Minibotanik Jacka cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.10

Post »

Janko, kokoryczki powiadasz? ;:224 Moje dopiero wystawiają noski z ziemi. Kwitną tylko kokorycze i ta, w kolorze liliowym, tak jak Twoja "kokoryczka". Przywędrowała z inną rośliną:
Obrazek

Dziękuję Sylwio. Te maluszki są popularne w wielu ogrodach. Ale skoro spodobała Ci się ta najbardziej pospolita - pokażę ją w większej gromadce:
Obrazek

Witaj Jadziu :!: Tak, zima to dla mnie czas ładowania akumulatorów w ciepłych krajach, a kontakty z egzotycznymi ludami - bezcenne!
Dalie tylko te najsłabsze powędrowały do doniczek ale 90% grzecznie czeka na posadzenie w gruncie. O wystawianiu tych doniczkowych na zewnątrz na razie nie ma mowy. Dla Ciebie kwiatuszek, dla którego przymrozki czy skoki temperatur nie są straszne:
Obrazek

Izo, ja też uwielbiam wczesnowiosenne maluszki! U mnie wszystkie muszą rosnąć w doniczkach, bym im nie zrobił krzywdy grzebiąc ani ziemne gryzonie tym bardziej! Nie wiedziałem, że cebulice pachną :shock: Za to ostatnio kładłem się na ziemi, by sprawdzić, czy nowe fiołki to viola odorata :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Jacku moja kokoryczka przywędrowała pewnie z żółtymi zawilcami od jednej z ogrodniczek bo razem rosną .. Reszta drobnicy też już ładnie kwitnie ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może niebieskie cebulice są najpospolitsze, ale również mi podobają się one najbardziej.
Drobnych roślin nie sadzę do doniczek, ale chyba zacznę to robić.
Raczej nie zdarza mi się niczego wygrzebać, jednak nieraz niektóre rośliny - zwłaszcza cebulowe - giną od nornic.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Jacku, jakie cudne zdjęcia zrobiłeś ;:333
Niebieska cebulica, tak jak Madzi mnie podoba się najbardziej. Ten kolor ;:215
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Scille rozsiewają się mocno no może to raczej mrówki roznoszą ich nasionka ;:224 .Mam ich wszędzie mnóstwo lecz mnie to nie przeszkadza .Nikną i miejsce zostaje puste dla następnych roślin .To samo z Ziarnopłonami one mi równie nie przeszkadzają.Gdyby przyszły przymrozki to będę musiała znosić do domu te donice .Dobrze ,że nie mam daleko.Miejmy nadzieję ,ze jednak nie powrócą przymrozki .Niestety przez ślimaki moje dalie muszą być w donicach .Cóż nie kwitną spektakularnie lecz i tak cieszą mnie ich kwiaty
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Zgadzam się całkowicie ? natura to jeden wielki cud. I właśnie z tego zachwytu nad naturą zostałem biologiem ? bo chciałem zrozumieć chociaż część jej tajemnic. :-P

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Janeczko, piszesz o KOKORYCZY nie kokoryczce! To dwie nie spokrewnione z sobą rośliny, co próbowałem Ci już zasugerować w poprzednim poście ;:173
Tak, one łatwo wędrują, bo lubią się same siać. Podobnie poniższe zawilce; też ładnie się nasiewają i już kwitną:
Obrazek

Madziu, kolor cebulicy syberyjskiej jest unikatowy więc całkiem zrozumiałe, że ma wielu sympatyków ;:136 Staram się ją zbierać "do kupy", bo wtedy efekt zdecydowanie lepszy. Jak na tak drobny kwiatuszek ma całkiem sporą cebulkę i w kolorze fioletowym więc łatwo je odróżniam od innych.
Zacząłem od zawilców więc kolejny i podobnie jak cebulica syberyjska - najpospolitszy:
Obrazek

