Piękne masdevallie widać ze się zaaklimatyzowały skoro puszczają nowe listki, stuartiana to chyba jeszcze bardzo młoda roślinka a już puszcza pęd kwiatowy, Gratuluję
Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))
-
kasia74
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))
Justynko
Piękne masdevallie widać ze się zaaklimatyzowały skoro puszczają nowe listki, stuartiana to chyba jeszcze bardzo młoda roślinka a już puszcza pęd kwiatowy, Gratuluję
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiunieczka_32- u mnie teoria opadania listków się nie sprawdziła, przynajmniej na razie. Podzielone masdevallie: barleana i veitchiana - pięknie rosną. Za to masd. davisii - niepodzielona, gubiła listki. Ale, w jej przypadku, to chyba z przelania
Dziękuję w imieniu Stuartiany, wolałabym, by zamiast pędzika, pojawił się jakiś korzonek i listek
Roksisk- byle nie za szybko to przedszkole rosło. Do wiosny daleko jeszcze, ja mam mało miejsca. A przecież teraz zima, nie wyślę ich "w świat"
Arlet- chcąc mieć więcej masdevallii, trzeba dzielić to, co się ma
Zobaczymy, czy MM i stuartiana dadzą radę zakwitnąć.. oby.
Dziękuję za gratulacje
Kasia74- to bardzo młoda sadzonka. U mnie jest rok, aż dziw bierze, że chce kwitnąć... Liczę na jednego kwiatuszka
Parę foteczek kwitnących:

Oraz fotka doniczki<muszę dokupić jeszcze kilka sztuk>, do której będę wsadzać po dwie sztuki storczyków. Przyniesiona z piwnicy, plastik. O średnicy - 19cm:

Dziękuję w imieniu Stuartiany, wolałabym, by zamiast pędzika, pojawił się jakiś korzonek i listek
Roksisk- byle nie za szybko to przedszkole rosło. Do wiosny daleko jeszcze, ja mam mało miejsca. A przecież teraz zima, nie wyślę ich "w świat"
Arlet- chcąc mieć więcej masdevallii, trzeba dzielić to, co się ma
Dziękuję za gratulacje
Kasia74- to bardzo młoda sadzonka. U mnie jest rok, aż dziw bierze, że chce kwitnąć... Liczę na jednego kwiatuszka
Parę foteczek kwitnących:

Oraz fotka doniczki<muszę dokupić jeszcze kilka sztuk>, do której będę wsadzać po dwie sztuki storczyków. Przyniesiona z piwnicy, plastik. O średnicy - 19cm:

-
kasia74

- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Justynko
skoro taka młoda sadzonka chce Ci kwitnąć to znaczy ze jej dobrze u Ciebie 
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Czemu chcesz swoje storczyki posadzić po 2?
na pewno by to ładnie wyglądało, ale musisz się dobrze zastanowić, bo takie kompozycje będą trudniejsze do uprawy, bo każda roślina ma trochę inne zapotrzebowanie np. na wodę i jednemu może być na przykład za mokro, no i w nieprzeźroczystej doniczce to nie najlepiej dla Phal.
na pewno by to ładnie wyglądało, ale musisz się dobrze zastanowić, bo takie kompozycje będą trudniejsze do uprawy, bo każda roślina ma trochę inne zapotrzebowanie np. na wodę i jednemu może być na przykład za mokro, no i w nieprzeźroczystej doniczce to nie najlepiej dla Phal.
- Mala_MI

- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Justynko, dobrze że zareagowaś szybko i przesadziłaś tę Masdevallię.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- marwes

