Kolekcja Agaty :-)))
- Mamba
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 cze 2008, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agato, opadła mi szczęka na widok Twoich nowości ;:10 Wszystkie chętnie umieściłabym na swoim parapecie
Nie dziwię się, że u Ciebie botaniki wygrywają rywalizację z hybrydami. Ja teraz też marzę tylko o botanicznych storczykach, chociaż ostatnio się złamałam i kupiłam hybrydę
One w końcu też są piękne 
- agata0806
- 1000p

- Od: 11 lut 2009, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Anusska,Mireczka,Storczykowa,Mamba,Renatka miło jest czytać od Was takie pochwały,serdecznie dziękuję
Anusska przeglądaj sobie eBay a wierzę że i Ty trafisz na swoje wymarzone storczyki
Co do Phalaenopsisa hieroglyphica to też mam kilka siewek ale nie wiem czy one dotrwają do dorosłości,co jakiś czas jakaś mi pada hehe,dobrze że mam dorosłą sztukę tylko to straszny uparciuch bo nie chce kwitnąć
Mireczko jak będzie w planach napad na bank to na pewno dam Ci cynk hehe
Mamba jasne że hybrydy są piękne,żeby nie moja ciasnota na parapetach to pewnie bym je zatrzymała ale nie miałam wyjścia hehe a botaniki są malutkie więc nie zajmują tyle miejsca co inne
Art zabrałam się dzisiaj za moją Katlejkę,po tym jak napisałaś że coś się dzieje w podłożu nie wytrzymałam i zajrzałam co się tam dzieje..No i oczywiście wszystkie korzenie były zgniłe więc je wszystkie obcięłam,wymieniłam podłoże na grubą korę i zobaczymy co z niej będzie..Przedstawię kilka zdjęć jak to wyglądało i efekt końcowy..

Anusska przeglądaj sobie eBay a wierzę że i Ty trafisz na swoje wymarzone storczyki
Co do Phalaenopsisa hieroglyphica to też mam kilka siewek ale nie wiem czy one dotrwają do dorosłości,co jakiś czas jakaś mi pada hehe,dobrze że mam dorosłą sztukę tylko to straszny uparciuch bo nie chce kwitnąć
Mireczko jak będzie w planach napad na bank to na pewno dam Ci cynk hehe
Mamba jasne że hybrydy są piękne,żeby nie moja ciasnota na parapetach to pewnie bym je zatrzymała ale nie miałam wyjścia hehe a botaniki są malutkie więc nie zajmują tyle miejsca co inne
Art zabrałam się dzisiaj za moją Katlejkę,po tym jak napisałaś że coś się dzieje w podłożu nie wytrzymałam i zajrzałam co się tam dzieje..No i oczywiście wszystkie korzenie były zgniłe więc je wszystkie obcięłam,wymieniłam podłoże na grubą korę i zobaczymy co z niej będzie..Przedstawię kilka zdjęć jak to wyglądało i efekt końcowy..

-
MirkaS

- Od: 25 mar 2009, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agatko dobrze że zrobiłaś porządek z tymi korzeniami, bo to był ostatni sygnał, zycze żeby puściła szybko korzonki, ja mam sentyment do cattleyek .
Czekam na cynk
Czekam na cynk
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
Agatko... tego się właśnie spodziewałam i obawiałam. Jednak tak, jak pisze MirkaS - to był
"ostatni dzwonek", żeby działać. Czy musiałaś wyciąć wszystkie korzonki ? Nic nie było twardego ?
Bo sam brązowy kolor może być mylący. Ale pewnie sprawdzałaś, czy były miękkie i przegnite.
Miejmy nadzieję, że katlejka wykaże wolę życia i wyda jakiś nowy korzonek.
Korę lekko zwilżyłaś przed posadzeniem storczyka ?
Wiesz, może po tygodniu zastosuj oprysk liści (od spodu) preparatem Asachi SL. Myślę, że nie zaszkodzi,
a może pobudzić roślinę do aktywności.
"ostatni dzwonek", żeby działać. Czy musiałaś wyciąć wszystkie korzonki ? Nic nie było twardego ?
Bo sam brązowy kolor może być mylący. Ale pewnie sprawdzałaś, czy były miękkie i przegnite.
Miejmy nadzieję, że katlejka wykaże wolę życia i wyda jakiś nowy korzonek.
Korę lekko zwilżyłaś przed posadzeniem storczyka ?
Wiesz, może po tygodniu zastosuj oprysk liści (od spodu) preparatem Asachi SL. Myślę, że nie zaszkodzi,
a może pobudzić roślinę do aktywności.
- agata0806
- 1000p

