach, chociaż ostatnio się złamałam i kupiłam hybrydę ;:109 One w końcu też są piękne :D
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Anusska,Mireczka,Storczykowa,Mamba,Renatka miło jest czytać od Was takie pochwały,serdecznie dziękuję ;:79
Anusska przeglądaj sobie eBay a wierzę że i Ty trafisz na swoje wymarzone storczyki ;:113
Co do Phalaenopsisa hieroglyphica to też mam kilka siewek ale nie wiem czy one dotrwają do dorosłości,co jakiś czas jakaś mi pada hehe,dobrze że mam dorosłą sztukę tylko to straszny uparciuch bo nie chce kwitnąć ;:29

Mireczko jak będzie w planach napad na bank to na pewno dam Ci cynk hehe ;:113

Mamba jasne że hybrydy są piękne,żeby nie moja ciasnota na parapetach to pewnie bym je zatrzymała ale nie miałam wyjścia hehe a botaniki są malutkie więc nie zajmują tyle miejsca co inne :lol:

Art zabrałam się dzisiaj za moją Katlejkę,po tym jak napisałaś że coś się dzieje w podłożu nie wytrzymałam i zajrzałam co się tam dzieje..No i oczywiście wszystkie korzenie były zgniłe więc je wszystkie obcięłam,wymieniłam podłoże na grubą korę i zobaczymy co z niej będzie..Przedstawię kilka zdjęć jak to wyglądało i efekt końcowy..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agatko dobrze że zrobiłaś porządek z tymi korzeniami, bo to był ostatni sygnał, zycze żeby puściła szybko korzonki, ja mam sentyment do cattleyek .
Czekam na cynk :;230
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Agatko... tego się właśnie spodziewałam i obawiałam. Jednak tak, jak pisze MirkaS - to był
"ostatni dzwonek", żeby działać. Czy musiałaś wyciąć wszystkie korzonki ? Nic nie było twardego ?
Bo sam brązowy kolor może być mylący. Ale pewnie sprawdzałaś, czy były miękkie i przegnite.
Miejmy nadzieję, że katlejka wykaże wolę życia i wyda jakiś nowy korzonek.
Korę lekko zwilżyłaś przed posadzeniem storczyka ?
Wiesz, może po tygodniu zastosuj oprysk liści (od spodu) preparatem Asachi SL. Myślę, że nie zaszkodzi,
a może pobudzić roślinę do aktywności.
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p

Post »

Mireczko tak,dobrze że zrobiłam ale mogłam to zrobić trochę wcześniej eech.. ;:110
No mam pozytywne myśli więc może się uda choć obawiam się że w jej przypadku będzie ciężko :(
Art wycięłam prawie wszystkie korzonki,zostały może ze trzy malutkie,te które nie były schowane w podłożu.
Wszystkie były zgniłe i kilka zdrewniałych..
Niestety kory nie zwilżyłam po posadzeniu Katlejki ale jak tylko przeczytałam Twoją odpowiedź to od razu tak zrobiłam :lol:
Dziękuję Ci za wszystko
;:79
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aga pytałaś o łakocie, tak właśnie były dwie niespodzianki, czyżbyś Ty też otrzymała taki dodatek ???jakże miły dla podniebienia.Tylko przed konsumpcja odmówiłam modlitwę
" i spraw Panie B. aby wszystkie kalorie poszły mi w c...."
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p

Post »

Mirka popłakałam się ze śmiechu ;:112 ;:112 ;:112
Oj fajnie że jesteście takie wesołe,z Kaisog też jest niezły numer hehe ;:112
Ja jeszcze nie otrzymałam niespodzianki od Moni,może będzie jutro ale jak by coś to ja się modlić nie będę bo już od dawna mam i w "C.." i w "D.."
C... na brzuchu,brzuch na kolanach :;230 :;230 :;230
Mogę Ci trochę oddać,chcesz? hehe... :lol:
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

uuuu to ja nie powinnam już żadnych łakoci

i w c i d za dużo :lol: :lol: :lol:

Agatko, widzę , że też trzęsiesz się nad cattleyami. Życzę Ci, żeby szybko się podniosła. U mnie tez korzenie w kiepskim stanie, ale przyrosty też są. Więc jest i nadzieja.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

Agata szkoda ze Cattleye nie wsadzilas w sphagnum miala by wieksze szanse. Rozmawialam z osobami u ktörych Phalaenopsis hyrogliphica systematycznie kwitnie i one twierdza ze roslina potrzebuje o wiele wiecej nawozu niz inne storczyki. Sama mam ja, ale mloda rosline wiec u mnie jeszcze nie kwitla, ale teraz dam jej zaraz w korzonki wiekszej ilosci nawozu. Zobaczymy co z tego bedzie.
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p

Post »

Jolusia to mam ją włożyć tylko w spaghnum,bez żadnej kory?
Jeśli tak to dzisiaj to zrobię,dziękuję :lol:
Powiadasz więcej nawozu?Ok,to teraz potraktuję go większą dawką..Ma trzy pędy kwiatowe które nawet nie drgną,choć jeden jest ułamany ale taki już kupiłam wiedząc o tym :lol:
A może pytałaś w jakim miejscu hodują tego Falka?U mnie wisi na południowym oknie ale słońce na niego nie pada w ogóle bo wisi wysoko :lol:
Mała Mi a no się trzęsę,szkoda by mi było żeby mi padła..Jej zapach jest cudowny :lol:

A teraz pochwalę się prezentem od kochanej Moni której ślicznie dziękuję ;:79 ;:79 ;:79
Jestem bardzo zadowolona bo akurat miałam lukę w orchidarium którą wypełniłam właśnie tymi cudami ;:31
Co do dwóch to nie znam nazwy a o Tillandsii(nie wiem czy dobrze napisałam)marzyłam hehe..Przeglądałam nawet all ale nic ciekawego nie znalazłam..Jak mam się nią opiekować,czy ktoś wie?A czy ta roślina w ogóle jakoś kwitnie?
Jak mam ją podlewać?Przyczepiłam ją do korka w orchidarium :lol:

Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

a jak tam twoje belliny i inne botaniczne cuda?
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p

Post »

Storczykowa a dziękuję,wszystkie mają się dobrze..W Phal.bellina pędzik rośnie ale strasznie wolno,chłodniej na dworze się zrobiło to i w domu a jeszcze przy samej szybie okiennej to już w ogóle..Mam nadzieję że ten chłód nie wpłynie negatywnie na jego kwitnienie..No ponad 20 stopni jest to raczej nie mam się czym martwić ale belliny lubią wysoką temp..
Wszystkie inne też mają się świetnie,żadnego jeszcze nie uśmierciłam to chyba jest im u mnie dobrze ;:6
Phal.amboinensis wydłuża pędy kwiatowe,Phal.bastiani już ma coraz dorodniejsze keiki,Phal.modesta coś ma zamiar wypuścić ale jeszcze za wcześnie żeby stwierdzić czy to pęd czy korzonek..
No i u Phal.pallens pęd jest już coraz dłuższy..Vandzie wypuszczają po jednym nowym korzonku i ta niebieska listka ;:31

Phal.bastianii z keiki..
Obrazek
Phal.amboinensis...
Obrazek
Awatar użytkownika
kaisog1
500p
500p
Od: 16 cze 2008, o 17:33

Post »

Agata no u Ciebie kochana to normalnie pełnia lata całą gębą. Wszystko szaleje. Ja nie wiem co Wy robicie, że Wam te kaiki wyskakują! :twisted: u mnie nie chcą wyłazić dzidziusie ;:161 ;:214 :;230
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Ale cudności masz :o Ciekawe, co z tego phal. amboinensis wyjdzie :lol:
A tak poza tym, masz może w planach odsprzedanie keiki phal. bastianii? ;:224
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

Agata möwia ze uprawiaja go na wschodnim oknie, kurcze musze moje tez przestawic. :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”