Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiejski eksperyment Pat - ogrodowe plany 2013

Post »

No ja muszę popróbować z tym wychodzeniem w gaciach...figurę mam teraz jak prawdziwy facet uzależniony od piwa, być może wezmą mnie obserwatorzy za eMa...chodzącego na czworakach ze względu na wzrost :;230

A z tym pięknym ogrodnikiem to ja nie wiem, czy to dobry pomysł, w pewnym wieku to może być niebezpieczne dla serca... Ja jako dziarska staruszka zamierzam sama przykurczona pomykać między wyrośniętymi krzaczorami i walić laską po łydkach łobuzów podkradających czereśnie...bardzo mnie cieszy perspektywa późnej starości, kiedy już człowiek może być bezkarny i robić co chce :) do dziś pamiętam opowieść mojej mamy, jak to w pewnym szpitalu pewna leciwa pacjentka miała fantazję leżeć z wypiętym gołym tyłkiem i na zwróconą uwagę, że to nie uchodzi oznajmiła dziarsko "Mnie już wszystko wolno" i proceder z dużym entuzjazmem kontynuowała :)

A jutro mają przyjechać róże z R. ...i co ja mam z nimi zrobić? Nie da się zadołować, bo rozsadnik pod śniegiem :roll: Puścić pnące po stelażu od ocieplenia a dzikimi zaludnić hol? ;:224
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Barabella pisze:Pati - kiedy wstawiałaś te gałązki wiśni do wazonu? Czy nie możesz różyczkowego transportu opóźnić?
Basiu trzy tygodnie temu jakieś, jak była ta słynna 5-dniowa wiosna i drzewa cięliśmy :wink: Transport już jest opóźniony, bo miałam wyjeżdżać, to przesunęłam...dziś wysyłają, więc nie będę już mieszać, pewno w doniczkach wylądują i tyle...pnącą w tej transzy mam tylko jedną, jak właśnie sprawdziłam, więc ona może do gruntu za parę dni, bo po południowej stronie...jest nadzieja, że bez młota udarowego da się dołek wykopać...
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Pati humor wraca będziesz żyła.... a kiedy do lekarza idziesz? niech Cię osłucha :shock:
Do mnie jutro róże wysyłają i też już opóźniałam o tydzień transport. Ale jak mi mieli tydzień temu wysłać to zapytałam co z nimi zrobić, bo zima w ogrodzie i pani radziła albo trzymać w np garażu w wodzie, ale w tunelu przysypać ale nie radziła doniczek! A ja to myślę, że pod śniegiem wcale nie jest zamarznięta ;:185
Pat nie było mnie i mam dużo czytania, a jak się już naczytam to pisać mi się nie kce ;:185

Sadź wszystkie gałązki derenia czerwonego, bo mój instruktor koszykowy obiecał przyjechać i wypleść mi koszyk z czerwonego derenia, bo podobno jest bardzo ładny i świetnie nadaje się do plecenia. Ja nabrałam ochoty :lol:

Zdrówka!
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Patusia idz do lekarza :twisted:
Też mam tak Jarome...jak mi zarośnie dzikie wino na płocie to mnie nikt nawet nie zobaczy...ale wcześniej...tez mi rybka...co jaka sąsiadka sobie mysli :uszy to mój ogród i robię sobie co chce.,...mam nadzieję ,że długo pozostanie naturalny :uszy
NOTO
200p
200p
Od: 2 sty 2013, o 10:28

Post »

Jerome pisze:Skäd ta wiara ze rosliny rosnäce na agrowlökninie nie wyczerpiä skladniköw pokarmowych spod niej, skäd przekonanie ze pröchnica w ziemi jest wieczna i chlonnosc gleby jest niezmienna?

Z ogrodami jest podobnie, naturalny ogröd w obecnych czasach to jest prawdziwy luksus, pöki mam sily będę z niego korzystal.
Nie będę sięodnosił do wszystkiego bo to nie ten wątek. Ale starałeś się pokazać skrajności któe mają nas przerazić (podobnie jak przy atomie). Ale to tylko margines.
Uprawy hydroponiczne i aeroponiczne to przyszłość. Nie zatrzymamy tego. Sam w tamtym roku hodowałem hydroponicznie pomidora. W tym roku chce powtórzyć eksperyment. Stosowałem te same nawozy co do ziemi - mineralne (mielone skały).

Nikt nie wkłada szczególnie w ogrodach pod agrowłókninę hektarów. Przykładowo w moim na powierzchni 700m2 jest jej może z 200 m2 i będzie wzrastać. Tak wiec sporo powierzchni jest bez niej.
Ja nie pisałem o stosowaniu AW w warzywniku tylko bardziej na rabatach ozdobnych gdzie chcesz aby rosły określone gatunki roślin ... by cieszyły Twoje oko. Gdy chcę popatrzyć na łąkę to mam kilkadziesiat metrów za drogą.
Tak jak tobie odpowiada ogród naturalny (tak mawiam o swoim porządku w pokoju i moja druga połowa nie jest w tanie tego zaakacetować) tak innym odpowiada ogród bez chwastów z trawą rosnącą pod linijkę.
Swoją drogą tzw. "ekologiczny obornik" o którym wszyscy piszą .... a nie zawsze do końca o nim wiedzą w jaki sposób postaje. Co jedzą te zwierzęta w jakim stanie zdrowia były wydajac ten obornik. Dziwne , że fermy traktują to w większości jako materiał odpadowy ... nieiwiele na nim zarabua
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
Jerome
100p
100p
Od: 30 sie 2012, o 19:05