Mireczko tak,dobrze że zrobiłam ale mogłam to zrobić trochę wcześniej eech..
No mam pozytywne myśli więc może się uda choć obawiam się że w jej przypadku będzie ciężko
Art wycięłam prawie wszystkie korzonki,zostały może ze trzy malutkie,te które nie były schowane w podłożu.
Wszystkie były zgniłe i kilka zdrewniałych..
Niestety kory nie zwilżyłam po posadzeniu Katlejki ale jak tylko przeczytałam Twoją odpowiedź to od razu tak zrobiłam
Dziękuję Ci za wszystko

No mam pozytywne myśli więc może się uda choć obawiam się że w jej przypadku będzie ciężko
Art wycięłam prawie wszystkie korzonki,zostały może ze trzy malutkie,te które nie były schowane w podłożu.
Wszystkie były zgniłe i kilka zdrewniałych..
Niestety kory nie zwilżyłam po posadzeniu Katlejki ale jak tylko przeczytałam Twoją odpowiedź to od razu tak zrobiłam
Dziękuję Ci za wszystko
-
MirkaS

- Od: 25 mar 2009, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aga pytałaś o łakocie, tak właśnie były dwie niespodzianki, czyżbyś Ty też otrzymała taki dodatek ???jakże miły dla podniebienia.Tylko przed konsumpcja odmówiłam modlitwę
" i spraw Panie B. aby wszystkie kalorie poszły mi w c...."
" i spraw Panie B. aby wszystkie kalorie poszły mi w c...."
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
- agata0806
- 1000p

Mirka popłakałam się ze śmiechu
Oj fajnie że jesteście takie wesołe,z Kaisog też jest niezły numer hehe
Ja jeszcze nie otrzymałam niespodzianki od Moni,może będzie jutro ale jak by coś to ja się modlić nie będę bo już od dawna mam i w "C.." i w "D.."
C... na brzuchu,brzuch na kolanach

Mogę Ci trochę oddać,chcesz? hehe...
Oj fajnie że jesteście takie wesołe,z Kaisog też jest niezły numer hehe
Ja jeszcze nie otrzymałam niespodzianki od Moni,może będzie jutro ale jak by coś to ja się modlić nie będę bo już od dawna mam i w "C.." i w "D.."
C... na brzuchu,brzuch na kolanach
Mogę Ci trochę oddać,chcesz? hehe...
- Mala_MI

- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
uuuu to ja nie powinnam już żadnych łakoci
i w c i d za dużo
Agatko, widzę , że też trzęsiesz się nad cattleyami. Życzę Ci, żeby szybko się podniosła. U mnie tez korzenie w kiepskim stanie, ale przyrosty też są. Więc jest i nadzieja.
i w c i d za dużo
Agatko, widzę , że też trzęsiesz się nad cattleyami. Życzę Ci, żeby szybko się podniosła. U mnie tez korzenie w kiepskim stanie, ale przyrosty też są. Więc jest i nadzieja.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- Jolusia
- 1000p

- Od: 25 gru 2008, o 19:34
Agata szkoda ze Cattleye nie wsadzilas w sphagnum miala by wieksze szanse. Rozmawialam z osobami u ktörych Phalaenopsis hyrogliphica systematycznie kwitnie i one twierdza ze roslina potrzebuje o wiele wiecej nawozu niz inne storczyki. Sama mam ja, ale mloda rosline wiec u mnie jeszcze nie kwitla, ale teraz dam jej zaraz w korzonki wiekszej ilosci nawozu. Zobaczymy co z tego bedzie.
- agata0806
- 1000p