- Od: 28 lip 2010, o 09:50
Oj nazbierało się Tobie Justynko tych Masdevallii, żeby tylko im się nic nie przytrafiło dmuchaj i chuchaj na te roślinki bo warto. Przy okazji wymiany na pewno zwiększysz kolekcję tego gatunku.
Deserek wspaniały dla oczu i ducha
,choć głodu nim nie zaspokoi.
Przepiękna mozaika na liściach pH. Stuartiana, bardzo lubię coś takiego nietypowego.
No i oczywiście kawaler MM prężący się dumnie . Jak tu nie kochać go.
Piszesz Justynko ze wymyśliłaś sobie skład podłoża dla masdevalli i trafiłaś w sedno bo przeglądając fora angielskie był podany przykładowy skład podłoża dla tej rośliny i wyglądało to mniej więcej tak:
-1/4 drenaż (keramzyt ,Skałka wulkaniczna itp.)
-2/4 mieszanka podłoża właściwego (średnia kora, kulki styropianowe,
węgiel drzewny)
-1/4 sphangum na wierzchu donicy
Donica gliniana ale bardzo dużo otworów wentylacyjnych.
Justynko co TY będziesz sadzić w tym gigancie. Czyżby to ten mix.
Deserek wspaniały dla oczu i ducha
No i oczywiście kawaler MM prężący się dumnie . Jak tu nie kochać go.
Piszesz Justynko ze wymyśliłaś sobie skład podłoża dla masdevalli i trafiłaś w sedno bo przeglądając fora angielskie był podany przykładowy skład podłoża dla tej rośliny i wyglądało to mniej więcej tak:
-1/4 drenaż (keramzyt ,Skałka wulkaniczna itp.)
-2/4 mieszanka podłoża właściwego (średnia kora, kulki styropianowe,
węgiel drzewny)
-1/4 sphangum na wierzchu donicy
Donica gliniana ale bardzo dużo otworów wentylacyjnych.
Justynko co TY będziesz sadzić w tym gigancie. Czyżby to ten mix.
I ja gratuluję
!
Parę stron wcześniej wywołałam temat Masdevallii i dziś tyle u Ciebie o nich czytam
Justynko ja w przeciwieństwie do Ciebie nie znoszę dzielić moich masdevallii. Zawsze mam poczucie, że im będę musiała
porozrywać bryłę korzeniową i przy tej okazji wiele korzeni uszkodzić. Jedynie, gdy dzieliłam Masd. coccinea, roślina sama rozpadła się na 2 kawałki.
Urocze ostatnie kwitnienia (zwłaszcza urzekł mnie ten w bordowe łatki )
Zaintrygowao mnie również, jakie storczyki chcesz posadzić w tej ogromnej doniczce ?
Parę stron wcześniej wywołałam temat Masdevallii i dziś tyle u Ciebie o nich czytam
Justynko ja w przeciwieństwie do Ciebie nie znoszę dzielić moich masdevallii. Zawsze mam poczucie, że im będę musiała
porozrywać bryłę korzeniową i przy tej okazji wiele korzeni uszkodzić. Jedynie, gdy dzieliłam Masd. coccinea, roślina sama rozpadła się na 2 kawałki.
Urocze ostatnie kwitnienia (zwłaszcza urzekł mnie ten w bordowe łatki )
Zaintrygowao mnie również, jakie storczyki chcesz posadzić w tej ogromnej doniczce ?
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- justus27

Kasia74- zobaczymy, czy zakwitnie. Pędzik ma już okolo 4 m-ce. Może wiosną znów zacznie przyrastać. Około połowy grudnia się zatrzymał, przeniosłam Stuartianę na południowe okno i znów zaczął rosnąć
Storczykowa- mam bardzo mało miejsca. Na pewno falki będą rosły sobie "pojedyńczo" - każdy w swojej doniczce. Razem wsadzę: miltonie, cambrie i dendrobia.
Mala_Mi- na razie "stoi", może ruszy na wiosnę z korzonkami. Marzę o tym
Leszku- będę wsadzać podwójnie: miltonie, cambrie i dendrobia. Łaciatek rozwinął ostatniego - czwartego kwiatka
Marwes- dziękuję za ten "przepis" podłoża masdevalliowego. Ja czytałam, co nieco, o poszczególnych odmianach. A dopiero potem próbowałam dobrać odpowiednią mieszankę dla każdej z masdevallii
Jedynie, u mnie, masdevallie rosną w plastikowych doniczkach...może kiedyś trafią do glinianych
Art/Asiu- serdecznie dziękuję
Jeśli się Postarasz, to nie Uszkodzisz korzonków, przy podziale masdevallii. U mnie była strata 3 listków, ale to moja wina, w złą stronę cięłam
Już niedługo będę przesadzać storczyki <tylko te, które będę wymagać przesadzenia>. Oraz te, które trafią do "wspólnych" doniczek. Na pewno zdam relację z tej "operacji".
Dziękuję Wszystkim za odwiedziny
Storczykowa- mam bardzo mało miejsca. Na pewno falki będą rosły sobie "pojedyńczo" - każdy w swojej doniczce. Razem wsadzę: miltonie, cambrie i dendrobia.
Mala_Mi- na razie "stoi", może ruszy na wiosnę z korzonkami. Marzę o tym
Leszku- będę wsadzać podwójnie: miltonie, cambrie i dendrobia. Łaciatek rozwinął ostatniego - czwartego kwiatka
Marwes- dziękuję za ten "przepis" podłoża masdevalliowego. Ja czytałam, co nieco, o poszczególnych odmianach. A dopiero potem próbowałam dobrać odpowiednią mieszankę dla każdej z masdevallii
Jedynie, u mnie, masdevallie rosną w plastikowych doniczkach...może kiedyś trafią do glinianych
Art/Asiu- serdecznie dziękuję
Jeśli się Postarasz, to nie Uszkodzisz korzonków, przy podziale masdevallii. U mnie była strata 3 listków, ale to moja wina, w złą stronę cięłam
Już niedługo będę przesadzać storczyki <tylko te, które będę wymagać przesadzenia>. Oraz te, które trafią do "wspólnych" doniczek. Na pewno zdam relację z tej "operacji".
Dziękuję Wszystkim za odwiedziny
- Merghen

- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Justynko, moja operacja przesadzania cambrii do jednej donicy też już niedługo się odbędzie. Dziś zauważyłam,że Colmanara puszcza nową pseudobulwę i mając całą doniczkę do wyboru stwierdziła,że woli wisieć poza jej krawędzią
Jutro idę po odpowiednią donicę - mam w planie kupić kwadratową i wsadzić od razu wszystkie cztery razem. Chcą mieć ścisk to go będą miały
Tylko nie wiem czy kupię obrzeża...
- Storczykowa

Jak tak, to dobrzeStorczykowa- mam bardzo mało miejsca. Na pewno falki będą rosły sobie "pojedyńczo" - każdy w swojej doniczce. Razem wsadzę: miltonie, cambrie i dendrobia.
- akwarybka
- 500p

- Od: 23 maja 2010, o 01:00
Śliczne kwiatki, pędziki i przyrościki 
- marwes

- Od: 28 lip 2010, o 09:50
Justynko prawie wiosna w wielkopolsce śniegu nie ma, deszczyk pada ,a Ciebie czyżby zasypało
Czy też tak jestes zapracowana że ani widu ani słychu, a może wiąże się to z tą wielką donicą....
Czy też tak jestes zapracowana że ani widu ani słychu, a może wiąże się to z tą wielką donicą....

- justus27

Merghen- mam nadzieję, że cambrie będą sie dobrze czuły razem. Zdaj nam relację z tego przesadzania
Dusiu- doroslych falków hybrydowych, mam tylko kilkanaście sztuk. Spokojnie się mieszczą na parapecie i wiszącej w oknie - półeczce ;)
Roksisk- więcej kwitnień falkowych nie będzie. Hybrydy pokazały na co je stać, a reszta "leniuchuje"
Leszku- na pewno będę fotografować całą "operację" wsadzania - podwójnie do doniczek. Może Komuś się przyda taka fotorelacja
Akwarybko- dziękuję w imieniu storczysi
Na zewnątrz już czuć wiosnę...kwitną bazie, ptaki śpiewają...to i zaczął się sezon wymian i zakupów storczykowych.
A, że ten rok jest dla mnie - spełnianiem marzeń sabotkowych i masdevalliowych, to dziś przyjechała pierwsza paczusia. Ależ radość
Przedstawiam Wam <prawdopodobnie> paph. King Artura od Leszka01 Dziękuję za niego, Spełniłeś jedno z moich marzeń sabotkowych
Jest to sadzonka, był bardzo solidnie zapakowany. Najpierw karton, po wyjęciu z kartona, kolejny "pakunek", a potem była "butelka":

Wreszcie się dostałam do maleństwa, to zdrowy, ze ślicznie ubarwionymi liśćmi sabotek, oto moja radość - maluszek, już nie taki mały:

Marku- jestem, jestem...Pisałeś posta w tym momencie, co ja
Szepnę Ci na ucho, że to nie jedyna nowość wiosenna będzie u mnie. Ale, co w kolejnej paczusi przyjedzie..opowiem, jak paczusia będzie już u mnie 
Dusiu- doroslych falków hybrydowych, mam tylko kilkanaście sztuk. Spokojnie się mieszczą na parapecie i wiszącej w oknie - półeczce ;)
Roksisk- więcej kwitnień falkowych nie będzie. Hybrydy pokazały na co je stać, a reszta "leniuchuje"
Leszku- na pewno będę fotografować całą "operację" wsadzania - podwójnie do doniczek. Może Komuś się przyda taka fotorelacja
Akwarybko- dziękuję w imieniu storczysi
Na zewnątrz już czuć wiosnę...kwitną bazie, ptaki śpiewają...to i zaczął się sezon wymian i zakupów storczykowych.
A, że ten rok jest dla mnie - spełnianiem marzeń sabotkowych i masdevalliowych, to dziś przyjechała pierwsza paczusia. Ależ radość
Przedstawiam Wam <prawdopodobnie> paph. King Artura od Leszka01 Dziękuję za niego, Spełniłeś jedno z moich marzeń sabotkowych
Jest to sadzonka, był bardzo solidnie zapakowany. Najpierw karton, po wyjęciu z kartona, kolejny "pakunek", a potem była "butelka":

Wreszcie się dostałam do maleństwa, to zdrowy, ze ślicznie ubarwionymi liśćmi sabotek, oto moja radość - maluszek, już nie taki mały:

Marku- jestem, jestem...Pisałeś posta w tym momencie, co ja
- Storczykowa

O, Paphiopedilum we flaszy
.