Dzięki Małgosiu; starałem się :wink: Zwłaszcza kwiat ciemiernika wymagał położenia się na ziemi i kilku podejść ale z efektu jestem zadowolony ;:170
A skoro seria dzisiejszych zdjęć układa się w "najpospolitsze nie znaczy brzydsze", to najpopularniejszy pierwiosnek:
Obrazek

Jadziu mocne rozsiewanie się to skutek, a mrówki to przyczyna. Z logicznego punktu widzenia te elementy się nie wykluczają tylko tworzą związek przyczynowo-skutkowy :idea: Równie dobrze mocne rozsiewanie może być efektem wiatru, ptaków czy wody.
Twoje dalie może nie są w stanie osiągnąć maksymalnych rozmiarów ale dzięki donicom opierają się ślimakom, możesz je przestawiać czy chować, jak zdarzy się przymrozek no i pamiętam, jak kwitły Ci aż do listopada w ub. sezonie! ;:oj
Co by tu jeszcze najpospolitszego? Może gęsiówka, która najchętniej zarosłaby cały skalniak? :lol:
Obrazek

Loki wybrałeś świetną profesję, która jest jednocześnie Twoją pasją ;:333 Też na poziomie amatorskim staram się zrozumieć Naturę, bo pokochać to już dawno zrobiłem ;:136
Na koniec - najpospolitszy u mnie kolor sasanki:
Obrazek
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Jacku jakoś mi się tak kojarzy że kokorycz to duża a kokoryczki są małe a w rzeczywistości jest na odwrót , jednak obie są piękne .. U mnie tez zaczynają kwitnąć prymulki ,szkoda tylko że stokrotki i bratki mi wyginęły bo więcej było by kwitnących kwiatów ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

To, że roślina jest pospolita lub zwyczajna wcale nie odbiera jej uroku. Wszystkie wiosenne maleństwa są cudowne.
Jacku jesteś pewny, że na zdjęciu jest anemon sylvestris? Ja bym obstawiała anemone nemorosa :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Najważniejsze, żeby lubić to, co się robi w życiu. Zważywszy na to, jaką jego część spędzamy w pracy, nie wyobrażam sobie robienia w zawodzie, który mnie nie interesuje.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Pięknie prezentuje się biała cebulica, zupełnie odmiennie niż popularna niebieska, też sympatyczna :)
Zdjęcie czerwonego ciemiernika - cudo.
Przypomniało mi się, że kiedyś obiecałam Tobie białą kokoryczkę. Miałam wysłać a bulwki zaschły.
Rosną w dość uczęszczanym miejscu, gdzie trzeba się czaić i zastać je w fazie kwitnienia, żeby odróżnić kolorek :oops:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Moje Pulsatille jeszcze w powijakach lecz już lada dzień pokażą swoje cudne kwiaty Jacku w jakiej glebie rosna twoje Anemony blanda bo u mnie jakoś słabo się mnożą, a marzy mi się taka kwiecista łączka.No fakt ,ze moje dalie kwitły do listopada, ale jeśli chodzi o ich przenoszenie to juz takiej opcji nie ma .Szkoda byłoby uszkadzać im korzenie oczywiście jeszcze nie teraz tylko w sezonie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Jacku,wiosna piękna do Ciebie zajrzała,tyle różności kwitnie i jakie to ważne ,że w każdym kwiatuszku widać tyle piękna ,przyroda jest niesamowita i codziennie ukazuje nowe cuda,pozdrawiam i słonecznego tygodnia życzę :wit ;:3
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Jacku zawilce i gęsiówka są przepiękne. Biały pospolity bardzo mi się podoba, też w zeszłym roku posadziłam kilka, więc mam nadzieję, że będę mogła się cieszyć ich delikatnymi kwiatkami.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Szkoda że zawilce nie chcą u mnie rosnąć.
Twoje zjawiskowo wyglądają chyba nie tylko na fotkach.
Twoja prymulka pięknie przyrasta, już nawet ją podzieliłam. :heja
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”