Jolusia to mam ją włożyć tylko w spaghnum,bez żadnej kory?
Jeśli tak to dzisiaj to zrobię,dziękuję
Powiadasz więcej nawozu?Ok,to teraz potraktuję go większą dawką..Ma trzy pędy kwiatowe które nawet nie drgną,choć jeden jest ułamany ale taki już kupiłam wiedząc o tym
A może pytałaś w jakim miejscu hodują tego Falka?U mnie wisi na południowym oknie ale słońce na niego nie pada w ogóle bo wisi wysoko
Mała Mi a no się trzęsę,szkoda by mi było żeby mi padła..Jej zapach jest cudowny
A teraz pochwalę się prezentem od kochanej Moni której ślicznie dziękuję
Jestem bardzo zadowolona bo akurat miałam lukę w orchidarium którą wypełniłam właśnie tymi cudami
Co do dwóch to nie znam nazwy a o Tillandsii(nie wiem czy dobrze napisałam)marzyłam hehe..Przeglądałam nawet all ale nic ciekawego nie znalazłam..Jak mam się nią opiekować,czy ktoś wie?A czy ta roślina w ogóle jakoś kwitnie?
Jak mam ją podlewać?Przyczepiłam ją do korka w orchidarium

Jeśli tak to dzisiaj to zrobię,dziękuję
Powiadasz więcej nawozu?Ok,to teraz potraktuję go większą dawką..Ma trzy pędy kwiatowe które nawet nie drgną,choć jeden jest ułamany ale taki już kupiłam wiedząc o tym
A może pytałaś w jakim miejscu hodują tego Falka?U mnie wisi na południowym oknie ale słońce na niego nie pada w ogóle bo wisi wysoko
Mała Mi a no się trzęsę,szkoda by mi było żeby mi padła..Jej zapach jest cudowny
A teraz pochwalę się prezentem od kochanej Moni której ślicznie dziękuję
Jestem bardzo zadowolona bo akurat miałam lukę w orchidarium którą wypełniłam właśnie tymi cudami
Co do dwóch to nie znam nazwy a o Tillandsii(nie wiem czy dobrze napisałam)marzyłam hehe..Przeglądałam nawet all ale nic ciekawego nie znalazłam..Jak mam się nią opiekować,czy ktoś wie?A czy ta roślina w ogóle jakoś kwitnie?
Jak mam ją podlewać?Przyczepiłam ją do korka w orchidarium

- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- agata0806
- 1000p

Storczykowa a dziękuję,wszystkie mają się dobrze..W Phal.bellina pędzik rośnie ale strasznie wolno,chłodniej na dworze się zrobiło to i w domu a jeszcze przy samej szybie okiennej to już w ogóle..Mam nadzieję że ten chłód nie wpłynie negatywnie na jego kwitnienie..No ponad 20 stopni jest to raczej nie mam się czym martwić ale belliny lubią wysoką temp..
Wszystkie inne też mają się świetnie,żadnego jeszcze nie uśmierciłam to chyba jest im u mnie dobrze ;:6
Phal.amboinensis wydłuża pędy kwiatowe,Phal.bastiani już ma coraz dorodniejsze keiki,Phal.modesta coś ma zamiar wypuścić ale jeszcze za wcześnie żeby stwierdzić czy to pęd czy korzonek..
No i u Phal.pallens pęd jest już coraz dłuższy..Vandzie wypuszczają po jednym nowym korzonku i ta niebieska listka
Phal.bastianii z keiki..
Phal.amboinensis...

Wszystkie inne też mają się świetnie,żadnego jeszcze nie uśmierciłam to chyba jest im u mnie dobrze ;:6
Phal.amboinensis wydłuża pędy kwiatowe,Phal.bastiani już ma coraz dorodniejsze keiki,Phal.modesta coś ma zamiar wypuścić ale jeszcze za wcześnie żeby stwierdzić czy to pęd czy korzonek..
No i u Phal.pallens pęd jest już coraz dłuższy..Vandzie wypuszczają po jednym nowym korzonku i ta niebieska listka
Phal.bastianii z keiki..
Phal.amboinensis...