Post »

każdy robi jak lubi, na szczescie nie ma jedynego slusznego przepisu na ogröd. Napisales swoje, ja swoje, podpiszmy protoköl rozbieznosci i na tym poprzestanmy. :D :D

Teraz to ja mam wazniejsze sprawy na glowie niz szmata w ziemi :wink:, trzeba Patrycji duzo zdröwka zyczyc, bo nam sie dziewczyna na dobre rozlozy i kto o röze zadba? Zresztä röze malo wazne, wszyscy czekamy na pelne humoru na najwyzszym poziomie opisy ogrodowych poczynan. :D
Zdrowiej szybko, bo jeszcze tylko dwa tygodnie sniegu i wiosna ;:3
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nie, no jak to róże mało ważne? :evil: Muszą przeżyć, bo trudno będzie opisy barwne tworzyć, jak mi z upraw tylko mlecze i perz zostaną, a tak być może czeka nas wiele wzruszeń: Pat zaplątana w róże, Pat zawiśnięta na drabince pod róże, Pat wyplątujaca niemowlę z róż... :)

Jeśli chodzi o ogrodowe wizje, to mimo, że moja nie do końca jeszcze sprecyzowana, jednak bardziej bliska jest wizji Jerome (tylko bez jaszczurek raczej) oraz Brydzi-Pacynki: nie mam na tyle silnej woli, żeby utworzyć ogród tylko z gatunków lokalnych, ale powoli mi się krystalizuje to co pisałam u Brydzi właśnie, czyli Nowa Anglia na łowicką nutę :wink: A od kiedy podczytuję "Elizabeth i jej ogród" to mam jeszcze marzenie poszukać informacji, co tu się przed wojną sadziło...w sumie moje róże na fasadzie to domyślne odzwierciedlenie przedogródka Fischerów: mieli wszędzie kratki na ścianach, więc sądzę, że mogli tam własnie róże mieć :wink:

W takim razie róże pójdą do wiadra z wodą i dołączą do małego sklepu ogrodniczego w holu...swoją drogą, tam wszystko tam ładnie się trzyma, może przenieść tam wszystkie uprawy i sobie urządzić oranżerię? :wink:

A do lekarza idę na 13, przekonaliście mnie Wy oraz widok padających od mojego kaszlu siewek :roll:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

czekałam.... czekałam na Jerome ;:215 Zdrówka dla młodej, a róże moje w tym roku to w śniegu będę sadzić.
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

I Ty się dziwisz, że siewki padają jak zarazą prychasz na wszystkie strony
Żebyś jeszcze była po jakimś syropku cebulowo czosnkowym to by od razu odkaziło :wink:
Trzymaj się zdrowiutko ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Jerome
100p
100p
Od: 30 sie 2012, o 19:05

Post »

survivor26 pisze:Pat wyplątujaca niemowlę z róż...
To mogloby byc ciekawe. Mozna by tez rozszerzyc nieco zakres i stworzyc "Zenskä Grupe Laokoona" w wersji dolnosläskiej.
Pedy röz zamiast wezy i ta ekspresja. I podagrycznik u stöp. :wink:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jerome pisze:
survivor26 pisze:Pat wyplątujaca niemowlę z róż...
To mogloby być ciekawe. Mozna by tez rozszerzyc nieco zakres i stworzyc "Zenskä Grupe Laokoona" w wersji dolnosläskiej.
Pedy röz zamiast wezy i ta ekspresja. I podagrycznik u stöp. :wink:
szansa na to wzrasta, gdyż pani z Rosarium zadzwoniła właśnie, sama sugerując przeniesienie wysyłki na po świętach :heja Od razu mi się humor poprawił... może nawet uda się chociaż część miejsc docelowych przygotować? :wink:
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Jak Ci się coś ciekawego przydarzy u lekarza (a pewnie tak będzie :wink: ) to czekam na wieczorny opis :D Zdrowiej szybko bo teraz 3 dni bez dużego mrozu mają być, może jeszcze jakich gałęzi natniesz ;:333
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Rozbudzasz Pati moją imaginację swymi wizjami perypetii w różach :lol:

Co do kreującej się wizji 'Nowej Anglii na łowicką nutę', jeśli nie możesz sobie odmówić introdukcji roślin, a jednocześnie styl wiejskich lokalnych ogródków Ci się podoba, to zawsze można to jakoś pogodzić. Przecież możesz zrobić taką rabatkę z typowymi polskimi roślinami w którymś zakątku ogrodu. A najlepiej na fragmencie blisko domu. Ale to chyba na kiedyś, jak już uda Ci się ogarnąć najbliższe zamiary nasadzeń, czyli żywopłot. Na resztę mamy czas ;)
Co do książki 'Elizabeth i jej ogród' i pomysłu odkopania tego, co rosło u Ciebie, to świetny pomysł.
A czy kojarzysz może Gertrudę Jekyll ? A może masz jakąś jej książkę (przetłumaczoną) ? :wink:
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pat, wysyłka po świętach to faktycznie dobra wiadomość. Moje zamówienie tez na szczęście będzie opóźnione co mnie bardzo cieszy. Zainspirowałaś mnie tą gałązka wiśniową ;:333 Muszę się porozglądać co moi sąsiedzi cieli u siebie w sadzie ;:204 Tylko najpierw muszą zaspy śnieżne zniknąć :roll:
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A moje róże jutro mają być wysłane, czyli pojutrze u mnie; a za oknem wali śniegiem ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”